Частни училища - информативно-дискусионна тема 35

• 18 885
  • 744
  •   1
Отговори
# 465
  • Пловдив/София
Дора, бъркаш ме с някого, мое дете медал и през крив макарон не е виждало, математика не понасят и номер 1 е сега четвърти клас, та не са минали години...
В момента сме в ситуация на нулев натиск в училище и голям вкъщи. Което не е приятно нито за децата, нито за мен, нито действа добре на отношенията ни. Как един родител като мен да избере училище от 5ти клас на детето си, където нещата да се обърнат така че натискът да е там, а не вкъщи, ако не гледайки резултати от НВО (7 клас)? Ако го запиша в първото ЧУ, което обещава да бъде страхотно, въпреки че има ниски резултати на НВО и после отиде в някой ТОХ, дали няма да се чувствам, че съм предала детето си и не съм направила всичко по силите си за неговото добро? Защото крайната цел на всички е това, да дадат най-доброто от себе си за детето.

Най-успешните хора,които познавам, са завършили смотани техникуми навремето. Само казвам Wink

И аз постоянно го мисля от всички страни, но може би една идея прекаляваме. Нека дадем най-доброто, но успехът и по-важно- щастието в живота често няма връзка със завършеното учебно заведение. С което не казвам да се запишем където ни падне, все пак от години го обмислям и аз, просто самокритика да имаме едно наум...

# 466
svee, oбъркала съм се, то толкова бързо се пише, че трудно следя вече.
Определено в твоя случай ТРЯБВА да гледаш резултати НВО и според мен трябва да се мобилизирате и да се подготвите колкото е възможно и да пробвате на първо място в много ДУ с изпит след 4 клас, ще са по-добре от кварталното. Дори да ви приемат в ЧУ с добри резултати на НВО, което също ще е трудно, няма никой да отмени натиска вкъщи. Мога да ти кажа, че от топ ЧУ също работят немалко вкъщи с децата. Може би ще го има плюса, че ако детето види колко напред са останалите ще се мобилизира.
Това може да го каже някой с такъв опит.

# 467
Пълни глупости! Бизнеса на добрите ЧУ изобщо не е НВО. Wink
Ама хич, въобще дори не е. Ето сега отворих сайта на твоето училище и там изтупали на цялата първа страница банер - "първи на НВО в София", и малко им се видяло, и го направили сколиращ, за да може да отвориш още един банер, разбира се отново за НВО - "Първи 2016 на НВО в България".
Това е допълнение към основната идея.
НВО-то носи добавена стойност но не е цел. Нали не си мислиш ,че децата седят и решават като алтави НВО.
Детето ми е 4 клас. В ДУ и доста частни тренират тестове за НВО вече почти месец.
При нас са имали една диктовка.

А нашите пък изобщо нищо не тренират. И това НВО дори не го и споменават. Може би защото диктовки с размера на тази за НВО ги правят от миналата година. Или в момента решават задачи далеч над нивото на НВО. И всичко това, разбираш ли щото са се запритеснили за НВО-то. Wink
Виж, далеч повече се вълнуват от КЕТ.

А аз в банера нищо лошо не виждам. Но явно бърка в здравето много. И е хубаво, че от определени хора се вижда само това. И не навлизат по-дълбоко.

Пипи, те са завършили техникуми, но тогава са били такива условията. И техникумите съвсем не бяха това, което са сега. И да сравняваш хора обучавани и правили кариера в годините пред, по време и малко след "революцията" със сегашните учащи в съвсем други условия е нон сенс. Просто тогава максимума е бил един, а сега е на хиляди светлинни години напред. И ако лежиш на това успокоение за техникума, то по-далновидните ще учат в Оксбридж и ще имат в пъти по-големи възможности за реализация.

На мен пример за нон сенс за успял човек ми е собственика на Уолтопия. Никакви пари не успяват да го направят образован и възпитан човек. Отделно за качества като емпатия и човечност.

Последна редакция: чт, 06 фев 2020, 12:22 от Fancy

# 468
  • София
Пипи, много успешен близък мой приятел е леко неграмотен. Макар че е от елитно училище 🙄 Е не мога да го преглътна. Никакъв брой нули не струват толкова, колкото "й" 😂

# 469
Пипи, много успешен близък мой приятел е леко неграмотен. Макар че е от елитно училище 🙄 Е не мога да го преглътна. Никакъв брой нули не струват толкова, колкото "й" 😂

Ще си позволя леко несъгласие. Ако тук имаше достатъчно нули, щяхте да бистрите и ААУ, където може би учат децата на неграмотния.

