Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 938 049
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 19 095
Цитат
Аз категорично не мога да разбера какво им пречеше да вземат адекватни мерки досега и без извънредно положение!?
Доколкото разбирам заради административни и законови пречки. Полицията например няма право принудително да задържа хора нарушаващи карантината, защото те не са престъпници, криминално издирвани, а извънредното положение например ще им разшири правомощията, и ще могат прнудително да задържат нарушители на карантината.

Има Закон за здравето. Нищо не им пречи, неглижираха положението. Да не говорим за работодатели, които, подсмихвайки се, уж пускат заповеди за мерки срещу разпространението на вируса... Ето:

Скрит текст:
Чл. 61. (1) На задължителна изолация и болнично лечение подлежат лица, болни и заразоносители от холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне.

(2) Когато съществува заплаха за здравето на гражданите, министърът на здравеопазването може да разпореди задължителна изолация на заразоносители и болни от болести, извън посочените в ал. 1.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 2.06.2009 г., бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) Задължителната изолация и лечението на лицата по ал. 1 и 2 се извършват със заповед на ръководителя на съответното лечебно заведение по предложение на лекуващия лекар или на лекаря, насочил пациента за хоспитализация. Заповедта подлежи на незабавно изпълнение.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) Изолация и лечение на болни от заразни болести извън посочените в ал. 1 може да се осъществяват в домашни условия след преценка на съществуващия епидемичен риск от лекуващия лекар или след консултация с епидемиолог или специалист по инфекциозни болести.

(5) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 2.06.2009 г.) Заповедта по ал. 3 подлежи на обжалване пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

(6) (Нова - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) Редът за изолация на болните от заразни болести се определя с наредбата по чл. 60, ал. 2.

# 19 096
Монтана трябва бързо да бъде сложена под карантина. В северозападна България не само, че няма паника, а хората масово са на мнение, че това е просто грип, конспирация или начин за точене на евро средства. Съответно и не се пазят изобщо. Дезинформирани и потенциално заразени хора може да са много опасни.

От първо лице мога да потвърдя до голяма степен. Хората с маски са изключение. Времето последните дни е хубаво и хората са навън, дори майки с деца и колички, които после отиват задружно в Кауфланд. Но паниката се усеща. Аптеките се изпразват със страшна скорост, същото важи за препарати, мокри кърпички.
Наистина хигиенни продукти се изчерпват, но това се дължи на недостатъчно зареждане. Не мога да си намеря любимият сапун от доста време, постоянно разпитвам, просто не го зареждат.
В училището на дъщеря ми родители и деца са се скъсали да мрънкат, че ще им се пресушат ръцете от миене заради глупости.
Да се пита човек не са ли си мили ръцете до сега? Вчера от нейния клас са отсъствали само тя и още едно дете.

# 19 097
Имаме заразени с коронавирус три деца - на 4, 7 и 11 години. Те не са болни, нямат симптоми, те са контактни лица. Дали са положителни проби. 2 деца са в болница като контактни лица, защото родителите им са в болница". Това заяви на редовен брифинг началникът на Националния оперативен щаб

И подчерта, че въпросните деца не са болни, нямат симптоми, но са дали положителна проба

Е, как не са болни , но Са дали положителни проби.
????
Откъде са??? Кой град ?.

# 19 098
П.П. Явно медта влияе на вируса - само 4 часа издържа в сравнение с други повърхности - с дни.
Медта е токсична за микроорганизмите, неслучайно пръскат със син камък. Месингът също би трябвало да има подобно действие.

# 19 099
Аз за момента не мисля да затварям децата вкъщи. Напротив, да са всеки ден навън на въздух и слънце за мен е изключително важно за имунитета, особено сега след зимата. Излизането обаче ще е в празни училищни дворове, на отдалечените алеи в парка, като цяло на места, на които няма хора и не пипат масово мръсни ръчички.

# 19 100
Скрит текст:
Цитат
Аз категорично не мога да разбера какво им пречеше да вземат адекватни мерки досега и без извънредно положение!?
Доколкото разбирам заради административни и законови пречки. Полицията например няма право принудително да задържа хора нарушаващи карантината, защото те не са престъпници, криминално издирвани, а извънредното положение например ще им разшири правомощията, и ще могат прнудително да задържат нарушители на карантината.

