Частни училища - информативно-дискусионна тема 36

• 28 046
  • 781
  •   1
Отговори
# 765
  • София
Мда...Миленита, това ейчарите вярно могат да направят големи поразии Joy Всъщност, сега се сещам, че веднъж назначихме един колега, който не спираше да изтъква колко елитна гимназия е завършил (а си имаше висше). Но беше толкова дразнещ (вечно мърморещ), мързелив, закъсняваше редовно за всичко, а на всичко отгоре и високомерен "щото е завършил великата гимназия", та много бързо се освободихме от него. Изобщо, само едно име на гимназия хич не е достатъчно.

# 766
  • Пловдив/София
Анди, аз не разбрах, че за студенти говорим, тогава няма какво друго да се гледа освен гимназия.
Но (години след) висшето гимназията избледнява все повече.
В първото си сиви и основното у-ще си бях написала, за да събера една страница Simple Smile)

# 767
Когато наеме персонал за фирмата в БГ, гледам да са изкарали "Стокознание". Установих, че всичко друго могат да бъдат научени, но това е основополагащо. При това става дума само за хора назначвани след университета. За другите гледам опита.

# 768
  • София
А, да, ако е за студенти- то няма какво друго кой знае какво да се гледа и пак зависи от сферата предполагам.
Warwick, вярно ли има обучение за програмисти в УНСС? Joy

# 769
Не само от УНСС, "програмисти" изскачат от къде ли не 🙂 На нивото на 10-класниците в СМГ и ТУЕС.

# 770
При нас пък предпочитат завършили ТУЕС пред завършили УНСС и СМГ пред УНИБИТ. За ИТ-та говоря. ВисшОто не е задължително, за да започнеш работа като програмист.

УНСС и СМГ като сравнение в едно изречение? Както казваше професор Вучков, 'гледам и не вярвам на очите си!'
ВиШото не зависи, ама зависи какъв програмист си, за да не зависи! Щото има 'програмсти' и програмисти.
Има софтуерни (подчертавам софтуерни, а не IT) където ако не си завършил специалност с математическа насоченост няма да успееш да се вредиш за програмист. Да кажем, че ТУЕС е профииран техникум, както техникумите по електроника и гимназията в Правец. С завършено 'средно специално' там, може и да минеш метър в някои фирми.
И не разбирам, защо като стане въпрос за някакъв стандарт на заплати само програмисти са в устите на хората ...

# 771
Не коментирам заплати, а важността на гимназията. И примерът ми е с програмисти, защото това работя, нямам поглед върху други професии. А СМГ и УНСС са в едно изречение, защото и от двете училища излизат информатици. За съпоставка на качеството. И ТУЕС по същата причина.

# 772
  • София
Време е за нова тема, ама все пак...

Сега се замислих, че от моите приятели програмисти (доста добри в работата си), никой не е завършил МГ. Завършили са ФМИ, ТУ. Един е бил международен състезател по информатика, други са с докторантури по математика, чуждестранни публикации по математика и т.н., собствени софтуерни компании... А от познатите ми от СМГ няма ни един програмист -всички са лекари, архитекти, инженери, юристи и т.н. Не, че е представителна извадка, но мисълта ми е, че по наше време гимназията наистина нямаше такова значение за последващия избор, което намирам за предимство. Със сегашните промени (профили, хорариуми, професии и т.н.) се опасявам, че няма да е така задълго.Тоест, последния проблем при избора на гимназия ще е как ще ти изглежда в cv-то. По-важното ще е какви възможности ще дава за избор след това. А така и никой не се включи с чуденето ми за професионалните ЧГ, евентуални профили и т.н.

# 773
Моите впечатления също за програмисти - само завършили СМГ си мислят, че гимназията е нещо много важно и предимство Simple Smile Казвам го с доста самоирония, защото и аз съм от там Simple Smile В две фирми съм участвала в подбор, никога не е било плюс коя е гимназията на кандидата, просто поглеждаш и си казваш "а, немска, значи сигурно знае немски" и толкова. Един от най-добрите програмисти, които познавам беше завършил техникум по облекло (или нещо такова), после ФМИ.
А по въпросът със заплатите, за други браншове не мога да кажа, но наистина в ИТ сферата от 2013 до 2020 покачването е с над 50% на даден служител и то без да сменя фирмата.

# 774
Sadlady, извадката ти не просто не е представителна, но е и заблуждаваща. Завършила съм ФМИ в далечната 199х година. Не повече от 10% от потока бяха от училища, различни от МГ и математически паралелки, технически техникуми и прочее. Днешният ми поглед върху СМГ е, че основно продължават в чужбина и ФМИ.

# 775
  • София
Ооооо ние сме известни!!!! Страхотно!

Има ли мерки във вашите училища заради ковид?
Вчера в електронния дневник ни пуснаха писмото на МОН, с което се препоръчва учениците да ограничат пътуванията си до Италия, а днес има писмо от училището, с което апелират пътувалите до страни, с доказани случаи на коронавирус, да спазват 14-дневен домашен престой. През него няма да се пишат отсъствия и класните ръководители са в готовност да окажат необходимата помощ и съдействие, за да не изостават децата от учебния процес. Отиде ми планираната за март ски-почивка в Италия. Frowning1

# 776
Не само от УНСС, "програмисти" изскачат от къде ли не 🙂 На нивото на 10-класниците в СМГ и ТУЕС.
Програмисти са изскачали от УНСС още докато е бил ВИИ:
http://archive.unwe.bg/?page_id=6&subitem=66&f_menu=2&d_id=28
"Катедра “Информатика” към Факултет “Управление и информатика” на Университета за национално и световно стопанство – София се създава през 1966 г."
И са работили на ЕИМ, с перфокарти, и са учили Асемблер. Било е преди Новата ера Simple Smile За качеството им не знам.

# 777
  • София
Warwick, чак пък заблуждаваща... Явно аз познавам само от 10-те процента Joy Ама, защо пък не? Възможно е. Никъде не твърдя, че моите наблюдения са правило, та да заблуждавам някого, даже обратното. А сега как е наблюдение нямам, но ми се струва логично да се насочват много хора към ФМИ от СМГ, предвид очакваните заплати. Мисълта ми беше за съвсем друго, но нищо.

# 778
Ама светът не започва и свършва с IT. В моята сфера точно последното нещо е гимназията. И се гледа къде и какво си практикувал. Дали на договор или стаж. И най се държи на разни квалификации с три или четирибуквени имена. На хвалби за гимназия се гледа с насмешка.

# 779
  • София
При нас джуниърите са само от Телерик. Всички други кадри, които са били на интервю - било висшисти, СофтУни или друго - не са били задоволителни кандидати. По едно време се смяхме че сме като в Suits.

Общи условия

Активация на акаунт