Професия учител - 8

• 39 803
  • 751
  •   1
Отговори
# 90
  • Бургас
В момента определено се търсят повече логопеди от учители по изобразително изкуство. Всъщност последните години не съм видяла нито една обява за учител по ИИ в нашия регион...

# 91
Имам познато семейство – и двамата са художници и учители по изобразително изкуство. Той работи в  гимназия и няма проблем  с норматива, доколкото съм запозната, но тя е в основно училище и преди няколко години и намалиха часовете от цял на половин щат. Опита се да си допълва с още половин бройка в училище с ромчета, но не можа да издържи. След това си направи арт школа и мисля, че е много доволна. Има ученици, които ще кандидатстват в художествени гимназии, отделно води арт занимания с деца, споделяла е, че ходят и доста руснаци, но в нашия град има доста целогодишно живеещи. Обяви за учители по изобразително изкуство за нашия град има много рядко и май все на непълен норматив. А логопеди търсят много често.

# 92
Те часовете вече са орязани - в 8,9 и 10 клас имат по 18ч., т.е. - или през седмица, или само един срок. В по-големите училища се събира норматив за един учител, но в по-малките или е на половин норматив, или допълва с разни ФУЧове.
Аз евентуално бих го комбинирала с логопедията, така пò има шанс, струва ми се.

Комбиниране по принцип или в едно училище? Извинявам се за въпроса, но не съм наясно - може ли в едно училище преподавател да заема и друга непреподавателска позиция (в този случай да преподава ИК и да е логопед в същото училище)?

# 93
  • Ямбол
Може.
При нас часовете по ИК и взима заместник директорът, която няма ИК специалност и даже няма педагогика.

# 94
Аз имам "лек" проблем с логопедията - завърших я преди 12 години и никога не съм я практикувала. Да, лесно мога да си припомня материала, но някак не се чувствам уверена в цялата работа Sad

# 95
Аз имам "лек" проблем с логопедията - завърших я преди 12 години и никога не съм я практикувала. Да, лесно мога да си припомня материала, но някак не се чувствам уверена в цялата работа Sad
Ako така разсъждаваш, никога няма да се решиш. Опит се трупа с практиката. И като учител няма да си в началото уверена. Поне в логопедията се работи с едно дете, а не с цял клас. Ето при нас тази година ресурсната учителка е с логопедия. И прави цял норматив, имаме много деца със СОП. Според мен е много по-спокойна работа, отколкото учителската професия.

# 96
Ako така разсъждаваш, никога няма да се решиш. Опит се трупа с практиката. И като учител няма да си в началото уверена. Поне в логопедията се работи с едно дете, а не с цял клас. Ето при нас тази година ресурсната учителка е с логопедия. И прави цял норматив, имаме много деца със СОП. Според мен е много по-спокойна работа, отколкото учителската професия.

Логопедията е съвсем различна в същността си от учителската професия. Деца със СОП са такива със:
Сензорни увреждания (нарушено зрение или увреден слух);
• Физически увреждания;
• Умствена изостаналост;
• Езикови-говорни нарушения;
• Специфични обучителни трудности;
• Емоционални или поведенчески;
• Нарушения на общуването и комуникацията;
• Хронични заболявания, които водят до СОП;
• Множество увреждания
Деца със СОП не са само деца, които не могат да казват "р", например. Понякога една логопедична сесия може да продължи не повече от 5 мин, не защото е лесно, а защото пациентът не позволява. И да, децата, които посещават логопед са пациенти.
Логопедията е тежко и отговорно занимание, което се приближава повече до медицината, отколкото до педагогиката. Не случайно е логопедична терапия, вместо логопедично обучение. И...всъщност не е изкуство в класическия смисъл на думата. А на мен ми се занимава с изкуство.

Извинявам се за "разпаленото" словоизлияние, но често проблемите в образованието произтичат точно от това неразбиране на същността на професията на учителя, на логопеда, на психолога... Неразбиране от страна на родителите, но и на специалистите, които са замесени.

