Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Сладко от сини сливи

  • 1 570
  • 18
  •   1
Отговори
  • Мнения: 187
Моля за рецепти и съвети за приготвянне на сладко от сини сливи.

# 1
  • Мнения: 6 746
3-4кг почистени сини сливи се засипват с 1кг захар и престояват дена нощ да си пуснат сока. На другия ден се долива вода и се варят докато се сгъстят и омекнат. По желание се слагат орехови ядки. За подправка носи индрише или канела на пръчици.
Някои го пекат във фурна, но не съм пробвала.

# 2
  • Мнения: 27 696
Съотношението плод-захар е същото като на Мама Ру, но аз не доливам вода. Плодовете пускат достатъчно сок. Тази година към края на варенето добавих щедро едро счукани печени лешници. Стана божествено. Чак ме хвана яд, че аз сладко не ям и от време на време прегрешавам с по една лъжичка.
А, още нещо. Към края на варенето се добавя и лъжичка лимонтузу.

# 3
  • София
  • Мнения: 3 730
Аз правя сладката в съотношение 2:1 (плод:захар). Не винаги оставям плодовете да престоят със захарта. Не знам каква е идеята да се слага вода, която след това трябва тъй или иначе да се изпари, за да се сгъсти сладкото. Лимонтузу слагам по 1 ч.л., не много пълна, на кг захар.

# 4
  • Мнения: 21 654
Малко по-различна рецепта.

# 5
  • Мнения: 157
 Продукти:
3 кг сини сливи
1 кг захар
1 каф. чашка оцет /150 мл/
Сливите се  измиват. Костилката се вади като се реже през средата наполовина и се вади/не по дължина на плода/.Почистеният плод се слага в дълбока тава, върху плода се разпределя 1 кг захар и кафена чашка оцет.
Слага се във фурната да се пече, като само в началото е на 220 градуса и след като започне да пуска пяна се намалява на 160 градуса. Внимателно се разбърква , за да не се разпаднат половинките и се пече до желаната гъстота.
***Лично ние го предпочитаме по-редичко, защото със сиропа заливам палачинки, а с плода правя сладкиша, който по средата е със сладко.

# 6
  • Мнения: 4 071
Аз не слагам вода, нито лимонтозу или индрише. Това за орехите е добра идея, не съм се сетила, но ММ сигурно ще мрънка. Захарта я слагам на око и винаги оставям плодовете да престоят една нощ със захарта, за да си пуснат сока. Сливите ги режа на ситни парченца.

# 7
  • София
  • Мнения: 1 456
Сладко от сини сливи

Продукти:

3 кг. сини сливи
1 кг. захар
1 ч.ч. оцет
350 мл. топла вода
4 листа индрише
1 пръчка канела
1 к.л. канела
1/2 к.л. карамфил

Приготвяне:

Измийте и почистете сливите от костилките. Нарежете ги на две, сложете ги в тава и ги поръсете със захарта. Оставете на хладно да престоят 24 часа.
Прибавете пръчката канела, карамфила и оцета. Залейте с топлата вода и разбъркайте. Сложете във фурната, загрята на 200 градуса°C. Намалете на 160-170 градуса°C, за да се пече. От време на време разбърквайте.
Малко преди  да извадите сладкото от фурната извадете пръчката канела, прибавете индришето и поръсете с канелата.
Сладкото е готово, когато сливите омекнат, а сокът около тях се сгъсти и заприлича на желе и капка от него остава цяла върху порцеланова чинийка, без да се разлива. Това отнема ориентировъчно около час и половина.
Когато сладкото е готово и все още горещо, го разпределяте в сухи бурканчета. Затягате добре капачките. Стерилизирайте 10 минути.

# 8
  • Murcia
  • Мнения: 35
3-4кг почистени сини сливи се засипват с 1кг захар и престояват дена нощ да си пуснат сока. На другия ден се долива вода и се варят докато се сгъстят и омекнат. По желание се слагат орехови ядки. За подправка носи индрише или канела на пръчици.
Някои го пекат във фурна, но не съм пробвала.

Много лесно, изключително вкусно и бързо стават във фурна.

# 9
  • Мнения: 27 696
Това е прекрасна рецепта, но е добре какаото да се сложи накрая, когато сладкото е свалено от огъня. В противен случай, какаото много лесно загаря.

# 10
  • Мнения: 1 754
Трябва ли да се стерилизира?

# 11
  • Мнения: 27 696
Не. Достатъчно е да го насипеш горещо в буркани и да обърнеш върху капачката, за да се вакуумира.

# 12
  • Мнения: 21 654
Това е прекрасна рецепта, но е добре какаото да се сложи накрая, когато сладкото е свалено от огъня. В противен случай, какаото много лесно загаря.

Няколко пъти съм варила, не много, 4-5 някъде и то преди години, когато намерих рецептата. Не се е случвало да загори. може би защото на слаб огън го варя, знам ли. Но не пречи да се сложи какаото и накрая.

# 13
  • София
  • Мнения: 6 772
Аз правя Сладко от сини сливи и круши. Много си го обичам! Yum

# 14
  • София
  • Мнения: 310
Вече две години, правя сладкото по рецептата на Супичка. Става страхотно Yum
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B8%D0%B2%D0%B8

Общи условия

Активация на акаунт