Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 937 645
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 18 690
Да, ще има брифинг веднага след като приключи заседанието. По БНТ 2, Нова и Канал 3 със сигурност.

# 18 691
Ако нашите министри наистина искат да направят нещо за тази държава, то трябва да карантират столицата. 100% огнището е тук, съжалявам да го кажа, но това е факт. 17 потвърдени само днес, а хората не се спряха.

# 18 692
Относно питането на Flyme: не мога да повярвам, че се случва.. Имам чувството, че гледам някак филм и съм в някакъв ступор! Този период определено ще остави дълбока следа в световната история, а ние (Бог да ни пази) ще разказваме на внуците си, през какво сме преминали..
След месеци...животът и хората вече няма да са същите, но ще са променени към добро! Виждам пусти улици и бедни хора. Цялата икономика ще се срине.. Вярвам обаче, че това, което се случи в Италия, ще бъде в по-лек вариант във България и жертвите няма да са много.

# 18 693
Цитат
Не знам как не успявате да го проумеете вече толкова време.

То някои проумяват, ама заплатата трябва да върви.

Слушам, че направили отделни входове за туберкулозно болните и вирусните. Помните ли първите случаи в Ухан, дето ги бяха сложили в стая със специална система за недопускане на излизане на въздуха от нея, не помня точното име и пак бяха се заразили останалите болни в болницата...

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 23:25 от papi6

# 18 694
Вчера гледах как нямат нито маски, нито нищо
 Честно, хвана ме срам. И се запитах : те персонала в болниците не могат да опазят, как ще опазят пациентите???

# 18 695
Затваряне на границите, затваряне на училища, детски, ясли, работодателите да пускат служителите за работа от вкъщи, а за служителите във веригите-да им се осигурят маски и дезинфектанти. Да се доставят маски и по аптеките ( на нормални цени).
Имахме време, защо нищо не направиха, знаеха още от януари за Китай, за болните, за мерките, съобщаваха ни го за 30 сек в края на новините. И какво се оказа? Не сме готови.
Спред мен, генерал Мутафчийски е ЗА  императивните мерки, но не зависи от него. И не е ЩотО така си иска, а защото знае какво следва. И СЗО го казаха.

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 23:33 от CasaDelSol

# 18 696
Добре, че я имаше тази тема. Някак постепенно си дадох сметка и приех заплахата. Представям си в какъв ступор тях да съм ако едва ли не днес осъзнавах пред какво сме изправени.
Според мен децата трябва да ги разпуснат. Ако има много зор за някой сега, то после ще е за много повече хора. Дано тези в управлението и администрацията си дадат сметка, че ако системата се блокира самите те също няма да получат адекватно лечение.

# 18 697
  • София
Вижте сега- едно време Карл Сейгън казваше, че extraordinary claims require extraordinary evidence. Всеки дето ви разправя, че 8 от 10 или 7 от 10 ще се заразят, прави много extraordinary claims ....
 Напомням, че според оценките испанският грип е достигнал до 1/3 от световното население, а грипа е доста по-бърз- това и СЗО го признава. Свинският грип 2009/2010 също се оценява че е стигнал до 21% oт хората при нулеви мерки за ограничение.
 Тия за пик през есента пък сигурно са по някакви аналогии с испанският грип, който е имал втора и по-лоша вълна през есента, но за това огромна роля е изиграла войната.

# 18 698
За мен самата не ме е страх, но живея с баба си (на 76) и смятам да взема каквито е възможно мерки, за да я предпазя. Пускат ни хоум офис за две седмици, ще ограничим излизанията. На пазар ще ходя само аз и ще спазвам дистанция от нея минимум 2 метра. Дали ще е достатъчно?
Проветрявайте и доста често. Също е добре често да се пият и течности. Гърлото е важно да не пресъхва. Т.като ако вирусът навлезе през устата пътят през който минава за да намери клетките които търси в белите дробове той преминава през гърлото. Затова един от възможните симптомите е болно гърло. А поемайки течности вие може да го отклоните към стомаха където стомашните киселини да му видят сметката. Ако спазвате тия препоръки и вие и баба ви, според мен всичко ще е наред

# 18 699
Искам да помоля, ако някой случайно има линк с видео от извънредното заседание, след като приключи, то нека го публикува тук.

