Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Витамин В12 - тема 6

 • 26 566
 • 759
 •   1
Отговори
 • Мнения: 10 817
тема 1-http://www.bg-mamma.com/?topic=966373
тема 2-http://www.bg-mamma.com/?topic=1008784
тема 3- http://www.bg-mamma.com/?topic=1038308
тема 4- https://m.bg-mamma.com/?topic=1074245
тема 5 https://www.bg-mamma.com/?topic=1103227.msg40056330#msg40056330

Какво е Витамин В 12 и защо е толкова важен?
Човешкият организъм се нуждае от тринадесет различни витамина, за да живее и да бъде здрав.
Организмът не може сам да произвежда витамини и разчита да ги получава от съответните храни. Някои от тях (мастноразтворимите витамини) могат да се съхраняват; други, сред които и витамините от група В, са водноразтворими и запасите от тях трябва да се обновяват всеки ден. Ако не приемате достатъчно от даден витамин, запасите ви ще намалеят.
Един от тези тринадесет витамина, от които се нуждае организмът, е В12. Той в много отношения се държи като останалите дванадесет. В някои важни отношения обаче е по-странен, а част от отличителните му черти го правят и по-труден за усвояване в достатъчна степен от милиони хора.

В12 е единственият витамин, съдържащ следови елемент – кобалт, от който идва и научното му название: кобаламин. Тъй като В12 се произвежда в храносмилателната система на животните, той е единственият витамин, който не можете да си доставите от растенията и слънцето. Растенията нямат нужда от В12, затова нито го произвеждат, нито го съхраняват*. *(* Както ще видите по-късно, някои растения, за които се твърди, че са богати на В12, като например спирулината и темпеха, в действителност съдържат псевдо-В12, който блокира приема на истинския витамин и го деактивира.)

За да си набавите В12 от храната, трябва да консумирате месо, птиче месо, риба, яйца, млечни продукти или храни, обогатени с В12, а ако ли не, да взимате добавки. Но за много хора дори богатата на В12 храна, подсилена с добавки, се оказва недостатъчна.

Въпреки че според Института по медицина човек се нуждае от много малко количество В12 всеки ден (2-4 микрограма), е изключително лесно да получите дефицит от този нутриент. Макар недостигът често да се наблюдава при вегани и вегетарианци, които не приемат подходящи добавки, болшинството хора с дефицит на В12 консумират големи количества от витамина: просто организмът им не го абсорбира или използва.

Защо? Защото за да стигне от устата до кръвта ви, В12 изминава сложен път и всяко препятствие по пътя му може да снижи значително нивата му. Ето едно силно опростено описание на пътя му:
1. В храната В12 е свързан с животинските протеини и първо трябва да се освободи от тях. За да раздели В12 от протеините, организмът използва ензима пепсин, който може да се произвежда в необходимите количества само в присъствието на достатъчно солна киселина в стомаха.
2. Стомахът произвежда и т. нар. вътрешен фактор (интринзик фактор, IF) – протеин, който достига до червата, за да участва по-нататък в пътя на В12.
3. След това други протеини, наречени кобалофилини, пренасят В12 към тънкото черво.
4. В червото вътрешният фактор се захваща за В12 (с помощта на ензими, наречени панкреасни протеази) и го пренася към последната част от тънкото черво – илеума. Клетките по стените на илеума съдържат рецептори, които захващат комплексите В12-IF и ги изтеглят в кръвта.
5. Друг протеин в кръвта, наречен транскобаламин II, пренася В12 до различните клетки на организма, а излишъка – в черния дроб за съхранение.

Мнозинството хора с дефицит на В12, консумират големи количества от витамина: просто организмът им не го абсорбира или използва.
Този сложен метаболизъм на В12 – много по-сложен, отколкото при който и да било друг витамин – може да се прекъсне във всеки един момент
Дори когато В12 се разгражда правилно, усвояването може да бъде нарушено.

Хората, които не могат да усвояват В12 от храната, често не го усвояват и от таблетните форми, така че много от добавките на пазара не гарантират безопасност. Националният институт по здравеопазване признава, че от перорална добавка 500 mcg здравите хора усвояват едва около 10 mcg (8,333 % от препоръчителния дневен прием) (9). А ако вече страдате от недостиг на В12, няколкото микрограма, които ще получите от стандартните добавки (6 mcg) ще ви свършат толкова работа, колкото ако се опитвате да напълните празен плувен басейн с по една чаена лъжичка вода на ден. Индивид с дефицит на В12 се нуждае не от десетки или стотици, а от хиляди микрограма В12 всеки ден, а в някои случаи дори приемът на такива големи дози през устата не е толкова ефективен, колкото инжекциите.

Някои таблетки за смучене с високо съдържание (над 1000 mcg В12) могат да бъдат ефективни с течение на времето, но хората с тежък дефицит или неврологични симптоми се нуждаят от първоначална агресивна терапия с инжекции с В12. Тъй като симптомите постепенно стават необратими, важно е проблемът да се реши бързо и агресивно. След това пациентите могат да преминат към таблетки за смучене с високи дози витамин В12, но под лекарско наблюдение, за да е сигурно, че методът работи.

