Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 937 645
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 18 675
gerrynikolova,

Лично аз го правя, за да сведа до минимум риска за мои близки, които са в едни от най-рисковите групи, с които на този етап контактувам. Призовавам именно за такива мерки, който може да предпази застрашените възрастни, хронично болни. При положение, че към момента, мога да си позволя да работя у дома и да огранича риска, дори минимално, моят избор е това.

# 18 676
Как си представяте живота от тук нататък в следващите няколко месеца? Какво ще се случи, ако изпаднем в ситуацията на Италия? Икономика,работа,образование?
Наистина ли мислите, че някой може да го прогнозира?

Не очаквам да чуя прогнози, интересно ми е да чуя различни мнения.Самата аз имам чувство, че в момента се намирам в някой научнофантастичен филм, но отндруга страна винаги дъм имала усещане, че през живота ми ще се случи нещо такова. Звучи много налудничаво.

# 18 677

Хексе, не е поръчка. Проучването е публикувано през 2014, относно този ACE2 протеин и това как се свързва със САРС.
Но най-новите проучвания показват, че пушачите (логично и очаквано) имат двойно по-голям шанс от усложнения.
В статията пише за наблюдения над 140 души тази зима в Ухан. Различни неща ли четем?

Явно да. Като го прочетох се сетих за изследване, което четох скоро.

The literature presented in this review strongly suggests that nicotine alters the homeostasis of the RAS by upregulating the detrimental angiotensin-converting enzyme (ACE)/angiotensin (ANG)-II/ANG II type 1 receptor axis and downregulating the compensatory ACE2/ANG-(1-7)/Mas receptor axis, contributing to the development of CVPD.

С две думи, намалява  ACE2.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/30088946/

Затова направих връзката, без да чета статията. Съжалявам за объркването. Все пак остава това, че очаквано пушенето увеличава риска от усложнения, ако не от короната, то от рак, сърдечно-съдови заболявания и т.н.

# 18 678
Еми за пушенето малко да успокоя такива като мен. Вие пък веднага контра слагате, еййй.
Тези кога ще почнат да говорят. То едно мислене, мислене...ще взема да заспя и да не чуя какви мерки уж ще вземат.
Не съм съгласна, че мерки не трябва да се взимат. Всеки човешки живот е от значение. Да, може да са възрастни някои хора, ама защо да се умре от тази гад. Да не говорим, че за младите ми се струва, че крият пак нещата. Какви ще са последствията за тези, които леко изкарват, но ...гада е бил в тях.
Ще гледам канал 3, там най-добре дават и обширно. Дори сега тече за вируса информация.

# 18 679
Nikola Tesla

Явно доста хора усещаме, накъде почва да вее вятъра, не съм следяла преди темата, но да,  и според мен е неизбежно да не остави такива белези Sad
Чудех се, как ще почнат да правят филми по темата, като Natgeo и подобни, да сме здрави,  да мине само

Simple Smile Наистина мислим еднакво.

Скрит текст:
Според мен ние сме съвременници на безпрецедентна ситуация в най новата история на света. След години ще се правят филми базирани на истински истории за тази епидемия.

Графичен анализ на разпространението на вируса в доста страни.
https://pbs.twimg.com/media/ES4owj8XgAA9dpK?format=jpg&name=small
Наблюдава се среден 33% дневен ръст. Ако приложим този ръст и за България, след 2 седмици ще имаме стотици доказани случаи и още поне толкова недокозани които ще разпространяват заразата. Затова е много важно на това извънредно заседание да се вземат наистина строги мерки. За да може след 2 седмици средният дневен ръст да е по малък.

# 18 680
Ама отгоре пише, че двама от тези, които са положителни и са били изпратени в карантина, а сега трябва да ги върнат в болницата, не могат да ги намерят. Дали се черпят някъде?

# 18 681
По НоваТВ казаха сега, че най-вероятно сред мерките, които мислят сега, ще бъде да затворят границите и преустановят в цяла България учебните занятия. Предполагам нещо са дочули, за го казват като вероятност.