Благодаря на всички за мненията и съветите!  Blush

# 97
Деска, нямам претенции да разбирам от логопедия. Просто се опитах съпоставя работата на нашата ресурсна учителка, която е със специалност логопедия с моята работа. Имах предвид, че стресът е по-малък, тъй като се работи с едно или 2 деца.
Благодаря все пак за пространната лекция. Аз моя път вече съм го избрала. Успех в търсенето на поприще!
P.S. И се надявам да не съм предизивкала някой катаклизъм в образованието, тъй като се оказах обвинена в неразбиране на определени длъжностни характеристики. Wink

# 98
Деска, нямам претенции да разбирам от логопедия. Просто се опитах съпоставя работата на нашата ресурсна учителка, която е със специалност логопедия с моята работа. Имах предвид, че стресът е по-малък, тъй като се работи с едно или 2 деца.
Благодаря все пак за пространната лекция. Аз моя път вече съм го избрала. Успех в търсенето на поприще!
P.S. И се надявам да не съм предизивкала някой катаклизъм в образованието, тъй като се оказах обвинена в неразбиране на определени длъжностни характеристики. Wink

Не обвинявам никой в нищо, нито целта ми е била да засегна някой Simple Smile Благодаря отново Simple Smile

# 99
Аз пък не съм наясно, логопедите не са ли само за проблеми с говора, а за всички други деца със СОП – ресурсни учители? Те с каква специалност са? Психология? Социална педагогика?

# 100
  • Бургас
Специална педагогика. Логопедът също може да стане ресурсен със завършване на следдипломна квалификация.

# 101

Логопедията е съвсем различна в същността си от учителската професия. Деца със СОП са такива със:
Сензорни увреждания (нарушено зрение или увреден слух);
• Физически увреждания;
• Умствена изостаналост;
• Езикови-говорни нарушения;
• Специфични обучителни трудности;
• Емоционални или поведенчески;
• Нарушения на общуването и комуникацията;
• Хронични заболявания, които водят до СОП;
• Множество увреждания
Деца със СОП не са само деца, които не могат да казват "р", например. Понякога една логопедична сесия може да продължи не повече от 5 мин, не защото е лесно, а защото пациентът не позволява. И да, децата, които посещават логопед са пациенти.
Логопедията е тежко и отговорно занимание, което се приближава повече до медицината, отколкото до педагогиката. Не случайно е логопедична терапия, вместо логопедично обучение. И...всъщност не е изкуство в класическия смисъл на думата. А на мен ми се занимава с изкуство.

Извинявам се за "разпаленото" словоизлияние, но често проблемите в образованието произтичат точно от това неразбиране на същността на професията на учителя, на логопеда, на психолога... Неразбиране от страна на родителите, но и на специалистите, които са замесени.

Благодаря на всички за мненията и съветите!  Blush

Аз сега дете със СОП ли съм (опс, възрастен, де), защото така и не се научих да казвам "Р"?

# 102
  • Бургас
Не, ти си възрастен с ротацизъм. Защо не си ходила на логопед? Laughing

# 103
  • Бургас
Вероятно логопедите са много търсени, защото имам една съседка по вила, която е учителка в детска градина, но изкара следдипломна квалификация за логопед и не можем да се срещнем дори през лятото, понеже  непрекъснато е ангажирана с деца точно като логопед.  Morphea е абсолютно права. Но изкуството е самотно занимание, а логопедът работи с хора и му трябва търпение, така че ако "пали на четвърт".....по-добре да си рисува.

# 104
Не, ти си възрастен с ротацизъм. Защо не си ходила на логопед? Laughing
По мое време това не се считаше за проблем. А и логопедите не бяха на мода. Сега проблем се търси и намира във всяко нещо Joy

Общи условия

Активация на акаунт