Източникhttps://m.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cCUzQSUyRiUyRnZpdGFtaW5iLTE … tc2czNzY3OTY4MA==
ДЕФИЦИТ: За дефицит се приемат стойности на витамина в кръвта в следните граници:                          
B12  100 – 200 pg/ml – тежък дефицит                  
B12  200 – 350 pg/ml – умерен дефицит    
B12  350 – 450 pg/ml – начален дефицит  
Обърне внимание и на мерните единици!

Калкулатор на мерни единици:https://m.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cCUzQSUyRiUyRnVuaXRzbGFiLmN … zbXNnMzc2Nzk2ODA=
и
https://m.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cCUzQSUyRiUyRnd3dy5lbmRtZW1 … tc2czNzY3OTY4MA==

# 1
 • Мнения: 1 901
Благодаря за новата тема ! Много съм несериозна с приема на Б 12 и още не съм стигнала до второ изследване  Sad

# 2
 • Мнения: 23 246
Благодаря за новата тема.
Нямам проблем с млечните аз. Но е добре да се знае за лактозата.

# 3
 • Мнения: 130
Искат да намалят дозата на този витамин Хората.  които го пиели редовно са живели по-малко.  Казаха го по радиото в Холандия.

# 4
 • Мнения: 3 522
Искат да намалят дозата на този витамин Хората.  които го пиели редовно са живели по-малко.  Казаха го по радиото в Холандия.
В какъв смисъл да го намалят???

# 5
 • Мнения: 23 246
Вероятно ще покажат изследвания колко вредно е месото, как трябва да се намали консумацията му и как заради него се замърсява планетата...Ако човек приема добавки без реално да има нужда е ясно, но при дефицит...По-скоро дефицитът не е ок.

# 6
 • Мнения: 10 817
Какво значи редовно и в каква доза?!?

Редовно го приемат хора с дефицит най-често причинен от мутации, т.е. няма как по друг начин да се набави на организма, а от сериозен дефицит може и да се умре или поне да се инвалидизираш.

И кога успяха пък да го направят това изследване и разбраха, че хората живеят по-малко Rolling Eyes . Масовата информираност за В12 е сравнително от скоро(последните 10-на година), т.е. едва ли преди 20-30г някой го е пил толкова редовно.

Те хората редовно се тъпчат и с мултивитамини и какво ли не, та от какво умираме по-рано е относително.

# 7
 • Мнения: 23 246
И кога успяха пък да го направят това изследване и разбраха, че хората живеят по-малко Rolling Eyes .
Именно, и аз това се чудех. Как са установили и как са го правили това изследване в продължение на много, много години...неуточнено колко всъщност. Хората които пък живеят повече без "редовен прием" как са установили, че точно невзимането на Б 12 им е помогнало да живеят повече? Много още въпросителни има....

# 8
 • Мнения: 211
И аз в новата тема!
След 3 месеца прием на В 12 и витамин Д + желязо и половин месец почивка, другата седмица ще пускам пак изследвания да видя какво е положението (не че се чувствам по-добре), но да видя какви са стойностите.

# 9
 • Мнения: 3 522
И аз в новата тема!
След 3 месеца прием на В 12 и витамин Д + желязо и половин месец почивка, другата седмица ще пускам пак изследвания да видя какво е положението (не че се чувствам по-добре), но да видя какви са стойностите.
2седмици са малко като почивка.

# 10
 • Мнения: 9 408
Искат да намалят дозата на този витамин Хората.  които го пиели редовно са живели по-малко.  Казаха го по радиото в Холандия.

Кой пие редовно първо? Ако нямаш нужда едва ли ще пиеш редовно. Ако имаш нужда, пише спрямо дефицита си, изследваш се, нагаждат се нещата според моментното ти състояние и нужди, т.е. изчистил си дефицита и не пиеш повече; доближаваш се до оптималните нива, пиеш по-малко дози, но за кратко; имаш жесток дефицит - пиеш големи дози. Още не съм срещала някой който да пие редовно нещо без нужда. Сега за първи път чух, че холандците го правят явно Simple Smile

# 11
 • Мнения: 130
Да намал.ят  колияествата  му       като  доза която  е полезна  за деня примерно   от 200  еденици  на 100

# 12
 • Мнения: 9 408
Най-полезно е човек да си ги набавя чрез храната - знаеш месо, яйца, сирена, черен дроб и т.н. Ако ги консумираш, изследвал си се и нямаш дефицит, не мисля че има нужда да приемаш нито 100, нито 200 единици във вид на суплементи.

# 13
 • София
 • Мнения: 892
Найстина най-добре от храната, но за тези които не усвояват от храната остават добавките. Колкото до дозата, ако не е просто профилактично в кобинирани препарати си следиш показателите и спрямо тях коригираш и дозата.

# 14
 • Мнения: 251
Най-полезно е човек да си ги набавя чрез храната - знаеш месо, яйца, сирена, черен дроб и т.н. Ако ги консумираш, изследвал си се и нямаш дефицит, не мисля че има нужда да приемаш нито 100, нито 200 единици във вид на суплементи.
Напълно съм съгласна, всеки витамин е най-полезно да се набавя чрез храната, но някои хора имат вродени мутации, които пречат на набавянето на конкретни витамини и минерали и се налага да се прибягва до допълнителен прием за да си набавят необходимото количество за нормално функциониране на организма.

Общи условия

Активация на акаунт