Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 932 576
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 13 455
  • Другата България
Магазин "Метро", София, на Цариградско шосе, работи нон-стоп. В момента, 2:00 ч. посред нощ, паркинга е пълен с коли и продължават да прииждат още. До сутринта, по мои изчисления, в магазина няма да има нищо от хранителните продукти.
Изненадан ли си?Събота вечер, два през нощта.  И тук има по три поста на половин минута. И преди да ме "ковнете", че и аз надничам - на работа съм, а времето бавно минава.
Хора, днес е празник, почувствайте се малко по различен начин от обичайното притеснение. Държавата реагира според възможностите си, много хора не спят и не се неглижира проблема, не чакайте обаче всичко да се свърши от нея.
Когато го няма самосъзнанието и превенцията - лична и за околните, държавата е безсилна.

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 02:32 от Merri_An

# 13 456
  • Germany
PURE, не съм го гледала, но тук прочетох, че били зле хората, а сега са добре. И си викам брей, в България явно добре лекуват коронавируса. Да са живи и здрави пациентите 👍

# 13 457
Да не вземем да открием лек за короната с Осцилококцинум и чай от лайка?

# 13 458
  • Мюнхен
Поправете ме ако греша, но на мен ми се счу, че са лекували жената в Габрово с антибиотици. Имаше разговор с лекаря, който каза че няма да променят лечението, щом дава резултат, независимо че тепърва жената е диагностицирана с коронавирус.

PURE, ако я лекуват с антибиотици, то е по-скоро превантивно, особено когато говорим за възрастна жена с нисък имунитет. В повечето случаи не те убиват самите респираторни вируси, а усложненията, които настъпват при тях - например бактериална пневмония, която "минава покрай" имунната система, заета да бори вируса, на съвсем лаишки език обяснено.

А за профила на случаите в БГ не виждам нищо необичайно - не наложихме никакви мерки, ограничаващи свободното движение на хора, прибрали се от Италия. И да ги питаш болните, няма как да знаят, че на улицата или в градския транспорт са се разминали с някой, върнал се от там, камо ли пък да го идентифицират. Та дотам с намирането на patient zero.

# 13 459
  • София
МЗ на 03.03 е обявило,че започва разширеното тестване.На 05.03 пуснаха децата ваканция.Интересно...

Предполагам, че тогава е бил първия положителен /съмнително-положителен/ тест. Има технологично време за потвърждение, хубаво е, че тестват и различни реактиви. Значи има ресурс засега. И бърза реакция, браво. Също така фактът, че хората са стабилизирани, означава, че при добро обгрижване, шансовете също са добри. Проблемът идва, когато болните станат много, пази Боже. Тогава системата не смогва, ресурси, персонал и т.н.

# 13 460
Представяте ли си за каква обмяна на вируси става въпрос тази вечер? Много мои колеги днес празнуват 8 март. За утре не ми се мисли! Прегръдки, целувки, подаръци... все благодатна почва.

# 13 461
В Турската тема даже една госпожа ми направи сериозна забележка, да не ги занимавам с международното положение заради Коронавируса.Последното й изречение към мен беше :

"Имаме си резервация за лятна почивка в Турция, имаме си и за екскурзия до  Истанбул след месец, и въобще не ме плаши нищо. "

Ей така реагират някои, хич не им пука, даже една друга госпожа смело заяви, че си има резервация за Италия и не мисли да я отменя, и че карантина няма да си постави после.

Ами ти тормозиш хората в темата за Турция, какво очакваш да ти кажат. Тука си реви и се вайкай, колкото си искаш. Там няма нужда да си изхвърляш негативната енергия. И аз треперя от страх, ама не занимавам целия свят с притесненията си, нито пък диря сметка на другите. Всеки си има глава на раменете. Няма как да се изживяваш като коректив във всички теми...
Ние също имаме резервация за Анталия за началото на септември. Мога ли от сега да си отменя резервацията, при положение, че има още 6 месеца. То няма и как да я отменя де-платили сме.

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 03:11 от alinnna

# 13 462
  • София
Магазин "Метро", София, на Цариградско шосе, работи нон-стоп. В момента, 2:00 ч. посред нощ, паркинга е пълен с коли и продължават да прииждат още. До сутринта, по мои изчисления, в магазина няма да има нищо от хранителните продукти.
Шегуваш се, нали?
Може ли снимка, защото аз не мога да го повярвам.
Наистина не разбирам как може да има такива хора.

Върнахме се от Метро преди 2 часа. Нямаше повече хора от обичайното. Там винаги си има през нощта пазаруващи, по-спокойно е. Ние най-често по това време ходим - и горе-долу обичайната бройка бяха пазаруващите. Много от стелажите с хранителни продукти бяха празни, но не поради изчерпване - просто продуктите бяха в колички и/или на палети, а стелажите се почистваха много обстойно с препарати.

