Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 937 507
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 18 840
Бъдете сигурни, утре Парламентът ще гласува всичко, казано сега.

Лошо е, че прехвърлят разходите към НЗОК. Ще сринат системата. И аз поддържам, че трябва държавата да поеме разходите.

Потресаващо е, че 14 човека са им избягали!!! До тук със съвестта на гражданите.

Доколото разбрах починалите от вируса ще бъдат слагани в специална камера, в която ще стоят известно време докато стане безопасно да бъдат погребани. Не знам дали чух добре.

Предлагат и законови изменения за въвеждани на глоби за неспазване на карантината, за да принудят хората които не я спазват да започнат да я спазват.

Започна по Канал 3.
ББ - не спазват карантината, днес им избягали 14 души.
Ще въвеждат извънредни мерки, забрана за пътуване към други страни, актуализация от кои страни не могат да влизат. Говори за глоба от 5 000 за неспазване на карантина.
Да правят клинична пътека за коронавируса към НЗОК. А сутринта шефа на лекарския съюз каза, че разходите трябва да се поемат от държавата, не трябва да е от НЗОК, защото това ще срине системата на касата. Това са екстремни обстоятелства.
Мислят и за погребалните агенции, защото близките на починалите са в карантина и засега  държат починалите в камера.
( Чудя се у нас няма ли да ги кремират, за да се унищожи вируса?! Ако хората биват погребвани, след години пак ще се пръкне. Гробовете се ползват по няколко пъти, изравят се кости, за да се погребе нов човек... Това означава непрекъснато да се вади този вирус на повърхността. А може да се загнезди в подземни животни, като къртиците и да се видоизмени в още по-страшна форма. )

# 18 841
Ако мярка като "извънредно положение" ще забави и попречи на вируса да се разпространява бързо, аз съм напълно ЗА.
Нищо няма да стане месец без фитнес, концерти, театри, барове и молове.
Нека децата се обучават дистанционно, ако е възможно. Дори и да пропуснат уроци, винаги могат да бъдат наваксани напред във времето.
Господи, хора се разболяват.. А дори не сме готови да ги поемем в болниците.
За мен остава въпроса с работата. Тук всяка фирма, естествено, си взима решение за хоум офис. Но за мен е недопустимо да продължават да работят по същия начин фирми със стотици души персонал в open space пространства. А такива в София са много. Аз имам доста приятели, които работят в такива фирми и се страхуват много, а вариант за хоум офис дори и не се споменава.

# 18 842
Иска да изпрати дъщеря си (на 5-6 години), жена си и там кои още роднини бяха в Англия за 2 седмици, защото там щели да получат по-добро лечение, ако се разболеят.
Просто нямам думи, нямам!
Днес звъня един познат на 111. Над три часа е чакал да го свържат. Тук инструкциите са да не се ходи при джипито или в спешното. Казали му да се изолира и да проследи симптомите. Записан е за тест едва след седмица. А той е със сериозно белодробно заболяване и има здравна застраховка! Вашите познати изобщо да не тръгват. Лудница е тук. Здравната система е бавна и бъгава, отделно тук са над 55 милиона души.

# 18 843
Всички мерки които днес са съобщени, трябва да се гласуват от парламента, понеже касаят и законови промени а и самото извънредно положение също май трябва да бъде гласувано от парламента.
Да, ако извънредното положение е върху цялата държава, трябва да се гласува от парламента.

# 18 844
Точно за карантината на близките на починалите говореха!

Добре щеше да е Бойко да излезе и да държи една реч, която са ни вдигне на крака и да накара сърцата ни да забият, ама..Няма да му придирям.

# 18 845
  • Брюксел / София
Освен европейските училища от утре вечер до 3ти април затварят всички белгийски училища. Забраняват се всякакви публични събития. Само аптеки и супермаркети ще работят, останалите магазини ще са затворени през уикенда. Това е за Белгия.

