Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема №4

 • 43 459
 • 806
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Тема 1
Тема 2
Тема 3Ноември: 140лв
Декември: 300лв
Януари: 350лв

Според вас, нормално ли е за 70кв къща, отоплявана на 2 климатика до Януари? В момента съм спрял единия климатик и ползвам конвектор в спалнята на 20 градуса. Засичам всеки ден електромера и отчита средно 45кВ на ден, повечето нощна, което е малко странно, защото реално само съдомияна и пералня пускаме вечер и то не винаги. Готви се рядко - 1/2 пъти на седмица.

Според мен, при студените месеци е нормално да е около 200лв, предвид квадратурата и консумацията. В предното ми жилище (70кв панелка на първия етаж) плащах 180-220 зимата при положение, че 2 големи климатика работеха нон-стоп, готвеше се по-често (повече хора), 9кВ-овия проточен бойлер се ползваше по няколко пъти на ден. И беше значително по-топло.

Споре вас, нормално ли е това? Може ли нещо да се направи по-въпроса, освен да се оплаквам по форумите?

# 1
 • София
 • Мнения: 1 251
Къщата има ли изолация, със сменена дограма ли е?

# 2
 • Мнения: 11 554
Някой да краде случайно? Пробвай да изключиш всички уреди и осветление, когато си видял, че е най-голямата консумация, и виж електромера дали върти.

# 3
 • Мнения: 823
Ми много е .Ние с 3 климатика ,отопляваме 97 кв.м. апартамент .Климатиците не са изключвани от ноември -24-25 градуса .Всеки ден пералня ,сушилня ,съдомиялна .Последната ми сметка е 200 лв.

# 4
 • Мнения: 46 486
Не сравнявайте апартамент с къща. Според мен е съвсем нормална сметката, особено ако е с високи тавани и без добра външна изолация + под и таван.

Според вас, нормално ли е за 70кв къща, отоплявана на 2 климатика до Януари? ...В предното ми жилище (70кв панелка на първия етаж) плащах 180-220 ...
Няма как да имате сметка като в апартамент, когато сградата се обитава топлина идва отвсякъде.

По темата - апартамент 60 квадрата, панел, отопление и топла вода - ТЕЦ.
Ноември: 39.83 лв.
Декември: 42.60 лв.
Януари: 45.65 лв.

Стандартната ни сметка е 30-35 лв., другото нагоре е от сушилня и влагоабсорбатор.

# 5
 • Мнения: 2
Къщата има ли изолация, със сменена дограма ли е?

Без изолация и двойна дървена дограма. Евентуално от дограмата да е? Въпреки че затваря доста плътно и не усещам да духа.

Някой да краде случайно? Пробвай да изключиш всички уреди и осветление, когато си видял, че е най-голямата консумация, и виж електромера дали върти.

Изключвах и от таблото и само уредите, и не върти. Ако някой се закача, то е вечер и се откача през деня.

Не сравнявайте апартамент с къща. Според мен е съвсем нормална сметката, особено ако е с високи тавани и без добра външна изолация + под и таван....

Тавана е нисък, а къщата е на два етажа, като втория е празен. Не трябва ли това, че е тухла да компенсира донякъде? Ако това е нормално, ще трябва да се изнасям значи.

# 6
 • Мнения: 10 739
Тухлата не е магьосник Simple Smile Има огромна разлика от апартамент, който е защитен отвсякъде с други апартаменти, които се отопляват. В блоковете самите стени поемат и излъчват топлина до някаква степен. А в една "гола" къща, дето отвсякъде я вее вятъра, няма и изолация... Напълно нормални сметки са това, според мен.

П.С.: живяла съм в краен апартамент, стаята, която беше с външна стена, нямаше стопляне през зимата. Спях на легло, дето е залепено до външната стена, буквално ми духаше на главата от стената, толкова голям студ излъчваше... За сравнение, другата стая, която е средна, там се стопляше с духалка, а през повечето време нямаше нужда да се пуска печка.

# 7
 • Мнения: 2 352
В къща никой от никъде не те топли. Ние сме на газ, но отоплението е от същия порядък. При това тока е отделно. Докарваме го до около 220 за декември и 120 ток. Имаме външна стара /тънка/ изолация и вътрешна с каменна вата. И пак сметките са големи. Съвсем си е нормална сметката според мен.

# 8
 • Пазарджик
 • Мнения: 1 409
Къща-70кв
Ток за януари-230лв
3климатика
Сушилня
Готвя на ток
Духалка в банята(включва се преди да изкъпя детето за час време)
Няма изолация,само вата на таваните

# 9
 • Мнения: 11 554
Щом няма изолация и отгоре няма никой, то всичко изфиряса през стените и плочата на тавана. Загубите са огромни.

# 10
 • Мнения: 46 486
Не трябва ли това, че е тухла да компенсира донякъде? Ако това е нормално, ще трябва да се изнасям значи.
Моят опит сочи, че това за панела и тухлата е градска легенда, а разходите за къща никога не могат да се сравняват с апартамент. Ако целта ви е по-малко разходи, къщата не е подходящ избор.
Сметката ви е нормална за топла зима, в студена на ток сметките ви ще са с поне 100 лв. отгоре, а вероятно и повече.

# 11
 • Мнения: 731
50 кв. Сметка за януари 140 лв.

# 12
 • Мнения: 2 288
186лв, апартамент, кухньохол с две спални. Първи етаж над мазета север/изток. Две малки деца в градинска възраст и двама възрастни.
Два климатика, един конвектор, влагоуловител, бойлер нон-стоп, а пералня, сушилня и фурна ежедневно или рядко през ден.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 10 493
180 лв. за декември. Апартамент 1-ви етаж....баш като Pure_nature.

# 14
 • Мнения: 5 819
300,00 лв. сметка за ток през зимните месеци. През лятото - 200.00 лв.  Тричленно семейство. Живеем в апартамент. Отопляваме се с духалки, но не се включват непрекъснато, а от време на време. Понякога през деня се включват за 15-20 минути за по-продължително време. С бойлер сме. Само през нощта се изключва. На ток готвим.

Общи условия

Активация на акаунт