Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

НУКК /Италианския лицей/ в Горна баня - мнения, подготовка, изпити - 3

 • 49 858
 • 623
 •   2
Отговори
# 555
 • София
 • Мнения: 55 846
Малко ли е 3 пъти седмично в трета група? По половин час да е заниманието, това са три пъти по девет месеца в годината, дори когато дадем три месеца ваканция. Това е сериозно количество учебни занятия, затова казвам, че би трябвало задачите на изпита да ги изядат, с поглед да започнат да ги решават.

# 556
 • Мнения: 487
Малко ли е 3 пъти седмично в трета група? По половин час да е заниманието, това са три пъти по девет месеца в годината, дори когато дадем три месеца ваканция. Това е сериозно количество учебни занятия, затова казвам, че би трябвало задачите на изпита да ги изядат, с поглед да започнат да ги решават.

Малко е,да Simple Smile
Моята дъщеря е по-малка с година.Сега навърши 6г.Знаех,че нямаме шанс заради възрастта.
Подготовката и беше 2 пъти седмично по 2 часа за 4 месеца и отделно от това 1 месец допълнително по 1-2 часа дневно.Не е приета,но не това е най-важно.
По средата е в списъците.Точно по средата.Което е добър резултат за мен.
Другата година ,когато е с набора си се надявам да сме в първите 72 деца Simple Smile
Не се тревожете .Нито децата са виновни,нито подготовката им.Так се е случило.Шанс.....
Ние сме в 41-во тази година в подготвителна група.

# 557
 • София
 • Мнения: 197
В нашата група доста от родителите не смятат децата им да учат в училището на НУКК. Ние също нямаме такова желание за дъщеря ни.

Foundy,
дали може да споделите защо не бихте продължили в НУКК и кое училище предпочитате? Всяка обратна връзка е полезна. Simple Smile Може и на лични, ако не искате да споделяте тук.. Благодаря!

# 558
 • София
 • Мнения: 1 880
Аз също бих искала да разбера защо деца от градината не искат да продължат в НУКК:)

# 559
 • Мнения: 262
Не мога да говоря от името на всички родители. Всеки има различни причини.
Не бих искала да разпалвам спорове, защото тук има доста родители, които са доволни от своя избор. Просто аз за дъщеря си търся друг тип училище. Арт заниманията са чудесни в детската градина, в училище предпочитам по-академичен подход и по-високи резултати, особено след такъв сериозен подбор за първи клас.

# 560
 • Мнения: 176
Малко ли е 3 пъти седмично в трета група? По половин час да е заниманието, това са три пъти по девет месеца в годината, дори когато дадем три месеца ваканция. Това е сериозно количество учебни занятия, затова казвам, че би трябвало задачите на изпита да ги изядат, с поглед да започнат да ги решават.

Е, аз просто казвам, че не е 2 години по 2 часа на ден. А дали е малко или много... не е малко като за занимания в детската градина, които се провеждат отделно от задължителната програма за трета група, но като единствена подготовка за изпита, не е достатъчно.

Аз съм доволна от училището досега, прекрасен клас, прекрасна учителка. Давам си сметка, че в други класове може да не е така. Засега няма изцепки с парадиращи родители или деца. Учат си сериозно децата, няма такова нещо, че не учат. Така или иначе в началния курс им е лесно на повечето, може би има изключения в някои частни училища, където се учи много по-здраво, но те са изключения.

# 561
 • Мнения: 51
Здравейте!

Първо, поздравления на всички дечица - приети и неприети, за усилията, които са положили. Спортистите казват, че едно състезание е равно на поне 10 тренировки. Това важи с пълна сила и за изпитите. Дечицата са придобили безценен опит, дори и да не са приети. Аз лично добре си спомням моя изпит в първи клас там и да - не бях приета. Така че, щом са се явили на изпит на 5/6/7 години, значи са герои.

Сега по същество: Виждам, че тук пишат (или само четат) родители на деца от градината, които са приети в първи клас. Искам да ги помоля за инфо за учителите, които са приключили сега с трета група и наесен ще поемат първа.
Също, любопитно ми е какъв % от явилите се от градината са приети в училището. Казват, че колкото и да е малко подготовката в градината, има отношение за приема и на някои учители влизат макс 1/3 от децата, а на други - до 50%.
Предварително благодаря!

# 562
 • Мнения: 31
Здравейте!
Поздравявам всички приети деца и техните родители! Поздравления и за неприетите за упоритостта и положените усилия! Бих искала да задам няколко въпроса и ще съм благодарна на всички, които отговорят, а и мисля, че ще бъде полезно за родителите, чиито деца тепърва ще кандидатстват.

