Частни училища - информативно-дискусионна тема 35

• 18 869
  • 744
  •   1
Отговори
# 495
Зависи на какво се казва "трудно". Трудно е да се звериш в неразбираемо написан текст в учебника, който трябва после да разкажеш на "госпожата" едно към едно, със все запетаите. Това може и часове да отнеме. Има деца, на които за съжаление системно се налага да го правят, защото такива са им преподавателите.

Да разбереш материала до 7 клас без особени затруднения е по силите на 98% от учениците ако попаднат на читави учители с добър подход. Такива, които не се вкопчват в написаното в учебника, а наистина си разбират предмета и могат да обяснят причинно-следствените връзки и да дадат общ контекст. С тази специфика, че децата все пак трябва да се съсредоточат и да се опитат да разберат. Защото ако сме ги отгледали свободолюбиви, с идеята, че е ОК да легнат на пода между чиновете в часа по география или да заснемат Тик-Ток видео, защото така им идва отвътре, няма как да стане.

# 496
Миналата година в ТЕ почнаха подготовка за Нво в 4 клас от март. Имам предвид бяха минали целия материал и правиха само тестове и упражнения.

В ДУ също така правят.

# 497
  • София
Ако няма зор, значи нивото на летвата е ниско. За да има учене, трябва задачата да е по-трудно от нивото на човека. Иначе нищо не правим.

# 498
Ок. Нали ти казах. около мен има доста деца с ниска летва.

# 499
Няма да е лошо да се изгледа тази среща. И слушане с разбиране 😉 ☮ Аз като прочетох Хоуп и част от коментарите, се заинтригувах и точно това направих.
Може пък и други изводи да си направите Simple Smile (не визирам само изводите на Хоуп, а и нищо лично).

По повод на това дали трябва да ти е лесно или трудно в училище... В по-глобален мащаб, всяко човешко постижение е плод на изпробването на границите.  Simple Smile Ако вървиш по линията на най-ниското съпротивление, за всички е ясно колко и какво ще постигнеш.
П.П. Ама така се получава като вадиш думи от контекст...

# 500
Споко, изгледали сме я. Сега в зависимост от това какво казваме може на теб да ти се струва, че е било без разбиране. Wink

Моето мнение е, че госпожата се опитва да отговори на модата в празните приказки за да ангажира вниманието на аудиторията. И успешно се справя. За себе си нищо полезно не придобих от тези 20-тина минути. И наистина защо госпожата е преместила детето си след като в 1-2 клас му е било трудно? Нали трябва да е трудно, за да е ясно, че учи? Пък после в ДУ му било лесно. Сега там учило ли е изобщо нещо това дете?

Както казах, и да потретя, около себе си имам редица деца, които нищо не учат. Нищо, че мнозинството от тях печелят всевъзможни състезания. Не им е трудно, не се напъват, постигат си каквото си искат с лекота. И по логиката абсолютно нищо не учат, защото не им е трудно да учат. Simple Smile

И сега последно БШ започва да приема приоритетно 2/3 в Прогресивните паралелки, нали? На мен ми се иска да чуем отзиви именно за тях, а не за класическите. За тях знаем предостатъчно. И знаем, че деца от прогресивните се местят в класическите класове, като имат нужда от наваксване. И знаем, че госпожа директорката не харесва класическите класове, защото са традиционни и които вероятно според действията вече ще са на доизживяване.

Последна редакция: чт, 06 фев 2020, 18:15 от Fancy

# 501
  • Отвъд алеята зад шкафа
Добре, че има доста доволни родители от тези училища, както и желаещи за тях, за успокоение на директорите. Те, ако четат тук, трябва да си скъсат дипломите и да сменят попрището.

# 502
Споко, изгледали сме я. Сега в зависимост от това какво казваме може на теб да ти се струва, че е било без разбиране. Wink

Моето мнение е, че госпожата се опитва да отговори на модата в празните приказки за да ангажира вниманието на аудиторията. И успешно се справя. За себе си нищо полезно не придобих от тези 20-тина минути. И наистина защо госпожата е преместила детето си след като в 1-2 клас му е било трудно? Нали трябва да е трудно, за да е ясно, че учи? Пък после в ДУ му било лесно. Сега там учило ли е изобщо нещо това дете?

