Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 931 127
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 14 520
Вярно е, че много хора не знаят, че италианското здравеопазване е на челни позиции в света, най-вероятно по същата причина, по която не са срещали и великденския заек.

Някъде има ли класация? Защото моето впечатление не е такова, дори имат изумително малък брой болници за такъв брой население.
Отделно че са 2рата най-застаряла нация в света. Което не е много успокоително де, ние сме на 6то място.

ЛилиМ, това имам предвид, че и тогава се взимаха сериозни мерки, за мен сегашните не са пък чак безпрецедентни. Но истерията е в пъти по голяма благодарение на медиите.

Да не забравяме и че сме нацията с най-висока смъртност в света. Нямам обяснение защо е така, но доста хора, които познавам, си заминаха преди 50-те. И то предимно от болести, не толкова злополуки или катастрофи.

На първо място от начина на живот! Не се ходи в България по профилактика, масово са черногледи, масово пушат, алкохол...в 17 свършва работа. В 20 ч вече е минал през Кауфланд и е изпил две ракии минимум.

# 14 521
  • Варна
На второ място от грешни диагнози и неглежирано лекуване. Има подобна статистика.
Баща ми умря от тежък сепсис, след операция. Беше в отлично здраве. Трезвеник, непушач . Ще спестя описанието на мизерията и хлебарки в т.н. бг болница. Проф. Чирков беше нарекъл тази сграда- кочина.

Последна редакция: пн, 09 мар 2020, 02:18 от Viviana91

# 14 522
На второ място от грешни диагнози и неглежирано лекуване. Има подобна статистика.

Масовката и се самолекува! Всеки има достъп до антибиотици. Тези дни влязох в аптека, видях надпис " антибиотиците са с рецепта. Извините за неудобството!" Болкоуспокояващо от рода на аулин от определен мг също е с рецепта.

# 14 523
Успокоението идва от факта, че и жената от Габрово и момчето от Плевен са излекувани, доколкото разбрах.Дано!
Лекарите реално не са знаели с каква гад си имат работа и чрез лечение”по устав” са овладели нещата.
Аз също мога да кажа, че обективната дейвствителност е меко казано притеснителна.Когато нещата се опират на факти няма какво да обвиняваме потребителите, които носят тези факти.
Не съм чела последните 45 страници.
Моля не разводнявайте темата с вицове.
Става безполезна, не е информативна, има заяждане и подигравки.При това са доста злоумишлени.

Д-р Петър Марков, епидемиолог от Оксфордския университет:

„Според него трябва да се прецени дали случаите са в сравнително добро здравословно състояние защото все още не са възникнали тежки симптоми или защото са започнали да се възстановяват. Стадият на заболяване при първите открити случаи в епидемията може да бъде важна индикация от колко време има разпространяване на болестта на място. Ако ние откриваме хора, които са били заразени преди да речем 2 или 3 седмици - особено такива, които не са пътували извън България, това означава, че преди 2 или 3 седмици е имало заразни хора, които да ги заразят, каза специалистът. Ако това бъде доказано, Марков прогнозира много повече потвърдени случаи в най-скоро време.“

# 14 524

Малкото ми дете (няма 2) лежа два пъти в болница тази зима, с диагноза бронхопневмония. И в двата случая приет в празнични дни. Според педиатърката му, диагнозата е сложена за усвояване на пътеката по здравната каса.
Надявам се да има скоро ваксина, че в нашата родина здравните специалисти нищо няма да ни спестят, стига да си получат финансирането по пътеката.

# 14 525
Това с придружаващите заболявания.. Нали ви е ясно, че винаги в акта могат да ви сложат едно такова. Имал нямал, появило се в лека форма и хоп, короната те довършила. Бях писала и преди относно починалите в Испания, възрастта им е около 85-90 (има случаи и на 92,95 и 99!), в новините съобщават "починал С коронавирус", не ОТ коронавирус. Simple Smile
Наскоро почина моя възрастна близка и смъртният акт беше съчинение разсъждение от лекаря на смяна, дори без да види починалия. Просто да се отметнат едни документи, нали. Няма лошо, но в ситуация като тази и други лекари може да решат да се правят на бюрократи с въображение, за да им е по-лесно, а така да манипулират статистиката. Знаем какви престъпни безхаберници са лекарите ни.

