Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Витамин В12 - тема 3

 • 77 048
 • 762
 •   1
Отговори
 • Видин
 • Мнения: 7 095
Тема 1
Тема 2

Какво е Витамин В 12 и защо е толкова важен?
Човешкият организъм се нуждае от тринадесет различни витамина, за да живее и да бъде здрав.
Организмът не може сам да произвежда витамини и разчита да ги получава от съответните храни. Някои от тях (мастноразтворимите витамини) могат да се съхраняват; други, сред които и витамините от група В, са водноразтворими и запасите от тях трябва да се обновяват всеки ден. Ако не приемате достатъчно от даден витамин, запасите ви ще намалеят.
Един от тези тринадесет витамина, от които се нуждае организмът, е В12. Той в много отношения се държи като останалите дванадесет. В някои важни отношения обаче е по-странен, а част от отличителните му черти го правят и по-труден за усвояване в достатъчна степен от милиони хора.

В12 е единственият витамин, съдържащ следови елемент – кобалт, от който идва и научното му название: кобаламин. Тъй като В12 се произвежда в храносмилателната система на животните, той е единственият витамин, който не можете да си доставите от растенията и слънцето. Растенията нямат нужда от В12, затова нито го произвеждат, нито го съхраняват*. *(* Както ще видите по-късно, някои растения, за които се твърди, че са богати на В12, като например спирулината и темпеха, в действителност съдържат псевдо-В12, който блокира приема на истинския витамин и го деактивира.)

За да си набавите В12 от храната, трябва да консумирате месо, птиче месо, риба, яйца, млечни продукти или храни, обогатени с В12, а ако ли не, да взимате добавки. Но за много хора дори богатата на В12 храна, подсилена с добавки, се оказва недостатъчна.

Въпреки че според Института по медицина човек се нуждае от много малко количество В12 всеки ден (2-4 микрограма), е изключително лесно да получите дефицит от този нутриент. Макар недостигът често да се наблюдава при вегани и вегетарианци, които не приемат подходящи добавки, болшинството хора с дефицит на В12 консумират големи количества от витамина: просто организмът им не го абсорбира или използва.

Защо? Защото за да стигне от устата до кръвта ви, В12 изминава сложен път и всяко препятствие по пътя му може да снижи значително нивата му. Ето едно силно опростено описание на пътя му:
1. В храната В12 е свързан с животинските протеини и първо трябва да се освободи от тях. За да раздели В12 от протеините, организмът използва ензима пепсин, който може да се произвежда в необходимите количества само в присъствието на достатъчно солна киселина в стомаха.
2. Стомахът произвежда и т. нар. вътрешен фактор (интринзик фактор, IF) – протеин, който достига до червата, за да участва по-нататък в пътя на В12.
3. След това други протеини, наречени кобалофилини, пренасят В12 към тънкото черво.
4. В червото вътрешният фактор се захваща за В12 (с помощта на ензими, наречени панкреасни протеази) и го пренася към последната част от тънкото черво – илеума. Клетките по стените на илеума съдържат рецептори, които захващат комплексите В12-IF и ги изтеглят в кръвта.
5. Друг протеин в кръвта, наречен транскобаламин II, пренася В12 до различните клетки на организма, а излишъка – в черния дроб за съхранение.

Мнозинството хора с дефицит на В12, консумират големи количества от витамина: просто организмът им не го абсорбира или използва.
Този сложен метаболизъм на В12 – много по-сложен, отколкото при който и да било друг витамин – може да се прекъсне във всеки един момент
Дори когато В12 се разгражда правилно, усвояването може да бъде нарушено.

Хората, които не могат да усвояват В12 от храната, често не го усвояват и от таблетните форми, така че много от добавките на пазара не гарантират безопасност. Националният институт по здравеопазване признава, че от перорална добавка 500 mcg здравите хора усвояват едва около 10 mcg (8,333 % от препоръчителния дневен прием) (9). А ако вече страдате от недостиг на В12, няколкото микрограма, които ще получите от стандартните добавки (6 mcg) ще ви свършат толкова работа, колкото ако се опитвате да напълните празен плувен басейн с по една чаена лъжичка вода на ден. Индивид с дефицит на В12 се нуждае не от десетки или стотици, а от хиляди микрограма В12 всеки ден, а в някои случаи дори приемът на такива големи дози през устата не е толкова ефективен, колкото инжекциите.

Някои таблетки за смучене с високо съдържание (над 1000 mcg В12) могат да бъдат ефективни с течение на времето, но хората с тежък дефицит или неврологични симптоми се нуждаят от първоначална агресивна терапия с инжекции с В12. Тъй като симптомите постепенно стават необратими, важно е проблемът да се реши бързо и агресивно. След това пациентите могат да преминат към таблетки за смучене с високи дози витамин В12, но под лекарско наблюдение, за да е сигурно, че методът работи.

Източник: http://vitaminb-12.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0 … %BD-%D0%B212.html

Повече информация може да получите от книгата - "А дали не е В12? Епидемия от погрешни диагнози"- Джефри Стюарт и Сали Пачолк или филмът - https://www.youtube.com/watch?v=OvMxJ6GRBNQ

Интервю с д-р М. Папазова - https://kibea.net/blog/post/2201

ДЕФИЦИТ: За дефицит се приемат стойности на витамина в кръвта в следните граници:                          
B12  100 – 200 pg/ml – тежък дефицит                  
B12  200 – 350 pg/ml – умерен дефицит    
B12  350 – 450 pg/ml – начален дефицит  
Обърне внимание и на мерните единици!

Калкулатор на мерни единици: http://unitslab.com/node/141 и www.endmemo.com/medical/unitconvert/Vitamin_B12.php


Последна редакция: сб, 19 май 2018, 21:52 от 3ори

# 1
 • Мнения: 4 046
Запис от мен в новата тема!

Хубава вечер 🍀

# 2
 • Мнения: 5 226
Благодаря за новата тема! Peace

Скоро трябва да си пускам изследвания, че не съм от супер много време - над 2 г.
Интересно ми е как ли е Витамин B12, понеже започнах да ям много повече месо и други полезности. Simple Smile

# 3
 • Мнения: 10 817
Благодаря за темата bouquet

sini_o4i4ki аз пръсках по 1 път дневно от този спрей около 1,5-2 месеца, това става въпрос за тогава тъй като давах за първи път и то без изследване и беше по-малък.

# 4
 • В къЩи.
 • Мнения: 2 121
Да благодаря и аз за темата.
ДОбре ,че ви има,защото от вас научавам много повече от колкото от лекарите.
С капките за нос се чувставм много добре,но не знам как е положението с желязото. След 1-2 мес ще пусна изледвания да видя как е положението.

# 5
 • Мнения: 3 136
Вместо само запис пак да ви напомня като изследвате фолиевата да изследвате не само в плазма, а и в еритроцити, защото то е по-информативно. Пиша го за трети път, но мисля че е важно - когато изследвах и двете, това в плазмата беше ок, но в еритроцитите почти на 0. Дори може вместо в плазма да изследвате само в еритроцити.

# 6
 • Мнения: 1 570
Здравейте, много хубава тема, ще я следя! Flowers Hibiscus
И да попитам - пускате ли изследвания на децата и същите ли са реф. с-ти като при възрастните?

# 7
 • София
 • Мнения: 892
Здравейте,
Благодаря за новата тема. И за да не е просто запис си копирам въпроса от предната тема. Ако има запознати, ще се радвам да споделят.
И аз се снабдих с капките. Моля ползващите ги да споделят колко време са ги използвали - до изчерпване на количесвото ли? Ако не ги използвам до край, колко време мога да ги съхраня? Изследвали ли сте междинно желязото за да видите дали пада? След края на приема на Б12 възможно ли е желязото да си влезе само в граници или се взема добавка и за това? Мисълта ми е този спад на желязото временен/ изкуствен ли е?

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 128
Благодаря за темата bouquet

sini_o4i4ki аз пръсках по 1 път дневно от този спрей около 1,5-2 месеца, това става въпрос за тогава тъй като давах за първи път и то без изследване и беше по-малък.


Много благодаря!

# 9
 • Мнения: 3 470
Здравейте,
Благодаря за новата тема. И за да не е просто запис си копирам въпроса от предната тема. Ако има запознати, ще се радвам да споделят.
И аз се снабдих с капките. Моля ползващите ги да споделят колко време са ги използвали - до изчерпване на количесвото ли? Ако не ги използвам до край, колко време мога да ги съхраня? Изследвали ли сте междинно желязото за да видите дали пада? След края на приема на Б12 възможно ли е желязото да си влезе само в граници или се взема добавка и за това? Мисълта ми е този спад на желязото временен/ изкуствен ли е?