Както казах, и да потретя, около себе си имам редица деца, които нищо не учат. Нищо, че мнозинството от тях печелят всевъзможни състезания. Не им е трудно, не се напъват, постигат си каквото си искат с лекота. И по логиката абсолютно нищо не учат, защото не им е трудно да учат. Simple Smile

И сега последно БШ започва да приема приоритетно 2/3 в Прогресивните паралелки, нали? На мен ми се иска да чуем отзиви именно за тях, а не за класическите. За тях знаем предостатъчно. И знаем, че деца от прогресивните се местят в класическите класове, като имат нужда от наваксване. И знаем, че госпожа директорката не харесва класическите класове, защото са традиционни и които вероятно според действията вече ще са на доизживяване.

Добре де, не е нужно да повтаряш и потретваш в няколко поста, видяхме и първия път. Схванахме и намека, че около теб, респективно във Вашето училище, са само гениални 😉. Виж, това, че в СС изобщо не учат, си е новина и трябва да се отбележи 😆

Всеки има право на мнение и собствен прочит, пък бил той и както дяволът чете Евангелието.
Проблемът е, че е пределно ясно какво ще кажеш, още преди да си го написала. И е много далеч от всякаква обективност.

Лично за мен проявяваш нездрав интерес към училище, с което нямаш нищо общо, нито одобряваш като философия и методи, (а и не знам какво полезно очакваш да откриеш там за себе си) и то на фона на безкрайното си доволство от направения личен избор на ЧУ.

Последна редакция: пт, 07 фев 2020, 01:32 от summmertime

# 503
  • в страната на чудесата
Аз не останах с впечатление, че фенси говори за деца от СС. Но е факт, че има доста, включително форумни деца, които постигат чудесни неща без да се напъват кой знае колко.

# 504
  • София
А аз не останах с впечатление, че Фенси говори за гениални деца. Съвсем друга е насоката на изказването на директорката и на коментарите тук. Къде пък сега и гениалните ги намесихте Thinking

# 505
Всеки, който се дразни от написаното вижда в думите ми собствените си дразнители и демони.

Съмъртайм, царица си да хванеш едно изречение и да го подмениш изцяло. Моля, настоятелно моля, да цитираш мой пост в който казвам, че в СС не се учи изобщо!

Не ти ще ще определяш към кое да имам интерес и да квалифицираш какъв е той. Но е показателно раздразнението ти от коментарите в темата за БШ.

И не, изобщо нямам предвид гениални деца. Нито само такива от СС. Около мен са все съвсем нормални и средностатистически деца, които си се справят с лекота и без напъване, не им е трудно, не се потят, не истерясват...и въпреки това имат завидни успехи.
А иронията ми би следвало да е очеизвадна дори и за теб, съмъртайм.

Последна редакция: чт, 06 фев 2020, 21:24 от Fancy

# 506
  • София
Фенси, няма такъв филм как не учат, пък печелят с лекота. Нещо се спестява от историята -, или лекотата е привидна, или летвата е ниска. Обикновено се създава илюзия за лекота, защото звучи добре, някак почти гениално изглежда.. На такива истории ухо не давам, колкото и хубаво да звучат.

# 507
  • в страната на чудесата
Ами летвата не е кой знае колко висока.

# 508
Анди бе, ирония, ирония. Директрисата казва, че ако не им е трудно нищо не учели. Т.е. учиш само, ако ти е трудно. Ако не ти е трудно, нищо не учиш според директорката на БШ.
И аз познавам доста деца на които хич не им е трудно, та по логиката на госпожата явно изобщо нищо не учат. Но някак си така без учене успяват да печелят и състезания, и да си се реализират на топ ниво.
А децата всъщност са си нормални умни деца, които учат системно и без да изпитват трудности в това.

# 509
  • София
Учи се предимно в училище, а не вкъщи, Андариел - това се имаше предвид. И че няма обратна връзка, че на някой му е трудно дори в училище. Или поне в малките класове няма такава, поне за български и математика.

Общи условия

Активация на акаунт