Има Закон за здравето. Нищо не им пречи, неглижираха положението. Да не говорим за работодатели, които, подсмихвайки се, уж пускат заповеди за мерки срещу разпространението на вируса... Ето:

Скрит текст:
Чл. 61. (1) На задължителна изолация и болнично лечение подлежат лица, болни и заразоносители от холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне.

(2) Когато съществува заплаха за здравето на гражданите, министърът на здравеопазването може да разпореди задължителна изолация на заразоносители и болни от болести, извън посочените в ал. 1.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 2.06.2009 г., бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) Задължителната изолация и лечението на лицата по ал. 1 и 2 се извършват със заповед на ръководителя на съответното лечебно заведение по предложение на лекуващия лекар или на лекаря, насочил пациента за хоспитализация. Заповедта подлежи на незабавно изпълнение.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) Изолация и лечение на болни от заразни болести извън посочените в ал. 1 може да се осъществяват в домашни условия след преценка на съществуващия епидемичен риск от лекуващия лекар или след консултация с епидемиолог или специалист по инфекциозни болести.

(5) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 2.06.2009 г.) Заповедта по ал. 3 подлежи на обжалване пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

(6) (Нова - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) Редът за изолация на болните от заразни болести се определя с наредбата по чл. 60, ал. 2.

[/quote]

Предвиждат въвеждането на различни рестрикции за неспазването на карантина, включително спирането на социални помощи, което ме навежда на мисълта, че е ориентирано към конкретна обществена група.
Само си представете едно пламнало с коронавирус гето в София, достатъчно е да напълни всички болници и легла.

# 19 101
Китай са проследили назад във времето първият болен от вируса. Случаят е регистриран на 17 ноември съобщиха току що по Бтв.

# 19 102
Извънредното положение позволява приемането на временни закони, които ограничават част от правата на гражданите. Единствените неотменими права остават правото на живот и правото да не бъдеш подлаган на изтезания. Законодателната дейност в този случай е много по-бърза, но приетите специални закони важат само докато е в сила извънредното положение. То пък няма краен срок, а се отменя изрично, след като са отпаднали основанията за обявяването му. В случая с коронавируса правителството планира да направи преглед дали извънредното положение работи най-малко две седмици след въвеждането му. Именно заради възможността от извънредно законодателство, което да даде повече свобода на институциите да ограничават права на гражданите и бизнеса бе поискано и въвеждането на извънредно положение заради опасността от коронавируса.

# 19 103
Ехаа извънредни положения, кремации, погребални агенции..а имаме само един умрял на 7 милиона който е бил с компроментирана имунна система , със сърдечна операция и на имуносупресори. Мисля си вече че не Корона, а някакъв предизвикващ масова лудост вирус ни е  обхванал .

# 19 104
  • тук и там
Усеща се днес вече при нас(Белгия).Слабо движение сутринта в час пик,явно още от днес много хора са оставили децата в къщи.Още не сме ходили до магазина(както всеки петък или събота),та не знам там какво ще е положението.И да уточня,че  в западните държави-Великденската ваканция започва от 3-ти април и е също две седмици.Така че едва ли  училищата ще са затворени две седмици само,ще се слеят със ваканцията и  фактически едно 4 седмици няма да са  на училище.4 седмици един вид карантина са си окей и биха ограничили до известна степен заразата,  но това -стига да не хукнат някои през Великденската ваканция да пътуват .
Децата ще са на училище на 20-ти април.(тогава свършва ваканцията).
В училищата ще има малки групи,но само за децата на родители които по никакъв начин не могат да организират гледането на децата-със специални професии,самотни родители  пак без възможност за оставане в  къщи и т.н.

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 09:26 от Kaisia

# 19 105
Чета ви от няколко дена,но чак сега пиша.Имам да кажа няколко неща.
1.Как да сме убедени,че заразените са само 23?Според мен са хиляди,но просто съсредоточават изследването само към контактните лица.Защо не изследват по 50 човека в град с различни професии-5 продавачи в големи вериги магазини,5 таксиметрови шофьори,5 шофьори на обществен транспорт,5 чистачки от фирмите за почистване и др.такива хора,които всекидневно имат контакт със стотици хора.
2.Аз съм добре финансово.Имам 5 000 лв,които събирам за ремонт.Но може и да не се стигне дотам☺.Но колко хора в БГ имат финансовата сигурност от днес за утре?!
3.Животът в Плевен си тече с пълна скорост.Рядко се виждат хора с маски.Бременни,майки с малки деца са навсякъде по улиците,заведенията и магазините.Това според мен не е правилно.
4.Аз изключително засилено се грижа за личната си хигиена и тази в жилището ни.Но..не мисля,че ще има полза.
4.1-член на семейството ми е чистач към "улично почистване".Цял ден са по пътищата,нямат маски и дезинфектанти и няма как да не ходят на работа.
4.2-Съпругът ми е с подобна работа.Днес е в Троян,утре из Плевен,вдругиден-в някои село до Плевен.
4.3-на всички вкъщи им е шега.Подиграват ми се,че трия всеки ден с белина и си мия често ръцете.
4.4-Абсолютно уверено казвам,че в Плевенска област всекидневно се прибират хора от чужбина,които не се поставят под карантина,а се чудят къде да отидат на гости.
5.Според мен мерките са даже твърде меки.За да се овладее епидемията,се изискват много по-твърде решения.Защото съм уверена в некадърността на здравната ни система.И относно г-н Мутафчийски,адмирации към него.

# 19 106
Извинявам се за дългия пост, но не разбирам защо тъй охотно и веднагически се залита в крайности към двете посоки. Нито става, нито някога ще става дума за изолации или ситуации, при които всички са вързани да стоят вкъщи, а по улиците обикалят само облечени в скафандри войници с автомати и кучета. В най-засегнатата Италия животът си продължава криво ляво нормално, с известни дози ограничения и търпение, и разбирането, че това ще е за обозрим период от време. Въпреки слуховете, дълбоко ме съмнява и в Китай да са разстрелвали по улиците само защото някой решил да отскочи до съседа отсреща без специално правителствено решение.

Аз съм първият, който твърдеше и донякъде още си поддържа становището за огромен фарс. Обаче... всички сме гледали поне един филм с разни глобални заплахи, в който правителствата правят тъпотии и се пада на главният герой да стори каквото трябва, при все как е неразбран и дори преследван от всички. Не правя аналог с филм, а че в момента ние не сме в позицията на всичкознаещия зрител, а на оставените в неведение тъпаци от масовката. Не разполагаме с почти никакви реални данни, само трошици, допълнително гарнирани с дезинформация.

Считам за небивала глупост самата идея едва ли не цялата цивилизация да се паникьосва и всичко да изтерясва заради този вирус, коронован или не. Според актуалните масови сведения, 60-милионна Италия наложи всичките тези забрани заради има-няма 1000 починали в рамките на тримесечие. В надмилиардния Китай карантини и кой знае какви още по-големи строготии на невероятно населени мравуняци заради какво, сумарно към 3000 души? Кратка справка показва, че за един такъв период в Италия нормалната смъртност е около 150 000 души (за Китай да не говорим), та загиналите от вируса като брой са буквално в рамките на статистическата грешка. Та, ако говорим за една държава някъде да прави глупости, разбирам, ама из целия свят да почнат да се наговарят да правят едно и също и да клатят „глобалната лодка“ напук на различните си интереси? Има неща, които ние като население просто не знаем, най-малкото защото сме пренебрежимо незначителни – въпреки личните ни виждания, никой от нас не е центърът на вселената и не всичко случващо се ще се допитва до нас за благоволението ни.

Хич не харесвам правителството в цялост и Борисов в частност, ала в случая за моя изненада осъзнах един плюс от неговото присъствие на сегашното му място – при по-тежки ситуации е добре да има някой, който да ръководи и все нещо да се върши, било то повече или по-малко адекватно, вместо коалиция от петима нищоправещи, които само да си прехвърлят топката и скатават един зад друг и така да се плава съвсем на самотек, пък каквото дойде.