Аз капките ги давах на малкото ми дете. Първите 2 седмици давах през ден по 1 капка като редувах ноздрите. После започнах да давам по 2 капки седмично докато свърши шишенцето. Сега е в почивка повече от месец и към края на този месец предстоят изследвания за детската градина и ще пусна и Б12 да видя как е. Ако все още е ниско ще ги поръчам пак. Аз много ги харесах капките.

# 10
 • Мнения: 10 817
Здравейте, много хубава тема, ще я следя! Flowers Hibiscus
И да попитам - пускате ли изследвания на децата и същите ли са реф. с-ти като при възрастните?

Пускала съм да, вече няколко пъти. Референтните стойности по лабораториите не са особено адекватни дори и за възрастни.
За възрастни е добре стойностите да са около 600, а за децата по-високи около 700-800...това е приблизително разбира се.

anita7 аз капките ги давам на сина ми и понеже на него капя по-малко, за прием от 2 месеца не свършиха. Правих пауза от месец за изследване и после ги продължих още близо 2м. Сега отново спрях за ново изследване, мисля, че имаше още малко в шишенцето, но този път ги изхвърлих вече. Ако се налага ще купя нови.

# 11
 • Мнения: 700
http://www.zaveshtavamvizdrave.com/2016/03/anemia.html?m=1]

Тази книга / и тази глава http://www.zaveshtavamvizdrave.com/2016/03/anemia.html?m=1/ ми помогна да разбера мистерията около В12 , падането на хемоглобина и вит С.
Аз Не съм приемала препарати за качване на желязото. Но приемам вит С 500 мг и лимони, грейпфрути
Хемоглобина падна очаквано след начален прием на В12. След 1месец се нормализира. Явно това Не е притеснително! Тогава вкл вит С.
Все пак ще препоръчам един много ЕФИКАСЕН препарат за набавяне на желязо и вит С.КОПРИВА Сега е сезона, нв купувайте престояла и неясна коприва от аптеката...
По-здрави!

Последна редакция: нд, 20 май 2018, 11:59 от Mislq

# 12
 • Мнения: 116
Къде мога да прочета за капките? Преди месец си правих изследване и стойността ми е само 190. Sad Отделно че почти нямам желязо, витамин Д и всевъзможни други неща (още търся защо). Биха ми една инжекция Б12 и ми казаха да си купя таблетки, но не съм забелязала подобрение досега, та ще се радвам ако намеря нещо по-ефективно.

# 13
 • Мнения: 10 817
Къде мога да прочета за капките? Преди месец си правих изследване и стойността ми е само 190. Sad Отделно че почти нямам желязо, витамин Д и всевъзможни други неща (още търся защо). Биха ми една инжекция Б12 и ми казаха да си купя таблетки, но не съм забелязала подобрение досега, та ще се радвам ако намеря нещо по-ефективно.

Ето ги капките https://aloha.bg/vitamin-b12-5000-mcg-methylcobalamin-kapki-za-nos.html

Относно многото дефицити - проверете си червата (изследване на фецес - търсене на кандида, хеликобактер пилори), както и щитовидната жлеза.

Започвайте възможно най-бързо попълване на дефицитите и желязото и В12 и Д са много важни  Peace

# 14
 • Мнения: 116
Благодаря много за линка и за съветите!! За съжаление тук не намирам капките, а поръчка от Холандия струва 55 евро шишето + 10.50 евро доставка. Надявам се в края на месеца да съм в БГ и да ги поръчам там, ако не ще търся кой да ми ги донесе.

Имам кръвно изследване за хеликобактер, антителата са 5 пъти над нормата. Тази седмица съм при гастроентеролог да ми разгледа стомаха (не знам защо него, а не червата), надявам се да не се отложи изследването заради отново възпаленото ми гърло. За момента обаче никак не искам да пия купища антибиотици против бактериите. :/

Хормоните на щитовидната жлеза са ок, ще ги повторя скоро заедно с тест за МАТ и ТАТ за всеки случай.

Последна редакция: пн, 21 май 2018, 17:54 от Antiohia

Общи условия

Активация на акаунт