Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 955 121
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 385
  • Индия/България
А не се ли страхуваш като ходиш на работа? С какво пътуваш?
Личен автомобил. Тук няма градски транспорт (и слава богу!). Един пич (не помня учен ли беше или някаква важна клечка) беше казал наскоро: "добре, че коронавирусът тръгна от Китай, а не от Индия". Та...по-добре да не задълбавам за (между)градския транспорт...и "чудесата" в него...Във вътрешността на самия град всичко е ауто-рикши  (с капацитет 4-5 човека), работят на принципа на нашите таксита, но са крайно неудачни да се ходи на работа с тях. Моята работа позволява гъвкавост, пък и жилищната ни колония не е на централно място. Общо взето маски, хигиена, вързана коса и никакви фестивални сбирЩайн. Дишам хималайски въздух и правя сладкиши , за да избивам напрежението Simple Smile За  себе си толкова не ме е страх, страх ме е за детето и за близките ми в БГ.

Италианските песнопения и аз ги гледах..едновременно им се радвах и ми ставаше тъжно. В такива моменти човек осъзнава , че колкото силен е, толкова е и нищожен...за съжаление.. Но онази приказка си е вярна: "Не знаеш колко си силен в действителност, докато да бъдеш силен е последното нещо, което ти остава". Май наистина само това ни остава.

Великобритания винаги ми е била много "вироглава", обаче за реакцията на Швеция, признавам си, много се изненадах. Когато започнат (недай  боже) да умират млади хора, тогава ще ми е интересно да видя ще има ли мерки.

Tesla, Less  +1

# 20 386
Цитат
Сега виждам, че Холандия гледа от Швеция по отношение да се опази, колкото е възможно икономиката, като няма масови ограничения (театри и музеи са затворени, но ресторанти и барове са отворени). От една страна разбирам подобно решение, но от друга става въпрос за здравето на хората....

То и аз я разбирам шведската логика, но не я намирам за правилна. Икономиката няма чак толкова да пострада ако известно време се наложат някои ограничения, в сравенение с това което вирусът може да причини не само на общественото здраве но и на икономиката. Ами ако много хора се разболеят едновременно и много хора се лекуват едновременно, това също ще удари икономиката. Тяхното лечение също струва пари. Шведският модел и всички останали които решат да го следват искат да не лишават държавата от приходите от данъците които идват от барове, ресторанти, заведения и т.н, които ще изчезнат като се затворят. Ама нежеланието дадената държава да се лиши от тези приходи сега (а те не са чак толкова много на фона на държавните бюджети) ще доведе до разходи за лечението на много хора после. Това дето сега го печели шведският модел после ще го загуби. Плюс това в живота празно няма. Това че някой няма да внесе своята лепта ддс от бирата която няма изпие в бара Х ще я внесе като си е купи от магазина и я изпие вкъщи. А същото важи и за хората които могат и вероятно за съжаление една част от тях ще загубят работата си заради свиването на туристическият, ресторантьорският бранш и т.н. но пък ще се появат други ниши. Защото потреблението не изчезва. Това че хората няма да се хранят Х на брой седмици в ресторанти не означава че ще спрат да ядат. Съответно като едни работни места се свият, други обаче ще се увеличат и пак ще има работа, аз затова не мога да разбера какви са тия вопли за икономиката при положение че щетите върху общественото здраве които може да нанесе върху общественото здраве вируса са много по-големи от щетите върху икономиката които ще нанесат мерките за ограничаването му. Да не говоря ако ситуацията стане тежка и почнат да умират много хора от вируса тогава и икономиката ще има много по голям проблем, мъртвият човек има 0 потребление, 0 платени преки и косвени данъци, дава 0 приходи в бюджета. Вярно е че тука пък някой ще ме репликира че мъртвите ще бъдат предимно по възрастни т.е. 0 - 0 - 0 се покриват пък от спестените пенсии. И накрая въпросът пак опира до Китайският кантар. И затова различни държави имат различни подходи.

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 03:35 от Анонимен

# 20 387
  • София
В туризма дори  и някои хора да загубят работата си, или поне доходите си, ще е временно. В момента, в който този вирус изчезне в степен като в Китай, веднага всичко ще заработи както преди, че и на по-големи обороти. Аз съм оптимист, както за температурите и отслабването на вируса при чист въздух и проветряване, така и за лечение в близко бъдеще. Мисля, че учените от цял свят работят, няма лъжа тук, включително и в България. Въпрос на време е.

# 20 388
  • София
Някак ми е трудно да приема, че не можеш да си направиш тест за проверка по свое желание. Имам предвид, че има хора без симптоми, но били в риск по някакви причини и желаещи да се проверят. Разбирам, че няма тестове.  Дефицитът е проблем.

# 20 389
Цитат
Аз съм оптимист, както за температурите и отслабването на вируса при чист въздух и проветряване, така и за лечение в близко бъдеще.
Аз също съм оптимист че нещо ще спре вируса. Дали ще е лекарство, ваксина, мутация в по лека форма, топлото време, не знам кое от тях но нещо ще проработи, и затова категорично не приемам шведският подход. Трябва сега да се опази живота на възрастните, на каквато и да е цена, защото после когато всичко приключи и броим мъртвите, добрият подход ще бъде този, при който мъртвите са по малко. А е ясно че една държава която взима мерки ще има по малко мъртви, отколкото една държава която не взима мерки. Мутафчийски днес ясно го каза, има само 1 доказано работещ начин от Китай за ограничаване на вируса и това е социалната изолация. А тя минава през мерки които ние взимаме, а Швеция не взима.

