Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 фев. 2020, 16:21 ч.

СА ,,Димитър А. Ценов"

 • 416
 • 34
 •   1
Отговори
 • Мнения: 10
Здравейте! Някой може ли да сподели мнение за Стопанската академия в Свищов, добър ли  е университетът, заслужава ли си? Насочена съм към задочна специалност като застраховане, финанси, маркетинг (ако някой има опит в тези специалности да изкаже мнение, заслужават ли си )

# 1
 • Мнения: 4 658
Преди беше доста добър университет, но сега вече не е. Има много лошо реноме. Бих ви посъветвала да се насочите към друг университет.

# 2
 • Мнения: 16
Ако амбицията ти е да си потенциално безработна с диплома от този вуз конкренто или пък после и да продаваш чорапи те устройва, тогава става.
Нито една от трите специалности няма реализация. За да работиш при мутрите (застраховането) за ~ 1000 лв. и да застраховаш хора няма нужда от някакъв специализиран образователен ценз. Финанси най-добре в УНСС. А дистанционното е загуба на време каквото и да е. Маркетингът пък си е била винаги специалност за миски поне по нашите ширини. Нищо приложимо и което да се търси = тотална безработица по тази специалност. В рекламата (маркетинга) се търсят илюстратори или хора, които разбират от арт. Специалисти общологици по теоретическата част (как стават нещата) на никой не му трябват вместо някой разбиращ си от илюстрациите и супер креативен в изкуството. Единствената ниша, където може да работиш с маркетинг вероятно е в политическия маркетинг, но естествено тогава трябва да имаш връзки с някоя партия и да извървиш пътя за една калинка там... Но това можеш да го направиш и без конкретно да следваш маркетинг. Да не говорим, че си тръгнала да искаш дистанционно/задочно... Съветвам те да си помислиш още как искаш да прекараш следващите си 4 - 5 години образование.

Последна редакция: вт, 11 фев 2020, 17:21 от Parliament

# 3
 • Мнения: 4 658
Ще допълня Parliament - насочете се към специалност, която има реализация, а не просто да получите някакъв документ. Предпочитам редовната форма на обучение, защото се научават повече неща.

# 4
 • Мнения: 10
Ще допълня Parliament - насочете се към специалност, която има реализация, а не просто да получите някакъв документ. Предпочитам редовната форма на обучение, защото се научават повече неща.
Така е, но трябва да работя, а с редовна форма е по-трудно.
Вие какви специалности бихте предложили ?

# 5
 • Мнения: 2 284
Аз пък съм на точно обратно мнение - познавам поне десет души, завършили Стопанската академия, специалности Финанси, застраховане, счетоводство и маркетинг. Всички работят по специалността си, добре платени за населените места, в които се намират. Откакто са завършили, не са останали без работа. Включително позната, която съвсем скоро завърши задочно, много бързо си намери добра работа по специалността. И друга, която специализира маркетинг като допълнение след финансовото образование - работи в държавна институция, включително командирована в чужбина, след това като консултант на частна практика и после специалист по маркетинг и европейско финансиране.

Не знам откъде се е закотвило мнението, че застрахователите непременно са мутри, 90-те години минаха отдавна.
Имам преки наблюдения за хора, завършили финанси в Свищов, УНСС, СУ и във Варна. Само в СУ отчасти мога да направя сравнение, УНСС за мен в никакъв случай не си заслужава. За Варна пък изобщо. Имайки предвид какви "партньорства" развиват, въобще да не коментираме.

# 6
 • Мнения: 226
Запиши СК /счетоводство и контрол/. Финанси също е хубава специалност. Академията е добър избор, просто последните години й направиха лоша реклама, умишлено. Борбата за ректорското място е жестока. Но това няма отношение към обучението. Искаш ли да учиш, ще успееш ! Искаш ли да да се размотаваш по кръчми и дискотеки.....пак ще избуташ. Но това зависи от теб. Завършила съм СА преди доста години, но имам близка, чието дете учи сега там. Затова си позволявам да взема отношение. Издръжката в град като Свищов, ще излезе доста по-ниска, сравнено със Сф или Варна например. СА има традиции в обучението.

