Октомврийче смее се със глас, пролетта посреща във захлас! - 2019 -Тема 4

• 17 415
  • 764
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте,мамита от началото на годината влезе в сила нов имунизационен календар и така се намаля приема на пневмококовата ваксина от 3 на 2 приема. Вашите лекари настояват ли за третия приемем. Едни лекари я слагат,а други не. Аз ще искам да не я слагат на моя малчо,но лекаря му е супер неразбран и какво ще правя нямам идея.Някоя от вас знае ли даши мога да го сменя сега и ако сте от Пловдив може ли да препоръчате читав лекар ?
Новият календар важи за бебенца родени след 01.01.2020 г.
И аз така мислех,но моя позната родила след мен две седмици няма да я слага,защото лекаря и е казал няма такова нещо като родени 2020 .
Какво означава това няма такова нещо като, родени 2020? 😁 Бебетата родени сега Януари и Февруари са родени Декември 2019?
Щом има нов календар той важи за всички  няма значение кога са родени.Щом децата са заварени на етап с две ваксини и влиза новия календар те са по него.
Ние след 10 дни ще ходим за 3тия прием. За всички градове е различно, може би зависи какво ще реши педиадъра.

# 91
Не знам, сега бе мога да открия, но бях чела статия, че ще е за родените след 01.01.2020 г.
Иначе ние засега сме имали само 1 прием, вторият ще е на 19.02., така че тогава ще питам личната.

# 92
Не, в наредбата ясно го пише- родените до края на 2019- 3 приема.
Родените през 2020 г- 2 приема.
Но ако е разбран лекарят, може да не сложи третата.

# 93
А дали няма някаква разлика в дозата на ваксината? Аз предпочитам да съм сигурна и спокойна.

# 94
Ние още не сме започнали ваксините. Другата седмица ще се обадя за консултация и ще попитам, но и аз бях чела, че важи за деца родени 2020. Някои педиатри не я слагат и за 2019 набор. Ако има опция, предпочитам да не я слагаме ние.. все пак още не е започнал ваксините, та какво пречи да минем с набор 2020 😁

# 95
Нашият педиатър каза, че няма разлика в дозата, абсолютно същата е.

# 96
Здравейте,днес успях да се свържа с МЗ за въпросния трети прием на пневмококовата ваксина. Децата родени през 2019 година са по стария календар и не може да се пропуска приема.На лекарите който го правят ще им се налага сакция,ако вие решете да не я слагате дефакто все едно дететото ви няма всички ваксини.Това може да създаде от своя страна проблем за градини и т.н.

# 97
Popovausmivka, благодаря за полезната информация.
Момичета нямат край моите здравословни драми. Отново ми се възпалиха венците. Този път отидох при друг зъболекар и се оказа, че зъба, който правих като бременна не е направен както трябва и е за вадене. Болката беше много силна и се съгласих. Днес го извадиха с 300 мъки. Бях приготвила на бебка размръзена кърма с идеята да пропусна поне две кърмения. Никакъв шанс. Категорично отказа да пие от 3 вида шишета и лъжичка. Страшна драма - много плака, а тя попринцип не плаче. Звъннах на телефона за консултации на НАПК и дамата ме увери, че няма проблем да кърмя след упойката. Вече бях в тотална безисходита и я накърмих. Толкова много не е плакала. Хапна около 10 мин и сега спи. Аз още плача и не мога да се успокоя! Не знам какво че стане ако се наложи пак да се храни с шише. Може ли някой да сподели опит ако му се е случвало?

# 98
Момичета нямат край моите здравословни драми. Отново ми се възпалиха венците. Този път отидох при друг зъболекар и се оказа, че зъба, който правих като бременна не е направен както трябва и е за вадене. Болката беше много силна и се съгласих. Днес го извадиха с 300 мъки. Бях приготвила на бебка размръзена кърма с идеята да пропусна поне две кърмения. Никакъв шанс. Категорично отказа да пие от 3 вида шишета и лъжичка. Страшна драма - много плака, а тя попринцип не плаче. Звъннах на телефона за консултации на НАПК и дамата ме увери, че няма проблем да кърмя след упойката. Вече бях в тотална безисходита и я накърмих. Толкова много не е плакала. Хапна около 10 мин и сега спи. Аз още плача и не мога да се успокоя! Не знам какво че стане ако се наложи пак да се храни с шише. Може ли някой да сподели опит ако му се е случвало?
Аз още от самото начало давам пробиотика от Шише с 30 мл адаптирано мляко или по-рядко с 30 мл кърма. Не съм имала проблеми, ползвам шишета на Авент, серията Natural. Понякога като я оставям на бабите, се налага да й дават АМ, пак не съм имала проблеми. Процедирам така умишлено, защото не знаех докога ще имам кърма и исках да съм сигурна, че ще харесва и яде и друго мляко. Отначало давах шишенцето при смяната на гърдите или преди кърмене, за да съм сигурна, че е гладна, но според мен при смяната е най-добре, така ще привикне тъкмо.
Мисля да я кърмя 6-8 месеца и след това да я отбивам, защото знам, че след това става много трудно.