# 470
Всъщност Нот, има едно съотношение цена/качество. Wink

# 471
Fancy, знам, че не можеш да разбереш, но някои хора не завиждат, не им е кисело и дори не им пука за успехите на дадено училище на НВО. Предполагам, ви е хубаво училището. Не мисля, че е по-хубаво от останалите 10, всяко си има плюсове и минуси. Банера го споменах, защото конкретно ти твърдеше глупости относно рекламата на НВО. Моите мисли са далеч над НВО нивото. Не ми бърка в здравето, хайде и ти със здраве!

# 472
Критиките към МОН и формата НВО не означават че статистиките от НВО не са полезни.  Повечето родители тук искат децата им да учат в добра гимназия.  Да приемем че това изисква индивидуален резултат по-добър от средните резултати на топ 10 училищата.  Тоест трябва да се справим по-добре от средния ученик в тези 10 училища.  Всяко училище има деца, които се справят много добре на НВО, независимо на кого е заслугата. 

Въпроса обаче е, ако искаме детето ни да има индивидуален резултат много по-добър от средния за училището си, то тогава в каква среда и система учи?  Искате ли детето ви да е номер 1 в училището си или искате да има и по-добри деца от него?  Искате ли в училището ви да има много деца, които ги затруднява материала и това как се отразява на учебния процес, на учителите и на вашето дете? 
Начини за прием в добра гимназия има много, но има съществени качествени разлики, които остават прикрити.  Поста на Свее показва доста ясно потенциалните рискове и малка част от качествените разлики.

# 473
Дора, вие на кое училище се спряхте и кой клас стана детето ти?

# 474
Фенси,  съгласен съм.
Айде, че пак те почнаха. И не им викайте с Аш “глупости” на хората.

# 475
  • Пловдив/София
То тогава доста от потребителите тук не бива да четеш, тотално скарани с пълен член и какво ли не Wink И на мен ми прави впечатление, но имам доста близки гора с лош правопис и го преглътнах. За моето дете ще тормозя де Wink

# 476
Чета последните страници и леко недоумявам. Ако не ти харесва НВО, за което е ясно, че е със занижени критерии... Споделил си го в откровен подход, ок. Ако излизат все по-безумни учебници... Защо смятате, че някой, който не “одобрява”, но му се налага да се съобразява с НВО, непременно има занижени критерии, а не, например, точно обратното? Това малко ми звучи като свободни съчинения по тема.

Ами аз съм на мнение, че да, правят точно обратното. Защото това виждам. Пък може и да не съм права. Но, по предметите правят много повече и търсят по-разширени познания, вместо да следват и претупват учебника и безумията (напр. ЧО). Открай време си правят диктовки по БЕЛ, по английски тестове всяка седмица и завършиха срока с близо 45-50 оценки... По основните предмети БЕЛ и мат имат допълнителни помагала. Доколкото знам, в етапа 5-7 математиката има силен учител. Свободноизбираемият профил по МАТ е със състезателен елемент.

И тъ нъ.
Кое от това не е в посока трупане на системни и задълбочени/разширени познания?

Последна редакция: пт, 07 фев 2020, 01:47 от summmertime

# 477
  • София
Фенси,  съгласен съм.
Айде, че пак те почнаха. И не им викайте с Аш “глупости” на хората.
На кои хора, Нотарис? Аз видях една толкова шокираща глупост, че си казах, че е глупост Simple Smile Кои хора, какво множествено число, нещо пак ти се привиждат някои работи?

# 478
Fancy, знам, че не можеш да разбереш, но някои хора не завиждат, не им е кисело и дори не им пука за успехите на дадено училище на НВО. Предполагам, ви е хубаво училището. Не мисля, че е по-хубаво от останалите 10, всяко си има плюсове и минуси. Банера го споменах, защото конкретно ти твърдеше глупости относно рекламата на НВО. Моите мисли са далеч над НВО нивото. Не ми бърка в здравето, хайде и ти със здраве!

Я се разясни какво точно съм твърдяла относно рекламата на НВО?
Simple Smile Че така леко неясно и с недомлъвки ти се получи и човек не знае какво точно имаш предвид, че да си провери твърдял ли е или не  каквото и да било?

# 479
  • София
Нот, аз не го бистря, щото владея и-краткото, не нулите 😂 А неговото не е дорасло още дотам.

Общи условия

Активация на акаунт