# 7
 • Мнения: 16
Така е, но трябва да работя, а с редовна форма е по-трудно.
Вие какви специалности бихте предложили ?
Какво значи да ти предложим специалности?
За 20 години + (предполагам) да не си се ориентирала какво искаш в живота... Ако си близо до 30 или отгоре да не говорим...
Трябва да се замислиш за какво ти е тази диплома. Ако искаш просто да си работиш и следването ще ти е само за фон и накрая да зарадваш родителите/баби/дядовци, тогава излишно е да кажем, че няма ни най-малко значение какво ще запишеш.
Ако разбира се искаш да се реализираш (и в зависимост в какво се изразява реализацията за теб - в пари или пък в това да работиш желаната работа), тогава преосмисли това "трябва да работя" и почни да работиш нещо на 1/2 работен ден, за да можеш да посещаваш лекции, подготви се за лишения и стискай със зъби, за да е имало смисъл. Ако планът ти е да си търкаш токчетата в кой да е университет и каква да е специалност, колкото да предадеш курсовите си работи в края на семестъра само и само, за да избуташ заверка след заверка до края на 4-те години, за да получиш заветната хартийка, на която пише "висше" и да очакваш, че на гърба на хартийката ще вече ще има инструкции за употреба как да я ползваш... Е, забрави да се хабим да ти даваме "съвет". Такива като теб много, затова и общото ниво на образование спада, заради това и страната ни е пълна с нискоквалифициран персонал и хората бягат да се спасяват навън...
Сега, отговори на въпросите какво ТИ искаш да учиш (за специалностите по-горе вече разяснихме), личната ти мотивация каква е и какво искаш да работиш. Тогава може и да те "насочим"...
Аз пък съм на точно обратно мнение - познавам поне десет души, завършили Стопанската академия, специалности Финанси, застраховане, счетоводство и маркетинг. Всички работят по специалността си, добре платени за населените места, в които се намират. Откакто са завършили, не са останали без работа.
Много, много, ама МНОГО дълбоооко се съмнявам. Един от 10 може би, но десет завършили и после по специалността, че и с добре платени доходи. Такава статистика е нечувана за България. Освен ако маркетингът им не се състои в раздаване на флаери, а финансите им в отваряне и затваряне на касата докато маркират някъде стоки...

УНСС за мен в никакъв случай не си заслужава.

УНСС поне е в София, което автоматично качва възможностите със светлинни години пред перспективата да се установиш за слеващите 4 години и натурализираш в Свищов.

Последна редакция: вт, 11 фев 2020, 17:20 от Parliament

# 8
 • Мнения: 15 154
УНСС за мен в никакъв случай не си заслужава. За Варна пък изобщо.

И това е така, защото....?!?

Завършила сте някой от тези университети, може би? Или просто гроздето е кисело?

# 9
 • Стара Загора
 • Мнения: 774
Аз завърших дистанционно магистратура финансов мениджмънт в Свищов. Напълно безсмислено упражнение да пътуваш, да плащаш, да губиш време и нерви. Повечето завършили редовно СК са се реализирали в таи сфера, това е най- приложимата специалност, другото е пълнеж само!
Сега уча за учителка по английски Simple Smile

# 10
 • Мнения: 226
И сега като се развихри битката на битките Висше училище срещу друго Висше училище.......зависи кой къде е завършил.

# 11
 • Мнения: 16
Сега уча за учителка по английски Simple Smile
Явно и твоята специалност е била "само за пълнеж" щом тепърва се преквалифицираш. Какво излиза от университет, в който дори и "успелите" да избутат "точната специалност от там" са безработни/работещи друго/тепърва квалифициращи се за друга работа...

# 12
 • Стара Загора
 • Мнения: 774
Всъщност моята специалност е туризъм, а магистратурата е абсолютен гаф! За жалост се установих в град без особено развит туризъм, та трябва да се адаптирам с нова квалификация. Иначе и английския отива към пълнежа!

# 13
 • Мнения: 15 154
И сега като се развихри битката на битките Висше училище срещу друго Висше училище.......зависи кой къде е завършил.

Това попитах и аз. Весела Николаева завършила ли е УНСС или Икономическия във Варна, че дава такива квалификации?!?
Когато не си видял нещата отвътре, как се изказваш?

Все едно аз да кажа - ааа, много е гадно в Кеймбридж, че и супер скъпо, не си струва......

# 14
 • Мнения: 1 168
Преди години завърших "МИО" задочно в Академията, после "Мениджмънт на търговската дейност" магистратура дистанционно, имах прекрасни преподаватели, повечето много читави, ако човек иска да научи нещо -- ще го. Започнах да се занимавам с външна търговия още докато си учих бакалавърската и истината е, че имаше много неща, които вече бях учила и ми бяха огромен плюс, за други неясни съм писала за съвети на професорите - винаги са ми отговаряли как да действам и са били свръх отзивчиви. В последствие станах тийм лийд на сейлса благодарение отчасти пък на магистратурата, писах си за моята фирма в дипломната, защитих я с отличен. Не мога да кажа нещо лошо за обучението, преподавателите и учебната програма в Академията Simple Smile
Имам една любима професорка, завеждащ катедра, която обожавам Simple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт