Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема №4

• 53 575
  • 806
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
Не съм чула подобно нещо,но в Англия бе точно така.Определят дневна ставка-примерно 30 kWh и в зависимост от това колко дни е месеца и кога е отчетен, ги умножават и получават определени киловати,над които цената е различна.Това бе методика преди 10тина години,после превключиха на други такси.Нищо чудно да се внедри и тук.

# 631
  • Велики Преслав
А не трябва да има такова нещо. Не стига че всичко е безумно скъпо ами и това.
Много възрастни хора са на климатици, защото не могат да съртат на дърва и пелети. Те какво ще правят, ще мръзнат?

# 632
  • Пловдив
Пиша последно по темата,за да не я разводвяваме.Енергийната политика там бе коренно различна от нашата.Всички усилия бяха насочени към подобряване енергоефективността на сградите-безплатна изолация на тавана на къщите,безплатно изолиране на двойния зид  с инжектирване на стиропор,безплатна смяна на газовите котли,които са с клас по-лош от С .Навсякъде съветваха хората,просто да пестят енергия-като загряват вода за чай в ел.чайника, да завират  само за една чаша,а не  един литър.Това е култура и разсъждения с цел опазване на околната среда.
И когато  строиш енергоефективна сграда,намалят данъка.Тук няма такъв стимул,освен това  ни наградиха с още 2 месеца промишлен ток,въпреки наличието на акт 16.

# 633
Лично за мен на 26 градуса е много, аз климатиците ги държа на 23-24 градуса и вечер преди да си легнем ги спирам, защото става много топло. Но ние сме с южен хол и спалня, и като има слънце става топло и без отопление. Детската е северна, но пред нея има остъклена тераса и се затопля много бързо. Сина ми го настройва на 23 градуса.

# 634
Явно наистина механично не бива да си сравняваме сметките. Имаме три климатика, в спалнята през деня е на 16 градуса и е отворена вратата към терасата, където са ми цветята. Термометърът показва 18-19 градуса. Нощем вдигам градусите на 18-19, затварям вратата към балкона. В дневната, която е приобщена с кухнята през деня климатика е на 22градуса, нощем намалявам на 20. В детската, когато детето е на училище през деня е на 19-20 градуса, като се прибере на 22 и като легне намалявам на 20. Апартаментът е среден, но от едната страна никой не живее, от другата граничната стая не се отоплява, отдолу живее сама жена, едва ли отоплява целия апартамент, на ток е и тя. Над нас никой не живее. Детската и спалнята са със западно изложение, като напече, става топло, но през зимата слънцето бързо се скрива зад баира. Освен това градът е разположен в ниското, на 40 км сме от морето, та има влажност на въздуха. Странно ми е, че домакинства със същия брой климатици имат по-малки сметки, но явно трябва да се отчита и местоположението на жилището.

# 635
Fortuna, Изобщо не могат да се сравняват сметките, напълно съм съгласна. Вкъщи градусите, които цитираш, са без да е включено абсолютно нищо. Но не мога да си представя да живея на такива ниски температури Sad

# 636
  • София
Януари - 137лв
Декември - 84лв
Ноември - 87лв

Среден апартамент, работят два климатика, през деня на 21 градуса, вечер на 19 градуса(хол и детска). В спалнята е с конвектор, той е постоянно на 19 градуса. Бойлерът не се изключва. По 6 перални седмично и 2/3 сушилни. Един телевизор. Един лаптоп. Робот. 2 възрастни и 2 деца.

# 637
  • Пловдив
Искам да попитам,когато поддържате различни температури в стаите,вратите към коридора затворени ли са и евентуално той не се отопля  или някой от климатиците топли и коридора?
Винаги съм си мислила,че поддържането на константа температура изразходва по-малко енергия,отколкото да се сваля по 3-4°в едно и също помещение за 1/3 от часовете в денонощието и после тя да се наваксва.
И температурата,като стайна ли я отчитате или като зададена на климатика?Защото ,ако самото климатично тяло я отчита е различно,когато Nat поддържа 23° с подов климатик и друг ,който поддържа 23°с климатик близо до тавана.

# 638
При мен климатичните тела са на тавана и са настроени на постоянна температура 28С. Вратите не се затварят, а в баните и тоалетните имаме лири. Системата е настроена за оптимална температура 24С и си вкл и изкл като се достигне тази температура. Свикнали сме да ни е топло и ходим по тениски в къщи.

# 639
  • Велики Преслав
Нелина, аз никога не ги държа на по-ниско от 24⁰. Стенни са и на 50 см от земята никога не е било под 24⁰ Имам си климатик в коридора, който топли самите преходи, банята, тоалетната и пералното. Температурата я отчитам по термометър. 
Не по задание. Начина по който високостенните и подовите климатиците отчитат темпелатурата не е еднакъв.

# 640
Вратата на всекидневната е почти винаги отворена, но нашето коридорче е ню-ню към 5-6 кв.м. 

# 641
323лв.,1480 киловата. от 22 декември до 22 януари.Климатиците са единия на 24 постоянно в хола и кухнята и в детската е на 21.Не ги сменям,насочени са да духат надолу.При нас беше много студен януари,та и панела в нашата спалня работеше по цяла нощ на 22.Вратите ни не се затварят,единствено тази на банята.Освен три стаи топлим два коридора-голям и малък и самостоятелна тоалетна,към банята отваряме само преди къпането на малкия.На първи етаж сме от къща,камък и със западно изложение,само вътрешна изолация имаме.Отгоре никой не живее и съответно не се отоплява така че е напълно нормално потребление.Във фактурата ни не пише да е различна цената над 1000 кв.

# 642
Вкъщи сме на смесено отопление,главното помещение, което е доста голямо,го отопляваме с камина на дърва.Понеже не преценихме и взехме доста мощна такава,като стане доста топло,разбирай на два метра от нея подмине 28°,отваряме (или по-скоро преди да се роди малкия) към коридора,който също е огромен (никаква мисъл от към разпределение няма къщата,строена е преди повече от 40 години). Спалните се отопляват на ток,като в тази, която е климатика,се старая да поддържам 24°.Водя се по сравнително точен термометър,който е на метър от пода,и далеч от струята топлина.Градусите,на които е настроен климатика варират 24-26,според зависи от факторите, изброени от Нелина.
Сметката за ток очакваме на десети.Предполагам,че ще е около 300, минимум 😒

# 643
Януари - 137лв
Декември - 84лв
Ноември - 87лв

Среден апартамент, работят два климатика, през деня на 21 градуса, вечер на 19 градуса(хол и детска). В спалнята е с конвектор, той е постоянно на 19 градуса. Бойлерът не се изключва. По 6 перални седмично и 2/3 сушилни. Един телевизор. Един лаптоп. Робот. 2 възрастни и 2 деца.
Кога излязоха сметките за януари? При нас ще излязат на 15.02

# 644
Аз съм с 240 лв.
Очаквано. Даже по-малко от по мин.година по това време ..тогава 260 беше.

Общи условия

Активация на акаунт