Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 952 731
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 12 660
Нима човек може да зарази единствено роднините и колегите си?

Може да зарази и кучето на съседа.

# 12 661
Аз имам друг въпрос - нека някой, който разбира да отговори. Един тест лови ли различни щамове или само един?  Например за грип различни тестове ли се правят за А и Б? Питам, защото нали се каза, че вече коронавируса е два вида S и L. Та мисълта ми е дали един и същи тест лови и двата вида? Извинете, ако въпросът е тъп.

# 12 662
Аз наблюдавам следното в Бургас - досега кашлящ/кихащ човек не съм видяла, не че няма, но ... вече хората не се навират един в друг на опашките и не само, натрупат ли се много хора веднага се отварят нови каси. Слушам и родители на малки деца- вече не си пускат децата така безотговорно на градина и ясла при херема и кашлица. Оптимист съм, ако не за друго, то поне някак по-отговорни стават хората.

# 12 663
Около Пловдив, там където е розовата точка,  има много автокъщи, които внасят от Италия, нали? Дали въобще са взели някакви мерки?
В предприятие до Пловдив, внасят резервни части от Бергамо. Направили са отделен вход за камионите от там, на шофьорите не било разрешено да слизат, разтоварването ставало при ползване на предпазни средства, имало и дезинфекция.

# 12 664
  • Пловдив
С какви точно инфекциозни случаи са пълни инфекциозните отделения. Никога до сега, когато е имало грип не са съобщавали за пълни инфекциозни клиники. Усложниея от грип не се лекуват в инфекциозна болница. При отрицателни тестове и влошено здравословно състояние да се прехвълят в други отделения. Хем няма капацитет и апаратура, хем там държат болни. От какво са болни и защо задължително трябва да бъдат там. Южна Корея е излишно да я коментираме. Тя е пример какво трябва да се прави. Другото е ала-бала......

# 12 665
Близките контактни имат най-голям шанс да са заразени - семейство, съученици, колеги...
Тези, с които имаш пряк и многоразов досег - прегръщате се, здрависвате се, ядетет заедно, ходите в една тоалетна... Изложени сте един на друг най-дълго време от най-близко разстояние.  

Затова се издирват и изследват те. Всички останали контакти са хипотетични.

С какви точно инфекциозни случаи са пълни инфекциозните отделения. Никога до сега, когато е имало грип не са съобщавали за пълни инфекциозни клиники. Усложниея от грип не се лекуват в инфекциозна болница.
Защото сега много народ се е юрнал натам, за да се застрахова - или много лекари прехвърлят топката, за всеки случай, (понякога и под натиск на пациента) като издават направление за хоспитализация... Или от махалата придвидливо са се настанили, че да не останат без места по болниците - после лесно се менкат с родата (аз освобождам място, че да влезе братчеда)

А стандартно - в болницата като се явиш: 1во те виждат като ходеща пътека, 2ро няма как да подберат кой е за там или не - ако не пуснат необходимите изследвания - и се връщаме на 1вото т.е. няма как да изпишат без да ти е минала пътеката...

Има колежка при всяко повръщане на дъщеря й задължително влизат двете в болница и стоят по една седмица. Има и такива... И се пълнят.

Последна редакция: сб, 07 мар 2020, 10:43 от duhi_puhi

# 12 666
В Италия съдилищата спират да работят частично, засега до края на май. Няма да има дела и консултации, някои дела ще се гледат чрез видео връзка.
Аз се чудя местните тикви защо поне в Северен Рейн Вестфалия не затворят училищата.

Тук заради един издирваха 300 човека, до които потенциално е бил в близост на карнавал и техните близки съответно, общо 1000. Не знам откъде си ги измисляте тези теории с на-близките хора.

# 12 667
  • София
Аз имам друг въпрос - нека някой, който разбира да отговори. Един тест лови ли различни щамове или само един?  Например за грип различни тестове ли се правят за А и Б? Питам, защото нали се каза, че вече коронавируса е два вида S и L. Та мисълта ми е дали един и същи тест лови и двата вида? Извинете, ако въпросът е тъп.
Toва изследване за S и L така го направиха на нищо за методологични грешки, че мисля не е добре да се взима на сериозно. С оглед на факта колко народ са писали искане за оттегляне на статията, вероятно наистина е тотално сбъркана и няма два вида.

За това приложение- то е ясно, че във ВМА има някакви симптоматични дето не могат да ги докажат- предполагам все пак не е толкова лесна работа в началото и все пак добре че са във ВМА. Това self positive не го разбирам. Нещо като човека е съобщил лично или нещо подобно?

# 12 668
Първи случай и в Коста Рика, прибрала се от Ню Йорк, жена,  където по принцип живее.

# 12 669
Не знам за тоалетната хартия, но се чудя какво е това запасяване с плодове и зеленчуци, които издържат няколко дни. Според мойте близки в Англия, магазините зареждат по-малко, а не че хората се презапасяват. Бизнеса се презастрахова, ако случайно им се наложи да затварят магазини. Хората там привидно са си спокойни.

# 12 670
Никога до сега, когато е имало грип не са съобщавали за пълни инфекциозни клиники.

Това не е вярно, просто сега обръщате много по-голямо внимание на това поради паниката, а и властите го съобщават по-често. Иначе е почти едно и също всяка зима.

# 12 671
Нима човек може да зарази единствено роднините и колегите си? Или казано по друг начин - само хората, които познава. Ами ако например зарази непознат на улицата или в магазина, как по точно ще го установят? В другите държави вероятно установяват контактите до някаква степен, но в България дали ще е така... Или чисто по нашенски ще го питат в последно време с кои хора е имал близък контакт и те ако решат доброволно да се поставят под домашна карантина.

Ами съдейки по тукашните случаи, голяма част от тях са свързани с Италия, с пътували до Италия или с някой местен, с положителен тест. Само за първия случай във Виена не знаят (адвокат), но предполагат, че го е хванал служебно, защото в кантората има и три други позитивни, които не са заразени от него. В Германия също хванаха една инфекциозна верига и я прекъснаха успешно, мисля, че тези с карнавала.

Та изглежда по-скоро се предава с по-близък контакт, а не от сополиви спътници в метрото. Огромният процент са се заразили на работа, училище, вкъщи, срещи с приятели и т.н.

# 12 672
  • Пловдив
Благодаря. Дано да е така. Не съм запозната със спецификата на инфекциозна болница. Знам, че там изолират силно заразни болни, които имат нужда от лечение - варицела, морбили, глисти, салмонела, дезинтерия и т.н. За грип не знаех, че също изолират в инфекциозна болница.

# 12 673
Не знам за тоалетната хартия, но се чудя какво е това запасяване с плодове и зеленчуци, които издържат няколко дни. Според мойте близки в Англия, магазините зареждат по-малко, а не че хората се презапасяват.

Тук е пълно с плодове, зеленчуци, риба, месо и малотрайни колбаси. Останалото просто го изкупуват. В Германия храната се продава и купува почти изцяло от големи вериги, чиито собственици са милиардери. Собственикът на Лидл и Кауфланд, а не на Даймлер Бенц или Сименс е най-богатият човек в Германия. Трудно ще му е да обеднее, просто очевидно няма достатъчно доставки, а и те са по план за дълго време напред.

# 12 674
Нима човек може да зарази единствено роднините и колегите си? Или казано по друг начин - само хората, които познава. Ами ако например зарази непознат на улицата или в магазина, как по точно ще го установят? В другите държави вероятно установяват контактите до някаква степен, но в България дали ще е така... Или чисто по нашенски ще го питат в последно време с кои хора е имал близък контакт и те ако решат доброволно да се поставят под домашна карантина.
Не могат да установят дали е заразил някого в магазина. Какви са тези въпроси. И другите държави не могат,затова откриват и случаи,които нито са пътували,нито са имали контакт с пътуващ. Търсят хора,с които заразените са общували, роднини,в работата и ако са били на места,за които могат да проследят хората. Ако си отишъл някъде и си пипнал нещо,след теб е дошъл друг и го е пипнал,никоя държава няма да проследи. Все още хората нямаме свръх естествени сили.

Общи условия

Активация на акаунт