Частни училища - информативно-дискусионна тема 36

• 28 537
  • 781
  •   1
Отговори
# 690
Само, че контингентът новопостъпващи клиенти ще намалява с всяко едно ПОвдигане на цената. Тези, които сме се хванали на хорото е ясно, че имаме далеч по-малък избор от тези, които сега се оглеждат и преценяват. Далеч по-лесно е да отпишеш частното, ако сега започваш ПУК и доста по-трудно, ако си инвестирал едни 4-5 години и детето ти е свикнало с училище и съученици.
Та и тази зависимост не е точно такава. Сега някои училища може и да пълнят по 4 класа, но това не е константа и може рязко да започнат да не успяват в този процес...

# 691
Скрит текст:
Много грешно мислене е, че в Бизес Парка дават милионите. Нищо подобно смятай средно по 2к (дори и 3к не са). Наблюденията ми са преки и не си вадя статистиката от пръстите.

1:1 съвпада и с моите наблюдения. Работещите в бизнес парка и другите подобни само си мечтаят за средна заплата около 5К, но са далеч. Не че няма такива - но не е това медианата.
Poppea, еластичността е много висока за тези, които вече са започнали с ЧУ и ще ядат пастет (абе какъв е този пастет, откъде го взимате?), но ще си задържат децата там докато могат. Обаче ако сега взимаш решението, не си толкова еластичен, особено ако погледнеш тренда от последните няколко години. Та нищо чудно, предвид и очакваната рецесия, да не говорим за нароилите се ЧУ, да се позадъха този бизнес. Ще видим.
Само за протокола- обратно е, за тях еластичността е ниска, тоест, и при драстично увеличение на таксите ще продължават да потребяват със същия/подобен темп. За тези, които още не са се хванали на хорото, е по-еластично, тоест, с увеличение на таксите се предполага, че ще намалят потреблението (което и Фенси казва по-горе). Обаче аз залагам, че не е точно така - при наличие на райониране и всички останали фактори с големината на града и задръстванията, и времето и усилията за развозване, и липсата на баби в огромната част от случаите, и нуждата или от личен труд, или от наемане на гледачка, което при цените на гледачките доближава до таксата за ЧУ, ако и това прибавим към всички останали занимания.  

По въпроса за пастета - аз много обичам пастет на филии, купувам само на Лесидрен. Не че пестя за ЧУ, просто си го обичам, ама тук се използва за метафора за лишения, та и аз така Simple Smile

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 16:36 от Анонимен

# 692
Така де, точно обратно за еластичността на това, което съм написала, но ми разбра мисълта.

# 693
Средната средна класа не получава медианна заплата. Прочети определението за класите. Техническите позиции в DXC,HPE и т.н. започват​ от 4х. Първо ниво Уиндоус съпорт НЕ е техническа позиция.

Оха, отиди им го кажи това пред 9та или 8ма сграда в бизнес парка и ще те носят на ръце Grinning
2-ро ниво са под 2К,  DTS (deep technical support) което е 3-то ниво са 2К. Заплатите в Делл са същите
или с минимални разлики. Лидерчетата на всеки екип взимат с по 200 лева повече.
Заплати от рода на 5К  в ХП, Делл и подобни IT компании  са само на мениджъри и то на високо ниво ( тук не визирам 'team lead', 'project lead' или 'delivery lead',  които са обикновени калинки с тази разлика, че са започнали само да пишат и отговарят на мейли), и са много малко като бройка
Да престанем с това кой колко получава, а?

# 694
Солти, да Hands Plus1
Но аз смятам, че е ниско-еластично и за тези, които още не са в ЧУ, и обясних защо така смятам, да не се повтарям. А пък пазарът ще си покаже кое как е. И според мен който си мисли, че в ЧУ е нещо различно от клиент или купувач на услуга (като АутърСпейс) или че  това не е пазар на услуга, а е нещо друго (не става ясно какво точно), се заблуждава.

# 695
Ежко, ако ми позволиш да обобщя, според теб средната средна класа се състои от хиляди хора (само в БП, има и още) с няколко технически образования, 4-5 к заплата, без ръководни функции и отговорности, които имат 25 к на година за ЧУ,но нямат 300 к за кредит за обикновен тристаен?

# 696
  • София
Фенси,
Жилището в твоите сметки е малко фенси за ниския сегмент на средната класа. Може да се намали на 1/3 от стойността. Имаш и други дупки в сметките.
Солти,
Средната средна класа не получава медианна заплата. Прочети определението за класите. Техническите позиции в DXC,HPE и т.н. започват​ от 4х. Първо ниво Уиндоус съпорт НЕ е техническа позиция.
ПС 5х. чисто си докарват с частни уроци по немски, като шофьор на ТИР или Фадрома, като оправен технически ръководител в строителството, технически консултант в ИТ корпорация и т.н. Средна класа отвсякъде.

Доста се поизхвърли с шофьора на ТИР и Фадрома. Joy Че и с другите споменати.

А Фенси не е включвала жилище в сметките. Кое може да се намали с 1/3?

# 697
Скрит текст:
Фенси,
Жилището в твоите сметки е малко фенси за ниския сегмент на средната класа. Може да се намали на 1/3 от стойността. Имаш и други дупки в сметките.
Солти,
ПС 5х. чисто си докарват с частни уроци по немски, като шофьор на ТИР или Фадрома, като оправен технически ръководител в строителството, технически консултант в ИТ корпорация и т.н. Средна класа отвсякъде.

За фадромата не знам, ама шофьорите на ТИР с квалификация и мерак за работа определено докарват по 5 К лева на месец, че и повече. Предлагането е нищожно, а търсенето - огромно. И работят из целия ЕС, не само в БГ.

# 698
  • София
На въпроса към мен - от вторите сме. А в Бизнес парка и около него нетехнически позиции започват на 2К нето. По неволя участвах в процеса на търсене на моя роднина с немски и английски и УНСС, завършено преди 20 г., та знам кой какво предлага.

# 699
Фенси,
Солти,

Ма какво жилище бе Ежко? Я се върни и поУгледай къде е въпросителната, а? Пак не осмисляш прочетенето. Остават 17 К на година свободни, ако няма ипотечен кредит изобщо и ако разходите са толкова свити, колкото съм ги показала. А всъщност те не са толкова ниски, както отбеляза Санака. Ако се увеличат до нормалното за 4-ма и се сложи един ипотечен кредит от около 150К и бЪджета отидЕ на минус.

# 700
На въпроса към мен - от вторите сме. А в Бизнес парка и около него нетехнически позиции започват на 2К нето. По неволя участвах в процеса на търсене на моя роднина с немски и английски и УНСС, завършено преди 20 г., та знам кой какво предлага.
И аз такива наблюдения имам.

# 701
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Фенси,
Солти,

За фадромата не знам, ама шофьорите на ТИР с квалификация и мерак за работа определено докарват по 5 К лева на месец, че и повече. Предлагането е нищожно, а търсенето - огромно. И работят из целия ЕС, не само в БГ.
Никой от клиентите ми, чийто бизнес е извършване на международни превози, не плаща на шофьорите си дори и близки до 5К заплати. Колко плащат превозвачите в ЕС не знам, но те не са и тема на разговора.

# 702
Скрит текст:
Скрит текст:
Фенси,
Солти,

Никой от клиентите ми, чийто бизнес е извършване на международни превози, не плаща на шофьорите си дори и близки до 5К заплати. Колко плащат превозвачите в ЕС не знам, но те не са и тема на разговора.
Ами смени си клиентите тогава Simple Smile Познат ТИР-аджия е с дете в Дойче шуле и не изглежда да се лишават от нищо, от него знам, че добрите шофьори със стаж и умения ги носят на ръце, защото много лесно "бягат" на запад Simple Smile  
Скрит текст:
Е тук вече не мога, ама Ежко ти с кои компании работиш в Бизнес Парка, защото мога моментатлно да ти кажа за няколко от най-големите IBM, DXC, Теленор, Axway, HPE, HP inc.- 5 к е заплата мираж. Птичките и пчеличките работят за около 2к!!! Да повечето за junior и тенденцията е да се назначават такива. Не отричам, че има и такива, които вземат такива заплати, но те са не повече от 1-2% от работещите там. Или Софийска вода сигурни и там дават по 5к ей така. Концентрикс (или както се казваха) и там заплатите ги бият през пръстите. Много грешно мислене е, че в Бизес Парка дават милионите. Нищо подобно смятай средно по 2к (дори и 3к не са). Наблюденията ми са преки и не си вадя статистиката от пръстите.
Британика със сигурност ще имат драмата на СГ от преди увеличението.
И 70% увеличение-Шарки - наемам те за мой мениджър хахахахах
Обикновено дори при смяна на работата заплатата се вдига с до 40%. Моята със сигурност не е скочила с 50%.
Много е вярно, че умните директори ще се замислят, защото сами знаят контингента им от клиенти какви са, ако поувеличат още малко и леко могат да загубят доста.
Скрит текст:
Редактирам: Фенси, стандартно около 300000 лв кредит за 35 години е около 2к на месец (да замениш ? ) Simple Smile И почивка 3000 лв на година ли? За кого по-напред?
Откога се очаква замислянето, според теб? Щото в момента всички поголовно вдигат, и умни, и глупави. И ако  скоро стане замислянето, значи, само малко трябва да потърпите и ще намалят таксите Simple Smile Няма значи основания за притеснение и мрънкане.
Не виждам как ще се замисли който и да е собственик да намали таксите при положение, че в повечето частни училища вече има подбор дори и при тези такси.

# 703
  • София
Абе да не работите нешо при бате Бойко? Той така преди време каза, че средната заплата в HP е 8к..
Оутерспейс ме е изпреварила, на ръце ще го носят Ежко пред 8 и 9та, а ако застане и пред 5та (на IBM) и паметник ще му издигнат за тия пари. Теленорци ще го провъзгласят за месия. Вече виждам Ежко президент...
А като слезнем на земята истината е съвсем друга.
И за да не си правите изводите от senoir екипите около 100 човека ~3k на месец, само детето на един единсвен човек е в ЧУ. Правете си изводите както искате.

# 704
Рейни, кой колко взема се вижда не по приказките, а по разходите. При тези увеличени такси в повечето ЧУ има излишък от кандидати и пресяване, в някои - драстично. Няма кой собственик  да се замисли да сваля такси при това положение.

Общи условия

Активация на акаунт