Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 25

• 30 038
  • 766
  •   1
Отговори
# 180
Ами първият ден го храних през 3 часа, като от болницата ми казаха, че щом го храня и от гърда да му дам 30мл. АМ, събуди се сам само между едно от дневните хранения сложих го на гърда сука малко и заспа, за нощно хранене аз го събудих. Вторият ден беше същата работа, едно събужда между хранения, аз го събудих за нощно. Третият ден реших само с кърма, като реших да е на поискване, но да не е през повече от 3 часа, та аз го събудих за едното хранене, което беше в 12, храних го от гърда, заспа  след 30-40 мин. се събуди, аз бях изцедила малко кърма дадох му я сложих го на гърда и така до 15:00, после се събуди в 18:00, след това в 19:00 се събуди и до 21:30 се събуждаше и му давах ту гърда ту изцедена кърма. В 2 аз се изцедих 80мл. и го събудих, после в 6 се изцедих 60мл изчаках го да се събуди и му я дадох в 7 и за сега през 3 часа се буди.Има коло 5,6 пълни памперса и макс 2 пишкано. От двете гърди му давам.
Здравейте, на 09.02 със спешно секцио, родих прекрасно момченце - Боян. Бяха ми назначени антибиотици, заради което на гърда ми позволиха да го сложа на 3тия ден, а той не искаше да засуче. Гърдите не са ми били твърди, но течаха. Вече вкъщи си засуква, но аз имам кърма общо от двете гърди между 40-80мл. През нощта не се буди и аз го будя за да хапва, а през деня е по - неспокоен. Вчера  примерно от 7 до 9 и 30 заспива на гърдата, ама я пуска и го оставям да спи и през 20 мин се буди и търси гърда. А след това спа непробудно до към 2:00, когато аз го събудих. Може ли някакви съвети да ми дадете какво да правя? Записала съм час при консултант по кърмене, но до тогава съм безкрайно притеснена, какво да правя.
Може ли да разкажеш как се храни през деня? На какъв интервал? На поискване ли? На двете гърди ли го слагаш но едно хапване? В каква поза кърмиш? Дохранваш ли и как, ако да? Колко пълни памперси има за 24 часа? Всичко,което се сещаш. За да можем и да ти дадем по-конкретно инфо.

# 181
3 часа е голяма пауза. Щом е поспаливко и ти будиш, гледай да будиш най-много на 2 часа (1.30-2 часа). Първо даваш да суче и от двете гърди - едната, оригваш, втората, ако после се налага дохранване - след сукането. Не се дава първо шишето, дори да е сукал преди 30 мин,предложи първо гърдите. Така се стимулира производство, изцеденото може и във фризера и в хладилника да се прибере, та няма зор да буташ първо шишето с изцеденото.

Оптимално би било на 1.30- 2 часа до се храни детето, първо суче - едната, втората и после се дохранва с шише Медела препоръчвам (защото при него детето прави вакуум като на гърда.и поставено в ситуация дали да го прави от шише или от мама,е в полза на гърдите). През нощта 4 часа пауза най-много,ако детето не иска да суче в просъница - цедене, поне два пъти между 2 и 6 сутринта.
Ако се опиташ да скъсиш интервала на хранене, няма да ти остав  време за цедене и ще имаш чувството,че детето е нон стоп на гърди. Но това е нормално, ще си скачен съд с детето за седмица,но ще се стимулира производството на по-голямо количество кърма и ще се нормализират нещата.
Пробвай се да го направиш.
В каква поза кърмиш? Много ще ти е полезна да пробваш легнала поза, в първи пост има картинки и видеа, особенно за нощното хранене.

Като цяло от описаното от теб, вървите с малчо в правилна посока. Просто опитай по-често кърмене вместо помпата. И задължително се дават първо гърдите и после добавката. Независимо кога е било последното хранене.

Защото именно честото слагане на гърда задава сигнал,че тялото трябва да произведе още.

От опит знам, че време не остава за помпа, ако храниш на час и половина, не е и нужно, но е доста напрягащо нонстоп да си с дете на гърди, а спокойствието е важно за кърмещата жена,затова пусни си филм, чети книжка, гледай сериал, прави нещо приятно, не се фиксирай в самия процес. До теб винаги да има шише с вода и нещо за хапване. Докато се нагодите с бебчо, татко да пуска перални,прахосмукачки,да готви или поръчва храна. Домакинската работа не те интересува сега. Имаш една задача - почивка и гушкане, и кърмене. Контакт кожа в кожа помага, та гушкайте се много с бебето.

Кураж, ще стане скоро💐

# 182
здравейте, имам бебе на месец и половина изцяло на кърма е и го храня на поискване , от около 3-4 седмици има колики и постоянно иска да е на гърда обаче се притеснявам, защото започна и да повръща доста често , не на фонтат,  но все пак се притеснявам да не би да го прехранвам? Да продължавам ли по този начин защото само така се успокоява, не иска биберон, капки и чайове не помагат, в каквато и поза да е се облекчава за най-много 1-2 минути и не знам какво да правя вече

# 183
Бебе не можеш да прехраниш. Просто на малките бебета клапичката на стомахчето им не е напълно затворена и затова често връщат храна. Съвсем нормално е. Към 4ти месец се затваря клапичката и повръщането спира. Помага ако след кърмене го подържиш изправено детето,примерно гушнято на рамо или поза Буда (15ина минути).
И дъщеря ми си връщаше редовно,не се тревожи,действаш си все така.

