Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 927 037
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 895
Добре, аз съм доволен от мерките, които се взеха. Искаше ми се да се затворят и границите за чужденци, но пълно щастие няма. От тук нататък дисциплина, дисциплина и Господ да ни е на помощ Wink

# 20 896
Колежка на зет ми в Англия е болна от вторник - температура, кашлица + трудно си поемала въздух. Ходила е линейка у тях, но не са я изследвали. Правили го само при хора, които са пътували или са имали контакт с болен. До тук с официалната статистика. Няма тест - няма заразени.
Да така е. Имаме Х бройка официално заразени. А не официално?

# 20 897
  • София
Е, как така едновременно? Да, смъртността е висока, но в крайна сметка не е нито 100, нито дори 50, нито даже 30 процента. Внушението, че ще изкапем като круши, е много вредно и обърква хора, които не четат, не се интересуват и реагират първично.
Иначе запасяване си трябва, за да не отскачаш през час до магазина. Трябва да се запасиш с брашно, ориз, боб, яйца, ама 20 пакета брашно, 20 пакета ориз? Стига бе! Да се юрнеш да купуваш стоки, които категорично не са от първа необходимост, и то в най-голямото меле... Ееееми...
И нищо и никакво осъзнаване няма да спре безотговорниците, сред които имам и мои много близки приятели. Довечера се готвят десетки гостита, щото "ние сме си близки, вярваме си", пред очите си го виждам. Една друга, при това бременна в петия месец, ще лети до Бали. Не й пукало особено. По магазините - мазало. Някаква жена ей сега пита Джъмбо работи ли.
Представители на десните партии сега спекулират, че извънредното положение било, за да не се организират протести. И го вярват май... Из всички социални мрежи са плъзнали да обясняват, че това било диктатура да се вържел народът, а не предпазни мерки.
А аз като кажа "ей, трябва да осъзнаем, че може и да умрем, но не е толкова страшно положението. Не е just a flu, не е чума" и ме разпъват на кръст и почват да ме обиждат...

# 20 898
Бойко каза нека да работят, но там където видят струпване на хора, идва полиция и веднага затварят.

# 20 899
Тук често се пише за лекари и "първи на фронта"...
Днес научавам за втори случай на ЛЛ взел си дългосрочна отпуска и изключил телефона.
Толкоз с фронтовата линия. За мен е напълно очаквано. Същи така мисля, че когато случаите станат трицифрено число - ЛЛ масово ще се покрият.

П. С. Това извънредно положение ще донесе само смут, паника и повече болни...

# 20 900
20 пакета брашно някак си мога разбера (купих си 3 аз), ама един стек олио? Пият ли го тези хора, мажат ли го?

# 20 901
  • Пловдив
За заведенията за бързо хранене каза, че могат да работят, но само ако хората си вземат за вкъщи, а не да седнат по масите да ядат.

# 20 902
  • София
Неофициално никой не знае. В най-добрия случай може да има подозрение, но докато не се покаже, не могат и да кажат.
Тези пояснения за заповедта трябваше да ги дадат още сутринта. Може и да съм го пропуснала, ако са го правили, но се получи един помеждутък, когато хората не знаят какво да правят.

# 20 903
  • ...на безопасно
Какво казват на брифинга?

# 20 904
Бях писала по-назад за ситуацията в Севлиево - доста е пусто по улиците, социалните контакти са видимо ограничени. Баба ми ми звънна да ми каже, че сутринта полиция е затворила едно малко, квартално магазинче за хранителни стоки близо до дома ѝ, пред което винаги е имало 2-3 стола (бабите да си пият кафето), собственичката е изкарала столовете и днес, но бързо е дошла полиция (явно по сигнал) и са я глобили с доста солена глоба, защото не е трябвало да позиционира столове, а да се ограничи само до продажба на хр. стоки. Да си призная, изненадах се от тези мерки, но съм обнадеждена, че се спазват. Вчера също така един фитнес е бил отворен, но след светкавичен сигнал, затворил врати.

# 20 905
Аааа, хора, Техномаркет сега трябва да продаде лаптопи и таблети за онлайн обучението, на което минават учениците.
И какво пречи това да е онлайн? Точно за техния бизнес не виждам никаква оправдание, че работят.
Аз също се чудех, дали ще работят, защото е спешно. В моят случай, в блока имаме авария на тръбите и топлата вода спря. От месеци събираме пари за ремонт, но повечето съседи са малоумни и не им пука. Ремонт няма да има скоро, а снощи като се затиснаха тръбите и вече топла вода няма. Трябва ни спешно бойлер, как да се къпем със студена вода?? Налага се да е на изплащане, нямаме сега заделени пари кеш. С онлайн покупка на изплащане се бавят много, веднъж купувахме и дойде след месец. Сега не ми се мисли, а няма как да чакаме месец. Та това е нашият случай, не съм тръгнала да се запасявам с телевизори...

# 20 906
Някой питаше за брифинга. Бойко разяснява някои промени, свързани с извънредните мерки - удължава се с 6 месеца срока за лични документи, удължава се до май месец срока на изтичащите телкове и др.подобни.
Няма шокиращо, няма лошо, както някои очакваха. Дообмислят ситуацията хората, което всъщност е хубаво, за нас е.

# 20 907
Не всички с безсимптомно протичане остават безсимптомни завинаги. Заболяването започва да се проявява до към третата седмица. Трябва му време да се развие.

# 20 908
  • София
Залагане на самодисциплината.
Ще се постараят да няма спекула.
Личните документи и други, които трябва да се подновяват са с отлагане май около 6 месеца.
Хроничните лекарства по здравна книжка - за презаверяването се удължава и той, но не помня колко месеца.
ТЕЛковете и те.
Газовите уредби и те.
(това със сроколете според мен беше ключовото).

# 20 909
https://www.facebook.com/groups/335416680239792/wp/236562037531365/+

https://www.facebook.com/groups/335416680239792/wp/236562037531365/

Това ли е карантина? Ужас.
И дали е свързано с вируса се чудя. Носят маски цивилните. Какво е това насилие не разбирам.

А как ще плащаме сметките. Ето, аз заплата в понеделник взимам. Ще работят ли фаст пей и изи пей?
Няма никаква вероятност да изчета докрай всичко, но това с плащането е абсолютно безпроблемно. За какво по цял ден висите в нета, а се редите на опашки за плащане на сметки? От много години в Бг има без проблемен начин да става онлайн, от година-две без абсолютно никакви такси - EPay.
Само трябва да си знаете партидните номера. Регистрирате се в сайта, регистрирате си банковата карта и трябва еднократно да се разходите до банковата, за да я потвърдите с код, изпратен от сайта. Това е единствената такса от лев. След което можеш да си плащаш всички сметки от всяка точка на света.

Общи условия

Активация на акаунт