# 99
Здравей, моето бебе е изцяло на кърма. Няма биба или шише, което да иска от лъжичка се дави. Свикнала е само да бъде кърмена, пробвах с шише и се дава и го плюе и плаче. Но може би за мен лично така е по-добре, тъй като се надявам да я кърмя до 9 месеца или годинка и не исках да свиква с дрега, за да не ѝ повлияе на засукването.

# 100
Всяко бебе с филма си. На моя още от родилното му тикнаха шишето с АМ и бибата в устата. И първия месец нямаше проблем да е на гърда и с шише. Тогава имахме Авент, после му взех стъклено на Нук и от тогава само от техните шишета пие кърма/АМ. От другите шише си пие вода или чай, ама ако се опитам кърма да му дам се започва едно мръщене, давене, бутане на шишето, рев... Явно е и въпрос до големината на дупчиците и как пускат мляко. Същата работа е и с бибите на Нук - само тях харесва или поне харесваше... напоследък си маха бибата с ръка и си яде юмрука хах. С такава ярост си го смуче, че чак си го подпира с другата ръка, а и къде що набара играчка и веднага се завира в устата... Аз само като пазач дебна и му ги вадя и естествено гризалките, които му купих не ги признава и само тях не иска да яде 😁 Не знам това зъби ли са, киселини ли са... времето ще покаже.

# 101
И моята бебка тика всичко в уста.. ама аз не се и опитвам да я спирам 😁 Прави го, когато е нервна, точно преди да напълни па перса. 😁

# 102
В началото съм и давала лекарството за колики в шише с кърма, но с времето ми писна всеки път да се цедя и запопнах с лъжичка. Дано да имам кърма, че ще е ужасно! Замина в канала хубавата жълта кърма от първата седмица след изписването! А имам и още една порция размразена в хладилника!

# 103
Аз всеки ден предлагам водичка от шише. Използваме стъклено на авент natural с биберон с 2 дупки. Свикнал си е с него и нямаме проблеми с храненето, когато ме няма.

Към мамите с по-големи дечица: позволявахте ли им да спят при вас в спалнята като бебета и ако да, кога привикнаха да спят самички? Също така как спите - бебето между вас с партньора ли?

Малкият от ден 1 е научен да си спи в собственото легло, но последните няколко седмици е много неспокоен вечер. Буди се по 1234466 пъти на нощ и вече ми е много трудно да издържам на недоспиването. Последните 2 дни мъжът ми беше болен и спа на дивана, а аз взех малкия при мен на спалнята в гнездото с една антирефлуксна възглавничка за подложка (че имам чувството, че много потъва без нея) и спахме спокойно. Дори и да се пробуди, още в просъница давам бибата, държа за ръчичка и заспива. Иначе е едно дундуркане, люшкане.... часове може да откараме. Та сега се чудя, ако го взимам при нас временно после да не страдам... също не знам как да го позиционирам, когато сме и двамата с мъжа ми. Леглото е 160/200 и е в средата на стаята. Мъжът ми спи много дълбоко и рита, така че е опасно да е между нас, но и в края е опасно, за да не падне... като цяло ми е чудно как става работата и какви са последствията 😄

# 104
Ние спим двамата на легло 120/200, спим заедно от първият месец, вече свикнахме и аз го слагам и от външната страна да спи.
Плюсовете - бебето спи спокойно, много лесно се приспива, буди се по рядко.
Минусите - ти спиш по добре само в началото, след време не спиш изобщо защото го пазиш, бебето свиква да спи така и не иска да спи само, не иска и да заспива само.

Това е положението при мен, ако можех да върна времето щях да издържа на умората от неспането, но да си спи в леглото. За съжаление и аз се предадох защото никой не ми помага и след 15 дни неспане не издържах. На 2+ месеца пробвах пак да го върна в леглото, по цяла нощ се мяташе и не спеше спокойно, събуждаше се често - така изкарах 3 нощи и реших, че ми е важно да спя, за да съм адекватна денем.
Сега вече нямам решение, ще изчакам да стане на 4+ към 5 и щемпробвам пак да го върна.
Според мен помоли мъжа ти да ти помогне и го връщай в лелгото му!

Общи условия

Активация на акаунт