Частни училища - информативно-дискусионна тема 36

• 28 038
  • 781
  •   1
Отговори
# 15
Анди, вече дозира свободата. Късно е за пояснения.
Е, който си гони НВО-то, за него не важат джанките.

# 16
  • София
Анди, вече дозира свободата. Късно е за пояснения.
Е, който си гони НВО-то, за него не важат джанките.
Не позна, доста деца ядат/са яли джанки в годината  на 7 клас от 2010 насам (откакто има НВО) и се катерят/са се катерили по дървета,  а пак отлично се справят/са се справяли с НВО. Laughing Въпросът е  да не ги хапват въпросните джанки непосредствено преди НВО-то, ако са много зелени още, друг проблем няма Simple Smile Ама те преместиха и НВО-то в средата на юни..

ПП. Джанките използвам като символ на играта и забавленията извън ученето.

Последна редакция: нд, 09 фев 2020, 15:44 от пенсионирана русалка

# 17
Русалке, абсолютно съм съгласна с теб за това, което разказваш за твоите, защото имам дете на възрастта на голямата ти дъщеря. И детството му беше смесица от нашето и на сегашните 10-класници. Затова казах, че нещата прогресивно вървят към седене пред компа, телефона и мола. Роля за това има и по-ранното задължително целодневно обучение, по-малкото свободно време, което се използва за допълнителни дейности, които пак са вид обучение. Отдалечеността на училището от къщи също е от значение, защото виждам, че в събота и неделя в двора на кварталното има деца, ритащи топка. Малкото няма приятели от квартала и никога не е имало, защото не е учило в квартално. Извън училище общува само със съучениците си онлайн или в мола. Това е тенденцията в последните 6-7 години. Пусне ли му мама ръката, забрави да тича на двора. 🙂 Поне в София е такова положението на децата с амбициозни мами, в провинцията може да е по-различно.

# 18
  • София
Не съм се изразила добре - ОТ сигурно си подготвя добре за НВО, наистина не знам, дъщеря ми е в трети клас. Мисля, че Амзина има много много сериозни намерения да вдигне ОТ нагоре в НВО класациите, защото често говори за това и в 7 клас работят много здраво.
Аз обаче си имам и голямо дете, което изкара много добро НВО с ДУ и курсове, така че знам, че решим ли, че ни е супер важно щерката да иде в НЕГ, по един или друг начин ще се справим.

# 19
Е айде, и сега има детство на улицата. Щом моето изтънчено/ изнежено дете успява да се справи. Научил е всички сленговото, чалга песни, но и по цял ден виси или на улицата( под кестените) или в близкото училище. Само се обажда на баба си...и има много игри-д9 толкова, че в училището тук е научил дори и учителите на българина дочбол ( свободен превод на народна топка). Гледам приятелчетата му в България, та те са по ангажирани от него- той има 10—15 минути домашно, тенис и четене на книги. И лагерите му са истински лагери. Между другото искам да похваля руският лагер на Камчия. Дано го отворят тази година.

# 20
Всеки е различен и има различни приоритети и виждания за себе си и децата си.

Идеята ми за ЧУ, а не квартално ДУ е:
- Да развия талантите и способностите на детето ми;
- Подбор на ВХОДА, което е предпоставка за събиране на деца с еднакви образователни потребности и нужди;
- Постигане на високи академични резултати и успех на НВО, за да може детето ми да има ИЗБОР на ИЗХОДА;
-Млади, мотивирани преподаватели, интересуващи се от всякакви новости, свързани с образованието по света и у нас, с желание да се надграждат. Малко са преподавателите над 55 години с 30-годишен опит и създадени дългогодишни модели на работа, които имат активно желание да се надграждат, развиват и обикалят по презентации в чужбина. Най-малкото този опит е създаден предимно в държавни училища 80,90-те, предполагам че няма да направят рязък завой в разбиранията и методите си на обучение.
-Доста добро ниво на владеене на английски език и поставяне на добра основа на втори запазен такъв;

Всичко това съчетано с екстри- комфорт и удобство на детето ми, спокойствие за нас като родители, че детето е в сигурна и защитена среда. То и външната тоалетна може за някои да се смята за разходка, ама за мен е неудобство, така че това разкарване на децата в други сгради за различните видове дейности от храна до спорт и изкуства по няколко пъти на ден, не го приемам. Най-малкото това би разконцентрирало деца на тази възраст. Да не говорим, че каква представа остава у детето ми за това как изглежда едно училище?!

Така че щом е за Мимиикона изброените неща са ОК, нека си записва детето, където избере. Коментари, че е щастлива, че няма да има родители с такива критерии в техния клас, за мен са смешни.

# 21
  • София
Защо да са смешни, аз също разсъждавам така. Хубаво е в едно училище да се събират сравнително себеподобни родители. И на мен щеше да ми е неприятно да съм в компания на родители, за които възрастен преподавател е проблем.
Извън този коментар, не съм сигурна, че в ОТ има такива преподаватели. Поне в начален курс, който ми е познат, няма. Но и не ми е критерий, така че не мога да се закълна Simple Smile

# 22
Деми, всичко точно, но единствено за учителите не си изобщо права. Успехът и утвърждаването на СС като училище се дължи на учители над 55. В момента има всякакви възрасти, но всеки иска да му се паднат конкретни имена по БЕЛ и Мат, които са над 55. Доста тесногръдо и шаблонно е подобно мислене и показва липсата на опит. Не случайно Изи откраднаха по основните предмети точно такива учители Wink
Учителите са два вида: умеещи да завладеят децата и да ги научат и неумеещи. И възрастта тук е незначителен фактор.
Давам пример със СС, защото там имам преки наблюдения. Бас ловя, че и в други училища е така.

# 23
Добри критерии. Мечта за много родители. Подкрепям напълно, с малкото уточнение, че входът гарантира изхода.
При тези изисквания, защо не кандидатствате в общоприетите за най-добри, сори, не мога да споменавам едното.

# 24
  • София
Фенси, кой те би да споменаваш най-мразеното училище извън конкретен въпрос за съдържанието на изпита за ПУК Sad

# 25
  • София
Е, сега, младите родители искат млади учители с надеждата, че младите учители ще отговорят на желанията на младите родители като хора от едно поколение. Радвам се на млади учители, но и старите да не ги хвърляме на боклука, защото старите имат опит и често с един поглед разбират какво се случва и на кое дете къде са му силните страни и пропуските.

# 26
Съгласна съм за преподаватели над 55 в СС, както мога и да добавя и в Питагор. НО! Те се единици и най-добрите са привлечени в троицата. Останалите 55+ без особени амбиции, подход и желание за надграждане, са по ДУ.

Последна редакция: нд, 09 фев 2020, 17:30 от .:.Demi.:.

# 27
За мен учителите са като лекарите. Може младите да са много амбициозни, да знаят всяка новост, но опита е решаващ за бърза диагноза и навременна реакция. Simple Smile Все пак някак си възрастта не ми е решаваща.

Ще си позовля и да спомена опита на учителка, майка на моя познат. Жена над 55 Simple Smile и във връзка с цедката на входа и какъв е изхода. Това, че едно дете има лош успех или нежелание да учи може да е следствие на лоша семейна среда, разведени родители или друго.
Дава пример с дете с успех среден 3. От добро ЧУ! След като го подхваща детето вече има успех над 5 ! "Бедно" дете от ДУ, след като ходи на уроци, в момента вече учи със стипедния в АК.

По-малките училища нямат избор да слагат някаква сериозна цедка, поради факта, че няма такъв наплив към тях. Обаче не мисля, че това определя изхода на децата. Определя се от родителите и учителите. Цялостната среда. И пак няма никакви гаранации. Ама какво знам аз. Само си разсъждавам писмено 😜

# 28
  • Пловдив/София
Ей затова разбирам училища, които си подбират родителите...Иначе на втория ден се почва с мрънканиците.

Щом подборът на 5 годишни на входа ви е толкова важен, за да сте с еднакво айнщайнови деца, защо наистина не сте в някое от двете най-желани училища?

Определено БШ не е за вас, предупредиха ни, че в Прогресивна паралелка се очаква децата да бършат прах и да метат средата си.. Ако една столова в друга сграда е проблем, представям си това как ви звучи...

# 29
Фенси, кой те би да споменаваш най-мразеното училище извън конкретен въпрос за съдържанието на изпита за ПУК Sad
Писах преди да прочета Фенси😀💐

Сега чух най-краткия анализ на “Тютюн” - “Лош тайминг”. Толкова за матурите.

Общи условия

Активация на акаунт