Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 932 455
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 13 155
може би различни щамове или различна податливост на етносите. Това, което си мисля е и процент застаряващо население. В Италия ппродължителността на живота е доста висока, една от най-високите в Европа, раждаемостта е доста ниска. В много от малките градчета живеят ппредимно възрастни хора. Възможно е и на това да се дължи ситуацията в тези провинции. В ИРан, обаче, ситуацията е ужасно тежка, а това е много "млада" нация, една от най-младите. В Иран и 7 пполитици вече са умрели. Явно заразените са огромно количество.

# 13 156
В Америка е най-големият провал. Не съм очаквала, че точно те ще се провалят така. Даже ние тестваме повече от тях. Там само смъртни случаи разкриват и вече започнаха са експортират случаи в други части на света.

# 13 157
Досега не видях вирусолог, който да не препоръчва затваряне на училищата, като предпазна мярка. Говоря за световни експерти, не някакви местни съмнителни величия. Но изглежда, че никъде няма да вземат политическото решение, докато не се стигне до положението на Италия.

Разбирам къде е трудното, само не разбирам с какво изчакването ще направи нещата по-лесни.

# 13 158
Чета от линка на Снежана интервюто с Кантарджиев. Втръсна ми вече с това миене на ръцете. Имам чувството, че го използват като някакво плацебо, ама не против вируса, а за психиката на хората. Да си мислят, че правят нещо и да са спокойни. Не, не казвам да не си мият ръцете. Но говорим за въздушно-капков път на предаване на вируса. Дори в някои клипове това обясняват, че с миенето отмиваме замърсяване по ръцете, което сме получили от докосване на повърхност, върху която някой заразен е кихал или кашлял. И по-голяма ли е вероятността точно такава повърхност да пипнеш, от това да ти се навре някой, примерно в автобуса, да ти диша на 50 см от лицето? Или да ти кихне на метър. Защо в Китай маските ги направиха дори задължителни в заразените зони, а тук се пазим да не пипнем някоя капка по бравата, върху която някой болен е решил да кихне? Разбирам защо не говорят за маските и много се надявам да съм права в предположението си, че тоалетната хартия намалява в магазините заради пренасочване на суровините към производство на маски. Но поне за дистанция между хората да говорят! Отдавна се знае каква е безопасната дистанция при този вирус. Защо не говорят за това нещо?

# 13 159
  • София
Франция отива на зле, а дори не искат да си затворят училищата (броят се на пръсти затворените)
Макрон от няколко дена тръби, че имало опасност от епидемия, но в същото време нищо съществено не се прави, освен доста тестове. Хората негодуват от липсата на отношение и че Франция изпратила резевите си от маски на Китай миналия месец, и сега изпитва дефицит. Имам чувството, че западните страни много ги е страх да не си нарушат спокойствието с някакви извънредни мерки.
Само Италия засега се опитва (безуспешно) да потуши огнището с карантина.

Защото, за световната икономика ще е по-изгодно, да се заразят всички и да измрат 3,5%, за няколко месеца, отколкото да се проточват карантини. Ще си върнат стария начин на живот. Ще си върнат цените на акциите. Хората ще продължат с пътуванията, петролът ще поскъпна. Знаете ли колко са загубите само от по-ниската цена на петрола-стотици милиарди. Печалбите на световният елит се крепи на консумацията на различни продукти- самолетни билети, хотели, ресторанти, кина - това всичко ще изчезне само след няколко седмици. Да сте видели по европейска ТВ някой висш китайски ръководител да обясни нещо за коронавируса? Не? Защото хората ще разберат за какво става въпрос от "първа ръка", а това гарантира милиарди загуби за бизнеса.

Последна редакция: сб, 07 мар 2020, 22:22 от aninica

# 13 160
Америка наистина се оцапаха. Гледах Тръмп по СНН как говореше, че не може да допусне до американска земя някой да слезне от Роял Принцес.
И те имат проблеми с тестовете и по точно с производството им в Атланта.
При тях процента оздравели и умрели е потресаващ.

# 13 161
В Америка е най-големият провал. Не съм очаквала, че точно те ще се провалят така. Даже ние тестваме повече от тях. Там само смъртни случаи разкриват и вече започнаха са експортират случаи в други части на света.
Е няма как на 320 милиона да се сложи полицай до задника. Разчита се на самосъзнание. А и тук в момента има друг вирус, от който само последният месец да починали над 5000.

# 13 162
Да не излезе, че част от починалите са от този.
Те затова ходят хората с дъждобрани и бутилки по главите.
Обаче смъртността първо я смятаха 1, после 2, сега 3,4%, а май ще излезе и повечко. Така че да не бързат да ни заразяват, че няма да останат хора да им движат икономиката.

