Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 51

• 40 822
  • 744
  •   1
Отговори
# 570
половин година пих аз

# 571
Относно мненията, аз за 5 години обиколих много лекари. Повечето казваха да се следя, но пет години бях с 3а група. През този период имах няколко биопсии и едно пробно абразио. Бях при доц. Дянкова, Стефан Ковачев от ВМА, Карагьозов, Маринов от Майчин дом, Ботев от онкодиспансера и няколко други. Моята си лекарка Хафузова предлагаше конизация още от самото начало. Накрая реших, че ще е по-добре да я направя, отколкото да ходя на безкрайни колпоскопии и биопсии и чакане на резултат. Правихме Leep и абразио. Излезна хронично възпаление. След това имах няколко втори групи. Пиех по схема изопринозин, биозин и котешки нокът за около 6 месеца след конизацията. Тя беше март 2016. После забременях с второ дете и родих естествено, без проблеми. Но оттогава имам зацапване всеки месец преди цикъла. То продължава 4,5 дни. Лекарката ми казва, че е от намесата.

# 572
От конизацията насам имала ли си отново изменения? Мен ме притеснява, че хубаво, ще ме конизират, ама после какво? Ако пак се появи? Ще режем до безкрай...

# 573
От конизацията насам имала ли си отново изменения? Мен ме притеснява, че хубаво, ще ме конизират, ама после какво? Ако пак се появи? Ще режем до безкрай...
И аз вече съм с тази нагласа и не издържам повече. Минах втора конизация и патоложката ми звъни да ми каже (разменихме си тел.номера като тръгвах), да ме УСПОКОИ, че хистологията била цин 1 и аз я питам за резекционните линии и о, чуйте: при цин 1 нямало как да има чисти линии! Аз ли съм глупава или отново не са махнали всичко? Чакам само да си взема епикризата и никога вече в онкологията в София. И обяснявам, че мисля за дете и т.н., ами ок - стой си под наблюдение, може и да се оправи само. Не искам да стоя на тръни ще мине ли, няма ли само. Извинявам се за емоцията, просто съм афектирана.

# 574
Femme_fatale, направо се ядосах на тази патоложка. Винаги има резекциони линии.
Аз съм с 3 конизации, както съм писала много пъти. Първата беше  ЦИН 2, втората без дисплазия ( тук мисля, че не стигнаха въобще до проблемния участък в канала) и тази от ноември беше ЦИН 1. Пишеше си за чисти резекционни линии. Надявам се при теб всичко да е изрязано. Аз бих си взела стъклата и парафиновото блокче и бих отишла за второ мнение.
 Уейв, в много малко случай се налага повече от една конизация. Ние с повече от една просто сме изтеглили късата клечка. Не се притеснявай предварително.

# 575
Колкото и да е напреднала медицината, просто пред някои неща е безсилна. Откъде дойде тоя дявол... много ми влияе психически. Не мога да се отпусна като правя секс, вече нямам и желание. Като се сетя какво се случва там, като съм го виждала на колпоскоп... не мисля, че някога ще живея отново със същото спокойствие, както преди да имам раничка. Много ти съчувствам, особено щом искаш да имаш детенце вече. Стресът е огромен. Пробвай при Карагьозов освен... не знам какво да ти кажа, за да те успокоя.

# 576
Момичета, аз отдавна претръпнах. Прави ми се секс, живее ми се. Медицината е напреднала, просто ходя редовно на лекар и правя, каквото ми кажат. Септември бях отново с 3а група, но цитонамазката беше взета при кърмене и 30 дни след медикаментозен аборт по желание. Февруари пуснахме нова цитонамазка + едно ново изследване, за което бях писала. Това е пср тест, който изследва днк на клетките за онкопромени. При мен излезе отрицателен. Прави се от Геника, струва 120 лв. и се взима проба от гинеколог като при цитонамазка.

# 577
  • София
Femme_fatale, аз бих си взела материала и бих го знаесла на друг патолог. Няма как да няма резекционни линии и е задължително да се отбележи.

Уейв и аз така донякъде, но отминава. И аз все се тормозя, сега пак бях на преглед 3 дни след това имам леко кафяво зацапване, всеки път е така от взимането на цитото и все се терзая, а резултатите са си добри. Човек все се съмнява като е минал през един ужас, но трябва да се живее. Никой не се е отървал толкова лесно Simple Smile

# 578
След цито е нормално.

# 579
Уейв, този страх,  притеснение, безсъние и дори погнуса отминават с времето. Направи каквато процедура трябва, ходи на преглед през три месеца, след година/две през 6 и всичко ще е наред!

# 580
Подкрепям Меридит - вземи си стъклата и материалите и ги занеси на друг патолог. Апропо, точно в онкологията хвалеха Милев, опитай при него.

Иначе, аз бях с ЦИН 1, не веднъж съм писала. Карагьозов каза, че няма нищо да правим. Вече бях и бременна. Родих. От тогава цитонамазките са ми все 1ва и 2ра група, колпоскопа чист - според него, и Славчев отделно, претърпяло е обратно развитие. Живея, обичам, деца раждам. И ЧПВ имам. Какво да правя? Да се съсипя от мисли и притеснения? Редовно следене и хубав живот, това е. И чаша вино.

# 581
Преди втората конизация, когато ходих в лабораторията да си взема материала от биопсията, ми казаха, че могат да ми дадат само стъклата и мислех, че това е достатъчно. Когато бях в онкологията с тях (живея във Варна), искаха и бурканчето (?). Може ли някой, който е по наясно, какво точно трябва да изисквам - материала при извършването на хистологията не се ли разпределя целия по стъкълца или? Благодаря!

П.П. Иначе за ЦИН 1 също четох, че в голям процент от случаите претърпява промяна в положителна насока. Просто на първата конизация бях с ЦИН 3 и от там ми идва притеснението в достоверността в резултата след втората.

# 582
Трябва да има и парафиново блокче. В него има също материал.
Аз също съм ,,за" доц. Милев от Онкологията. Той е отзад в малката сграда. Бих те посъветвала да отидеш сутрин рано и да го чакаш. Говори с него. Той може направо да ги вземе и да ги прегледа.

# 583
Бе за Милев имаше доста писано, че не е ок като патолог или бъркам?

# 584
  • София
Бъркаш го с другия от онкологията, Милев е отличен специалист в тази област.

Общи условия

Активация на акаунт