Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 932 155
  • 21 677
  •   2
Отговори
# 13 470
Toва е добре, дали е реално?
Не.
Китай 27 нови смъртни случаи, 45 нови заразени
https://www.worldometers.info/coronavirus/

Китай ъпдейтват данните късно, след 4:30ч. Преди това има някакво +1 заразени, което и друг път съм го виждала, и не зная откъде идва.

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 06:16 от Less

# 13 471
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
В Америка е най-големият провал. Не съм очаквала, че точно те ще се провалят така. Даже ние тестваме повече от тях.
Тяхното здравеопазване е супер зле. По-точно достъпът до него.
Колеги американци прекарваха грип, работещи от вкъщи, видимо болни, едва говорещи и с зачервени очи (в хенгаутс).
Говорим за високо квалифицирани служители на софтуерна компания.
Просто хората не са свикнали да ходят на лекар там, само в краен случай. От другата страна съответно е същото - политиката им е такава.
Поне аз съм останала с такова впечатление.

Говориш пълни глупости.Прошляците имат право на Медикейд(социална здравна застраховка),работещите имат такава от фирмите,за които работят(не всички си я плащат,но да речем огромна част от служителите),пенсионерите пък имат социална здравна застраховка Медикеър,която им се полага автоматично при навършени определени години,65 мисля.По щатско законодателство,в някои щати,всички получават застраховки по задължение,но с това не съм много запозната,защото не живея в такъв щат.
Така,че това,че американците нямали достъп до здравеопазване и  не ходят по лекари е пълна смешка и мит.Като това,че храната е много евтина,дрехите също.А,и че берем парите от дърветата.

А иначе обяснили са ти хората,защо работят и болни.Защото тук няма кеф ти 5 дни отпуск,кеф ти не ми се работи.Сметките си вървят и тук не става въпрос за дребни 20 лв вода,40 лева ток,5 лв на домоуправителя.
Ако трябва да сравняваме,хората от България дори ходят по лекари само когато вече болката не се търпи,отколкото американците,които за една хрема тичат по доктори и пият шепа лекарства за щяло и нещяло.

Апропо,след анонсираните 2 смъртни случая във Флорида си помислих,че ще настане паника и днес рано ходих по магазини,да се запасявам с храна за всеки случай.Магазините препълнени с храна,хората видимо не се запасяваха,единствените неща,които нямаше и в двата хипермаркета бяха изкупените анти бак гелчета.
Деня днес приключи с 19 смъртни случая из цялата територия + около 300 официални случая на заразени.А неофициално колко са,никой не знае и няма да узнае.

# 13 472
Ок, това си е мое мнение от лични наблюдения върху мои колеги американци и това, което съм чувала от тях. Зная, че имат доп. здравно осигуряване от компанията, друг е въпросът колко го ползват.

CTO на голяма американска компания беше споделила, че има много здравословни хронични проблеми, и няма време да отиде на лекар и изследвания, само, когато й стане много зле, търчи в спешното.
И това го е правила много пъти, всеки път й казвали, че не става така и трябва да ходи да си запише час при съответния специалист, но тя пак отивала.

Както казах. Много сте груби някои тук.

Както и да е, в момента много малко ме интересуват американците точно.

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 06:19 от Less

# 13 473
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Aми ти си тази,която слага под общ знаменател здравеопазване и хората и така тръгват грешните идеи и "чули,недочули,пък чели,ама недочели,една приятелка на моя приятелка,чиято сестра познава американка каза..."
Щом не те интересуват,тогава не ги коментирай,при това подвеждащо.

# 13 474
Скрит текст:
Aми ти си тази,която слага под общ знаменател здравеопазване и хората и така тръгват грешните идеи и "чули,недочули,пък чели,ама недочели,една приятелка на моя приятелка,чиято сестра познава американка каза..."
Щом не те интересуват,тогава не ги коментирай,при това подвеждащо.
Можеш и по-културно и цивилизовано да изразиш несъгласието си за нечие мнение. Или не можеш?
Не ми отговаряй, не ме интересува.