Също, има ли тук някой, един-едничък дори, който може с чиста съвест да каже, че управляващите ни „мислят за народа“? Ако има нещо, което да ни сплотява постоянно, това е всеобщото убеждение за вездесъщата корупция и гешефтарство на отговорните лица на всички нива. И далеч няма да споря, че е необосновано. Та, налагането на извънредни мерки – било то граничен контрол, специфични забрани, спиране на пътувания, разни режими или дори (недай си Боже) поставяне под карантина на населени места, и всичките свързани с тях неудобства, всъщност със сигурност бърка доста в личните интереси на управленците – не като правителство/партия, а баш в личните джобове. Понеже няма как да не удари разните схеми и далавери, с които си кютат там. И мислите ли, че разните калинки и парашутисти, и мафиоти, биха се отказали доброволно от някоя пачка в джоба за сметка евентуално на там да кажем 500, 5000 или 15 000 души, които можело да умрат някъде си из страната? Дреме им. Все едно не говорим за хората, които завчера точно заради схемите си напълно умишлено оставиха 100 хиляди в мизерията без вода, бутаха банки и още стотици примери, за които всеки тук може да се сети от собствената си камбанария. Хич не биха се препотявали и причинявали нерви и лични загуби, ако реално имаха особен избор. За да го правят, значи са принудени и се притесняват от другата възможност. А бедствените ситуации не дискриминират, така че щом те са преценили, че има нещо тревожно, значи има за какво и останалите да имаме поне едно наум.

И накрая, извънредното положение е напълно законен инструмент, който се прилага ами, при извънредни ситуации, за да даде възможност за навременното им решаване или смекчаване. Какви са тези вопли за диктатури, лишаване от човешки права и свободи? Повече притеснения за това би породило, ако директно се предприемаха мерките, без да се премине дори проформа към извънредното положение. Което, отново, си е законен инструмент в демокрациите, чиято легитимност се контролира от съответния орган, в нашия случай НС, което го „узаконява“ за даден времеви период. Да, похватът се асоциира по-често с диктатури и подобни, тъй като диктаторите го използват хем за пропагандиране, хем за да се оправдаят и отхвърлят обвиненията срещу себе си, че действат неправомерно по силата на законите в собствените си държави. Но между самото извънредно положение като инструмент и диктатурата е абсурдно да се поставя знак за равенство. Иначе същата логика можем да приложим и за гласуването – защото и при тоталитаристичните режими си гласуват редовно и най-демократично си избират диктатора с 99,7%.

Всички ще понесем някакви негативи и искрено пожелавам на всички ни те да са възможно най-малки, разтеглени във времето и неусетни. Все пак няма как да ги избегнем съвсем. Но горе главата, след това продължаваме напред. И срещу далеч по-страшни неща са се изправяли хората по света, нашите по-възрастни роднини, че и някои от нас самите. След време сигурно повечето дори няма да си спомняме този неприятен период! Успех и здраве на всички ни!
Да, дълъг ти е поста, аз се отказах да го чета до края, но прочетох, че видиш ли, умрелите са само 1000. Да, 1000 са починалите, но още толкова са и критичните. От критичните половината ги отпиши... Тоест на 15000 болни ще имаме 1500 починали. Даваш ли си сметка колко са 10% смъртност? Аз си давам. Това означава, че от нашия вход ще умрат към 20 човека. За сравнение - смъртността при грип е 0,02 %. Опитвам се да ти отворя очите, защото позицията ти предполага и по-снисходително отношение и към мерките, които всеки трябва да предприеме за себе си, за да предпази себе си и другите. Моля те, контактувай с другите с ясното съзнание, че това е чума!

# 19 107
Не знам само без крематориум какво ще се прави в Плевен...?

# 19 108
  • Bulgaria
Ехаа извънредни положения, кремации, погребални агенции..а имаме само един умрял на 7 милиона който е бил с компроментирана имунна система , със сърдечна операция и на имуносупресори. Мисля си вече че не Корона, а някакъв предизвикващ масова лудост вирус ни е  обхванал .

А колко от всички съмнителни случаи на починали през последните месец-два ще бъдат потвърдени като зараза от коронавирус? Колко случая на смърт ще се скрият дори и неумишлено зад грип Б? Правят се много малко тестове, за да имаме реална представа какво се случва, но е повече от ясно, че положението не е от 8ми март и първият официално потвърден смъртен случай не е първият в страната.

# 19 109
На фона на всичко това аз от вчера съм с температура, болки в гърлото и главата и  кашлица. Мисля, че нямаше по - неподходящ момент да се разболея, защото сега си вкарвам всякакви филми.
Добре, че живея сама, никъде няма да излизам, имам достатъчно провизии за няколко дни и ако се влоша, ще звъня на 112 и така. Понеже никаква възможност не мога да изключа, в София живея..като гледам вируса е тук от бая време.
Въобще ситуацията е.. успокоявам се с това, че ако е корона, по-добре да се разболея сега отколкото когато положението в болниците стане напечено и няма места.

Общи условия

Активация на акаунт