1.   Как мотивирахте децата да правят упражнения почти всеки ден?
Моето дете не е прието, резултатът му е в диапазона 59-60. Убедена съм, че по-голямата част от необходимите знания ги има, но най-вероятно не му е стигнало времето или не е разбрал условието на някоя от задачите. По мое мнение времето е основното, над което трябва да се работи в последните седмици преди изпита. Проблемът при нас беше, че трудно успявах да го накарам да работи и не сме правили достатъчно упражнения със засичане на време.
Децата ви подхождаха ли с желание към задачите вкъщи и ако не - как успявахте да ги убедите да правят упражнения по 1-2 часа всеки ден.

2.   Има ли родители, чиито деца са приети в Питагор и/или Св. София?
Тъй като моето дете е прието и в двете училища (записахме го в едното), ми е любопитно как са се представили приетите в НУКК деца на изпитите в тези училища. Поради нежеланието му да учи вкъщи имам известни притеснения как би се справяло в някое от тези две училища, за които се знае, че ученето и натоварването са доста сериозни.

3.   Кои общински училища в района център/широк център сте обмисляли като вариант, ако детето ви не бъде прието? За кои общински училища имате положителни отзиви?

Благодаря на всички, които ще отделят време, за да отговорят и пожелавам на всички деца да бъдат щастливи, независимо в кое училище ще учат Simple Smile

1. Само последните 4 месеца дъщеря ми решаваше по 1 час задачи всеки ден. Отделно цяла година ходи и на уроци по веднъж седмично по 2 часа. Преди това не е решавала по толкова. Отделно последния месец тя дръпна много назад. Стресът или натоварването ѝ дойде в повече.

2. Ако детето има математически способности ще се чувства добре в тези училища. В НУКК даже би било точно обратното. Аз избрах НУКК, защото дъщеря ми е творчески настроена и няма математически дарби.

3. В центъра съм се насочила към 38 OУ и 133 СОУ. Разбира се всичко зависи от адресната регистрация. За математици определено 107 СОУ е сред топ училищата, ама за там си трябва адресна регистрация в района отпреди 3 години, защото напливът е много сериозен. 20 СОУ също е много добро и предлага повече избор като езици.


@Arun,
Ако детето ми имаше математически наклонности изобщо нямаше да се замислям кое да избера - НУКК или Питагор. Но уви - тя не харесва математиката отсега и иска да рисува и свири на пиано по цял ден.
Обучението в Питагор и в СМГ отваря всички врати след това за децата след 7-ми клас. Това там си е класа и резултатите го показват. Такива постижения от НУКК не могат да се очакват. 

Занималнята на НУКК отсега знам, че не е на ниво и то от учителите.

При този сериозен подбор резултатите на матурите за 7-ми клас не са великолепни. Държавни училища се доближават до тези резултати без да имат такъв сериозен подбор.

Последна редакция: пт, 28 май 2021, 12:33 от Nananita

# 563
 • София
 • Мнения: 197
@Nananite,
вече си мисля, че е най-вече до късмет в какъв клас и на какъв класен ръководител ще попадне (където и да е). Изобщо нямам вяра на класациите от НВО, като слушам как децата масово са на уроци и школи.
Ако детето ви е в топ 10/20 в НУКК, защо пък да не го приемат и в СМГ след 4ти клас или в добра гимназия след 7ми? Всичко е до дете, родители, подготовка...

# 564
 • Мнения: 10
Що се отнася до математика...хубаво цитирате Патагор....но да не забравяме,че училището е частно!....Ако детето обича математика....с НУКК или без НУКК-курсовете към СМГ направо излизат безплатни на фона на частните училища!

# 565
 • Мнения: 17
Изпитът в НУКК не е показател за интелигентността на едно дете.
По скоро готовността му в изпитна среда.
Познавам изключителни деца, които не се приети.. В крайна сметка най-великите умове - не са завършили училище. И дали да на 1во или на 400 място в НУКК не означава, че сетето е глупаво или че първите са много умни. Децата са прекрасни и всяко има своето място на света. Все пак най-важното е да са здрави!