# 18 846
Приели са следното решение:
На основание чл. 84 т. 12 от Конституцията, във връзка с епидемията, Мс да предложи на НС да гласува обявяването на извънредно положение.

Това е правомощие само на Народното събрание, никой друг не може да го реши самосиндикално - ББ, МС и т.н.

Така ще могат да затворят накуп училища, детски градини, игрални зали, спортни мероприятия и т.н, да решават дали да забранят напускане на българи през границата и забрана за пристигане от други страни.

Общо взето нищо не е решено, всичко е в сферата на пожеланията.

# 18 847
  • София
Така... ако Бойко каже еднолично "Обявяваме извънредно положение" и никой не гласува подобно, едни умнокрасиви граждани още утре ще блокират Орлов мост и ще кажат, че сме диктатура, това било нетърпимо, оставка и прочее.
Затова гласуването трябва да мине стандартно през Народното събрание.
В молове и ресторанти никой не стъпва, дори и да са отворени, и толкова. Трябва ли пък зорлем да ги затворят, че да не ходите?

# 18 848
  • София
В ресторантите без друго е празно.
И в Ухан работят ресторантите, гледах преди два дни репортаж. Просто доставят храна като на едни фишове пишат температурата на готвача и на доставчика. Има хора и състояния на хора, които не им позволяват да си приготвят храна, така си го обяснявам.

Явно ще вземат сериозни мерки. Това е добре. За останалото отговаряме ние, надявам се и хората с психозата на "Няма такъв вирус" да се събудят и да се държат отговорно.

# 18 849
Аз харесвам предложенията.
И съм сигурна, че сутринта ще се приемат. Защото това ни е шансът да смекчим ситуацията.

# 18 850
Ще се приемат, естествено, дано стане стегнато и без кавги, че вече ще е прекалено.

# 18 851
Аз харесвам предложенията.
И съм сигурна, че сутринта ще се приемат. Защото това ни е шансът да смекчим ситуацията.
И аз мисля че предложенията са добри. Утре със сигурност ще ги гласуват в парламента.

# 18 852
В ресторантите изобщо не е празно. Днес си направих разходка в елитен столичен квартал. Нямаше празно място!
За колко време се обявява това положение?
След него освен, че ще сме заразени или болни /това е неизбежно/, незнам дали ще има с какво да живеем.

# 18 853
Хора, ще има ли онлайн обучение? Да не вземат да учат през лятото децата
На този етап това трябва за ви е най малкият проблем.Пък ако се наложи ще учат друга работа нямат децата 😊

# 18 854
Приели са следното решение:
На основание чл. 84 т. 12 от Конституцията, във връзка с епидемията, Мс да предложи на НС да гласува обявяването на извънредно положение.

Това е правомощие само на Народното събрание, никой друг не може да го реши самосиндикално - ББ, МС и т.н.

Така ще могат да затворят накуп училища, детски градини, игрални зали, спортни мероприятия и т.н, да решават дали да забранят напускане на българи през границата и забрана за пристигане от други страни.

Общо взето нищо не е решено, всичко е в сферата на пожеланията.
Не е възможно извънредното положение да е единствената мярка за налагане на болднатите марки.
Какво го налага? В коя друга държава от ЕС е обявено? Поне уикипедия прочетете ако не знаете какво означава термина.
Цитат
Извънредно положение е ситуация, в която правителството на дадена страна има правомощия да извършва действия, които при нормални обстоятелства не биха били позволени. Правителството може да обяви такова положение по време на бедствие, гражданско неподчинение или въоръжен конфликт.
.....
Според международното право, свободите и правата могат да бъдат ограничени при извънредно положение. Например, правителството може да задържа хора и да ги затваря без съдебен процес.
.....
Макар прилагането на извънредното положение да е сравнително рядко при демократичните системи на управление, диктаторските режими често обявяват извънредно положение и дори го удължават безсрочно, така че да няма законови пречки за нарушаване на правата на определени граждани.

Общи условия

Активация на акаунт