# 13 163
Скрит текст:
Е, Италия е напред с две седмици. Ще видим как ще са нещата във Франция и Германия след 14 дни. Някъде там където е и Италия. Само не знам, защо има толкова висока смъртност там...
Това е най-големия въпрос - в корея са двойно повече заразените, по отдавна, смъртността 3 пъти по-ниска сигурно, ако не и повече....
Дали не е заради вече споменатото застаряване на населението? Колкото и да сме емоционални на тема родители и баби и дядовци, годинките винаги си казват думата.

# 13 164
  • София
Смъртността, която виждате в Италия не е реалната: "наивен" коефициент на смъртност е умрели разделен на брой случаи. Италия е на такъв етап на епидемията, че знаменателя (общия брой случаи) е значително по-малък от реалният и изглежда че смъртността е станала много голяма. Това обаче е типичната заблуда, която възниква от ползването на този коефициент. Другият начин за изчисление е умрели/ (излекувани+умрели). Този коефициент при епидемии на такъв етап (преди пика им) започва да расте изведнъж до нереални стойности след което бързо ще спадне както спадна и в Китай от над 20 до под 6. Освен това Италия прави като Китай по отношение на Ухан- мени си дефинициите за това що е "случай" в движение, поради което данните й не стават особено за изводи.
 За изводи в момента стават основно данните на Корея (най-добрите по отношение на пълно споделяне на огромни обеми данни), на Япония, за кораба Даймънд Принцес. Италия взе някакви мерки преди две седмици. Толкова е максималният инкубационен период- ако тези мерки работеха, трябваше вече да спрат да нарастват новите случаи- вместо това те станаха от 800 на над 1200 днес и очевидно мерките не са сработили. Сега Италия ще трябва да предприеме много драстични мерки за да спре растежа до две седмици.
 Нова статия (препринт) за смъртността от болестта:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.04.20031104v1.full.pdf

според авторите:
1.6%
по възрастови групи:
0-9г 0.0094%   
10-19г  0.022%
20-29г 0.091%
30-39г 0.18% 
40-49г 0.4%
50-59г 1.3%
60-69г 4.6%
70-79г 9.8%
>80   18.0%

Напомням, че тези коефициенти са така да се каже "естествените" за заболяването и биха се получили при идеална здравна система и при неработеща или претрупана  здравна система могат да се увеличат два- три пъти.
 Също така държа да отбележа, че имам сериозни резерви към методиката на тази статия.

Последна редакция: сб, 07 мар 2020, 22:38 от raptor

# 13 165
  • София
За Франция от вестник Фигаро твърдят, че случаите са 1009 по техни сметки. С 60 повече от официално публикуваните, като са смятали всички официално потвърдени от официални източници. Твърдят, че здравният министър се е объркал...
https://www.lefigaro.fr/sciences/2020/03/07/01008-20200307LIVWWW … dans-le-monde.php

Ако не се дразните от тъпия въпрос пак ще питам специалистите тук, например, Хеликаза. Макар бактерията да е организъм, а вирусът да действа по различен механизъм, възможно ли е да има две несъвместими вирусни заболявания. Както има несъвместими бактериологични, например хемофилус инфлуенца и стрептококус пневмоние, които не виреят заедно? Възможно ли е човек да не може да има едновременно грип и коронавирус.
Още веднъж се извинявам за въпроса, ако е тъп, но тук сме бг мама, имаме право да не разбираме от всичко. Wink

# 13 166
Защото, за световната икономика ще е по-изгодно, да се заразят всички и да измрат 3,5%, за няколко месеца, отколкото да се проточват карантини.
Смразяващо, но логично. Мисля, че е право в десятката, макар и да звучи като конспиративна теория.

# 13 167
  • Germany
Аз коефициенти не виждам. Виждам 233 смъртни случая в Италия и лично на мен ми изглежда много.

# 13 168
Първи случай в Молдова.

За Корея не излезнаха ли данни вече, че има много млади, както и много жени? Две групи, при които смъртността е по-ниска и което изкривява статистиките. Аз затова попитах дали последователите на сектата са били повечето жени.

Последна редакция: сб, 07 мар 2020, 23:02 от LillyM

# 13 169
Защото, за световната икономика ще е по-изгодно, да се заразят всички и да измрат 3,5%, за няколко месеца, отколкото да се проточват карантини.
Смразяващо, но логично. Мисля, че е право в десятката, макар и да звучи като конспиративна теория.

В тази тема разбираемо имаше много глупости, но това вече е еманация на невежеството и пошлостта. Всеки може да изръси нещо невярно поради емоция или незнаене, но хайде спрете си вече с крайностите, защото става дума за нещо наистина сериозно и важно за всички.

Общи условия

Активация на акаунт