Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 927 407
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 460
  • София
Кога да отида да напазарувам се чудя? Кога има най-малко хора според вас?

Надявах се тази сутрин да е ОК положението, но масовата истерия явно е пълна. В Кауфланд пратих мъжа ми и той каза, че опашките са брутални - предвид, че няма 8 сутринта в съботен ден.... Снощи той се отказа да пазарува, че е било лудница. В ebag също са се юрнали да пазаруват - преди, като съм поръчвала, доставяха за след около 3 часа, вчера сайтът умря на няколко пъти. Чак около 1 през нощта успях да поръчам някакви неща за понеделник. А не е като да е станал апокалипсис. Не я разбирам тази истерия и това презапасяване.

# 20 461
Вчера мой познат, който има ресторант е отишъл да върне част от стоката в Метро. Казал е на ММ, че се изкупува всичко, количките са пълни, хората масово изкупували дори и дрехите....

# 20 462
Истерия е да си купиш 10 чифта обувки или на черен петък да изкушиш милион техника, ама че някой си купил храна 😂 Ай, стига. Що не си гледа всеки в собствената къща, ако ще и на хляб и пост да изкара (Синода се изказа вече 🤪). Аз не съм видяла презапасяване , ама пък и вярно, че в магазин няма да стъпя в следващите дни.

# 20 463
Хора,тук пишем и четем едно. Пресата и медиите постоянно припомнят правилата.Но без ефект.Казах ви,че член от семейството ми е чистач към "улично почистване".Не стига,че в ги разпускат,не им осигуряват никакви предпазни средства,ами на всичкото отгоре и днес работят.В тяхната фирма са около 40 човека.Всеки има семейство от по 2,3,4 човека.Е айде смятайте.На мъжът  ми шефа му звънна в 6 да тръгват за работа,че трябвало да пуснат напоителната система в един ресторант,А ТОЙ ЩЕ ОТВОРИ в 8 и дотогава трябва да са готови там.И за какви мерки говорите?!Българите сме масово неорганизирани,недисциплинирани,безотговорни и даже леко арогантни.Единственият начин е точно като в Китай.Да ни заключят по домовете и никакво излизане.На фона на 7 милиардното население(.което не вярвам да е вече толкова),поне 1 млн.в различни градове и сектори да работят,и то с предпазни облекла.

# 20 464
Скрит текст:
Иване, нервничиш като някоя нетърпелива булка, хем се беше кротнал Simple Smile

Стой мирен.
Вирусът е напомняне, че човек се е разсеял твърде много от природата си. На мен спиране на мачове, затваряне на магазини и т.н. започват да ми влияят добре и отпускащо.
 Намаля и помията като цяло - Азис, гейове, Биг Брадъри - всички се покриха вдън земя.
Имам чувството, че този вирус чисти засяга главно един неприятен контингент от хора, които не спазват социални норми и не са много умни.
Повече от невероятно е, че пази децата и бременните.
Взех да го уважавам този вирус.
За съжаление ги засяга в недетеродна възраст, така че нищо няма да се промени. Те вече са се репликирали.

# 20 465
Някой има ли актуална информация за Испания, по точно район Валенсия? Приятелка снощи е писала, че са под карантина и не могат да излизат освен до магазин, аптека или да разходят кучето. Лошото е, че може да преиграва, а ми е важно да знам. Благодаря предварително!

# 20 466
Интересно ми беше да прочета за Швеция. Това нация от промити и увредени мозъци. За какво точно тогава се плащат тези огромни данъци и осигуровки след като не може да се разчита на добро здравеопазване и въобще на здравна помощ. Какво точно пазят в икономиката и на какво разчитат.
Тяхното ми е направо сектантски поведение.

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 08:15 от zari65

# 20 467
Дразня се на коментара по-напред от дамата, чиято дъщеря се прибрала от ресторанта и нямало как да стои у дома. Айде спрете ги тия деца, тия млади! Света се променя и нашата задача като родители е да го обясним на децата си.
Вчера също площадките бяха пълни с деца, след като училищата са разпуснати. Разбирам, че имат нужда от чист въздух, но едва ли ще го набавят пушейки по пейките или блъскащи се по кафенетата или пързалките.

# 20 468
По-нагоре имаше въпрос, от кои градове са новите случаи от вчера. Мен също силно ме вълнува този въпрос. Освен, че двама от заразените са контактни на някои от предишните заразени....
Имам познат, който работи на голям круизен кораб от мащабите на Диамантената принцеса. Та постнал е във фейсбук  новина, че Тръмп е спрял круизните кораби в САЩ за 30 дни.

# 20 469
Защо е това чудо, обяснявате ли си? Да си купиш 5-6 кила сирене? Тоалетната хартия показва колко е разлигавен народа..оффф, съжалявам за грубостта, изнервена съм и аз от обстановката. Банкоматите източиха. В блока имаме магазин, малък, с две каси...Снощи купих малко повече картофи, ориз, спагети и брашно. Тоалетна хартия имаме налична вкъщи, ако толкова закъсаме - имаме чешми. Отказвам са купувам 5 кила сирене и да складирам продукти като в бункер. Като свърши всичко, ще докладвам как сме оцелели без презапасяване.
Изпитвам нечовешки тормоз от обстановката, сякаш всеки си е загубил ума и тича да се скрие от бомбардировките.
Няма смисъл да казвам стига лудости, и без това бяхме луд народ, това ще ни довърши.
Положението за мен е равносилно на война.
Няма начин в следващите дни да няма нови случаи лавинообразно, приемете го!  Стига сте изричали колко хора ще умрат! Случайно да сте чували за колективна енергия? Дойде, сега трябва да го преборим.  Но продължавам да вярвам, че ще вдигнем глава от вируса и дано тази глава да не е съвсем оглупяла, че ни чака здраво стягане след това!
Да сме Здрави всички!

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 08:31 от unabella

# 20 470
Другото ми притеснение е Африка. Там никой не знае какво се случва. Може би там ще видим най-лошия сценарий.
По CNN даваха интервюта по темата в Нигерия - на един пазар, битер китайските, мангалите се хилеха и всички бяха единодушни, че те са преборили еболата и нищо не може да ги бутне...
Това става в Африка...

Ох, хайде... мангалите...
имам чувството, че от арийските си комплекси може да не видим по-далече от белезникавите си носове Grinning
Ми то и тук със сигурност има бая хора, дето си мислят,  че всичко може да преборят.
И да, Нигерия се пребори много адекватно с ебола.

Следя една либийска страница (имам детски мили спомени от там).
Започват да взимат мерки - затваряне на училища и ограничаване в много сфери.
Засега нямат нито един случай.

Да, но малка подробност - еболата се предава по кръвен път, докато това чудовище се предава по въздушно/капков + остава активен дни по повърхности. Бил Гейтс бил отпуснал някакви пари - половината от сумата за Африка, да се започне със закупуване на апаратура и медикаменти.

# 20 471
Защо хотелите работят?!

# 20 472
  • София
Течност за чистачки става ли дезинфекция все пак съдържа спирт

# 20 473
Някой има ли актуална информация за Испания, по точно район Валенсия? Приятелка снощи е писала, че са под карантина и не могат да излизат освен до магазин, аптека или да разходят кучето. Лошото е, че може да преиграва, а ми е важно да знам. Благодаря предварително!

Мисля, че в Мадрид и Каталуня са най-строгите мерки за сега

# 20 474
  • София
На този етап може да се каже, че вирусът вирее на топло, но не се разпространява толкова бързо и лесно колкото при зимни условия (но не и прекалено студено). Идеалната температура за вируса е някъде 6-10 градуса. Но при средна температура от 20+ градуса (Юни-Август) няма да му е комфортно. При такава невиждана световна пандемия няма как да няма случаи навсякъде по света, но се вижда (освен ако не се манипулират и крият резултати, но аз това не го вярвам, защото картината е сходна за повечето такива държави), че няма много сериозни огнища. Да, Австралия, Египет, Малайзия, Бразилия, имат не малко болни, но и многобройно население, а и са посещавани страни.
Ако не се открие лек това лято, то би трябвало мерките, които се взимат от повечето европейски държави + предстоящото рязко затопляне (най-вече на средната температура) да го омаломощят, а и вече доста хора ще са го изкарали и ще са изградили имунитет, което ще е още един плюс срещу гадината. При всичките тези фактори накуп нищо чудно и самият вирус да мутира впоследствие в по-лека форма, за да оцелее (разбира се може и да не мутира, това са само догадки), пак ще се вдигнат процентите септември/октомври, но за сметка на тежките респираторни проблеми и най-вече латентните изходи.
Естествено има и сериозна опасност да се превърне в ендемичен, но ние за това се борим сега, да не се получава.
При всички случаи 2021 г. съм убеден, че ще изчезне или от само себе си (няма да е прецедент) или ще сме го асимилирали или ще има ефективна ваксина.
Този вирус вярвам, че ще промени начина на мислене и живот на милиони хора, към по-добро и по-изчистено съзнание. Вярвам, че ще има голям подем в производство и че всички спортни и културни мероприятия ще имат нечуван бум откъм зрителски интерес на стадионите и ТВ рейтинг.
Аз съм си оптимист. От ден 1 съм такъв и все още съм, въпреки че съм крайно критичен понякога и въпреки дебелизма на много европейски държави с техните полумерки. Да, Европа закъсня и въпреки това очаквам подобрение от месец Май нататък.

В Италия е рано още кривата да стане стабилно хоризонтална и след това да почне да пада. Италия е Китай на Европа и би трябвало да има сходен положителен изход, но не чак със същите параметри.
Там се тества много, беше изтърван вируса фатално, тръгна лошо още от самото начало и трябва време за положителните резултати от карантината. Такива би трябвало да се очакват чак от 23.03 нататък. След като се поизчистят обаче трябва да продължи недопускането на външни лица, докато не си изчистят и те градинката. Само търговия, никакви други посещения. Жалко за туризма, но това е положението.

Няма да е както в Китай, онези мерки, които взеха в Хубей няма как да се приложат в Европа за 1 месец време. Вече го разбрах това и няма смисъл повече да се ядосвам. Просто разсъждавам с оптимистичната нотка върху новата глобална картина.

Общи условия

Активация на акаунт