Ако повръща на фонтан и то повече от веднъж,тогава може да се притесняваш

За коликите - слагай го по корем бебето върху теб,може и да кърмиш така (биологична поза), пак ще връща мляко, но им олеква доста. Носенето в слинг също е чудесен лек в този период. А и коликите скоро ще минат, спокойно.

# 184
Благодаря много, ще опитам. Иска ми се да си го слагам при мен на леглото и задължително ще пробвам и кърмене в легнало положение, защото много ме изморява позата, в която кърмя. Дано да се получи, но определено ми дадохте надежда.

3 часа е голяма пауза. Щом е поспаливко и ти будиш, гледай да будиш най-много на 2 часа (1.30-2 часа). Първо даваш да суче и от двете гърди - едната, оригваш, втората, ако после се налага дохранване - след сукането. Не се дава първо шишето, дори да е сукал преди 30 мин,предложи първо гърдите. Така се стимулира производство, изцеденото може и във фризера и в хладилника да се прибере, та няма зор да буташ първо шишето с изцеденото.

Оптимално би било на 1.30- 2 часа до се храни детето, първо суче - едната, втората и после се дохранва с шише Медела препоръчвам (защото при него детето прави вакуум като на гърда.и поставено в ситуация дали да го прави от шише или от мама,е в полза на гърдите). През нощта 4 часа пауза най-много,ако детето не иска да суче в просъница - цедене, поне два пъти между 2 и 6 сутринта.
Ако се опиташ да скъсиш интервала на хранене, няма да ти остав  време за цедене и ще имаш чувството,че детето е нон стоп на гърди. Но това е нормално, ще си скачен съд с детето за седмица,но ще се стимулира производството на по-голямо количество кърма и ще се нормализират нещата.
Пробвай се да го направиш.
В каква поза кърмиш? Много ще ти е полезна да пробваш легнала поза, в първи пост има картинки и видеа, особенно за нощното хранене.

Като цяло от описаното от теб, вървите с малчо в правилна посока. Просто опитай по-често кърмене вместо помпата. И задължително се дават първо гърдите и после добавката. Независимо кога е било последното хранене.

Защото именно честото слагане на гърда задава сигнал,че тялото трябва да произведе още.

От опит знам, че време не остава за помпа, ако храниш на час и половина, не е и нужно, но е доста напрягащо нонстоп да си с дете на гърди, а спокойствието е важно за кърмещата жена,затова пусни си филм, чети книжка, гледай сериал, прави нещо приятно, не се фиксирай в самия процес. До теб винаги да има шише с вода и нещо за хапване. Докато се нагодите с бебчо, татко да пуска перални,прахосмукачки,да готви или поръчва храна. Домакинската работа не те интересува сега. Имаш една задача - почивка и гушкане, и кърмене. Контакт кожа в кожа помага, та гушкайте се много с бебето.

Кураж, ще стане скоро💐

# 185
Много добра идея, да. Аз лично късно се усетих за легналата поза, бях се докарала до тотално изтощение преди да започна да си спя с бебето в леглото и да кърмя легнала. Затова и често го повтарям из темата.

Пробвай различни пози, важно е да ти е комфортно, не да си прегърбена, да чувстваш напрежение,болка и т.н.

А надежда не само има, ами нещата звучат доста добре, добре те води майчиния инстинкт 😉 гледай да си спокойна, да хапваш, да пиеш вода, да се гушкате и нещата ще потръгнат.

В повечето случаи стартът на кърменето изобщо не е добър/приятен, за някои жени е по-травмиращо от самото раждане, но те уверявам, че и тази неприятна част минава и нещата си идват на мястото. Сега с бебо взаимно се учите, трябва ви малко време и спокойствие.

А ако някой "доброжелател" те обезкуражава в момента, не го слушай, че понякога най-близките ни в опит уж да ни помогнат, ни пречат.

# 186
Относно хапането по време на сучене споделям как подходих аз. Бебе има зъби от около месец, но преди това доста месеци обичаше, като зяпа нанякъде, да стиска зърното с венци и да мята главата назад. Тъй като и често се налагаше да коригирам засукването поради къса юздичка на горната устна, обикновено леко натисках с пръст брадичката и нагласях. Така започнах да процедирам и при дъвчене, стискане на зърното. Приближавам пръста до брадичката и ако/когато стисне, натискам леко надолу, така че да отвори устичка и да измъкна/ пусне зърното. Той също трябва да съдейства за това (понякога задържам за по-дълго, за да се усети), така че разбира, че не трябва да го държи с венци. Не го отстранявам от гърда окончателно, а само всеки път правя този натиск. Понякога се вижда, че се е наял и не е гладен, тогава махам изцяло. Не му говоря или разсейвам по друг начин през това време. Сега вече и със зъби, не се е случвало сериозно захапване. Понякога, когато бърза да засуче, се случва да я захапе неволно явно, но като иска да зяпа/приключи ядене, пуска, не джвака. Дано съм полезна!

# 187
Моят обикновено хапе, когато вече се е нахранил и директно го отстранявам от гърдата. Когато му избива зъб, обаче, често ме стиска леко със зъби и самото захващане на зърното е по-различно. Явно, като ги дразнят венците, и се опитват да ги успокоят и със зърното.

# 188
здравейте. опитвам се да кърмя 1месечния си син. засега сме на смесено хранене. но всичко е доста хаотично. искам да минем към кърмене и да знам, че детето получава достатъчно кърма. синът ми ми се струва лениво сукалче и не ми изпразва гърдите. рядко успявам да му дам и втората гърда. връща мляко. в деня имаме малко на брой кърмачески сесии, но те продължават часове, заради поспаливост. когато ми се струва, че не мога повече и той е гладен, давам АМ. нощно време, ако съм много грохнала, покърмвам и пак давам АМ. имаме понякога и много дълги паузи, в които не иска да суче, а спи. тогава също давам с бутилка ам или цедено, за да не стои гладен. понякога дава признаци за гладен, но сложа ли го на гърда, заспива директно. Не знам колко суче, когато се къррмим, и дали му е достатъчно. Не знам как да мина само към кърмене без риск за него. бих искала и да имаме обособени хранения и обособени паузи, а не спане върху гърда със сукане по 5 минутки.

# 189
Моля да прочетете последните 2-3 страници, в които се води дискусия по идентичен казус на вашия. Не може да се пише едно и също през два поста. Поне последните страници на темата не са огромно усилие. Закованият текст в първи пост също прочетете.

В първи пост има информация с картинки кога детето е гладно, кои са признаците на глад.

Кърмаческите сесии трябва да са поне 8, оптимално между 8-12. Ако детето е поспаливо,се изисква майката да инициира кърмения, в последните страници съм обяснила пространно на какъв интервал, как се процедира, буди, дава добавка. В случая с постоянно количество АМ (не казвате нищо конкретно и няма как да го коментирам конкретно, но добавката трябва да се намалява всеки ден по-малко и да се дава винаги след предлагане и на двете гърди.) Да се дава със сонда или Медела шише. Пак казвам - няколко мнения назад съм описала защо така.

Нощно време с малко бебе не се спи. Съжалявам,това е реалността. Кърменията нощно време са най-важни за лактацията. Много майки връчват шише на бащата и спят цяла нощ (първият месец и аз правих тази грешка) и правят ужасна грешка с тази липса на стимулация, да не говорим какви запушвания и проблеми може да има при такава практика. Детето ще се буди нощем и на АМ, и на 2 месеца и на 2 години. Хубаво е психически да се подготвите, че сън от 8 часа няма да имате и ще сте грохнала поне докато се урегулира кърмата. А като почнат зъбите - се молите да ги изкарва лесно,иначе се връщате в позиция 1 - сън като с новородено. Кърмения нощем трябва да има. Описано пак назад подробно кога и колко.

Проблемът обаче е този "бих искала и да имаме обособени хранения и обособени паузи, а не спане върху гърда със сукане по 5 минутки.", ако искате да минете изцяло на кърма, няма как да стане с режим. Децата не са тамагочита, кърмените бебета сами задават нуждите си на тялото на майката, съответно се хранят на поискване - така при нужда се хранят по често и по дълго, давайки сигнал на тялото да произвежда повече кърма.
Дори бебета на АМ е редно да бъдат хранени на поискване,това са й препоръките на здравните организации. Не може да се очаква от живо същество да се буди и яде под таймер, съжалявам, ако очакванията се разминават с реалността.
Прочетете за 4тия триместър в интернет, има премного литература, детето ви има нужда да бъде до вас в момента, да спи на гърди или да спи до вас, да бъде гушкано и носено, за да се адаптира в новата среда. Така ще имате всъщност и по-качествен сън, вместо нервно бебе.

# 190
Аз минавам само да се похваля със скромния си успех (за сега). Това е резултата за 3 седмици усилия, а преди това почти месец не бях кърмила. Blush Благодаря на всички за съветите и подкрепата HugHeart

# 191
А така, ще стане! Ако се изпълняват правилните стъпки, то и резултата е очаквания! Продължавайте все така Simple Smile

# 192
Аз минавам само да се похваля със скромния си успех (за сега). Това е резултата за 3 седмици усилия, а преди това почти месец не бях кърмила. Blush Благодаря на всички за съветите и подкрепата HugHeart

Здравйте, бихте ли споделили какво е това приложение? Благодаря предварително!

# 193
Страхотно! Все така! Flowers Tulip

# 194
Благодаря Blush това е приложението

Общи условия

Активация на акаунт