# 14 526
  • Countryside
Здравеопазването  става все по лично . Не може  личния лекар да помни 2 000 пациента кой какви особености има на организма .

Може, здравно досие му се вика и е една проста база данни с цялата информация за пациента, престой в болници, алергии, изследвания и изобщо всичко относно здравния статус на човека. А не ЛЛ да пишат на хартия в амбулаторния картон и т.н., тоест нещо което може да се изгуби или забрави. То като електронното гласуване, знаем че съществува, но няма почва у нас...

Поне новото мото на СЗО вече е  keep calm, wash your hands and stay home...пак прогрес...

Последна редакция: пн, 09 мар 2020, 00:48 от Сыр

# 14 527

Малкото ми дете (няма 2) лежа два пъти в болница тази зима, с диагноза бронхопневмония. И в двата случая приет в празнични дни. Според педиатърката му, диагнозата е сложена за усвояване на пътеката по здравната каса.
Надявам се да има скоро ваксина, че в нашата родина здравните специалисти нищо няма да ни спестят, стига да си получат финансирането по пътеката.

В чужбина, моя позната лежа няколко месеца за изследвания, при положение, че отива с диагноза. Накрая от едно изследване потвърдиха случващото се. Не само в България точат ЗК .

# 14 528
  • MI
Е, щом не знаем и че има класации на здравните системи, какво си говорим. Има, повече от една. Например на СЗО, на един клик разстояние. Смисъл от спор няма когато липсва базата.

При средна възраст над 80 години на починалите, колко точно да е странно че имат по няколко съпътстващи заболявания?!

# 14 529
По-напред беше нападната безмилостно rorik за това което написа по повод белодробната фиброза, а обърнахте ли внимание, че нейните мисли са резултат от линка, който papi6 сподели? И да ако е вярно това от линка - белодробната фиброза е нещо ужасно и нелечимо - всеки може да направи справка в интернет. Разбира се, че вирусът е нов и не се знае дали това, което е написал доктора ще се случи, но заслужава внимание, и да темата е тревожна. Както се написа многократно в началото на темата: " не слушай какво ти говоря, гледай какво правя".
Отричането на проблема не го премахва нали?

Баба ми беше много проклета жена, но в ретроспекция ми е забавна даже. Когато излизах като малка с мокра коса ми крещеше, че ще хвана менингит и ще пукна. Като добавяше "То ако пукнеш хубаво, ама може и да не пукнеш и тогава да видиш - ще станеш идиот". Та от малка си знам, че има болести, които по-добре да не караш, макар и да си с добри шансове да оцелееш. Пневмонията е една от тия болести, които ме плашат, точно заради фиброзата. И да е малък шанса, има го. Предпочитам да не я хващам, колкото и пневмонии да се изкарали някои потребителки в темата и да твърдят, че не е кой знае какво. Защо ми е тоя живот, ако ще го живея непълноценно, с увреждания или в тежест на децата си? Пак да кажа, лекари го твърдят това, че е необичайно висок делът на пневмониите при Ковид-19. Не колкото при грипа. Всъщност в началото точно заради големият брой пневмонии са се усетили, че имат работа с нов за човека вирус.

# 14 530
Нека прецизно информираните сметнат колко % българи са в реална опасност? При факта, че има около 3700 починали по целия свят. Внушения за зараза на половината ни население трябва да се санкционират или лекуват. Не ни сравнявайте с милиард китайци.
И аз съм фен на хорър филми, но се събуждам бързо.

Не смяташ ли че прекалявяш с това? Това е един хипотетичен "най-лош вариант". Във Великобритания също имат правителствени пандемични планове, в които най-лошият вариант е до 70% от населението да се разболеят. И те ли са за лечение и санкции? Добре че хората не са щрауси като теб, а са наистина "прецизно информирани" така че да могат да вземат адекватни мерки спрямо рeалните опасности.

