Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 930 065
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 15 000
И на мен ми се струва, че тази забрана е партенка. Може да се каже, че работя в развлекателния сектор(рецензирам филми) и е парадоксално, че все още няма информация в медиите за ситуацията. Синема Сити в Мол София работи на 99%, защото освен, че не са качили съобщение за прекратяване на прожекции за неопределено време и не са свалили своята програма, те допускат през сайта си опцията резервиране на място и фактически всеки може да си купи билет онлайн(системата им продължава да функционира, очаквах поне тя да е деактивирана).

В момента тече и международния филмов фестивал "София Филм Фест" у нас и той не е отменен! Повечето от филмите ще бъдат прожектирани в инди кината "Евро Синема", "Дом на Киното", "Одеон" и на база това съдя, че и те не са затворени. Линк към официалния сайт свързан с фестивала: https://siff.bg/bg/

Аз мога да не отида една седмица на кино, не е толкова голям проблем(макар да ми се сгъсти графика по този начин и да не е особено приятно), но ми е неприятно за усмихнатите млади момичета и момчета, често още ученици, които работят в големите кина. Те късат и подават билетчета на стотици хора на ден и са изложени на голям риск от заразяване. Ако не с корона, то с друг вид вирус(все пак в страната има епидемия от грип тип Б). Когато си отидат до вкъщи с колко роднини и съседи ще влязат в контакт? На мнение съм, че забраната трябва да се спазва и държавата да следи за изпълнението ѝ.

ПП: извинете, все още не знам как да цитирам правилно във форума и излиза, че все едно пиша в цитата на друг човек, заради това го премахнах.

# 15 001
Здравейте! Нов съм във форума(регистрирах се преди минути) и следя изкъсо ситуацията. Благодаря за конструктивните мнения и най-вече за линковете, които някои от вас предоставят.

Искам да попитам следи ли се ситуацията с кината и театрите в България и от кого? Виждам, че всички кина работят и не са свалили програмите си за деня, няма и съобщение, че затварят по препоръка на министерството на здравеопазването. Намерих само потвърждение за народния театър. Някой запознат ли е със случващото се или забраната изобщо не се спазва?

Не работят само държавните театри, кина, опери и т.н.

Частния бизнес си е частен бизнес, съотвено кината в моловете са пълни и няма индикация, че някой се притеснява от нещо.

И двете частни театрални зали в София отмениха представленията си по решението на МС.
Имат официални изявления на страниците си.
Частен клуб като София Лайв Клуб също отмени снощното събитие.
Това означава страшно много хора да останат без доход, не само собствениците им, а най-вече служителите. Отменят се и планирани ивенти, на които този тип центрове разчитат.
Което означава, че ударът е и по кетъринг фирмите, и по маркетинговите, и по пи ар-ските агенции...

# 15 002
Има заповед на министъра от вчера

Преустановяват се посещенията на културни мероприятия, в това число и кина;

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/zdravniyat-minis … -vv-vrzka-s-regi/

как се спазва, не знам

# 15 003
  • град-държава
Мъжът ми също получи мейли, в който се съобщава, че се отменят планувани събития на работното му място. Явно едни спазват, други не.

# 15 004
Току що ни разясниха,  че от утре ще ни бъде даден дезинфектант сами да почистваме стаите си, да си мием ръцете често с наличния антибактериален сапун и че на всеки два часа ще се бършат дръжки, врати, парапети и асансьор. За маски не са споменали, но разбрах, че на някои фирми са им дали и маски и ютия, с която да ги дезинфекцират на всеки два часа.
Утре ще се решава дали ще има грипна ваканция във Варна, но разбрах, че се преосмисля генерално преразпределение на учебния материал, дори имало вероятност част от него да остане за следващата учебна година, като матурите на седмокласниците щели да бъдат върху изучения материал, докъдето се стигне. Работата става дебела.

# 15 005
Някой питаше какво правят с телата на починалите в Италия. В статията за карантината им четох, че погребения се извършват само в много тесен кръг.

# 15 006
И на мен ми се струва, че тази забрана е партенка. Може да се каже, че работя в развлекателния сектор(рецензирам филми) и е парадоксално, че все още няма информация в медиите за ситуацията. Синема Сити в Мол София работи на 99%, защото освен, че не са качили съобщение за прекратяване на прожекции за неопределено време и не са свалили своята програма, те допускат през сайта си опцията резервиране на място и фактически всеки може да си купи билет онлайн(системата им продължава да функционира, очаквах поне тя да е деактивирана).

