Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 930 532
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 15 780
По една тв  някаква PR пристигнала  от Флоренция тази нощ,разказваше как е там.Всичко било чисто,спокойно и в този дух.Чудесно,но няма и кьорав човек по улиците.Било много смешно,че на нашето летище ги посрещнали хора в скафандри.Ами нека се смеят хората,щом им е забавно.Фотограф в София слага маски на лицата на статуи в града и ги снима.Нямало да си промени начина на живот.Не си го променяй льольо,но трябва,но би трябвало да си отговорен и за околните.Аз подкрепям мерките за отмяна на различни масови мероприятия.Колкото до неудължаването на грипна ваканция мисля,че си връзват гащите,защото може да има следваща.Грипна или вирусна ще видим.Учудена съм,че не продължиха тази ваканция при положение,че вчера казаха,че грипа се разраства.

# 15 781
  • Пловдив
Merri_An,  нали за това се звъни на ЛЛ и там на разни други телефони.
Но като гледам как вървят нещата у нас, за температура и кашлица без проблеми с дишането никой няма да те тества освен ако не се окажеш контактен на вече установен болен/заразен.
Ти, като имаш температура от грип примерно, не пиеш ли парацетамол/нурофен или ей така си чакаш сама да падне?

# 15 782
  • Насред хаоса
Нямало да си промени начина на живот.Не си го променяй льольо,но трябва,но би трябвало да си отговорен и за околните.
Току що мъжът ми ми каза, че тяхна колежка е заминала из Европата, била го планирала и нямало сега да се отказва. Демокрация, какво да я правиш. Редно е някой да им обясни на такива да не бъркат демокрацията с идиотия. Ако е само за тях, да правят каквото щат, но щом ще застрашават и други освен себе си, трябва да бъдат накарани да проявяват отговорност.

# 15 783
Мери Ан, едва ли очакваш да напиша как смятам да се лекувам, ако ми се наложи. Ще го оставя за себе си. Все пак имам някакъв план и ще го следвам неотклонно. Поне се научих, че трябва да нося отговорност за собствения си живот и здраве и трябва да взимам решения, пряко засягащи живота ми. Вече съм имала възможност да стоя в болница в изключително тежко положение и само поради факта ,че имах технологично време се отървах. И то в една съвсем спокойна лятна обстановка преди 12 години. Дори не ми се помисля какво ще става в напрегната ситуация. Болницата за мен е най-крайния случай.

Мамисита, хората ще се научат не само да се лекуват, но и да взимат сложни решения, засягащи живота им. Този вирус ще ги научи, ако не открият светкавично някакво чудодейно хапче. Лично аз изобщо не очаквам да е скоро, дано ме опровергаят, че целия свят сега само това прави. Дано!

# 15 784
  • Другата България
Сериозно ли хората вече са толкова целенасочено безпомощни, че дори да ги е страх да предприемат най-просто начално лечение с лекарства без рецепта? Това си е въпрос на здрав разум.

А ти какво предлагаш: чувстваш се леко зле. Хипотетично имаш положителен тест. И какво, засилваш се за прием в болница и караш там една седмица с още по-болни? Ами ако го изкараш леко? Тогава си заел легло за по-тежки случаи. Разбира се, че ще отидеш, като си вече с учестено дишане примерно.
Аз съм доволна, че наистина има все още хора със здрав разум.
Ако имаш положителен тест /отново уточнявам, че говоря само за коронавирус/, ти вече ще си в болница. Не знам от толкова писане тук остава ли ти време да следиш информацията, но всички тестове за коронавирус се правят в болнични условия, хората са под карантина вече. Никой не ходи по домовете или кабинетите на ОПЛ-тата да тества. Дори първите два случая са на хора в болница. Наистина ли не разбирате, или само пълните темата с глупости? Къде ще се засилваш за прием, това да не е концерт на Металика, за да се ходи по желание? Не мога да повярвам, че още не е станало ясно как става тестването и най-вече къде. Ще отидеш едва когато си с учестено дишане??? Приключвам, безсмислено е. Надявам се хората да не ти вярват.
Ти можеш да имаш учестено дишане по куп други причини, вкл. и от коронавирус и да не го знаеш, тоест, да не си тествана. Но с вече установен такъв не можеш да си тръгнеш доброволно от болницата.

# 15 785
Нямало да си промени начина на живот.Не си го променяй льольо,но трябва,но би трябвало да си отговорен и за околните.

Спомням си, че през Янаури гледах клип по медията RT за една китайка, където полицията я отвежда на сила навън от магазин, защото отказвала да носи маска на лицето, а имала симпоми като кашлица.
https://metro.co.uk/2020/02/01/woman-arrested-refusing-wear-mask … deepens-12163863/

Имаше коментари под видеото какви варвари били китайците да я отвеждат насила и как можело да нарушават правото на избор жената да не носи маска. Ако е имало италианци сред коменитращите, сигурен съм, че вече искат да си върнат думите. Докато не то дойде до главата, отстрани е лесно.

# 15 786
  • Бургас
В Бургас инфекциозното е препълнено, няма места, разкриват се допълнителни легла, но само пет направени проби досега - уж отрицателни. Сещевременно кметът иска лаборатория на място, обяви днес. Бяхме едни от първите излезли в грипна ваканция, с едни от първите карантинирани, летище, пристанище...ама коронавирус няма, всичките вирусни пневмонии са от  грип Б, хм...И децата се връщат четвъртък в училище...
Аз няма да пусна големия на училище за двата дни. Струва ми се, че така е по - добре.
За невероятните 5 теста съм просто безмълвна. В един Шумен са изпратили повече проби. Ако продължава с тази стъпка, Бургас ще пламне. Това си е мое лично притеснение, без да съм доктор и т.н.

# 15 787
  • MI
Тя процедурата е ясна, даже в наредбата има подробности с точно каква температура, но тук някои хора се опитват да се успокоят, че всички други са тъпи и затова няма да ги застигне тях. Wink

# 15 788
Ми да, сега системата е - аз това не го разбирам, има там едни хора, като се сговнят нещата, ще ме оправят и ще съм като нов.

Да, ама не работят така нещата...

# 15 789
От Пловдив:

"След като стана ясно, че две жени, които са били преди месец в Италия, са приети в Инфекциозна клиника към Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив, сега от Областната управа дадоха по-разширена информация за ситуацията в Пловдивска област с коронавируса.

На двете жени - 25-годишна и 61-годишна, които са приети с леки грипоподобни проблеми, са взети проби за коронавирус, които са изпратени за изследване във вирусологичната лаборатория в Стара Загора.

18 проби общо са взети от болни от пневмония в Пловдив, за да се изследват за наличие на коронавирус. Това заяви директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева-Манчева по време на срещата. Днес се чака още една проба от пловдивчанка, която е настанена в Инфекциозна болница.

Междувременно са пуснати заповеди за дезинфекция в цялата област. Такава ще бъде направена на училища, детски градини и обществени учреждения. Областта е готова със заявката за защитни облекла, маски и ръкавици. От срещата стана ясно, че общините и болниците са пуснали заявки, които ще стигнат за месец напред. 3000 маски са получени в Областната управа, от които 2500 са за сектор миграция и паспортна служба.

Областният управител Дани Каназирева информира, че Община Пловдив е пуснала заявка за 300 000 маски, а общо за областта заявката е за 500 000."

Останах изненадана, че в Пловдив няма лаборатория, която да направи тестовете, а се пращат в Стара Загора!

# 15 790
Аз пък открих, че приказките за дезинфекция на обществените места и учреждения са си само приказки, а не реалност. Нормално за БГ...

# 15 791
Верно ли все още има хора, които наричат това, което вече се случва в реалността "прогнози"?

# 15 792
И аз не искам да пускам сина ми в Бургас тези два дни. Мм е четвърти ден с грип, днес температурата спадна и е по-добре. Но грипът още си е тук. Нищо не им пречи четвъртък и петък поне да я удължат, с уикенда ще станат общо 4 дни. Не искам обаче и да го пращам при ЛЛ за бележка, навалицата е огромна. Не знам какво да направя. По семейни причини го направиха много сложно, предварително трябва да се носи бележката.

# 15 793
  • София
От Пловдив:

"След като стана ясно, че две жени, които са били преди месец в Италия, са приети в Инфекциозна клиника към Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив, сега от Областната управа дадоха по-разширена информация за ситуацията в Пловдивска област с коронавируса.

На двете жени - 25-годишна и 61-годишна, които са приети с леки грипоподобни проблеми, са взети проби за коронавирус, които са изпратени за изследване във вирусологичната лаборатория в Стара Загора.
После как да не се напълнят инфекциозните клиники- двете са били в Италия преди месец и сега леки грипоподобни симптоми. Вероятността да са хванали коронавирус в Италия и сега да развиват симптомите са 0.00..1%. Вероятността да са с грип или друг вирус е 99.99... ама тези двете ше блокират две места в дадената инфекциозна клиник с леки грипоподобни симптоми ....

# 15 794
Да, ето как и колко проби се тестват в Стара Загора
http://www.uni-sz.bg/blog/%d0%bb%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b0%d … 0%b3%d0%be%d1%82/
Скрит текст:
Лабораторията за изследване на COVID-19 е готова да приема проби
4 March 2020, 22:49Новини
        Лабораторията за изследване на COVID-19, по-известен като Коронавирус, е готова да приема проби, след екипната работа на Тракийския университет и УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ за сформиране и оборудване на звеното и добрата колаборация на ръководствата на двете институции – ректора на висшето учебно заведение доц. д-р Добри Ярков и директора на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев.

Лабораторията е създадена по нареждане на Министерство на здравеопазването и Националния кризисен щаб и ще обслужва 7 области – Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Кърджали, Сливен и Хасково.

Ръководител на вирусологичната лаборатория е доц. Светла Ангелова: „Очакваме всеки момент да постъпят проби, имаме готовност до 50 проби до края на седмицата да обработим и да пуснем за анализ. Разполагаме с „Real time pcr”-апарат, най-съвременен, с който в рамките на 2-3 часа можем да дадем резултат, плюс два часа за първична подготовка и екстракция на нуклеиновата киселина на пробите, тоест реалното изследване може да бъде готово за около 5-6 часа. Медицинският факултет на Тракийския университет ни предостави ламинарен бокс, Ветеринарномедицинският факултет също ни предостави ламинарен бокс, останалото оборудване е подсигурено от болницата, китове за пробите предоставят от Министерство на здравеопазването”.

Навременното лабораторно потвърждаване на случаите е необходимо за осигуряване на бързо и ефективно издирване на контактните, прилагане на противоепидемични мерки и мерки за контрол на инфекциите, съгласно националните препоръки и събиране на необходимата епидемиологична и клинична информация.

Общи условия

Активация на акаунт