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/02/28/coronavirus-one-10-p … uld-hospitalised/

Последна редакция: пн, 09 мар 2020, 01:04 от LillyM

# 14 531
  • Варна
Нека прецизно информираните сметнат колко % българи са в реална опасност? При факта, че има около 3700 починали по целия свят. Внушения за зараза на половината ни население трябва да се санкционират или лекуват. Не ни сравнявайте с милиард китайци.

От  11 милионен Ухан има около 70 000 заболели и то  при наложени драконови мерки за ограничение на заразата. Направиха болници за колко човека- 10 000  ? . В една 6 милионна България -ако заболеят реципрочно  35 000 , при наличие на 600 легла ,какво да му се тревожиш.
--------------------------------------------------------

"Нискотарифната авиокомпания "Уиз ер" (Wizz Air), която се определя като най-големият нискотарифен превозвач в Централна и Източна Европа, обяви днес, че незабавно спира полетите си до Милано (Бергамо) и Тревизо, поради блокирането на северноиталианския регион в опит за овладяване на огнището на коронавирус.

Полетите от София и Варна до Милано - Бергамо ще бъдат напълно спрени до 3 април."

# 14 532
От предаването "На фокус" преди час в темата за Италия във фейсбук, една журналистка е отворила тема да ги пита как са нашите, имат ли нужда от нещо, да споделят за положението. Повечето съжаляват, че са взети късно мерки строги, казват също, че нямали дисциплина италианците (като нас не вярвали и не се спрели), казват че е много тежко и има също млади хора доста засегнати. Не е както се пишело и мислело, че повечето възрастни ще пострадат. Пожелават ни да не сме , като тях и късно да се усетим и вземем мерки.
Пишат за случаи на избягали от северна в южната част на хора при роднини. Полицията е разбрала и принудително ги извела от близките им и сложила под карантина. Възмутени са, защото така се разпространява и в други места. Ядосано един пише, че това момче, което сега е заразено у нас, преди 14 дни е имал близък пристигнал от Италия.
Не искам да всявам паника, щото аз май вече ще се паникьосам не от тази тема , а от хората в Италия. Има случаи на починали хора и близките им не могат да ги погребат, не идва агенция, стоят си у тях, не знаят какво да правят.
На мен ми звучат отчаяни нашите там, страхуват се хората. Жена, на която спешно операция предстои не знае какво ще стане с кръводаряването, имало проблем и с това и се е предала почти. Много, много тъжно.
Дано това не стане у нас. Не виждам как ще се оправим, вече и на Братан суджука не го искам, а се бях засилила и аз да ходя на гости
. Ще взема да спра да чета всички новини, защото много ми идва, няма никаква светлина отникъде, все по-зле става навсякъде.

# 14 533
  • Варна
Не съм си и представяла някога ,че подобна пандемия може да се случи на съвременния свят, най-малко в Европа и САЩ , при това ниво на медицината и хигиената. Кутията на Пандора се отвори Sad .

# 14 534

Не смяташ ли че прекалявяш с това? Това е един хипотетичен "най-лош вариант". Във Великобритания също имат правителствени пандемични планове, в които най-лошият вариант е до 70% от населението да се разболеят. И те ли са за лечение и санкции? Добре че хората не са като теб, а са наистина "прецизно информирани" така че да могат да вземат адекватни мерки спрямо рeалните опасности.

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/02/28/coronavirus-one-10-p … uld-hospitalised/

Всъщност последната колона в таблицата в worldometers, за която питах вчера, показва броя заразени на милион. В Китай направо нищо не е, някакви си 56. За сравнение Италия към момента 122, Южна Корея 146. В Швейцария ми се струва висок, почти 39. Германия едва 12. Франция 17. Но всички като цяло са далеч и от 1% заболеваемост към момента. Ето нещо оптимистично и от мен Wink

Сещам се да питам нещо. В Китай пренасочиха към Ухан лекари от други провинции. При нас възможно ли е да го направят? От една държавна болница в друга сигурно лесно могат да се прехвърлят. Но ако все пак не достигат, могат ли и от частните практики и болници да мобилизират лекари?

Общи условия

Активация на акаунт