# 18 682
За мен самата не ме е страх, но живея с баба си (на 76) и смятам да взема каквито е възможно мерки, за да я предпазя. Пускат ни хоум офис за две седмици, ще ограничим излизанията. На пазар ще ходя само аз и ще спазвам дистанция от нея минимум 2 метра. Дали ще е достатъчно?

# 18 683
Има ли време преди новините да хвърлите едно око тук? Как ви се струва като достоверност?
http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2166068?fbclid=IwAR3PoIH2g1WTjDiaD_ … C0I9Bz09NoB7BeKM0
Акценти, за да не отваряте на сляпо:
Цитат
Въпрос: Вярно ли е, че руски учени вече са намерили лекарство против COVID-19?
Отговор: За момента в Русия все още няма промишлено лекарство, но има ваксина, която е била разработена срещу вируса от 2003 година, който е "бащата" на сегашния вирус, който е донякъде негова производна, "синчето" му така да се каже. Тази ваксина в Русия я има, разработката съществува, тя вече е тествана на мишки и на маймуни, и ако се стигне до заплаха за човечеството, то Русия е готова да произведе за два месеца над 20 милиона дози от тази ваксина.
Цитат
Въпрос: А с какво е най-добре да се лекува този вирус с лекарствата за СПИН и ебола или? Защо има смъртни случаи?
Отговор: В интерес на истината има един малък нюанс и той се състои в това, че ние виждаме в този нов COVID-19 вирус белтъците на HIV1 - това са белтъците на СПИН, и затова руската система на активно третиране и лечение на заболелите са насочени против СПИН-а, и до момента, смея да споделя, че са най-ефективни при лечението на COVID-19. Руската схема за лечение се състои от три препарата против HIV1 - това е най-ефективно до момента и затова на този етап ние в Русия нямаме смъртни случаи, а само оздравели.

"Руската схема", за огромно съжаление, се състои в две неща - едното е, че съкратиха болниците точно наполовина (от над 10 000 през 2000 година до 5400 през 2018), прогониха медицинския състав (заплата на мед сестра в Русия е между 200 и 300 евро на месец за различните региони) и оставиха населението да се "лекува" с водка, а който няма пари за водка - с Бояришник (препарат за вана). И второто е, че са обявили 20-30 случая на коронавирус за цялата страна, в която живеят 150 милиона. Т.е. коронавирус в Русия почти няма, но за сметка на това има обявени стотици хиляди случаи на "грип тип Б" и на "пневмонии".  Ако разбирате какво ви казвам. Simple Smile

# 18 684
Всъщност няма място за безпокойство, защото още от самото начало беше ясно, че ще трябва да преболедувате този вирус - и вие, както и семейството ви (с много висока доза вероятност). Без значение къде и за колко ще се затваряте, дали ще пускате децата на училище или няма да ги пускате, дали ще работите (ако изобщо имате работа) вкъщи или на полето. Това е положението и колкото по-бързо го осъзнаете - толкова по-добре.

Както казах още преди седмици - 8 от 10 ще преболедуват вируса, а един от тях ще умре. Ситуацията не се е променила. И не зависи от това дали децата и възрастните ще ходят на училище, на работа, в магазина, на луната или където и да било.
Има обаче огромно значение дали тези 8 от 10 случая ще са по едно и също време или поетапно. Ако от тези 8, 3 са в критично състояние, няма да има легла за всички в болниците, нито необходимата медицинска апаратура. Лекарите също няма да достигат. Тогава не един от тях ще умре, а двама или и тримата. Ще трябва да се решава кой да  бъде лекуван и кой - не. Докато ако заразата се забави, ще могат повече от тези в сериозно/критично състояние да получат необходимите им медицински грижи. Съответно при добри грижи може да не почине един от 10, а един от 20 или от 30. Затова са мерките и затова имат смисъл. Не знам как не успявате да го проумеете вече толкова време.

# 18 685
Както казах още преди седмици - 8 от 10 ще преболедуват вируса, а един от тях ще умре. Ситуацията не се е променила. И не зависи от това дали децата и възрастните ще ходят на училище, на работа, в магазина, на луната или където и да било.

