Нашите орхидеи – тема 28

• 32 262
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ницимици, много е рано да се каже.
разбирам, че много искаш да е кейки и ще ти стискам палци, чисто статистически обаче, нещата клонят към другото.
Simple Smile което пак е добре. Simple Smile

О всяко покълващо нещо за мен е радост за душата,така че каквото и да е пляскам с ръце.И още помня двете точки от лидъл,които ми дадохте за играчките от Ледена епоха.Gift Heart

Flushed стара съм и нищо не помня Simple Smile

# 331
Аз пък бях планувала да посетя изложението за орхидеи във Виена,което започна вчера,но като чета новините от последните часове може и само на снимките да се любувам.В Австрия официално няма болни,но Италия е близо ,а там положението е сериозно.Да сме живи и здрави и други изложения ще има.

# 332
  • София
Тук има снимки от изложението във Виена https://www.facebook.com/pg/wog.austria/photos/?ref=page_internal

# 333
Здравейте! Тази орхидея ми е подарък от миналата година, целият цвят падна, а сега има нов цъфтеж и две нови разклонения. Не я гледам особено стриктно, но нещата май се получават. Веднъж в седмицата слагам кубче лед, потапям във вода на 2-3 седмици за около 10-15 мин.

# 334
Искам да възроди орхидеите си. Преместването в новото жилище ставаше бавно, а да седят на тъмно и тясно- подарих ги на майка ми. Сега да си ги искам пак не е редно. Дадох над 20 растения. Въпросът е, че нямам много светлина в новото жилище. Растенията ми не въреят добре - наскоро разкарах(подарих) лимон и няколко фикуса. На втори етаж съм. Имат ли шанс орхидеите. Чудя се някой гледа ли ги в тези условия и дали виреят...

# 335
Ами доусветявайте ги. Или фитолампа, или обикновена лед, поне 2000+ лумена. Ние сме североизток и югозапад и в североизточната стая в 11 вече не пече. Аз им пускам осветление, моето не е фито, защото те и без това растат доста бавно, лилавата светлина ме дразни, а дефакто са ми в офиса и там прекарвам цял ден. Свети от 9 до 21-22 часа, не съм усетила увеличение на сметката за ток, а на тях им харесва.

# 336
  • Мадрид / София
Действително с допълнително осветление и желание може и да виреят.

# 337
  • have faith and be patient ..
Момичета, здравейте! Вдъхновена от моя приятелка преместих няколко орхидеи директно на източен прозорец, засега са добре.. Пускат някакви допълнителни клончета и т. Н... Както и да е, забелязох вчера най-възрастната и любима ми орхидея че нещо листата и са меки и жълти, тя не е на пряка светлина, не съм и сменяла местото
Съответни изрязох края на едното, другото махнах от основата, но виждам че и друго е тръгнало, на третата снимка.. И самите листа са някак странни

# 338
  • Мадрид / София
Аз не бих ги махала защото докато самото растение не ги изхвърли са източник на нутритиви. Става дума за случаи като твоя. Не и когато имаме гниене. При теб не е гниене, по-скоро ми се струва, че са вече стари листа. Може би ще има някаква нова поява ( листо, цветонос). С махането на листата си ограничила достъпа до нутриенти и растението си ги набавя от следващото листо.
Растенията са една загадка за науката все още и последното откритие е, че растенията от един и същи вид си комуникират по въздуха. Има над какво да се замисли човек.

# 339
И аз бих ги махнала, изглежда има гниене  (на втората и на третата снимка). Бих накиснала в разтвор на системен фунгицид, че да лекува отвътре навън Simple Smile

ПП: Листата изглежда имат засъхнали капки по тях. Ако пулверизираш редовно, а не се проветрянва добре, може и да е започнало гниене... Ако е така, спри тази практика Hands V

# 340
  • Бургас
С.Алекс без да съм компетентна според мен растението има проблем с корените и затова е силно дехидратирано. Имам такава орха, която за шест дни докато ни нямаше се беше спаружила все едно не е поливана с месеци, но пък има богат цват, който явно не може да изхрани. След като се прибрах от попчивка и я видях веднага я полях, но след два три дни листата и състоянието и беше същото. Извадих я и видях, че 2/3-ти от корениете бяха кухи и сухи, почистих до здраво третирах с препарат против гниене и върнах в кори. Три листа пожълтяха целите и два от тях сами паднаха има още един скоро и той ще падне. Сега ще я снимам и покажа, надявам се да се закрепи и оправи тя ми е най старата на две години.

Последна редакция: вт, 25 фев 2020, 10:50 от maya_76

# 341
Тази година ми правят впечатления няколко неща:
  - развитие на цветоноси, разклонения от спящи пъпки, така масово не са се "будили" спящи пъпки досега,
  - засушаване на още недоразвити цветове,
  - поява на два цветоноса на орхидеи, които са били с по един,
  - мнооого бавно развитие на цветовете.
И понеже никога не режа прецъфтелите цветоноси тази година решиха да ми благодарят сякаш Gift Heart
Снимки ще направя по-късно на моите 4 засега цъфнали красавици.

# 342
  • Варна
Аз пък тази година нямам орхидея с 2 нови цветоноса, а имах 2-3, които досега винаги цъфтяха с по 2. Едната ми, която постоянно цъфти от стари цветоноси (растат върховете и пускат пъпки), плюс че пускаше поне по 2 нови тази зима не пусна нито един нов... Иначе засушени пъпки нямам, за разлика от минали години. В растежа на пъпките и цъфтежа също не забелязвам разлика.

# 343
  • have faith and be patient ..
Благодаря за насоки за жълтите листа, 1во - пръсках с един течен тор за листа, корени и кори от него са белите капки, но скоро не съм го ползвала, 2ро - какво е системен фунгицит или както там се нарича? От агроаптека ли се купува,
Днес ще я изкарам да видя корени морена, ще режа и ако намеря това което не знам какво е ще я накисна Simple Smile

# 344
С.Алекс без да съм компетентна според мен растението има проблем с корените и затова е силно дехидратирано. Имам такава орха, която за шест дни докато ни нямаше се беше спаружила все едно не е поливана с месеци, но пък има богат цват, който явно не може да изхрани. След като се прибрах от попчивка и я видях веднага я полях, но след два три дни листата и състоянието и беше същото. Извадих я и видях, че 2/3-ти от корениете бяха кухи и сухи, почистих до здраво третирах с препарат против гниене и върнах в кори. Три листа пожълтяха целите и два от тях сами паднаха има още един скоро и той ще падне. Сега ще я снимам и покажа, надявам се да се закрепи и оправи тя ми е най старата на две години.

За съжаление това което се е случило е че  растението е с гнили корени от редовно преполиване.

С. Алекс, фунгицид се купува от агроаптека. Търси куадрис, радомилГолд, фалкон в много краен случай топсин. Оглед на корените е много добро решение в случая.

Общи условия

Активация на акаунт