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 06:15 от Less

# 13 475
Скрит текст:
Изобщо не е вярно за щатите, добре платените служители си имат добри здравни застраховки, които покриват операции и интервенции за хиляди долари. Просто в Америка, ако не ходиш на работа, няма заплата, просто е. Не работиш, няма лев. Една седмица вкъщи с грип и си на минус 2000 долара, а разходите си вървят.
Това с болничните го има май само в Европа и бившите соц републики от СССР. Принципно в повечето европейски държави дават болничен много трудно, а и приемът в болница не е много лесен. Само в България явно можеш да си в болничен когато ти кефне, да лежиш в болница за рутинно изследване и т.н. недомислици, защото сме богата държава, не за друго. Че някои даже  акъл дават на доктора каква диагноза да им пише. Риспект!
Сыр , точно това имах предвид, което каза, съжалявам, че не се изразих правилно, но преди малко прочетох новините за България и малко ми се обърка мисълта...
Не че не го очаквах, но все си мислех, че ще се започне със София, където съм аз, и защо ли си мислех, че първият ще бъде човек, върнал се от някъде.

Да, имам предвид, че не искат да ползват мед. помощ, освен в краен случай, заради заплатата.
Самият им президент ги подканва да ходят болни на работа с Ковид, не било проблем.

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 06:26 от Less

# 13 476
Аз никога не съм казвала, че КВ е просто "грип". Казвам, че глупоста на Китай е да затвори болни и здрави хора, а да ги хвалим тук, колко добре постъпили. Все пак и там са почнали от малко случаи, както в Сингапур и Южна Корея. Имали са тази възможност да спрат разпространението още в зародиш, но са решили, да пращат болните вкъщи. Естествено, че при такива действия, ще пламне епидемия. Въпроса е защо са го позволили, като погледнем в историята на Китай, виждаме че попринцип не процедират така.

Не е глупост запечатването на цели сгради с болни и здрави. Това е тактика за гасене на големи горски пожари. Когато пожарът е твърде голям и другите средства за гасене, маркучи, самолети не помагат, тогава се прочиства просека в незасегната гора по пътя на огъня за да не може той да се прехвърли по-нататък. Просеката се прави със изсичане, взривове или опожаряване. Тази тактика се нарича насрещен огън и това прилагаха китайците, жертваха здрави за да спрат разпространението. Първо се спира разпространението, а след това вече може да се търсят, тестват и лекуват случаите. Ако разчиташ само с тестове да спреш епидемията тя постоянно ще се разпространява.

# 13 477
  • MI
А всъщност, Катерица, в Ломбардия училища и университети са затворени вече втора седмица, има и доста други мерки ама периодично някой си изохва така, да не е без нищо. Не, не само в района на огнищата.

# 13 478
В момента съм бясна на Тедрос и изказването му, което е част от причината да избухне пандемията в целия свят.
Били са предупредени още в края на декември!!
Още тогава на 30-ти януари, и по-рано трябваше да дадат ясни инструкции да се спре достъпа на китайци до Европа. И реципрочното.
А той какво - не препоръчвали ограничения на пътуванията...
Знаели са с какво си имат работа..или поне са предполагали!!!
Носят огромна вина за разпространението!

# 13 479
  • В офиса
Адекватни са нашите мерки.
 Сигурно жената се е заразила от гледачката, която се е заразила/донесла след среща с други гледачки, върнали се от Италия (така най ми се връзва, не приемайте за инфо, само си навързвам нещата) За момчето, ще се намери пътувал приятел.
Много се радвам на българите, че винаги са давали мило и драго за децата си. Това с грипната ваканция, много добре. Чакаме удължение.
Също добър тайминг на обявяване, преди 8-момартенските купони.
На мен ми направи силно впечатление коментара на Бояна преди 10-Тина страници, как не е социално приемливо да се страхуваш, защото значи че си нискоинтелигентен, или истеричен. Това аз иронично съм го писала преди 10-Тина дни, но всъщност не мисля, че съвсем важи за българите. Да, говорят за “грипа” с насмешка, но всичките ми познати си отмениха пътуванията по 3.03. Не че е представителна извадка. Но показва за колко много всъщност трябва да приложим принципа “не ме слушай какво приказвам, гледай ме какво правя”.
Продължавам да “не вярвам” в разчитането на генома. Не го разбирам, не ми се връзват резултатите, значи не вярвам Simple Smile Последно уж в Италия по този признак вирусът бе внесен от Германия. Ами как да “вярвам” като не ми се връзва с таймлайна и останалата инфо. Малко знаем за вирусите и геномите им, си мисля.