Явно, че колкото и да говорят, не става ясно, че мерките вече са насочени към забавяне на епидемията и ограничение на щетите, а не към предпазване от заболяване. Образно казано целта на социалната дистанция, затварянето на училищата, работата от вкъщи и т.н. е 8-те от 10 да не се разболеят едновременно, защото тогава има шанс да умрат 3 -ма поради невъзможност на здравната система да ги поеме, а да се разболяват постепенно двама по двама и тогава е възможно да не умре никой или да умре 1.

Между другото, в Русия миналия месец обявиха, че всички с диагноза пневмония задължително ще се тестват за коронавирус.  Може би е разумно.

ПП Писали сме едновременно с Eсен.

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 23:16 от Vapor

# 18 686
Ще има ли брифинг днес?

# 18 687
За мен самата не ме е страх, но живея с баба си (на 76) и смятам да взема каквито е възможно мерки, за да я предпазя. Пускат ни хоум офис за две седмици, ще ограничим излизанията. На пазар ще ходя само аз и ще спазвам дистанция от нея минимум 2 метра. Дали ще е достатъчно?
няма верен отговор. Колкото можеш - толкова.
Моето бабче снощи звънна. Притеснена, уплашена и плаче. Казвам няма да излизаш. Стоиш си на топло и спокойно. Е да де, ама да си взема храната. То за бързо, грабвам чантата и бягам.... ходи обяснявай!  Съжалявам, че нямам възможността да я вържа вкъщи. Инак, няма оправия.

# 18 688
  • София
Как си представяте живота от тук нататък в следващите няколко месеца? Какво ще се случи, ако изпаднем в ситуацията на Италия? Икономика,работа,образование?
Наистина ли мислите, че някой може да го прогнозира?

Не очаквам да чуя прогнози, интересно ми е да чуя различни мнения.Самата аз имам чувство, че в момента се намирам в някой научнофантастичен филм, но отндруга страна винаги дъм имала усещане, че през живота ми ще се случи нещо такова. Звучи много налудничаво.

Аз не се чувствам в научнофантастичен филм. Пандемии е имало, сегашната показва, че леко сме се разглезили и си мислим, че всичко се лекува, ей я къде е аптеката. Нивото на притеснение е показателно, че психически не сме подготвени. Махнете ги тия приказки - Бойко бил виновен, Меркел била виновна, не-знам-си кой бил виновен. Който и да беше на тяхно място - пак щеше да ви е виновен. Ясно е, че инстинктивно усещаме, че не можем да установим пълен контрол, и изпадаме в паника.
Съгласна съм с Гери Николова - колкото по-рано свикнете с мисълта, че ще има огромен брой заболели и известен брой жертви, толкова по-добре за вас. Може вече дори да сте го прекарали. Сега, пак някой капацитет ще каже - гледай я тая Съншайн каква е коравосърдечна, как ще има жертви, тя близки няма ли. Ще кажа, че моята баба е на 80, с прекаран инсулт преди година, трудно подвижна, на ръба на лежаща. Майка ми е на обществена длъжност, която изисква изключително много контакти ежедневно, никой не й ги е ограничил. Не е възрастна, но на 55 не е и първа младост. Баща ми днес, буквално днес, навършва 60 години. Всички ние се опитваме да преглътнем, да се успокояваме, но и гледаме да разсъждаваме трезво и да не живеем в приказки на Дисни.
Не вярвам в теорията, че ей сега като се затворим да си кукаме вкъщи и за две седмици вирусът ще се изпари. Даже леко ме е страх да не стане по-лошо.
За бъдещето - предвиждам тежка икономическа криза, която нас може и да не ни засегне много. Тя и тази от 2008-а не ни засегна както САЩ и Запада, повече я ползваха за оправдание. Предвиждам малко повече смирение и малко по-малко мислене, че сме безсмъртни, а пандемиите са нещо, което го е имало преди век. Животът постепенно ще се върне в старото си русло, някъде по-бавно, другаде - почти веднага. Ще се справим, както винаги сме го правили.

П.П.: Съвети от страна, в която понеже не могат да се въздържат да ядат прилепи, ни натресоха ТОВА - не искам!

# 18 689
Аз днес ходих да оставя на дядо ми маски, дезифектант, ръкавици, макар да е инструктиран да не излиза...Оставих му ги пред вратата, не смея да влезна..

Общи условия

Активация на акаунт