Според мен ще се наложи да се свикне да се живее с вируса.
Има мнение на немски виролози, които прогнозират, че вирусът ще се активира няколко години наред, докато всеки двама от трима придобие имунитет и така се спре разпространението му. Да се надяваме по-скоро да се намери ваксина или лекарство.
Дотогава вирусът може и 3 пъти да обиколи света, каквито и граници да му се поставят. Няма да е възможно да се живее под постоянна карантина.

Ето оттук. Дълъг текст и различни мнения.

При скоростта с която мутира... едва ли ще се придобие имунитет.

# 13 463
  • В.Търново
Не бях единствената,която коментира вируса,просто съм издразнила някои от тях.Не мисля,че трябва да си мълчим, за това сме на това дередже.За това никой не е помогнал на съблеченото момче в трамвая, никой не е помогнал на пребития възрастен мъж в колата му вчера, нали го даваха по новините.Щото всеки си казва, " не е моя работа да се меся, всеки си има глава на раменете".Не трябва да е така.Когато се правят неблагоразумни неща може да се направи намек или забележка.Къде видя,че си изливам негативната енергия?Не съм съгласна с това твърдение.
Сега да си ходят до Турция, като затворят границата си и за България да видим.Човек трябва да е малко по-отговорен в такива моменти, но когато не се усеща е нормално да се направи намек.

# 13 464
В Америка е най-големият провал. Не съм очаквала, че точно те ще се провалят така. Даже ние тестваме повече от тях.
Колеги американци прекарваха грип, работещи от вкъщи, видимо болни, едва говорещи и с зачервени очи (в хенгаутс).
Говорим за високо квалифицирани служители на софтуерна компания.
Просто хората не са свикнали да ходят на лекар там, само в краен случай. От другата страна съответно е същото - политиката им е такава.
Поне аз съм останала с такова впечатление.

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 06:09 от Less

# 13 465
  • Countryside
Изобщо не е вярно за щатите, добре платените служители си имат добри здравни застраховки, които покриват операции и интервенции за хиляди долари. Просто в Америка, ако не ходиш на работа, няма заплата, просто е. Не работиш, няма лев. Една седмица вкъщи с грип и си на минус 2000 долара, а разходите си вървят.
Това с болничните го има май само в Европа и бившите соц републики от СССР. Принципно в повечето европейски държави дават болничен много трудно, а и приемът в болница не е много лесен. Само в България явно можеш да си в болничен когато ти кефне, да лежиш в болница за рутинно изследване и т.н. недомислици, защото сме богата държава, не за друго. Че някои даже  акъл дават на доктора каква диагноза да им пише. Риспект!

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 04:50 от Сыр

# 13 466
  • София
Ами не е като да не го очаквахме. Много отдавна още писахме, че не е нормално да няма официално открит случай у нас. Адекватно поведение от щаба, браво. Чака ги тежка работа, да им пожелаем успех и късмет на всички българи.
А, честит 8 март. Чудно. Wink
Няма никакво място за паника. Нямаше как да ни подмине... Живота си продължава, просто трябва да бъдем позитивно настроени и да се пазим (нещо което трябва да правим винаги, а не само сега заради короната).
Някои хора да не се шашкат и от многото нови случаи във водещите европейски държави. Там сега са в 1-та фаза пик, която би трябвало да продължи 2/3 седмици общо. Надявам се да е така и да се повтори китайския модел, друго не остава...

# 13 467
Шопов е пластичен хирург. Освен, че каза за вируса, че е от групата на грипните, обясни, че хремата е характерна за него. Нали баш това е голямата разлика с другите вируси, че хрема почти липсва?
Този пък Шопа ,какво разбира!

# 13 468
  • Countryside
Шопов е пластичен хирург. Освен, че каза за вируса, че е от групата на грипните, обясни, че хремата е характерна за него. Нали баш това е голямата разлика с другите вируси, че хрема почти липсва?
Този пък Шопа ,какво разбира!
Шопов е преди всичко син на баща си и като го гледам с това ще си остане известен.

# 13 469
Две положителни проби за коронавирус - в Плевен и Габрово. Чака се повторно изследване за потвърждение от София.

https://nova.bg/news/view/2020/03/08/280502/извънредно-две-положителни-проби-за-коронавирус-в-българия-видео/

От сайта на нова телевизия

Жената в Габрово е на 75. Приета е на 3ти март и лекувана за остро респираторно заболяване. В стая с още двама души. Ще тестват целия медицински персонал.
https://nova.bg/news/view/2020/03/08/280506/само-по-nova-говори-директорът-на-болницата-в-габрово-видеоснимки/

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 05:24 от malina07

Общи условия

Активация на акаунт