# 566
 • София
 • Мнения: 55 846
Изпитът за това училище е много тежък, според ме е твърде тежък за децата и при равни други условия едва ли си заслужава. Обаче това е изпит за подбор на автономно училище и то може да прави каквото си реши. Ако решат и совалка могат да ги накарат да сглобяват. Да, има го в някаква степен елементът за зрялост, но пак се изкривява карнитинката, защото детето се готви за изпит и често малко насила го караме да узрее за някои неща. Има толкова много неизвестни около този изпит, че детето като качества е съвсем малка част от уравнението. Останалото е преценка на някакви възрастни, които са решили, че трябва дадат определени задачи като често и те самите едва ли могат да обяснят какво точно искат и как точно го искат. Да речем, че аз в някаква степен им "чета мислите", защото играем на един и същ терен, организаторите не могат да прекрачат границите на установените характеристики на детското развитие и на вече известното като методики, но цялата работа с изпита като задачи и очаквания от страна на организаторите е като да оставиш на малко дете да се разпорежда с кредитната ти карта в интернет - може да нацъка всякакви неща. Дали нарочно, дали неволно, задачите често са така поднесени, че поставят под въпрос по-скоро компетентността на този, който ги е съчинил, а не на качествата на децата. Цялата работа с изпита е заради хубавата база на училището и относително защитената среда заради обособеността му съвсем физически, както и основно, че е държавно и има слава.

Последна редакция: сб, 29 май 2021, 08:14 от Andariel

# 567
 • София
 • Мнения: 197
Малко се отдалечаваме от темата, но уточнявам, че по-горе имах предвид топ 10/20 в НУКК на вече учещите там, а не от представянето на изпита. Понеже се коментираше, че едва ли може да се очаква високо ниво и резултати на матури и т.н.
Не виждам защо дете от НУКК да не може да е прието в СМГ или ПЧМГ или другаде. В крайна сметка това са изпити с определен формат. Като човек, който се е явявал на много и какви ли не изпити през живота си, мога да ви кажа, че ако си средностатически интелигентен, няма формат, който да не можеш да вземеш с добра подготвка. Така че СМГ изобщо не ми е някакво извънземно невъзможно. Друг е въпросът дали детето е добър математик и иска ли то и родителите му да поеме в тази посока.

@Andariel, за изпита в НУКК не съм съвсем съгласна с теб. Да, труден е, вкарва те във формат. Но да не мислите, че първата част на изпита в Питагор е нещо по-различно. Там ги държаха 2! часа да решават задачи и детето ми каза, че са били по-трудни от тези на НУКК. И в крайна сметка това е цедката, за да стигнеш до 2ра част, където решаваш още задачи, но в присъствието на психолог. И там той също ти показва 9-10 фигури за памет, само че и след един час те пита дали още ги помниш..
Задачите са поднесени съвсем нормално за мен и са изчистени от възможности за субективност в оценяването. Тази година е имало 2 математически задачи, 2 задачи за звуков анализ, Лабиринт... Не знам дали знаете, но лабиринтът го разделят на части и се дават точки за всяка покрита част - т.е. минимизиран е моментът със субективното оценяване. Разбира се, не изключвам възможността да има нагласени неща, връзкари, които са знаели предварително задачите и т.н. Това навсякъде го има.
Така че, тези училища имат възможност, определят си изпита. Или преценяваш, че детето ти има потенциал да се справи и ти допадат училищата, или не ходиш на изпита. Аз така ги виждам нещата. Simple Smile Подготовката, в която голяма част е фина моторика, пространствено мислене, звуков анализ, математика... покрива все области, които ще са полезни, в което и училище да учи детето.

# 568
 • София
 • Мнения: 55 846
Да всички тези неща ги зная, нали казах, че за изпити с всички играем на един и същи терен. Дали ще е това училище или друго училище - все са изпити. Ти гледаш като родител, аз гледам професионално, а това дава малка, но съществена разлика в гледната точка, когато гледаме едно и също нещо. Ти имаш опит със своето дете и най-много още едно-две деца.
Да, на тази възраст нито моториката им е развита кой знае колко добре, нито пространственото, нито звуковия анализ. Всичко това се форсира заради изпитите. Рядко са децата, на коиго всичко им е дадено по природа на тази възраст.

# 569
 • София
 • Мнения: 197
Да, така е.. Но по вашите професионални наблюдения форматът не е ли горе долу сходен навсякъде, като изключим събеседванията в някои частни училища..?
Иначе да, би било хубаво ако НУКК е училище за по-творчески насочени деца, по друг начин да се преценяват талантите и възможностите им. Аз затова не съм сигурна и дали това с творческата насока не е стара слава, а всичко да е до класен ръководител (поне до 4ти клaс) и неговия фокус. Ще видим..

Общи условия

Активация на акаунт