Частни училища - информативно-дискусионна тема 36

• 28 563
  • 781
  •   1
Отговори
# 735
  • в страната на чудесата
Гадамер, тукашна гимназия ли има пръстени?

# 736
Тук само аз ли съм от някое СОУ?

# 737
Работодателите се интересуват от гимназията, която си завършил, ако наемат среднисти или ще ползват предимно знанията ти от гимназията. Последното е рядкост.
Работодателите преди всичко се интересуват от Унито и практикума, който си имал, ако си без стаж. Ако си със стаж - придобит специфичен опит. Гимназията обичайно е последен ред в CV-то и почти не се пита за неща касаещи я.

Дори СМГ не е атестат. Имала съм фрапиращи случаи на кандидати с гимназия СМГ. Наехме в отдела ми завършил далеч по- посредствена според всеобщото мнение гимназия. Но много по-знаещ и можещ за позицията.

# 738
В България има "забележими" гимназии. Повечето са държавни. От частните може би само АК има значение.
Не, няма. Вкл. АК.

НГДЕК.

# 739
  • София
Фенси, не е съвсем така - гледат унито, но гледат и гимназията.  Един млад човек не може да е натрупал сто години стаж отведнъж, нито специфичен опит, освен ако не е започнал да работи още в седми клас и успоредно с това да учи. Младежите не работят само след унито, а доста от тях са още по време на унито, а добрата гимназия е важна, все пак тези с добрите гимназии не кандидатстват за продавачи на зеленчуци на Женския пазар.

# 740
  • Отвъд алеята зад шкафа
Андариел, в моята сфера няма нужда да питам колегите - изобщо няма значение къде е получено средното образование. Когато си избираш гинеколог, касае ли те кое училище е завършил?

# 741
Андариел, гледа се стажуването по време на следването. Вече студентите всяка година гледат да са на стаж. Изобщо не ми върши работа гимназията, защото знанията, които ме интересуват се придобиват в Унито. И както казах гимназията е последното нещо, което кара някой работодател да предпочете един кандидат пред друг в общия случай при търсене за позиция изискващи университетски знания.

# 742
  • София
Твоята сфера не е алфата и омегата. Гинекологът не се е появил по магичен път, а вероятността да се е справил по-успешно в университета е по-голяма, ако е завършил някоя успешна гимназия, защото най-малкото е свикнал на натоварване при учене и има памет и логика, което поне се научават в тези гимназии  - там самото влизане е предизвикателство и искат определен умствен капацитет.

Фенси, за стажовете и унито важи същото, което написах и за гинеколога. А ако се иска ниво на знаене на чужд език, при това определен, по-високо ниво се очаква и често съществува при кандидатите от определени гимназии, нищо че уж не се гледа и няма значение. Винаги има значение.

# 743
  • Отвъд алеята зад шкафа

Ежко е отговорил.

Андариел, задаваш въпрос- отговарям. Явно и твоята сфера не е алфа и омега, защото това, което твърдиш, не се отнася за моята сфера, както и за други.

# 744
  • София
Не се гледа гимназията. Никой не прави чак такива аналогии.

# 745
Никъде никога не са ме питали какво училище съм завършила. Те без това и името на държавата ми не го знаеха. Но пък съм била подлагана на кръстосан "разпит" от национални експерти- и така 3 часа.

# 746
  • София
Не става въпрос за моя или твоя сфера. Има неща, които уж не се гледат, ама се гледат, а дори когато не се гледат, те вече са дали своя отпечатък върху човека. Иначе защо е цялата работа с "къде да учи детето", а не го записваме в селското училище или в БУЗЕМА - нали уж не се гледа гимназията, току и от БУЗЕМА някой завърши уни по случайност. Защо изобщо сме в тази тема, щом не се гледа гимназията? Всички знаем защо - защото гимназията е важна и в един момент има значение (ако щеш, началникът може да я е завършил същата и това вече е точка плюс).

# 747
  • Отвъд алеята зад шкафа
Андариел, бъркаш доброто образование и всички видими и невидими ползи от "добро" училище с това дали работодателят се интересува от средното образование на човека, когото наема и дали училището ще надделее за избора му.

# 748
Според мен не всеки може да предопредели правилно житейския си път на 13 години. Един от най-добрите ми приятели завърши Търговска гимназия в провинцията, след това с висок успех МУ, сега е анестезиолог в Германия. Не му е попречила нито гимназията, нито българското образование. Излишно е да споменавам, че основното му образование е изкарал в провинциално ДУ и то в едно от най-слабите такива.

Никой не си праща детето в гетото да си прави експерименти, но не смятам, че гимназията е присъда.

# 749
  • София
Цялата работа с  "къде учи детето" свършва със свършването на гимназията Joy Най- важно, освен унито, е самото представяне на етапите на интервюто. Там вече и унито почва да губи значение.

Общи условия

Активация на акаунт