Частни училища - информативно-дискусионна тема 35

• 18 970
  • 744
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Дете 10г: "крокодила, защото на него можеш да му избягаш! Или камилата, защото не е агресивна." Дете 9г: "Камилата, защото всички други свързвам с вода."

# 241
  • София
Разбра ли се защо неговото дете е напуснало Прогресивното?
И всъщнос сега стоплих, че Иззи изкопираха Джонев. Не са го измислили сами. С два лева правят училище. И той няма грам собствена първоначална инвестиция. С първите такси наемат сграда и плащат заплати.

Ааа, идеята за официално дарение, за да приемат детето с предимство, че напливът е много голям още никой не е откраднал Joy

# 242
Разбра ли се защо неговото дете е напуснало Прогресивното?
И всъщнос сега стоплих, че Иззи изкопираха Джонев. Не са го измислили сами. С два лева правят училище. И той няма грам собствена първоначална инвестиция. С първите такси наемат сграда и плащат заплати.

Ааа, идеята за официално дарение, за да приемат детето с предимство, че напливът е много голям още никой не е откраднал Joy

Моля, моля... ти не знаеш дали не работи тази практика. Никой няма да си признае доброволно.

# 243
Дете 10г: "крокодила, защото на него можеш да му избягаш! Или камилата, защото не е агресивна." Дете 9г: "Камилата, защото всички други свързвам с вода."
svee, аз бих обсъдила с 10-годишното някои неща:  например, че от всички тези на крокодила най-трудно ще му избягаш, мръсникът и на сушата бяга много бързо, във водата да не говорим колко е по-пъргав от човека. Освен това, в общия случай от камила, хипопотам или слон няма защо да бягаш, те са тревопасни и рядко нападат човека, докато крокодилът с удоволствие си закусва с човек. Факт, че камилата не е агресивна, ама и слонът в общия случай не е, ако изключим побъркан от хормони мъжкар. Хипотата и те са кротки, като цяло. Тоест, "не е агресивен" е белег на всички три тревопасни.
9-годишното е от отбора на Амели Simple Smile, ама слонът за мен трудно се асоциира с вода, защото те са известни и с пясъчните си душове, когато няма вода, в сухия сезон. Като цяло, една такава задача провокира много интересни дискусии с децата, според мен. Нищо общо с НУКК.

Последна редакция: вт, 04 фев 2020, 13:04 от Анонимен

# 244
Радвам се, че никога не сме решавали Азбука на мисленето. Решавали сме от този вид задачи от други книжки, като по спомен там такива дилеми не можеше да има.
Помня една задача, давана на изпита в Шилер преди няколко години, когато се интересувах, споделена в темата за Шилер от родителите, чиито деца са се явили. Кое било, моля ви се, по-сладко - торта, бонбон, паста, банан. Хайде 🍌 ясно отпада, ама другите 3?
А, и друга от същия изпит, кое е най-бързо - кола, влак, мотор, каруца. И изпита бил 12 страници задачи за няма и 6 годишни деца, гаче ли не е за Шилер, дефакто една частна занималня към ДУ, а за Харвард...

# 245
Освен това, в общия случай от камила, хипопотам или слон няма защо да бягаш, те са тревопасни и рядко нападат човека, докато крокодилът с удоволствие си закусва с човек. Факт, че камилата не е агресивна, ама и слонът в общия случай не е, ако изключим побъркан от хормони мъжкар. Хипотата и те са кротки, като цяло. Тоест, "не е агресивен" е белег на всички три тревопасни.

За да сме "екзактни", хипопотамът никак не е безобиден, конкурира успешно крокодила (на който наистина трудно ще избягаш) като е признат за най-смъртонотният едър сухоземен бозайник в света.
Слонът също е доста опасно животно, без значение от пола.

В крайна сметка, за мен експериментът показа, че тези задачи не са супер адекватен критерий за прием 😀

# 246
Именно! НУКК и Шилер са безумна работа, дето не си струва и да се опитва човек. И не щото е много трудно, а щото явно тези задачи служат за аргументиране що не са приети "неправилните" семейства.

# 247
  • софия
Анди да вземе да каже правилния отговор за тая камила/крокодил  ли?! Плийййййс, Анди!

# 248
  • София
Нали го казах - , това са таксономични категории - бозайници и влечуго.

# 249
Мога да поспоря за разликата в поведението между тревопасно (колкото и опасно да е  то в някои случаи, защото е силно териториално животно, освен това има случаи да има малки, които защитава) и хищник, при това свършен убиец като крокодила, ама не е тук мястото. Така че спирам.

Смисълът на такива задачи за мен  е само и единствено да провокират мислене и дискусия, независимо от правилния отговор. Иначе ай стига с тези изпити за мъници, това е някаква изчанчена парадигма, за мен поне.

# 250
  • Пловдив/София
А защо автомобил? За мен е градинаката количка, защото не вози хора. Явно ще ме скъсат Simple Smile)
Безумни са всички ПУК изпити, едно познато детенце цяла година го готвят за Шилер, очила сложи даже (е, може да не е от това). За мен и точките симетрия са ужасни, както и концентрацията- поне при сина ми много зависи кой и кога го подхване- може прекрасна концентрация, може ужасна, ама изпитът е веднъж, с един учител и толкоз.
Джонев прави с желание и добронамереност всичко, не е просто печалбар, макар и на мен да са ми адски досадни презентациите, та не съм му фен.

# 251
Пипи, лайкнах те, ама да знаеш, че е без този  Джонев, от това, което прочетох за него, там съм твърдо Hands Thumbsdown

Защото автомобилът е с машинна, а не с човешка тяга, за разлика от другите три. Скъсана си одма! Laughing И освен това, много бъркаш, ако знаеш колко сме се возили в тези колички по бригадите Laughing

# 252
Що я лайкна? Според мен не са безумни всичките ПУК-изпити. Безумни са за НУКК и Шилер. Другите са си съвсем на място даже, иначе как да се пресеят толкова много кандидати? И нищо им няма на точките и симетрията. Това не са крокодили и делфини, а съвсем нормални работи, при които няма многозначни отговори и са напълно по силите на децата. Може да изглеждат безумни само на който иска сакън хич да не си уж преумори детето, а те не се преуморяват.
Доказателството е, че нормалните училища от сорта на великолепната седморка много хубаво си работят даже и наистина има сходно ниво на приетите деца, което е важен фактор да се върви бързо напред.
От безумните изпити също резултата е ясен - НУКК, както написа Фенси, е точно едно нищо и никакво като образование, а с Шилер не знам какво стана, защото отдавна не ги следя, ама и те вече не са толкова привлекателни, колкото бяха, ако въобще и ги има още и не са минали изцяло вече на прием само на братя и сестри.

# 253
Щот' си искам! Laughing
Защото съм съгласна, че на тази възраст изпит, какъвто и да е той, не е нормално нещо, без значение дали е добре конструиран и смислен, или не е. Нищо им няма на точките и симетрията, но и нищо им няма на въпросите за НУКК, въпреки че имат повече от един възможен отговор в зависимост от критерия за изключване. Защото такива въпроси предизвикват мислене, разсъждения, асоциации, търсене на факти "за" или "против", изобщо тренировка на мисловната дейност, което според мен е много полезно за децата. Но отсяване на тяхна база в толкова малка и незряла възраст (някои на 4-5 още искат да спят следобед), за мен е безумие. Ще питате, ами как да отсеят - ами както си искат, ама без мен.

# 254
Попеа, изобщо не съм целяла да споря, просто като ще разясняваме факти на 10-годишни, нека сме максимално точни, това е. Има достатъчно статистики и изследвания, според които хипопотамът Е агресивен, другото е разпространена заблуда. Разликите в диетата и поведението са ясни, също мога да споря, но няма нужда.

И аз не мисля, че болшинството тестове са кой знае какъв проблем за повечето деца, но този тип задачи не са ми ок за оценяване в никоя възраст.
В КО, понеже стана дума, не дават тестове, не смятат, че са много адекватна оценка. Детето прекарва 20-30 минути в ПУК, където го питат за букви, цифри, има 1-2 задачки за фината моторика само. Много повече внимават за поведението май.

Общи условия

Активация на акаунт