Майчинството счетоводно-84

• 35 509
  • 737
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте, на 21.02. 2020г. родих моето бебче преждевременно. Терминът ми беше 22.04.2020г. В момента съм в болничен за отглеждане на дете до 04.07. 2020г. Въпросът ми е кога и трябва ли да подавам някаква молба за майчинство пред работодател и от кога реално се смята то (от дата на раждане или дата на термин). Благодаря предварително!

# 556
  • София-Младост
Здравейте, на 21.02. 2020г. родих моето бебче преждевременно. Терминът ми беше 22.04.2020г. В момента съм в болничен за отглеждане на дете до 04.07. 2020г. Въпросът ми е кога и трябва ли да подавам някаква молба за майчинство пред работодател и от кога реално се смята то (от дата на раждане или дата на термин). Благодаря предварително!
В момета ползвате третия болничен, които включва и 45 дни, които не сте ползвали, заради преждевременното раждане, нали така? Т.е. не е за отглеждане на дете, а все още е от тези 135 дни с болничен за бременост и раждане.
След него се подава молба декларация за получаване на обезщетение за периода до 410 дни. И чак тогава идва периодът на т.нар. втора година, отпуск за отглеждане на дете до 2г. възраст.

# 557
Моля, да ме извините ако е коментирано. Термина ми беше 18.03, родих на 05.03. Кога приключва първата година от майчинството-на датата на раждане или на термина. Благодаря

# 558
  • София-Младост
Моля, да ме извините ако е коментирано. Термина ми беше 18.03, родих на 05.03. Кога приключва първата година от майчинството-на датата на раждане или на термина. Благодаря
На 17.03.2021 вкл., водещ е термина в случая.

# 559
Здравейте , имам 13 години стаж без прекъсване, не съм била регистрирана в бюрото по труда, осигурявана съм , но предвид ситуацията може би предстоят съкращения. През есента трябва да раждам. Какъв е пътя , осигуряване, майчинство т.е. от получаване на обезщетение за безработица към майчинство ????

# 560
  • Ямбол
Майчинството е обезщетение за временната невъзможност да работиш. Ако не си към момента на раждане в трудови правоотношения, няма за какво да те обезщетяват. Не знам дали все още съществува социално майчинство за такива, които не работят.

# 561
  • София
Има тема за майчинството някъде. Май бременна не могат да съкратят...

# 562
Доколкото знам, бременните са защитени от уволнение, ако не са в изпитателен срок и са уведомили работодателя си за бременността си с официален документ от лекар.

# 563
# 564
КТ, член 333 (5) Бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

Тоест, може с предизвестие само при закриване на предприятието, при отказ да се премести с предприятието, когато незаконно уволнен служител трябва да бъде възстановен на същата длъжност и при обективна невъзможност да изпълнява трудовия си договор. Без предизвестие поради присъда или дисциплинарно уволнение (но последното само с разрешение на Инспекцията по труда).
Аз си мисля, че и при масови съкращения може да се уволни бременна служителка.
Внимавай, не подписвай взаимно съгласие.
За майчинство, гледай да си намериш нов работодател след съкращението (ако се случи), разбирам, че е почти невъзможно.
Предполагам, че си дала на работодателя документ, който удостоверява, че си бременна.

# 565
Здравейте, имам въпрос с който попитах две счетоводителки и двете ми отговориха различно. Работих, като сервитьорка в заведение, което работи само през зимата, сключих договор на 15.10.2018г. и май месец приключихме, но на мен не ми прекратиха договора, защото бях бременна в 3ти месец, и от тогава съм в болничен до термина ми, който беше на 27.11.2019г.,през това време ме карат всеки месец да давам по 30 лв. на счетоводителката за здравни осигуровки, днес 5 месеца по-късно работодателя ми звъни и ми казва, че трябва да платя здравните си осигуровки  на стойност 200лв..Въпроса ми е аз ли трябва да си ги плащам ЗО или фирмата в която работих, две мои познати са бременни и техните работодатели не ги карат да плащат и стотинка.

# 566
  • София-Младост
Здравните осигуровки по време на отпуск за бременост  и раждане и за отглеждане на малко дете, са за сметка на работодателя.

Rockstar , тази тема също  е за майчинството. Дори сега виждам, че има паралелно и друга такава.

# 567
Здравните осигуровки по време на отпуск за бременост  и раждане и за отглеждане на малко дете, са за сметка на работодателя.

Rockstar , тази тема също  е за майчинството. Дори сега виждам, че има паралелно и друга такава.

Те май са ѝ направили услуга да не я съкратят, че да може да взима майчинство (и болнични) и затова очакват тя да си ги поема. Пише, че приключила работа с тях, ама не ѝ прекратили договора Сигурно има начини да ѝ прекратят договора, ако не си ги плаща сама.

# 568
  • София-Младост

кукумицинка
Благодаря ти, днес явно не ми е ден за четене с разбиране...не знам що се пъна да отговарям. Simple Smile
В този случай по 29.28 лв. на месец. Ако и взимат и пари за платежното...

# 569

Те май са ѝ направили услуга да не я съкратят, че да може да взима майчинство (и болнични) и затова очакват тя да си ги поема. Пише, че приключила работа с тях, ама не ѝ прекратили договора Сигурно има начини да ѝ прекратят договора, ако не си ги плаща сама.
Факта, че преди да затвори заведението не са ми казали, че ми правят услуга, напротив казаха ми, че няма никакъв проблем да си остана във фирмата, друг е въпроса, че не ми бяха споменали нищо за заплащане на ЗО, а и по закон нямат право да ме съкратят, ако спрат да ми плащат ЗО, после няма да ги търсят от мен, а от тях

Общи условия

Активация на акаунт