# 20 390
Явно така са си свикнали. Народът им крие истината от властите, а те от - света.

https://news.yahoo.com/chinas-coronavirus-recovery-fake-whistleb … rs-191300391.html

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 04:01 от Less

# 20 391
Надявам се да не е вярно. Защото това би показало че тогава драконовските мерки на Китай не работят. Но не мисля че е вярно. Мисля че наистина го овладяват, последните им нови случаи били основно вече не от Ухан а в западен град близо до Иран и са привнесени от Иран, днес го каза Мутафчийски.

# 20 392
Да, всъщност, след по-внимателен прочит, се оказва, че мерките им за в възстановяване по-скоро им създават проблем.
Китайският народ и правителството им си играят на котка и мишка.

# 20 393
Аз когато критикувам, критикувам, този път с чиста съвест мога да похваля държавата. Взеха се бързо много адекватни мерки. Ясно е, че не можем да станем Германия по медицинска иновация и апаратура, но много бързо се задействаха и взеха мерките, които могат  отрано, а не чак след месец примерно, когато заразените са над 100. Дано го ограничим тоя вирус в рамките на следващия месец в Европа като цяло а и у нас.

# 20 394
Аз си споням за Китайският кантар, те говореха за него някъде средата на февруари май беше, от едната страна иконониката, от другата овладяването на епидемията, когато китайската народна банка говореше на комунистическата партия че мерките срещу вируса имат много негативен ефект върху икономиката и че се притесняват че последиците от овладяването на вируса ще бъдат по големи от самият вирус. Китайската банка тогава разсъждаваше по шведски, и се притеснявах че те се канят да вдигат мерките преди да са овладяли нещата което значи да разпръснат вируса по целият свят.

То за съжаление в крайна сметка не можа това да се избегне. А пък аз по онова време празнувах вече в темата, обяснявах непрекъснато че няма нужда вече от повече притеснения вирусът на практика е победен, числата го показват, въпрос на време е, китайците още малко трябва да устискат до пълната победа и вирусът е история, може да вадим шампанското. За съжаление сметките ми се оказаха без кръчмаря (вируса). По онова време когато аз вече празнувах в темата, вируса през цялото време без никой да знае е изграждал незабелижими огромни гнезда в Иран и Италия. Които гръмнаха в последствие 1-во в Иран което ме свали на земята и ми показа че този вирус наистина ще обиколи света. Но им прави чест на Китайците че не подходиха по шведски въпреки че се канеха в средата на февруари, и ето сега те наистина вече са на прага на победата.

# 20 395
Дано по някакъв начин го спрем вируса иначе ще умрем не от болест може би, а от глад, като ни изпоуволнят всички.Мен икономическата страна ме притеснява повече в момента.

# 20 396
Не мисля, че в Швеция ще крият броя на смъртните случаи. Но като не са ги тествали, те ще влязат в друга статистика, а не в тази от коронавируса.

# 20 397
Дано по някакъв начин го спрем вируса иначе ще умрем не от болест може би, а от глад, като ни изпоуволнят всички.Мен икономическата страна ме притеснява повече в момента.
Аз не се притеснявам за икономиката защото вярвам че нещо ще спре вируса, дали лекарство, ваксина, мутация, затопляне, няма значение, нещо ще проработи. Ако нищо не проработи и трябва много дълго време тия мерки да стоят, тогава вече ще има сериозен проблем и за икономиката. Но да се надяваме че тоя вирус не е извънземен, все нещо ще го спре.

Аз се притеснявам от шведският подход не защото не го приемам, много хора не го приемат и той няма да бъде възприет тук, но той сякаш показва че шведите вярват че нищо няма да спре вируса. И затова са решили по бързата процедура да обиколи населението, да убие една част от възрастните, а останалите да изградят колективен имунитет и по този начин да се справят с него, а не да водят дълга и изтощителна борба, с ограничения, строги мерки, икономически последици без които не може да бъде забавен вируса. Това сякаш говори че те са приели че нищо няма да спре вируса и затова да не се мъчат излишно да го бавят, да въвеждат мерки, да пречат на икономиката, така или иначе рано или късно ще стигне до всички, (това е тяхната философия) по добре да е по рано и без много драми за икономиката.

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 04:34 от Анонимен

# 20 398
Пак, в сферата на конспирациите, но безпрецедентното положение, в което е поставен целият свят, няма как да е случайно.
The New World Order.

Всички се надяваме на лекарство. Ваксината вече е малко закъсняла. При тази степен на заразяване.

# 20 399
Аз не се притеснявам за икономиката защото вярвам че нещо ще спре вируса, дали лекарство, ваксина, мутация, затопляне, няма значение, нещо ще проработи. Ако нищо не проработи и трябва много дълго време тия мерки да стоят, тогава вече ще има сериозен проблем и за икономиката. Но да се надяваме че тоя вирус не е извънземен, все нещо ще го спре.

И аз така се надявам. Просто тези мерки няма как да продължат над месец, два максимум не може всичко да стои затворено с години. Дано имат план Б какво става , ако след месец ситуацията не се подобри.
Ако ми беше казал някой преди два месеца, че целия свят ще е в изолация, всичко ще затвори ,спорта ще спре по цял свят и ще чакам на опашки за да си взема един хляб, щях да го помисля за луд.

Общи условия

Активация на акаунт