НУКК /Италианския лицей/ в Горна баня - мнения, подготовка, изпити - 3

• 91 559
  • 776
  •   1
Отговори
# 660
Аз имам въпрос относно тестовете - като какво се приемат домата и тиквата например - плодове или зеленчуци? Имам предвид от проверяващите.
В предишни теми е обсъждан този въпрос и аз съм възприела следните мнения: доматът е зеленчук, тиквата плод, ядките плодове, освен ако няма трета категория ядки, но не съм виждала във всички възможни задачи до сега да има такава, не е лошо да се обясни на детето все пак.

# 661
Здравейте,това определено е един от най-точните коментари!...дъщеря ми тази година я приеха 1-ви клас....имахме солидна подготовка,но за и казах,че ще ходи на изпит само няколко дена преди това! Един съвет:не говорете за изпит,за да не се затормозяват децата....ние винаги сме говорили,че се учи заради самото знание.Така тя не беше затормозена и дори излезе щастлива с думите "мамо,много е яко да се ходи на изпити!". Simple Smile След това бяхме говорили, че какъвто и да е резултата -тя е научила много неща и тепърва ще научи още адски много. А относно типа задачи,да: силно математически,логически и най-важното:бързина и наблюдателност.

*Lorena*
значи трябва да ги изпитвате по музика, изобразително изкуство и физическо възпитание и спорт.
А не с логически въпроси като за математическа гимназия.
Бих казала, тези задачи в книгите мерят по-точно IQ на детето
Пепина, аз никого не изпитвам (майка съм на 5-годишно дете, за което все още се чудя дали да кандидатства в НУКК), но обръщам внимание, че различните изпити/препитвания/проверки са за различен тип училища - за спортно училище е нормално да се гони покриване на спортни нормативи като условие за прием, за музикално - да има изпит по инструмент и солфеж, а не да приемат музикални инвалиди само защото живеят в района на училището, за паралелка с рисуване в училище по изкуствата - изпит по рисуване и т.н.
НУКК се води училище по култура (не по изкуства или спорт) - те в случая проверяват общите познания на децата, концентрация, бързина, фина моторика, логика, защото 6-годишните още нямат някакви колосални познания в областта на културата, които да се проверят - ще ги трупат занапред. Математиката е нещо, което се учи в предучилищното образование и не ми се струва не на място или излишно в изпита. А според мен изпитът в НУКК е сложен и се прави стресово и за бързина заради големия наплив към училището - ако изпитът и твърде лесен и 300 от 500 деца изкарат максимални точки, как точно ще прецени училището кои примерно 90 да приеме. Докато при труден изпит оценките се разслояват повече и лесно се тегли чертата.

Може ли да кажете, какви са първите впечатления за училището, след приема на дъщеря ви? В мрежата има много разнородни коментари

# 662
Здравейте, да права сте-коментари с лопата да ги ринеш! Но както е валидно за всяко училище:най-важен от 1 до 4-ти клас е учителя....ние лично попаднахме на страхотна класна....всичко е много организирано,обстановката е много спокойна и приветлива....аз дори съм касиер на класа и поне при нас родители от голямото добро утро няма....всички се съобразяват и гледат да цари мир и спокойствие за класа!Повечето деца са от детската градина (за разлика от дъщеря ми) и от няколко места чух,че психолозите ги подготвят достатъчно добре за изпита по време на последната градинска група. Това с марковите маратонки и парцали -определено не е вярно....всички са с униформи....масово децата нямат мобилни телефони-а и да имат е абсолютно забранено да се използват в клас или по време на междучасията. Дъщеря ми беше предучилищна в общинско квартално училище в кв.Стрелбище-честно казано там определено си ги мериха мобилни устройства и моркови парцали!....Спортовете са добре организирани....занималнята също е ОК....хигиената в коридори и бани прилична....като теглим чертата:доволни сме! Simple Smile

Здравейте,това определено е един от най-точните коментари!...дъщеря ми тази година я приеха 1-ви клас....имахме солидна подготовка,но за и казах,че ще ходи на изпит само няколко дена преди това! Един съвет:не говорете за изпит,за да не се затормозяват децата....ние винаги сме говорили,че се учи заради самото знание.Така тя не беше затормозена и дори излезе щастлива с думите "мамо,много е яко да се ходи на изпити!". Simple Smile След това бяхме говорили, че какъвто и да е резултата -тя е научила много неща и тепърва ще научи още адски много. А относно типа задачи,да: силно математически,логически и най-важното:бързина и наблюдателност.

*Lorena*
значи трябва да ги изпитвате по музика, изобразително изкуство и физическо възпитание и спорт.
А не с логически въпроси като за математическа гимназия.
Бих казала, тези задачи в книгите мерят по-точно IQ на детето
Пепина, аз никого не изпитвам (майка съм на 5-годишно дете, за което все още се чудя дали да кандидатства в НУКК), но обръщам внимание, че различните изпити/препитвания/проверки са за различен тип училища - за спортно училище е нормално да се гони покриване на спортни нормативи като условие за прием, за музикално - да има изпит по инструмент и солфеж, а не да приемат музикални инвалиди само защото живеят в района на училището, за паралелка с рисуване в училище по изкуствата - изпит по рисуване и т.н.
НУКК се води училище по култура (не по изкуства или спорт) - те в случая проверяват общите познания на децата, концентрация, бързина, фина моторика, логика, защото 6-годишните още нямат някакви колосални познания в областта на културата, които да се проверят - ще ги трупат занапред. Математиката е нещо, което се учи в предучилищното образование и не ми се струва не на място или излишно в изпита. А според мен изпитът в НУКК е сложен и се прави стресово и за бързина заради големия наплив към училището - ако изпитът и твърде лесен и 300 от 500 деца изкарат максимални точки, как точно ще прецени училището кои примерно 90 да приеме. Докато при труден изпит оценките се разслояват повече и лесно се тегли чертата.

