Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 937 093
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 370
  • Street of Dreams
Имам приятелка в БГ, която работи в кол център. Утре била на работа. Тези добре ли са? Та там са сто пъти по-нагъсто от всеки един мол - все едно в кино, само че 9 часа и милион врати, кухни, кафемашини, компютри??
Верно е така.
И на мен ми е много чудно, защо кол центрове и подобни фирми, не само, че ще продължат да работят, а държат 100+ човека в open space пространства.
Повечето предоставяни от тях услуги, дори не минават през телефонни обаждания и според мен би трябвало да бъдат насочени към хоум офис.

Добре, не е ли регламентирано това? Няма ли извънредно положение за open space офисите? Толкова по-малко опасни места затварят - какво да правят тези хора там? Те права нямат ли да останат здрави? Какво е това извънредно положение, ако се затворят 100 човека в една зала, всеки с по 20 контактни. Че и в София са адски много, доколкото знам.

# 20 371
Успях да ви изчета. Благодаря на всички, които споделят ценна и полезна информация за ситуацията в БГ и останалия свят!  

И Индия вече си изолира щам от коронавируса. Съобщиха, че започват сериозни изследвания и разработка на лекарство. Ще ги следя, за да видим дали тук ще се потвърди един от вече установените 2 щама или ще излезе някакъв  "ъпдейтнат" вариант.

Първият смъртен случай тук беше почти идентичен с българския.  76годишен мъж, пътувал до Саудитска Арабия
 пристига сам в болницата с пневмония в сериозно състояние (след самолечение). Не можаха да го спасят, но казаха (по думи на близките му), че е бил без симптоми почти 10дни, след което развил температура и кашлица и рязко се влошил само за ден.  Днес почина 68г жена, заразена от сина си, пътувал до Швейцария и Италия. Уточниха, че жената  е била диабетичка.  

И тук във всички щати всичко е затворено.  Днес пристигнаха 44индийци, евакуирани от Иран, които изолираха в специална сграда на Военоморските сили. Телефоните ни вече звънят със специален рингтон от  инструкции и напомняне на основните мерки и спешни номера при съмнение за Ковид-19. Всички тел оператори са въвели автоматична система и абонатите звънят по един и същи начин.

Затова Азия ще се справи, и справя, по-добре и по-бързо от Европа. Съвсем друга култура и нагласа, а и опитът си казва думата.
Подкрепям те. Действително има  много елементи в културата им, които налагат силна (само)дисциплина. Точно онзи ден си мислех същото. В Индия (а и в повечето азиатски страни) се живее на принципа на джойнт-фемили. Това е такова каляване на психиката и дисциплината, което те прави почти железен.  Живеят заедно, налага им се постоянно да се съобразяват един с друг; ролите са строго разпределени, разходите и приходите също и ако само за миг някой си позволи своеволие и брънките на веригата се нарушат, следва крах за цялата фамилия. Те са взаимосвързани и дори зависими един от друг, обаче колкото и неприемливо да звучи за европееца,  тия хора  ясно съзнават предимствата на този принцип. Затова са отговорни. Много ми хареса едно изказване (за съжаление не помня ник), което казваше, че явно коронавирусът е начинът да разберем и да се научим, че всички на тоя свят сме свързани по един или друг начин. И ако един  не е добре и страда, след време това неминуемо се отразява на останалите. Вселената се "прекроява" някак...знам ли..сякаш иска да изреже тия токсични модели на мислене, егоизма, нарцисизма, безхаберието и да си ушие "нова дреха"...

С голямо удоволствие те чета. Много интересно и увлекателно разказваш, независимо, че темата е тежка.  А не се ли страхуваш като ходиш на работа? С какво пътуваш?

# 20 372
Скрит текст:
То проблемът е че не знам отсега нататък след като Швеция просто са решили да оставят вируса на спокойствие да си действа и убива, дали ще отчитат меродавна стат. за починалите за да можем да правим изводи. Защото това е много важно. Защото те спират да се интересуват колко заразени има при тях, но ще се интересуват ли колко починали има.

Не знам! В шведския форум мнозина смятат, че ще прикриват смъртни случаи, ако бройката започне да става стресираща. Досега има само един смъртен случай на възрастен мъж и двама в критично. Но трябва да добавя, че както каза и самият държавен епидемиолог, досега регистрираните заразени са предимно млади хора и хора на средна възраст, които са били в отлично здраве, повечето завърнали се от ски екскурзии в Италия. Въпросът е, сега когато вече има местно предаване на вируса, ще се заразят и възрастни хора, и хора с хронични заболявания, броят на астматиците също не е малък, та смъртността ще скочи доста, защото мерки за социална изолация няма. Днес прочетох, че в нашата община вече са забранили посещенията в старческите домове, но днес в кварталния магазин видях доволно количество пенсионери.

Аз се надявам че няма да ги прикриват, разбира се най добре е да няма изобщо, но ме съмнява че няма да има, ако те не вземат достатъчно мерки. Ако в България Борисов беше възприел шведският модел на неборба срещу вируса си представям какво щеше да му се случи, не само от страна на опозицията но и от о-вото. Въпреки че реално протести нямаше да има, (заради вируса), но в интернет щеше да е страшно. В Швеция предполагам че реакциите в интернет срещу стратегията на нищо-правене на правителството са страшни. Аз от друга страна пък се съмнявам че Швеция ще стигне чак до там че да прикрива размерите на епидемията и да крие смъртните случаи. (По тях може да се познават размерите на епидемията и без да се интересуват колко заразени имат). Все пак те са държава от 1-вият свят, член на ЕС, демокрация, не са някоя пропаднала диктатура. Аз си мисля че ако положението се влоши, искрено не ви го пожелавам, но те все пак ще въведат някакви по строги мерки срещу вируса.

# 20 373
  • София
Трябваше да прекратят влизанията в страната. Да останат само доставките на продукти и каквото е нужно за производството, за да не става бой по магазините.
И какво български граждани да не могат да се приберат, така ли?
Да.

Моето мение е, че ако всички се сложим под карантина вкъщи, всичко ще приключи за 2 седмици и ще останат само болните хора, които трябва да се лекуват, но няма да има нови заразени.

# 20 374
  • София
Именно защото са демокрация, са решили да не нарушават свободата на хората. А ние доброволно влизаме в тоталитарен режим. Да, да, знам, че така трябва. Но все пак, мисля малко повече.

# 20 375
Не знам, обаче това пеене от балконите в Италия сериозно ме плаши. Все едно наистина идва краят на света. Той Титаник докато е потъвал, така са свирили музикантите до последно.

Ами китайците как пееха! Тези хора измислят нов начин на общуване извън интернет. Леле това даже ме радва в някаква степен.

Аз съм в ступор от избора на сценарий на Швеция и Англия, не за друго, осъзнах, че наблюдавам социален, икономически експеримент в глобален мащаб.
Леле какъв мета-анализ ще изучават след години в университетите.

# 20 376
А ако хората сами поискат да им се ограничи пълната свобода за да си запазят здравето, а правителството отказва да изпълни желанието им, това какво е. Демокрация ли е, тоталитаризъм ли е, далновидност ли е, грешка ли е.

Сега ми дойде на ум че щеше да е много интересно към темата ако можеше да се пусна една анкета и да кажат всички кои мерки одобряват повече: Българските или Шведските.

# 20 377
  • София
Минах един поглед на пресата в ОК. Вероятно следващата седмица и те ще затворят всичко. Засега се чудят, типично по английски.

# 20 378
  • София
Моите няколко мисли по темата. Интересно ми е има ли човек, който я е изчел цялата?
Аз мога да кажа, че до към стр. 900 бях изчела сигурно всяко мнение, но след това се предадох. Невъзможно е да се следи вече плътно и това е нормално предвид ситуацията. Надявам се и се моля да се успокоят нещата в близко време и мерките да дадат своя резултат.
Според мен това пазаруване може да означава и че хората ще пътуват,  по вили и родни къщи извън София.

От Иран
Техеран: САЩ не позволяват на Иран да използва швейцарски търговски канал за внос на лекарства:
https://www.presstv.com/Detail/2020/03/11/620652/Iran-US-sanctio … annel-coronavirus

Иран и Китай се съюзили срещу рестрикции от страна на САЩ. Затова се смята, че така бързо Иран се е заразил, заради близките търговски отношения с Китай. Китай в момента помагат на Иран. Долкото разбирам, те имат големи затруднения с лекарства и санитарни материали и няма кой да им подаде ръка. Видях много тирове с помощи от Юнеско обаче.

Има много какво да се желае от нашето правителство, но като цяло сме много адекватни и се опитваме да изпреварваме събитията. Ген. Мутафчийски е много стабилна фигура. Бойко Борисов има много успешни ходове - помощта от Турция и ако се случи - продажбата на апарати за кислород от Русия. Какво се случва на тази тема, някой знае ли, пита ли?
И се чудя - защо не питахме САЩ за тези кислородни апарати, риторичен въпрос.
Има закъсняла реакция, най-вече с техническото, материалното и ресурсното обезпечаване за тази криза, не беше навременно, можеше и по-отрано да се задвижат нещата. Но като цяло  сме добре и дано Бог да ни пази.
Имам и своите "конспиративни" мисли, но не им е сега времето.

# 20 379
  • Там,където се събуждам щастлива.
Добре де, тука в темата бая хора се оплакваха миналата седмица, че са болни. Сега реално какво стана с тоя грип Б, нещо тотално го забравиха? Оздравяхте ли болните? Има ли още такъв грип Б или беше само за оправдание предишните седмици?

Лично аз не го забравих. Една седмица бях зле, оправих се, докато пиех антибиотик. После 3 дни бях добре и от днес ме повтаря. Обаче сега със суха кашлица, болки в гърдите и тялото и температура 37 градуса. Вече се чудя дали не е от паника. Защото аз ,както няколко пъти споменавам ,съм се евакуирала и освен с мъжа си и сина си с никой друг не контактувам вече от месец...

Как грип и антибиотик?
Една от опасностите в България е масово отслабени организми от незадравословна и нередовна храна + масово използване на антибиотик. С повдигнати вежди и чета насмешливи мнения по въпроса (във Фейса), когато положението е доста тревожно.

В Холандия почнаха да не изследват всички хора, а само в рискови групи и работещи в болници и с възрастни и болни. Приема се, че роднините на вече заразени са също заразени.
Нашето правителство оставя отворени училищата, за да можели родителите да ходят на работа. Задава се война сред колегите, която ще Коства главата на Министър  Председателя на следващите избори.

Напълно подкрепям мнението за прекрояването на начина ни на мислене и общуване в обществото (да се спре индивидуализма, егоизма и т,н,). Винаги съм знаела, че подобен момент ще настъпи, но мислех, че ни е дадена отсрочка. Понеже съм вярваща: явно горе вече няма търпение за промяна, заради  това докъде стигнахме. В тукашното общество, което е изключително Аз,аз, аз..вече часове се говори и апелира да мислим за другите.

# 20 380
Цитат
Напълно подкрепям мнението за прекрояването на начина ни на мислене и общуване в обществото (да се спре индивидуализма, егоизма и т,н,). Винаги съм знаела, че подобен момент ще настъпи, но мислех, че ни е дадена отсрочка. Понеже съм вярваща: явно горе вече няма търпение за промяна, заради  това докъде стигнахме. В тукашното общество, което е изключително Аз,аз, аз..вече часове се говори и апелира да мислим за другите.
Дано да се научим да мислим повече за другите като о-во. Ако нещо хубаво има в цялата ситуация, е че този вирус може да промени хората към по добро. Той противопоставя общността срещу личната неприкосновеност, състрадателността срещу индивидуализма, здравето срещу парите. Вирусът може да накара много хода да преоценят своите приоритети, и кои са ценните неща в живота. Ако изобщо има нещо положително в появата на този вирус, то ще бъде това.

# 20 381
По принцип съм против рестриктивни мерки и всякакви ограничения на права и свободи.
Само че има изключения.
Умишленото застрашаване на нечий живот си има чл. в НК.
Всъщност, невземането на рестрикции още в самото начало е причината да се превърне тази епидемия в Ухан, в световна пандемия.
Доброволната карантина, която беше препоръчителна в началото, и нейното неспазване, доведоха до това, което се случва сега и това, което предстои.
За първи път подкрепям решение на това правителство. Но е закъсняло.

# 20 382
  • Сф
Днес масово хората бяха без маски и се бутаха един в друг по опашки( изи пей).Не вярвам аз Бае ти Ганя да се промени. Азиатците са дисциплинирани нации, нямат стигане.
В Германия, силна икономика и хиляди лаборатории и хигиена и дисциплина..има проблем..хич не съм положително настроена за бг.
Още не е започнало..

# 20 383
Аз днес в аптеката се опитвах да спазвам дистанция поне 1 метър и две бабушкери веднага ме изпревариха. Съответно нададах вой, обаче бабките се разкикотиха.......Ми не знам как ще стане при нас...

# 20 384
  • Там,където се събуждам щастлива.
Цитат
Напълно подкрепям мнението за прекрояването на начина ни на мислене и общуване в обществото (да се спре индивидуализма, егоизма и т,н,). Винаги съм знаела, че подобен момент ще настъпи, но мислех, че ни е дадена отсрочка. Понеже съм вярваща: явно горе вече няма търпение за промяна, заради  това докъде стигнахме. В тукашното общество, което е изключително Аз,аз, аз..вече часове се говори и апелира да мислим за другите.
Дано да се научим да мислим повече за другите като о-во. Ако нещо хубаво има в цялата ситуация, е че този вирус може да промени хората към по добро. Той противопоставя общността срещу личната неприкосновеност, състрадателността срещу индивидуализма, здравето срещу парите. Вирусът може да накара много хода да преоценят своите приоритети, и кои са ценните неща в живота. Ако изобщо има нещо положително в появата на този вирус, то ще бъде това.

Днес моите ученици се оплакваха, че утре щяло да им бъде скучно, защото нямали тренировки. Аз им казах да се възползват от шанса да си пообщуват с мама и тати. Да прочетат някоя книга. Да се загледат в в гледката пред прозореца. Да забравят телефона за малко.

Днес цял ден трябваше да проповядвам за човечност. Оказа се, че подобна ситуация предизвиква показване и казване  нелицеприятните неща в децата. Едно кихване и се започваше с много странни изказвания, уж шеги. Леко изумена бях.

Сега виждам, че Холандия гледа от Швеция по отношение да се опази, колкото е възможно икономиката, като няма масови ограничения (театри и музеи са затворени, но ресторанти и барове са отворени). От една страна разбирам подобно решение, но от друга става въпрос за здравето на хората....

Общи условия

Активация на акаунт