Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте, мами!

Искам да ви попитам за една моя приятелка, майка в Русия. Сполетя я трагедия наскоро остана без съпруга си и с две малки деца, едното от които е с аутизъм. След многократни борби с институции на местно ниво, сега обмисля да се премести в друга държава, някъде в ЕС и да си търси нов съпруг, дори фиктивен да е, за да получи гражданство. Правят ли проверки за това тук както по филмите? Има ли възможности за малкото дете където да се грижат за него вместо да го тъпчат с успокоителни докато стане на зеленчук?

# 1
 • Мнения: 1 264
Не ми се струва добра идея, ако наистина става дума за лечение. В Русия имат много добро здравеопазване. Не говорим за демокрацията им, нали.
Не ми е ясно какво се има предвид под борба с институции. Тя иска да остави детето в институция ли?
От друга страна, не съм чула някого да е похвалил нашето здравеопазване или които и да било наши институции.

# 2
 • Мнения: 4
Не, борба с институции и администрация за гражданството и подобни "социални привилегии" у нас.

Не иска да го остави, разбира се, то й е дете, но просто това е дете, което някой непрекъснато трябва да наблюдава.

# 3
 • Мнения: 9 121
Ако детето е от аутистичния спектър, в бг е съвсем зле работата. Тук добрата терапия е платената терапия. На месец ако трябва да е както трябва 400 лв просто няма да ви стигнат. Това което предоставя държавата е мудно, бавно, неосъвременен и крайно недостатъчно ( има и изключение но за редки изключения). Диагностиране, телкизиране, всичко става сложно време, трудоемко и дори и да ги получиш ги подновява. И са до 18г. После - в канала. Доколкото разбирам в съвремието (простете че ще го кажа направо) но повечето руснаци търсят бг гражданство и после хвръкват на запад. Ако майката иска това, времето докато получи гражданство и после замине към по-цивилизовани страни на Ес за детето (ако то има шанс да бъде терапевтирано)  е катастрофално загубено време. По - добре ако има възможност да не го губи с получаване на бг гражданство а направо да обърне поглед към баща от друга държава на ЕС. примерно за Германия знам че програмите за деца от спектъра са добри. Нека не си губи времето с междинни трамплини. Сега ако детето е извинение (смея да предположи и такъв вариант) - това е друга работа.

# 4
 • София
 • Мнения: 5 398
Процедурата е дълга и сложна и дори и да получи продължително пребиваване, жената няма да е здравноосигурена, освен ако не работи. Ще минат години преди да получат гражданство и изобщо да имат достъп до общественото здравно осигуряване. Преди да стигнат този етап ще са със здравни застраховки, които няма да покрият  лечение и терапии.
Ако се омъжи за българин, ще получи право на постоянно пребиваване, след като е получила виза Д преди това, която е за една година. Този българин ще трябва да удостовери доход, че може да издържа нея и децата ѝ (ако и те пътуват), както и че има жилище, в което да ги настани. За всяко от тези обстоятелства следва да представи документи в дирекция Миграция.
До определен етап от оформянето на пребиваването няма право да работи на трудов договор. И не на последно място - ако получи постоянно пребиваване, което по спомени беше след 5 години непрекъснато пребиваване в България на законни основания, то не ѝ дава автоматично право да пътува безвизово в ЕС.
Та накратко: ако жената може да си го позволи и има средства да стои в България без да работи, най-добре да се обърне към визов консултант.

# 5
 • София
 • Мнения: 556
Не само в България, но и навсякъде в ЕС според мен ще бъде продължителна битка да получи постоянно пребиваване, камо ли гражданство. Лично имам познат със съпруга украинка (истинска съпруга, не фиктивна) и беше толкова трудно да уреди нещата, за да може тя дойде да живее при него за постоянно... После имаше изискване поне три години да са женени и тя да е била в България, за да може въобще да кандидатства за получаване на гражданство...после процедури, май някакви изпити, дори не знам дали е успяла да вземе официално гражданство, а вече са с шест- годишно дете и тя положи огромни усилия да научи добре езика. Въобще всичко е страшно много разправии с институции и много такси за какво ли не. Преди години си спомням, че чакаха със седмици за одобрение на визи за нейните родители и сестра й, за да дойдат да видят собственото си внуче и то пак беше с някакви ограничения колко време могат да стоят. А така да се хване някаква жена с две деца, която няма никакви близки в България, просто не го виждам, съжалявам ако звуча песимистично

# 6
 • София
 • Мнения: 5 398
За гражданство се иска изкаран изпит по български език. То тя, ако стигне до постоянно пребиваване, гражданство няма да ѝ трябва. Постоянното пребиваване почти се приравнява с българските граждани с малки изключения: нямат право на безвизово пътуване, не могат да заемат длъжности "държавен служител", не могат да гласуват и другите не ги помня.

# 7
 • Мнения: 9 121
Абсолютно е така. Гражданство и постоянно пребиваване са две различни неща. Наистина за гражданство се полага изпит. Приятелка с постоянно пребиваване в бг от 18 години положи изпит. Каза че било мъчна мъка. Трябваше й за пътуване в държави с виза. Спомена че на бг гражданин се гледа по друг начин по сравнение ст руснак с постоянно пребиваване.

# 8
 • Мнения: 2 581
Приятел на мъжа ми е женен за рускиня. След 6 години брак и 2 деца, разгеле, жената получи заветното гражданство. Стоеше тук с пребиваване, покани или там каквато е процедурата. 6 години не смееше да се върне в родината и въобще да излезе от България, да не вземе да си прецака пребиваването и цялата процедура по гражданството. По-големи подробности не зная.
Моя приятелка украинка, с доказани български корени и майка с българско гражданство, 4 години чака да и дадат шанс за изпит. Взе го и още година и половина чака за хартийката.
В Русия процедурите може и да са тромави и бавни, но тука не са по-бързи със сигурност...

# 9
 • Paris, France
 • Мнения: 6 040
Извинявам се ако спамя чужда тема, но искам да попитам знаете ли колко време се чака за получаване на българско гражданство по произход без някой от родителите са е българин. Случаят е следния:

Жената има майка, която е бесарабска българка и владее български език. Майка и няма българско гражданство, макар че често ходи в България и не е подавала молба. На брат и е дадено българско гражданство по произход преди години. Жената в момента живее в Западна Европа, където е омъжена, но няма деца, бракът и не върви и би искала да се засели в България. Писала е молба за гражданство в Одеса. Минала е събеседване с консула, който я питал за какво и е българско гражданство като живее в Италия и подобни. Ходи да проверява в сайта как се движи молбата и, но година нямаше нищо и наскоро видя, че е вписана.

1) колко дълго се чака за гражданство в нейния случай?

2) може ли да се засели в България преди да е получила отговор? Има право на постоянен престой в Италия.

3) може ли да и откажат?

Благодаря

А по въпроса с рускинята - ако бащата на децата и е българин, по член 8 на Европейското право тя има право да се засели и да живее с децата си в ЕО, но не и право на гражданство. След години може да поиска гражданство въз основа години престой в Европа.

# 10
 • Мнения: 765
На сайта на министерството на правосъдието може да се получи информация за процедурите по придобиване или освобождаване от българско гражданство.

За конкретния случай по-горе може да се пита, но по принцип просто се чака.

Общи условия

Активация на акаунт