# 13 480
Осъмнах с новината. Съобщаването в навечерието на "празник" за мен е показателно, че не са крили досега, а действително не са намирали. Така че имайте малко повече доверие, така и така положението не е розово.
Два въпроса ме мъчат. Ако испанските тестове са дали фалшиво отрицателен резултат, на пациентите, които засега са дали отрицателни проби от същите ли тестове са правили И дали са повтаряли пробите с другите. И другото, което ме притеснява е, че ако в Испания прават тези, същите тестове,  какво ли ще е реалното положение там, ако се направят изследвания с други по-надеждни.... Да не се окаже, че заради явно неточни тестове, Европа настига Китай с бързи темпове.

# 13 481
  • MI
В момента съм бясна на Тедрос и изказването му, което е част от причината да избухне пандемията в целия свят.
Били са предупредени още в края на декември!!
Още тогава на 30-ти януари, и по-рано трябваше да дадат ясни инструкции да се спре достъпа на китайци до Европа. И реципрочното.
А той какво - не препоръчвали ограничения на пътуванията...
Знаели са с какво си имат работа..или поне са предполагали!!!
Носят огромна вина за разпространението!
Първият случай в Европа, от който предполагат че е тръгнало всичко е заразен на 20-21.01 още. 33 годишен немец, ходил на работна среща с колега от Хонконг. Т.е. и да бяха забранени на 30ти щеше да е късно.

# 13 482
Така е, може да е било късно, но ако бяха направили обратното изказване тогава и не бяха подценили сериозността, сега щеше да е друго.

# 13 483
Скрит текст:
Изобщо не е вярно за щатите, добре платените служители си имат добри здравни застраховки, които покриват операции и интервенции за хиляди долари. Просто в Америка, ако не ходиш на работа, няма заплата, просто е. Не работиш, няма лев. Една седмица вкъщи с грип и си на минус 2000 долара, а разходите си вървят.
Това с болничните го има май само в Европа и бившите соц републики от СССР. Принципно в повечето европейски държави дават болничен много трудно, а и приемът в болница не е много лесен. Само в България явно можеш да си в болничен когато ти кефне, да лежиш в болница за рутинно изследване и т.н. недомислици, защото сме богата държава, не за друго. Че някои даже  акъл дават на доктора каква диагноза да им пише. Риспект!
Сыр , точно това имах предвид, което каза, съжалявам, че не се изразих правилно, но преди малко прочетох новините за България и малко ми се обърка мисълта...
Не че не го очаквах, но все си мислех, че ще се започне със София, където съм аз, и защо ли си мислех, че първият ще бъде човек, върнал се от някъде.

Да, имам предвид, че не искат да ползват мед. помощ, освен в краен случай, заради заплатата.

Самият им президент ги подканва да ходят болни на работа с Ковид, не било проблем.
Имаме болнични. Имаме и възможност да работим от вкъщи.
В петък имахме имейл, че застраховката покрива всичко, и нямаме копеймънт.
Имаме и лекари, които дават насоки по тел или по скайп.
Зависи какво работиш и каква ти е компанията и застраховката.

При нас единият пациент е забравил да спомене, че е болен и има симптоми, ходил из болницата и още 11 медицински лица са заразени. Малоумен народ. В момента им е родеото и са полудели.

# 13 484
Аз пък се чудя как хората да използват маски за предпазване като няма никъде маски за продажба? Хора, които работят в здравни заведения могат да вземат за вкъщи и да раздадат на роднините по няколко бройки, но масовият българин как да се предпазва като нито маски има, нито санитайзъри за ръце?. Само питам, де...

Общи условия

Активация на акаунт