Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Онлайн застраховане, къде?

 • 973
 • 6
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 876
Здравейте!
Какво мислите за онлайн застраховането? Какво Ви кара да се доверите на една онлайн платформа и да ползвате нейните услуги? Правите ли онлайн застраховки? Ако да, то къде?

# 1
 • Мнения: 1 993
Все още този начин не е много разпространен,но определено се развива.Знам,че ДЗИ предлага такова застраховане на сайта си.
Въпреки всичко смятам,че личния контакт е важен.

# 2
 • Мнения: 4 556
Аз правя онлайн застраховки за пътуване в чужбина. Към Дженерали и Армеец. Друг вид застраховки не съм правила онлайн, макар че съм търсила информация и бих се възползвала.

# 3
 • Пеликания
 • Мнения: 2 141
Да, по лесно е като услуга, но ако например ми трябва ГО за днес бих предпочела да отида в офиса на ЗК, защото не бих чакала на куриер да ми донесе полицата следващия ден. А и повечето, които предлагат онлайн застраховане са брокери, а аз предпочитам да не сключвам там каквито и да е застраховки (лично мое мнение).

# 4
 • Мнения: 43 543
Имам застраховка на жилището, онлайн, в България Иншурънс. Ползвам преференции по линия на работодателя и ми е много удобно.

# 5
 • Мнения: 43 543
Аз нямам полица на хартия, само в електронен вид.

# 6
 • Мнения: 1
Здравейте,

Зависи какво имате предвид под онлайн застраховане. На пазара съществуват редица застрахователни услуги, обявени като онлайн от съответните посредници или застрахователи, но процесите завършват с изпращане на застрахователни полици с куриер.  За съжаление все още са малко компаниите, които не работят с документи на хартиен носител, а предлагат изцяло онлайн решения.
За някои видове застраховки това е невъзможно поради редица регулаторни изисквания, като Задължителна гражданска отговорност на автомобилистите, където в Кодекса за застраховане е предвидено изпращане на стикер и сертификат "Зелена карта".
Към момента, на българския онлайн застрахователен пазар с изцяло дигитализиран процес (от попълване на данните до плащане и получаване на документите по email) се предлагат:
- застраховка за пътуване в чужбнина;
- застраховка домашно имущество;
- туристическа/ планинска застраховка;
- базови варианти на здравно застраховане (тип изплащане на фиксирани суми за болнично лечение или при диагностициране на критично заболяване).

В другия вариант, онлайн калкулиране на премия (дължима сума) и изпращане на заявка за застраховка, могат да бъдат сключени:
- Задължителна гражданска отговорност на автомобилистите - обикновено тук документите се изпращат с куриер за сметка на застрахователната компания или посредника;
- Задължителна застраховка Професионална отговорност;
- някои здравни застраховки.

От чуждестранни платформи (e-wallets, сайтове за покупка на техника), могат да бъдат закупени изцяло онлайн застраховки за пътуване или за защита на устройство/ техника.

Надявам се информацията е полезна.

Последна редакция: вт, 11 фев 2020, 17:38 от Diana T

Общи условия

Активация на акаунт