Майчинството счетоводно-84

• 35 503
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте!
Имам въпросчета и ще се радвам някой да ми даде отговор.
1. Надвишила съм полагащите се 180 дни (трябвало да смятам всички болнични от януари 2019 до сега , като от декември съм непрекъснат болничен) и не ми достигат дни до 45- дневния болничен. За да не се занимавам с ТЕЛК, мога ли да си пусна платен отпуск, при положение, че вече имам заместник?
2. Терминът ми е на 05.07- самия 5 влиза ли в тези 45 дни, или броя от 04.07 включително назад? По приложения ми дава, че на 21.05 трябва да започне 45-дневният, ако пусна отпуск, то той трябва да е до 20.05 включително, нали?
Благодаря предварително за отговорите.

# 586
Бих искала да ви попитам как се процедира с платения отпуск преди излизане в болничен по майчинство? По-добре е да се позлва преди излизане в болничен или може да се прехвърли и да се ползва след 2-годишния  отпуск по майчинство?
Благодаря ви много за отговорите.

# 587
Бих искала да ви попитам как се процедира с платения отпуск преди излизане в болничен по майчинство? По-добре е да се позлва преди излизане в болничен или може да се прехвърли и да се ползва след 2-годишния  отпуск по майчинство?
Благодаря ви много за отговорите.
Може да се ползва и в двата варианта, избора си е твой.

# 588
  • София
Това не го разбирам, те дават или месец или нищо...

Не е така, ЛКК дават и по-малко дни. Например моят последен болничен преди 45 дневния е за 12дни.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 21:56 от Nandin

# 589
Благодаря ви за отговорите, момичета. Оказа се, че по-добрият вариант е да се преиздаде болничния с точния брой дни, които остават до 45-дневния.
Мама на принцеса, 5-ти не би трябвало да влиза в сметката. ТЕЛК лесно се минава. Колко дни не ти достигат?

# 590
  • София-Младост
Това не го разбирам, те дават или месец или нищо...

Не е така, ЛКК дават и по-малко дни. Например моят последен болничен преди 45 дневния е за 12дни.
За ТЕЛК пишех...но в случая явно не им е казано, че е необходимо болничния да е до 19-ти май, както става ясно от предния пост.

# 591
  • София
А ТЕЛК не издава ли само разрешение за продължаване на болничния?

# 592
Здравейте, в момента съм платена отпуска след майчинство, която изтича на 20.05.Фирмата,в която работя в момента не работи заради извънредното положение и е съкратила работниците си.Може ли да поискам да ме съкратят и мен преди да ми е изтекла отпуската или трябва да приключи и тогава.Притеснявам се да не ме накара да си пусна молба за напускане и да не мога да се възползвам от по-голяма борса,ако почнат работа преди да ми е изтекла отпуската и да не иска да ме съкрати.Благодаря на отзовалите се и дано не е много объркан въпроса ми.

# 593
  • София-Младост
Можете да поискате...но това искане малко звучи като ваша инициатива. За определени съкращения за майка с дете до 3г. се иска разрешение от ИТ.

# 594
Здравейте,
От октомври съм в майчинство (самоосигуряващо лице съм) и сега счетоводителката ми казва, че трябва да платя някакви осигуровки на стойност около 2500лв., а от НОИ щели да ми ги върнат после.....каква е тази въртележка не разбирам....тя ли нещо е объркала и сега си поправя бъкиите или има някаква такава практика?!
Благодаря.

# 595
Калина, това ти е изравняването на осигуровките от януари до септември за миналата година, ако си се осигурявала на по-ниска сума, а реалният доход е повече. Много го забравят това счетоводителите и мен също ме изненадаха първата година. Връщането не е точно връщане, а по-високо майчинство, което трябва да се изравни май, но заради ситуацията очакват след юни. Поне така ми обясниха на мен от НОИ след дълго издирване на разбиращ човек.

# 596
Благодаря hoaxy,
Вероятно е нещо такова,ама те така обясняват тия счетоводители, че иди ги разбери... "ще ти ги върнат, ще си прихванат нещо си, ще изравнят", пък ми беше важно да знам, щом ще ги върнат под формата на майчински, значи няма да е наведнъж.

# 597
  • София-Младост
2500лв. не са малко доплащане...но ако до октомври е имало висок доход и осигуряване на ниска сума...да, доплащат се...обаче не се връщат.

# 598
Еми аз реално нямам почти никакъв доход до октомври, защото бях в болнични, единствено за първото тримесечие съм декларирала доход, но не беше нещо фрапантно високо (не си спомням).

# 599
Здравейте,на 24.04.Аг ми издаде 45 дневния болничен.От 20до 23включително бях в болница и имам болничен за тези 3 дни.Получи се 1 ден дупка.24.04 и пуснах отпуска.Термина е 9 юни.Въпроса ми е този 1 ден отпуск ще се отразило на майчинството,впредвид че от 3.12.19г постоянна съм в болничен без прекъсване?Освен болничният ,нещо друго документи трябва ли да му предам на работодателя?Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт