Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 927 127
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 745
В Испания сякаш бомба е паднала. По улиците няма жив човек, дори коли почти  не минават. А нещо толкова елементарно като да си купиш хляб,  е изключително трудно. Надявам се България да не стига до това положение.

# 20 746
Коментирам ограничението на внос на продукти, ако има такова

Че български плод и зеленчук май никакъв няма вече...
Идва лято. Сега има оранжерийни. Днес си купих и БГ картофи, според написаното на етикета. И предвид казаното по ТВ, месо, млечни, олио, брашно (за хляб, фураж и т.н.), риба, царевица, имаме за две години напред, дори да няма производство, за да се изхрани населението. Не сме разчитали на внос, а сме износители също. Особено на пшеница. Лятото и зеленчуци и плод ще има... и черноморска риба.
И сега някои вериги зареждат от БГ производители и ферми най-различни продукти и най-вече зеленчуци.

# 20 747
COVID-19 взе втора жертва и в Гърция

# 20 748
  • София - Рим и обратно
Сега най-големите проповедници на непукизъм се тълпят в магазините.
Аз от момента на бум в Италия си пазарувах по малко с всеки пазар. Сега не припарвам до магазини, освен за нещо дребно и то квартални и празни магазини.Единствен проблем е, че свършват кърпички, гелчета и да, маски.
Не, най-големите паникьори са и сега и преди 2 седмици в хипермаркетите, с маски и колички с връх. Чудно ми е с какво толкова се запаси, което и сега не можеш да си купиш, когато ходиш за “нещо дребно” до кварталния магазин? Какво толкова голямо и важно купи за запасяване. Ориз, брашно и спагети? Ей хора, ще си докарате атеросклероза, докато изядете великите запаси. А храната, дето уж щяла да стигне за 2 години, заради такива умници, може и да привърши за два месеца. В кофата най-вече.

# 20 749
Имаме си плодове и зеленчуци, даже ние изнасяме. Как може да кажете, че тук нямало. Това са пълни глупости, сега просто не е сезона и затова много неща са внос.

# 20 750
Тировете от Иран, Китай, Италия, Испания и Южна Корея, които минават транзитно през страната ни, ще бъдат екскортирани с полицейски коли.

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 12:23 от Бледолилава

# 20 751
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Някой да ме светне какво се има предвид под спиране на профилактичните прегледи?
Какво може да направи пациент заболял от нещо друго, което няма спешен характер, но изисква преглед и назначаване на съответно лечение, което не бива да се отлага?

# 20 752
Турция затваря границите си за част от страните от Европа, които отчитат най-голям брой заразени с вируса Covid-19, предаде БНР. Сред държавите са Австрия, Белгия, Германия, Дания, Испания, Холандия, Норвегия, Франция и Швеция, като ключовото е, че гражданите на тези страни ще могат да напуснат пределите на Турция. В обратната посока няма да се допускат хора, посещавали някоя от тези държави през изминалите 14 дни. Новите ограничения влизат в сила от днес и са със срок до 17 април, потвърждават от турската администрация.

# 20 753
  • София
Аз за разлика от много хора не се имам за безсмъртна. И пандемия не ме учудва, нито ме учудва, че мога да умра. Това, че "можеше да ме няма, ако...", също не е някаква новина за мен. Естествено, че можеше да ме няма.
Както посочих, съгласна съм с мерките, които се взимат, и се стремя да ги приложа. Просто ми се струва, че се насажда едно мислене - сега да я избутаме, за после ще я мислим. Сега ще направим това и това, а пък после какви последици ще има - ще видим.
Лек може и да не се измисли. Ваксина може и да не се измисли. Може и да отнемат години.
Изложих съвсем възможна потенциална ситуация - в България забавяме темпа и се справяме успешно, thumbs up за нас. Животът постепенно се връща към нормалното, когато - бааам! - вирусът пак влиза отнякъде. Това е напълно възможно, не разбирам защо са нападките.
Реално този вирус може да си циркулира по Земята много дълго време, лек и ваксина да се забавят, а ние трябва да сме готови за този сценарий психически и да сме готови психически, че най-накрая може би ще трябва да разчитаме на естествения подбор.
Струва ми се, че сякаш едва покрай коронавируса много хора осъзнаха, че са смъртни, че близките им са смъртни, че всички ще умрем. И настана колосална паника от това простичко прозрение. Не съм съгласна, че сме станали разглезени, че сме свикнали твърде много с удобствата - имаме удобства, ползваме си ги. Но сме станали някак кекави като мислене, някак изнежени...
Той затова Мутафчийски изглежда толкова спокоен - щото в Кербала и в Югославия вече е виждал как се мре...

# 20 754
Някой да ме светне какво се има предвид под спиране на профилактичните прегледи?
Какво може да направи пациент заболял от нещо друго, което няма спешен характер, но изисква преглед и назначаване на съответно лечение, което не бива да се отлага?

Аз го разбирам  така: спират се профилактичните-тези на които мерят ръст, тегло на децата, а на възрастните - оня профилактичен който касата поема веднъж годишно.
Всичко останало остава. По преценка на пациента. Аз съм с гърлобол и още се чудя да ходя ли на УНГ..но май ще отложа.

# 20 755
Обажда се на ЛЛ и отива на доктор, ако прецени, че трябва да прегледа и изпише веднага терапия.
Под профилактични се има предвид годишните профилактични.
Майка работи с доктори. Хората, които си взимат лекарствата с книжки, посещават ЛЛ да им ги изпише.
Общо взето са те и хора, които имат неотложни нужди от преглед и назначаване на лечение.
Преустановени са женските и детски консултации и имунизации, профилактичните прегледи.

# 20 756
  • София
Какво се случва ако в резултат от прилагането на т. 7 от заповедта на МЗ (Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност...) умрат много повече хора, отколкото от вируса?

# 20 757
Аз го разбирам  така: спират се профилактичните-тези на които мерят ръст, тегло на децата, а на възрастните - оня профилактичен който касата поема веднъж годишно.
Всичко останало остава. По преценка на пациента. Аз съм с гърлобол и още се чудя да ходя ли на УНГ..но май ще отложа.
Не е само това, профилактичен преглед се прави и когато ти е назначено вече някакво лечение. Тези всъщност не са спешни, освен ако не излезне нещо спешно.

Другите са си първични прегледи при специалисти.(тези за които говори profi_1)

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 12:26 от Не се сърди, човече

# 20 758
  • Варна
В Испания сякаш бомба е паднала. По улиците няма жив човек, дори коли почти  не минават. А нещо толкова елементарно като да си купиш хляб,  е изключително трудно. Надявам се България да не стига до това положение.
При нас както винаги "пунта мара", нищо не е спряло. Не е ли това идеята?

# 20 759
Китайците да не би да са открили ваксина? Заразените там са все по-малко.

Общи условия

Активация на акаунт