Отговори
# 525
  • София
Много интересно, дали ако майка ти или сестра ти си открият рак, пак ще бъде "стига с тоя рак"... Леле, не съм чувала нищо по-жестоко през живота си!

# 526
  • София
Тони, няма да ти казвам какво решение да вземеш, ти ще си решиш сама, но ще ти кажа друго - по време на бялата ми химия ( 3 броя) майка ми, да ми е жива и здрав чешитката, че и тя е минала през тая история, ми викаше " бе като те гледам как нищо ти няма, да знаеш, че тия шарлатани те наливат с вода..." Ако трябва да сравня как ми понасяха двете, бяла наистина ми идваше като витамин Ц, да, паднаха ми веждидте, но пък косата тръгна, кокалите се обаждаха, но нито веднъж не съм пила обезболяващо, а най-добре ми беше да търча из мола, да не говорим, че нямаше онова отвратително гадене от червената. След бяла химия съм правила преходи из Витоша и съм пътувала за състезанията на сина ми. Знам, че си в дупка, знам, че ти е писнало на " дедовия" ( простете), но пък при положение, че си минала повече от половината, бива ли да се отказваш?

# 527
Много интересно, дали ако майка ти или сестра ти си открият рак, пак ще бъде "стига с тоя рак"... Леле, не съм чувала нищо по-жестоко през живота си!
Ми може би им досaждaм a и мн им говоря, че не могa еди кво си дa нaпрaвя дa го нaпрaвят те..те не го прaвят и aз се ядосвaм..и вероятно и нa тях им е трудно и си изпускaт нервите..Сигурно и aз не съм цвете и имaм винa..
Ейнджъл кaк го описвaш кaто дa вземaм aспирин Grinning
Кaчa и ти тaкa убеденa..
Ще говоря пaк с лекaркaтa ми..дa видя и с тaя плевмония тук кaкво ще е, щом кaзвaте че нямa дa е фaтaлно aко не е веднaгa (зaрaд плевмониятa) нa мен не ми се бaви..aмa aко може.. Поне дa пробвaм 1..дa видим кaк е...
Много съм досaднa с мойтa колебливост.. Блaгодaря ви че ме търпите Heart

# 528
  • София
С бялата наистина ти е по-добре ако се движиш,ако се залежиш - повече усещат схващане и болки в кокалите.Не го мисли толкова това с болните у вас,че ще вземеш да се разболееш от толкова негативни мисли.Аз работех по време на химиите и то в аптека,където идват основно болни,колегата ми се разболя от хепатит А и не идва на работа 2 месеца,а аз нищо не прихванах.

Те Софарма много неща произвеждат ,но това не пречи да са дистрибутори и на други.Всички аптеки работят с тези складове,все пак са основните(първите 3).Бяха ни казали,че на 27.02 ще има доставка,ще видим утре,че и за 10.02 бяха обещали,а то мина и замина, пък Нолвадекс няма.

# 529
  • София
Тони, не ми говори за вина. Всеки, който минава през такова животозастрашаващо изпитание, има правото, по дяволите, да бъде и нервен, и разстроен, и твърде чувствителен, и изобщо какъвто си иска! А близките, ако го обичат и подкрепят, с всички сили се стараят да го отвлекат от мрачните мисли, да го успокоят, да му вдъхнат надежда и вяра, че ще се излекува, защото им е нужен и искат да го имат до себе си! А не да му казват "стига с тоя рак"! Потресена съм!

Последна редакция: чт, 27 фев 2020, 08:30 от detelistna.4etirilinka

# 530
detelistna.4etirilinka, а защо мислиш, че близките на Тони, не я обичат и подкрепят? Може това да е техният начин да и кажат да се събере, да не се предава, да не се самосъжалява, да не задълбава в мисли само за болестта, а да прави каквото е нужно. Може би не искат "да я навиват" допълнително, че е болна. Или да им е "гузно", че са здрави, да не знаят как да се държат пред нея, за да не я натоварват допълнително. На тях също им е много тежко в ситуацията. Виж Тони, как се притеснява за близките си- това или научаваш в семейството си или животът те учи, изпращайки ти изпитания.
Тони, общувай с хора, не избирай изолацията, не се чувствай виновна, че си болна, не се се притеснявай от промените във външния ти вид- всичко това ще мине. И ти не си слаба, можеш да издържиш това, което ти предстои. Трудно е. Гадно е. Но е част от живота. Опитай да говориш с лекаря, дали можеш да отложиш химите, докато си готова с решението как да продължиш (ако е вариант иди в частния му кабинет- толкова е трудно  да намериш лекар, който да иска да говори и да обясни). Близките ти не могат да ти помогнат с това решение- и тях ги е страх, много ги е страх за теб, но искат да си добре.
Хората сме различни и реагираме по различен начин в една и съща ситуация, но това не е защото едните са добри, а другите лоши, просто сме шарени. (Понякога има изключения)

# 531
  • София
Тони, почини малко, събери си мислите и после - продължавай! Нали знаеш, че нямаш друг избор. Т.е. имаш, но цял живот ще се чудиш дали не си сбъркала.

Бях при д-р Великова в Сити вчера, оставих й документите за онко-комитет при тях, според нея също няма нужда от химия и лъче, само хормонална, но втора линия вече, щом Тамоксифен-а не действа - АИ. Какви са страничните при тях - някой на такива тук? Аз нямах особени проблеми от Золадекс/Нолвадекс, поне нищо фрапиращо.

Някой питаше за КИ-67 - във ВМА го изследват още с първата хистология, много е странно, че в онкологията не го изследват също в началото...

Много моля който е сложил импланти СЛЕД лъчетерапия да ми пише, ако иска и на ЛС, имам въпроси!

# 532
Здравейте,
Налага се да се присъединя и аз към темата.
Първо, изчетох каквото можах и от старите ви за това, през което преминавате, и искам най-искрено да ви пожелая още повече сили и кураж в нелеката борба!
За съжаление, майка ми е диагностицирана с РМЖ и предстои операция на гърдата в УСБАЛ по онкология в гр. София.
Разбира се, новината ме свари съвсем неподготвена, затова имам нужда от малко помощ и информация: назначени са й множество изследвания и консултации с различни специалисти за евентуални придружаващи заболявания: кардиолог, алерголог, пулмулог, рентгенография, ехография на коремни органи и черен дроб, кръвни изследвания. Въпросът ми е: има ли едно място в София - болница, клиника, мед. център, където можем да направим всички тези процедури накуп, защото сроковете са много кратки, операцията е предвидена за сряда другата седмица, трябва всичко да е готово. В диагностично-консултативния блок на УСБАЛ по онкология не открих пулмулог, а както казах, ми се ще всичко да е на едно място, нямаме време за губене. Не съм наясно как стои въпросът с тези прегледи и изследвания по НЗОК - какво направление трябва да издаде личният лекар? вероятно не всички предварителни прегледи и изследвания се покриват от касата?  На страницата на ВМА открих информация, че консултативният има блок разполага с всички лекари, които в момента ни трябват, можем ли да направим всичко там, при положение, че тя ще се да се оперира в друга болница?
Може би въпросите ми са крайно "безпросветни", но наистина не мога да се ориентирам и ще съм благодарна за всеки съвет и информация. Писах и в тази тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1059599.new#new, дано и там да намеря нещо.

Благодаря, момичета!

# 533
  • София /Абсурдистан
С 2 ръце подкрепям казаното от Тита! Ай стига сме слугинясвали вече и хем сме болни!  У нас веднъж седмично идва помощница да чисти и глади. Преди правех поддържащо почистване още веднъж, но сега съм зарязала. Няма пък да се товаря, на мъжете у нас и без това им е съвършено безразлично дали е чисто или не. За готвене - никакви засукани манджи, само бързи рецепти в мултикукъра. Който иска гурмета, да си ги направи сам.
Мен днес ме пускат. Ще ходя на превръзки отначало всеки ден, после може и да се разреди. Казаха, че раната зараства много бързо.
Аз да ви кажа, тук са страхотни специалисти, още веднъж благодаря на Бони за съвета да дойда тук!

# 534

Някой питаше за КИ-67 - във ВМА го изследват още с първата хистология, много е странно, че в онкологията не го изследват също в началото..
Аз не знам дали не го изследват в Онкологията. Ето това пише в епикризата:

moximoxi, майка направи изследванията в Токуда. Почти всичко мина по ЗК.

Последна редакция: чт, 27 фев 2020, 09:59 от BettyBoop

# 535
Аз не виждам да го пише . Доктора не е ли казал нещо за него. На мен ми беше чавкосан долу, където са отбелязани видовете терапии.
Може би трябва да питате или като отидете при онколог той ще ви каже че трябва.

# 536
  • София
Да, не го пише. Странна работа.

# 537
REN!, нищо не са и казали. Жената с която лежа е близка с лекари и и е препоръчала да си пусне наново HER по  метода КИШ( ако съм разбрала правилно). Дадохме за повторно излседване в Александровска при Христова. За момента предписанието е за лъчетерапия и хапчета. Притеснява ме, че хистологията не я е гледал Милев, а друг лекар. Дано не е изпуснал нещо.
Майка много се двоуми къде да проведе лъчетрепията- в Онкологията или Сити клиник? Като изключим значително по-добрата обстановка, по-добри ли са в Сити?

Последна редакция: чт, 27 фев 2020, 12:29 от BettyBoop

# 538
Ами можете от нея да поискате да го изследва . Или когато се запишете за диспансерно наблюдение може да ви го искат. Но тук в темата има момичета също първи стадий,които имат химио заради по-високо ки.
Аз правих лъче лятото в онкологията сградата е отделна , нова и модерна. Лекарите са изключително любезни, без лекарката на планиращия скенер (много беше изнервена тая жена). Всички имат 25 процедури.

# 539
Ще видим как ще се развият нещата. Порових се малко в нета и май го препоръчват при HER положителен, а при майка е отрицателен. Ще изчакаме да излезне резултата при Христова и ще го мислим тогава. В Онкото изобщо не и дадоха официална хистология. Бяха я включили в общата епикриза. Помолихме ги да ни дадат документ от хистолоията, те ни разпечаха един лист- без подпис, без обобщение. Христова пита защо не е подписана хистологията. Думи нямам, дано поне да е коректно направена.
Майка не знам защо се притеснява да пита докторите, а и те нищо не обясняват. Това, че ER и PR дават 100% шанс за отговор на лечение какво означава, че е хормонозависим тумора ли?

Последна редакция: чт, 27 фев 2020, 14:08 от BettyBoop

Общи условия

Активация на акаунт