Благодаря много.

# 18 700
Всъщност няма място за безпокойство, защото още от самото начало беше ясно, че ще трябва да преболедувате този вирус - и вие, както и семейството ви (с много висока доза вероятност). Без значение къде и за колко ще се затваряте, дали ще пускате децата на училище или няма да ги пускате, дали ще работите (ако изобщо имате работа) вкъщи или на полето. Това е положението и колкото по-бързо го осъзнаете - толкова по-добре.

Както казах още преди седмици - 8 от 10 ще преболедуват вируса, а един от тях ще умре. Ситуацията не се е променила. И не зависи от това дали децата и възрастните ще ходят на училище, на работа, в магазина, на луната или където и да било.
Има обаче огромно значение дали тези 8 от 10 случая ще са по едно и също време или поетапно. Ако от тези 8, 3 са в критично състояние, няма да има легла за всички в болниците, нито необходимата медицинска апаратура. Лекарите също няма да достигат. Тогава не един от тях ще умре, а двама или и тримата. Ще трябва да се решава кой да  бъде лекуван и кой - не. Докато ако заразата се забави, ще могат повече от тези в сериозно/критично състояние да получат необходимите им медицински грижи. Съответно при добри грижи може да не почине един от 10, а един от 20 или от 30. Затова са мерките и затова имат смисъл. Не знам как не успявате да го проумеете вече толкова време.

Съответно при добри грижи може да не почине един от 10, а един от 20 или от 30. Затова са мерките и затова имат смисъл. Не знам как не успявате да го проумеете вече толкова време.

----------------------------

Как да се случат тези "добри грижи"? Здравеопазването е натоварено достатъчно - всеки ден, всеки час стотици хиляди в България имат нужда от специални грижи. Не знам дали знаете, но само диабетиците в страната са близо половин милион. Всеки ден пред всеки кабинет има гроздове от опашки, от безумно много - от тежки хронични заболявания до банално падане и счупване на крайник. Всеки ден хиляди имат нужда от операция, всеки ден хиляди имат всевъзможни заболявания за третиране. И изведнъж - ще имаме "добри грижи" за N-броя стотици или десетки хиляди заразени от коронавирус. Фантастична литература ли четете, не знам, но тия фантазии по-добре ги оставете за холивудските филми.

# 18 701
  • София
Френската държава поема и заплатите на хора, които не могат да работят от вкъщи или да ходят на работа. Отлагат плащанията по кредити и осигуровки. Започва дистанционно обучение с видеоконферентна връзка, а за 5% ученици, които нямат компютър или интернет ги осигуряват. Макрон каза, че здравето няма цена.

# 18 702
  • Варна
ПОпаднах на тази снимка от 1918 година. Полицаите в Сиатъл се предпазват от испанския грип.
Скрит текст:

# 18 703
  • Bulgaria
gerrynikolova и как точно това да не се взимат мерки ще помогне на другите хора, които ежедневно имат нужда от грижи? Като се препълнят болниците от болни от кв и на другите няма кой да обърне внимание? Или дай да се заразим всички и който оцелее - оцелее. Току виж България накрая се окаже с 20-30% намаляло население. Просто не проумявам как може да не ви е грижа поне за вас и близките ви, ако не за околните? Как мислите ще се чувства дъщерята на починалата пациентка ако се окаже, че тя е причината за смъртта ѝ?

# 18 704
Затварянв на границите, затваряне на училща, детски, ясли, работодателите да пускат служителите за работа от вкъщи, а за служителите във веригите-да им се осигурят маски и дезинфектанти. Да се доставят маски и по аптеките ( на нормални цени).
Имахме време, защо нищо не направиха, знаеха още от януари за Китай, за болните, за мерките, съобщаваха ни го за 30 сек в края на новинитв. И какво се оказа? Не сме готови.
Спред мен,  генерал Мутафчийски е ЗА  императивните мерки, но не зависи от него. И не е ЩотО така си иска, а защото знае какво следва. И СЗО го казаха.

Това не е само в България, а навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт