Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 927 032
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 775
За Габрово НИЩО не казват...ни за бабата, ни за мед.сестрата.
За Плевен казаха че свамата са в стабилно състояние.

# 20 776
В БГ излиза, че смъртността е много висока ако при 30 заболели двама са починали.

30 регистрирани заразени имаме към момента, но на 2 смъртни случая съответстват 100 заразени ( следователно 30% сме регисрирали само) и около 2000 реални (според UK модела), които така или иначе никога няма да хванем, но те ще определят тенденцията след 5 дена.

# 20 777
В БГ излиза, че смъртността е много висока ако при 30 заболели двама са починали.

Всъщност намалява, беше 1 починал на 7 болни.
Никакви статистики не стават с толкова малка извадка, не знам има ли някъде обобщено колко проби общо са направени до днес в България?

# 20 778
В Испания сякаш бомба е паднала. По улиците няма жив човек, дори коли почти  не минават. А нещо толкова елементарно като да си купиш хляб,  е изключително трудно. Надявам се България да не стига до това положение.
Днес и аз не открих хляб.

# 20 779

Или още по-добре, Фандъкова да направи публучен листа на карантинираните по адрес, така че като ги видим да щъкат да съобшаваме където трябва.

Не, направо по една звезда да им сложат на ръкава.

Има ли официално списък с държави, от които ако пристигне някой, трябва да е под карантина?

Недей така софт клик, че родата ми още помни с ужас обозначаването на евреите да се знае кои са. Колко поколения са минали от тогава, а още това да те маркират се помни с неистов ужас.

# 20 780
  • София
За Габрово НИЩО не казват...ни за бабата, ни за мед.сестрата.
За Плевен казаха че свамата са в стабилно състояние.

Казаха, добре са. Сестрата е без симптоми, което пък ме озадачава - как е дала положителна проба... Както и да е, важното е, че е много добре.
А днес мисля да омеся един домашен хляб от скука. Засега вие сте виновни и ме разсейвате Grinning

# 20 781
Споделям ситуацията в малко градче в NRW в Германия, където има 3 случая на корона и хората са били контактни- немците се стреснаха малко и спряха поне тук да щъкат като луди. ( Миналата седмица сладурите, въпреки корона вируса, ходили на спортно събитие в областния град- събрали се 15 хил. души и e имало заразени). Ходих до Лидъл и ДМ още като ги отвориха сутринта- липсваха естествено консерви и брашно, както и на двата магазина нямаше изобщо тоалетна хартия. Какъв е смисълът да се изкупува хартията не ми е ясно, но 'айде. Брашно нямало и да има и другата седмица поне до сряда. Не съм се запасявала с храна, тъй като сме голямо семейство и обичаме да имаме достатъчно продукти и да не обикаляме всеки ден по магазини. Определено немците си стоят сега вкъщи- в ДМ бях сама с продавачките в целия магазин. Дезинфектанти всякакви видове- кърпички, гелчета и спрейове имаше, но по 1 бройка на човек. Като цяло малко апокалиптична картина имаше по магазините- нито хора, нито продукти.

# 20 782
За семейството се очакваше, възрастни, с няколко хронични болести, жената и след операция.
Всички останали са с леки симптоми или въобще без. Само приятелката на докторката беше по-зле, но и за нея няма инфо, така че предполагам няма влошаване.
Тия купондижи никой не потвърди, от контингента ли са, понеже така се намекна.

И някой знае ли, ако дойдеш от Англия в Бг, защо трябва да караш карантина? И в двете страни има заболели, каква е възможността да дойдеш здрав оттам, да висиш 2 седмици у вас си и после да прихванеш?

Потвърди ли се също така дали в Италия заразата се разпространи толкова бързо заради причастието, което повечето взимат всяка неделя? Чух, че от вчера спирали службите.

# 20 783
Съншайн Реге, много от безсимптомните са задазяващи. Това го прави този вирус толкова страшен.

# 20 784
Колко жалко за това семейство. Sad Цяло семейство унищожено заради някакъв идиот, ненапразнувал се и нарушил карантината. Още ли смятате, че наказанията за разнасящите заразата са "прекалени"? Аз бих казала ужасно закъснели.
Надявам се хората наистина да вземат много насериозно случващото се.

Китайците да не би да са открили ваксина? Заразените там са все по-малко.

Да, ваксината се казва карантина. Не следихте ли досега какво се случва в Китай? Затваряха многомилионни мегаполиси, по едно време почти 1 милиард души бяха под карантина. Положиха много усилия, бяха стриктни и сега берат плодовете.

# 20 785
И на пазара днес имаше работещи кафенета. И отвън купчина мъже пушеха и пиеха.
Единия каза, че маските не помагат, а ракийката.

# 20 786
  • София
Съншайн Реге, много от безсимптомните са задазяващи. Това го прави този вирус толкова страшен.

Мерси! Аз чета противоречива информация по този въпрос, явно и лекарите още нямат категоричност по темата... Важното е, че повечето заразени у нас са в добро общо състояние. Възрастното семейство в "Пирогов" са били с влошено здраве...

# 20 787
Ходих до пощата. Много добра организация. Охраната пуска хората съобразно за къде точно чакат. Един внимателен усмихнат човек, което действа успокояващо. Няма мрънкане.
Видях един единствен човек с маска, каквото трябва и сложена както трябва. Останалите с маски - носовете им отвън, започва да говори сваля маската надолу, изобщо  илюзия за превантивност.
Мернах празни рафтове тук там, но сода бикарбонат има и т.хартия. Grinning

# 20 788
  • В заешката дупка
Аз не мисля, че стратегията на Швеция е “естествен подбор” както някой го нарече.  В случаите когато вече заразата на местно ниво е много голяма, стратегията да се се даде приоритет на тестване на най-рисковите групи каквито са възрастните и хронични болните, не е чак толкова нелогична ако целта е здравната система да не се пренатоварви и гръмне.

В Исландия ако не беше частната фирма, която разполага със средства и ресурси, и си предложи услугите, едва ли щеше да се стигне до general testing на населението. А и general testing е нож с две остриета. Навсякъде вече предупреждават, че отрциателния резултат не е гаранция, че не си заразен и ако развиеш симптоми не трябва да се успокояваш, че няма как да си болен. Но пък ако имаш положителен тест, вече знаеш, че трябвя да се изолираш със сигурност. В болница обаче няма да те вземат ако не е сериозно. Иначе властите казват, че  разчитат на това тестване да даде по-ясна информация доколко наистин е разпространен вирусът сред населението, което да е и основа за по-добра организация и предприемане на по-адекватни мерки.

# 20 789
  • София
Чудя се, дали не е добре да започнат както през соца да слагат бележки по вратите с "карантина от... до...". По-възрастните във форума помнят, че имаши навремето такива бележки на вратите, където имаше дете болно от шарка или скарлатина. Така съседите ще имат едно на ум и ще е по-трудно да се нарушава.

Общи условия

Активация на акаунт