Може ли да кажете, какви са първите впечатления за училището, след приема на дъщеря ви? В мрежата има много разнородни коментари

# 663
Излезна датата за изпита на страницата на НУКК, на 21 април ще е приемният изпит за 1-ви клас.

# 664
Здравейте, може ли някоя мама да сподели опит с явяването на изпит в Света София и има ли дечица, които не са приети в СС но пък са успели да се справят с изпита в НУКК.

# 665
  • София
Излезна датата за изпита на страницата на НУКК, на 21 април ще е приемният изпит за 1-ви клас.
Извинете, къде следите тази информация?

# 666
Извинете, къде следите тази информация?

На интернет страницата на НУКК е обявен графикът за прием на документи, провеждане на изпита и резултатите. Отбелязано е все пак, че са възможни промени във връзка с ковид ситуацията. Прилагам по-долу линк.
http://www.nukk.org/bg/admission/

Последна редакция: вт, 01 фев 2022, 20:39 от tooonkata

# 667
Може ли да ми кажете дали децата получават разяснение какво точно се изисква ( какво е условието) на всяка задача?

# 668
Може ли да ми кажете дали децата получават разяснение какво точно се изисква ( какво е условието) на всяка задача?
Не.

# 669
  • София
Здравейте, някой знае ли кога и къде се обявяват свободните места за други групи? Синът ми сега ще прави 5 и исках да го прехвърля тан, но не виждам дати за изпити за по-големи деца...

# 670
Здравейте, някой знае ли кога и къде се обявяват свободните места за други групи? Синът ми сега ще прави 5 и исках да го прехвърля тан, но не виждам дати за изпити за по-големи деца...

Чл. 9. (1) (Изм. – ДВ, бр. 81 от 2018 г.) В първа група на детската градина могат да кандидатстват деца при навършени 3 години към 31 март или навършващи 4 години в годината на кандидатстването.
 (2) (Изм. – ДВ, бр. 81 от 2018 г.) Във втора група на детската градина могат да кандидатстват деца при навършени 4 години или навършващи 5 години в годината на кандидатстването само при условие, че има освободени места и броят на децата в група е по-малък от 22.
 (3) За предучилищна подготовка в трета група на детската градина могат да кандидатстват деца при навършени 5 години или навършващи 6 години в годината на кандидатстването само при условие, че има освободени места и броят на децата в група е по-малък от 22.

Чл. 10. (1) (Изм. – ДВ, бр. 81 от 2018 г., бр. 88 от 2019 г.) Родителят (настойникът/попечителят/лицето, полагащо грижи за детето) на кандидатите по чл. 9, ал. 1 подава до директора на НУКК заявление по образец съгласно приложение № 1.
 (2) Документите за първа група се приемат по график, утвърден със заповед на директора на НУКК, който се обявява в срок не по-късно от 15 март включително.
 Чл. 11. (1) (Изм. – ДВ, бр. 88 от 2019 г.) Проверката на способностите за първа група на детската градина се провежда по график, утвърден със заповед на директора на НУКК, който се обявява на интернет страницата и в сградата на детската градина не по-късно от една седмица преди определената начална дата за неговото провеждане.
 (2) (Изм. – ДВ, бр. 88 от 2019 г.) Проверката на способностите за втора и трета група се провеждат само при наличие на свободни места и по график, утвърден със заповед на директора на НУКК, който се обявява на интернет страницата и в сградата на детската градина не по-късно от една седмица преди определената начална дата за неговото провеждане. Свободните места за втора и трета група на детската градина се обявяват в срок от 1 до 5 юни в сградата на детската градина, както и графикът за подаване на документи по чл. 10, ал. 1.

В секция "Прием" е документа

# 671
  • София
Благодаря!

# 672
Здравейте,ще кандидатствате ли през Април? Ние ще се пробваме 🙂

# 673
  • София
Като родител на дете, което беше в детската и не го приеха в първи клас, мога да ви дам бонус, като ви кажа, че всички деца от нашата група, които имаха по-големи братя и сестри в НУКК, ги приеха в първи клас, без значение дали са се справили на теста, там може да се влияе доста. И другите, които приеха, не бяха случайни, доста от тях бяха деца на държавни служители на по-високи постове. И второ- Зоя Миткова не подготвяше децата за изпита за първи клас, а им даваше задачи от учебника, от които нищо нямаше на изпита. Така че, шансът да приемат случайно дете в първи клас, само заради неговите умения и IQ е 10-20%. За детската шансът е по-голям, защото всички знаем, че критериите на родителите за ДГ са по-ниски и съответно кандидатите са по-малко, които искат дете на 4г да пътува с автобус 30-40 мин.

# 674
Здравейте,
По повод горния коментар на Iti2013....дъщеря ми тази година беше приета в 1-ви клас.Уточнявам:не е била в детската градина,нямам по-голямо дете в училището,нямам познати учители или други там,с мъжа ми сме хора с най-обикновени професии.Детето съм го подготвяла най-вече сама и беше на съботно-неделния подготвителен курс към сдружение Монтесори,който е платен и са групи по 15 деца.....и никой -никой не познава там!Известни деца и родители лично в нашия клас нямаме....все пак съм касиер на класа и ги познавам.
Разбира се няма как да знам дали всички са влезли честно в училището, но исках да ви споделя моята гледна точка.
Поздрави и успех на всички! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт