Майчинството счетоводно-84

• 35 506
  • 737
  •   1
Отговори
# 570
  • София-Младост
Значи, щом нямате предварителна уговорка...да.
Лошото е, че ако спрат да плащат ЗО и по-скоро, ако спрат да подават декл.1...може и здравнонеосигурена да се окажете. Но това е в сферата на предположенията.
Дори и да ви прекратят ТД сега, ще получавате обезщетение до края на "първата година спрямо термина" . За втората вече ви трябва друга опция.

# 571
Здравните осигуровки по време на отпуск за бременост  и раждане и за отглеждане на малко дете, са за сметка на работодателя.

Rockstar , тази тема също  е за майчинството. Дори сега виждам, че има паралелно и друга такава.

Те май са ѝ направили услуга да не я съкратят, че да може да взима майчинство (и болнични) и затова очакват тя да си ги поема. Пише, че приключила работа с тях, ама не ѝ прекратили договора Сигурно има начини да ѝ прекратят договора, ако не си ги плаща сама.
Факта, че преди да затвори заведението не са ми казали, че ми правят услуга, напротив казаха ми, че няма никакъв проблем да си остана във фирмата, друг е въпроса, че не ми бяха споменали нищо за заплащане на ЗО, а и по закон нямат право да ме съкратят, ако спрат да ми плащат ЗО, после няма да ги търсят от мен, а от тях

Сама казваш, че заведението работи само зимата. Прекратява се работата, съответно и договорите. Не знам какъв ти е договорът. Сигурно е бил, а може и все още да е срочен. При някои варианти не можеш да се ползваш от защитата на чл. 333 от КТ за закрила при уволнение при бременност и майчинство. В момента имат не намален, а нулев обем на работа. Очевидно са ти направили услуга. Плащай си осигуровките, за да не ти прекратят договора и да не останеш без майчинство.

# 572
Здравейте,за първи път вземам пари от втората година майчинство и ми преведоха 305лв. Когато има почивни дни намалява ли сумата? Има ли идея някой защо са ми превели толкова? Благодаря

# 573
  • София-Младост
Здравейте,за първи път вземам пари от втората година майчинство и ми преведоха 305лв. Когато има почивни дни намалява ли сумата? Има ли идея някой защо са ми превели толкова? Благодаря
Ами хайде посочи периода, за който се отнася тази сума и тогава да разсъждаваме. Явно не е за цял месец и парите са изплатени пропорционално.
Сумата е фиксирана на 380лв. Почивните дни не я намаляват, тях ги има всеки месец:)

# 574
  • София
редактирам се, като изтривам въпросите си

Ще търся още отговорите, благодаря все пак.

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 14:01 от Brayda

# 575
  • София-Младост
Всичко е писано и обясняване нееднократно. Имате време да прочетете първа страница и някои отговори. В сайта на НОИ също е описана последователността.
Това за помощ в София все още  е проект. А щом е проект, значи не е прието и такава помощ не се изплаща.

# 576
Здравейте! Бременна съм с тризнаци. След първоначалното замайване от новината и свикване с мисълта, че ще съм многодетна майка, искам да ви попитам на каква социална помощ мога да разчитам и какви права имам? Имам по-голямо дете, за което никога не съм вземала детски надбавки, спомням си, че получих еднократна помощ при раждане. Ще се радвам, ако някой ми даде отговор относно еднократната помощ, детски надбавки, предимство може би при записване на детска ясла и т.н.

# 577
Здравейте! Бременна съм с тризнаци. След първоначалното замайване от новината и свикване с мисълта, че ще съм многодетна майка, искам да ви попитам на каква социална помощ мога да разчитам и какви права имам? Имам по-голямо дете, за което никога не съм вземала детски надбавки, спомням си, че получих еднократна помощ при раждане. Ще се радвам, ако някой ми даде отговор относно еднократната помощ, детски надбавки, предимство може би при записване на детска ясла и т.н.

Честито! Леко раждане и много да им се радвате!

Еднократната помощ от Социално подпомагане за раждане на тризнаци би трябвало да е за всяко от децата в размера за второ дете, щом едно от тях ти е второ, т.е. 3*600 лева. Освен това за близнаци, тризнаци и т.н. отпускат по 100 лева на месец на дете до навършване на 1 г., които се изплащат наведнъж. Провери и от общината дали не отпускат помощ за раждане, някои общини отпускат. За детските ясли, сестра ми има близнаци, има намаление на таксата за второто дете, предполагам, че и ти ще имаш за двете от тризнаците. Предимство може би също има, просто при нас няма проблем с местата в яслите. Най-добре във вашата община да се поинтересуваш, а за детските да питаш в Социално подпомагане. И по телефон дават информация и най-добре предварителни да ги питаш, след като се родят децата, за да можеш да си подготвиш необходимите документи, ако отговаряш на условията, и да ги подадеш, когато отидеш да си подадеш за еднократната помощ при раждане

# 578
  • София

https://pravatami.bg/6293/2
За ясла, зависи от кой град сте, но би трябвало на всякъде да има някакво предимство

# 579
Благодаря ви, момичета!

# 580
Моля за разяснение: след непрекъснат болничен от 180 дни, от ТЕЛК разрешиха издаване на нов болничен до започване на майчинството. Новия болничен е издаден до 23.05, а реално 45-дневния (сметнато по ПРМ) трябва да започне от 19.05. Проблем ли е, че има разминаване в датите, т.е. трябва ли болничния преди 45-дневния да е за 25 дни, за да съвпаднат датите, а не както сега за 30 дни и реално кога трябва да отида за 45-дневен: на 19.05 или на 24.05?
Дано да го обясних правилно.

# 581
  • София-Младост
Това не го разбирам, те дават или месец или нищо...
Би следвало 45 дневния да "прекъсне" предишния.
За него си отивате навреме. Имате застъпване само на 19-23.05.,не знам къде ги сметнахте тези 25 дни.
И нали затова разговорно го наричаме 45 дневния болничен, защото е за 45 дни преди термина. Няма как да е за 30...в общия случай.

# 582
Най-вероятно има предвид този, който сега й е даден за 30 дни до 23.05, дали не може да бъде за 25 дни, за да няма застъпване с последния 45 дневен, който трябва да започне от 19.05 или поне аз това разбрах.. но той така или иначе 45 дневния ще прекъсне настоящия от 19.05 и според мен изобщо няма проблем..

# 583
Издаден е болничен за 30 дни, до 23.05. Термина е на 03.07, затова и предположих, че 45-дневния ще започне от 19.05. За да са точно 45 дни по мои сметки, болничния преди 45-дневния трябва да е за 25 дни, т.е. до 18.05. И затова питам: проблем ли е, че е до 23.05 ? Ако не е проблем, кога да отида за 45 дневен: като изтече този, т.е. на 24.05 или на 19.05 както съм го сметнала по ПРМ?

# 584
  • София-Младост
45 дневния ще си е за 45 дни и ще е с начална дата 19.05.
А дали ще отидете на 19-ти, 23-ти или 31 май...няма никакво значение. Просто се разберете с АГ кога да отидете. Дори и да е по-късно, той може да го издаде със задна дата.
Не е проблем за първия болничен, че е до 23.05.. Когато работодателя подаде в НОИ 45 дневния, той дефакто ще прекъсне първия. И така първия ще ви е до 18.05.вкл. , това по отношение на плащането, иначе на хартията ще си пише, че е до 23-ти.

Общи условия

Активация на акаунт