В момента тече и международния филмов фестивал "София Филм Фест" у нас и той не е отменен! Повечето от филмите ще бъдат прожектирани в инди кината "Евро Синема", "Дом на Киното", "Одеон" и на база това съдя, че и те не са затворени. Линк към официалния сайт свързан с фестивала: https://siff.bg/bg/
....

Забрана има от РЗИ Габрово, например - издадена е заповед от вчера. Касае и останалите общини от областта, т.к. е предвидено да се сведе до знанието на кметовете им.
Формулировката е: " МЕРКИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПОТВЪРДЕН СЛУЧАЙ НА COVID-19
08
МАР
във връзка с потвърден случай на COVID-19 на и заповед на директора на РЗИ Габрово № РД-01-66/08.03.2020 г. са забранени:
1.Провеждането на учебни занятия в училищата и детските градини.
2.Провеждането на учебни занятия в ТУ Габрово
3. Дейността на детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност и свижданията във всички лечебни заведения на територията на област Габрово;
4. Провеждането на масови мероприятия, вкл. спортни и културни.
Контролът по изпълнение на заповедта е възложена на Кметовете на Община Габрово, Община Севлиево, Община Трявна, Община Дряново."

Театрите и кината влизат в т. 4. И не само те.

За останалите области трябва да се види на съответните сайтове.

Последна редакция: пн, 09 мар 2020, 16:41 от Judy

# 15 007
Поне 6 човека са загинали при бунтове на територията на 27 затвора в Италия, след като властите са наредили да се прекратят семейните свиждания заради коронавируса.

https://twitter.com/QuickTake/status/1237022014071857153?s=19

Иранците мисля че също освободиха около 50 хил. затворници. Затворите са нещо като круизните кораби, влезне ли вирусът вътре, после много бързо се заразяват почти всички. В Китай така стана.

# 15 008
  • Terra incognita
Ама как кой ще гледа децата. Не е ли по- важна сигурността? Кой гледа децата на милиони италианци вече трета седмица?
Ако има ваканция- що има, кой ще гледа децата?
Ако няма ваканция- смотана държава, не взема елементарни мерки.
Няма угодия.

# 15 009
Прави се преценка на обществения интерес. При опасност от разпространение на заразни и опасни за живота заболявания интересът за здравето на обществото е по-важен от този на работодателите. При всички случаи трябва добре да се обмисли и претегли ситуацията, но за това е нужно да е налице и вярна, обективна и пълна информация. Каквато нямаме.
Още чакаме резултатите от пробите на хората от Плевен и Габрово. На обяд трябваше да са готови. Вече е почти 17.00 часа. Кого чакат? Тези резултати биха били за нас най-важната новина за деня, независимо какви са. Но ги няма.

# 15 010
  • Terra incognita
Прави се преценка на общественият интерес. При опасност от разпространение на заразни и ожпасни за живота заболявания интересът за здравето на обществото е по-важен от този на работодателите. При всички случаи трябва добре да се обмисли и претегли ситуацията, но за това е нужно да е налице и вярна, обективна и пълна информация. Каквато нямаме.
Още чакаме резултатите от пробите на хората от Плевен и Габрово. На обяд трябваше да са готови. Вече е почти 17.00 часа. Кого чакат? Тези резултати биха били за нас най-важната новина за деня, независимо какви са. Но ги няма.
Дано не е нещо шокиращо и да се чудят как да го съобщят. Само от тези два града ли вземат проби? Не са ли проследили контактите на заразените?

# 15 011
Ами от тези два града са взети над 300 проби и е важно какви са резултатите.
Те са взети точно на база контакти на известните случаи. Не са случайна извадка вече.

Цитат
Днес обаче броят на заразените с коронавирус може да нарасне, след като станат известни резултатите от пробите на близо 300 души от Плевен и Габрово, за които е известно, че са били в контакт със заразените.

https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2 … %D0%B8/a-52691515

# 15 012
Кръчмите и дискотекитеееееее-тях кой ще затвори. Хооодят си младежите, включително и моят син, нищо, че са в грипна ваканция. Мен няма кой да ме чуе, макар, че ми се продра гласа да крещя.  Ако беше по-малък-да го затворя, ама той почти на 19 години...

# 15 013
Едва ли чакат пак да стане 12, та да обявят резултатите. Сигурно пак правят 1-2-3 теста, което не е добре всъщност.

# 15 014
  • Terra incognita
Дали има връзка между двата града, или говорим за евентуални две огнища?

Общи условия

Активация на акаунт