Майчинството счетоводно-84

• 35 176
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
Според вас кога ще бъде преведено майчинството за месец април с тези почивни дни? На 5-ти? Кога излиза календара за май?
Ще бъде преведено нормално.1 и 6 май са петък и сряда-дни,в които не се превежда майчинство.

# 616
  • София
Здравейте,

На 10 юни ми предстои да изляза в 45-дневен болничен за раждане. Интересува ме кога следва да бъде изплатен този болничен, в началото на следващия месец или по-късно?

И кога започва изплащането на майчинство след раждането? Ако то се случи на термин 23 юни (както би трябвало да е в моя случай), кога най-късно трябва да бъде преведено майчинството?

Опитвам се да си предвидя "доходите" с оглед на сметки и кредити. Работя на безсрочен ТД от няколко години без прекъсване. Ще бъда много благодарна на тези, които вече са получавали обезщетение и могат да споделят какви са сроковете за неговото изплащане.

Благодаря предварително! Flowers Cherries

# 617
  • София-Младост
Вариант 1. Взимате юни болнични я и веднага го предавате на работодателя, а той веднага още през юни го предава в НОИ.
Изплащането ще е в началото на юли.
Вариант 2. Взимате болничния и го предавате през юни, крайният срок на работодателя е 10.07.. Той предава болничния към НОИ през юли, плащане в рамките на 10 работни дни.
За всеки следващ болничен процедурата е същата.

За тези плащания се говори поне по веднъж на всяка страница.

# 618
Здравейте  Simple Smile бременна съм в 7 месец и от началото съм в непрекъснат болничен. Оказва се обаче че при издаването на последния болничен лист има разминаване с датите - на болничния пише до 22 април вкл., но в личната амбулаторна карта до 23 април. Съответно аз съм се подвела и новият болничен е пуснат от 24 април.
Та- този 23 април става 1 ден прекъсване. Какво се случва и какви са ми опциите?
Благодаря предварително!  Simple Smile

# 619
Здравейте! Имам следния казус. Имах издаден болничен от Лкк - гр. Велико Търново, който изтече на 22.04. Поради ред причини не можах да го удължа. В момента се намирам в гр. Шумен и от тук ми казаха, че не могат да го удължат, т. Като е със задна дата. Въпросът ми е остави ми една дупка от 22.04., която на работа ще оправя с отпуска, но след това мога ли да изляза пак болничен, какъв е редът и може ли да стане от лекар/лкк в Шумен? По постоянен адрес съм гр. Шумен. Сшедящия ми гинеколог и личния ми лекар са във Велико Търново.

# 620
На 19.04 ходих до работа да подписвам декларация за майчинство, въпроса ми е кога фа очаквам да ми бъде пуснато майчинство и отразява ли се в сайта на НОИ както болничните ?

# 621
На 19.04 ходих до работа да подписвам декларация за майчинство, въпроса ми е кога фа очаквам да ми бъде пуснато майчинство и отразява ли се в сайта на НОИ както болничните ?
Отразява се.И подаването на декларацията ще бъде отразена в НОИ.

# 622
Ти като говори с тях, пита ли ги дали ще ти издадат нов болничен? Питай личния лекар. Няма как да се знае той дали ще прецени, че състоянието ти е за нов болничен.

# 623
Здравейте,

Някой има ли яснота по следния казус, понеже от ЛКК комисията, която ми издава болничните, тотално ме подведоха и три пъти ми казаха различни неща. Вече съм използвала 180 дни болничен без прекъсване от началото на бременността. Не ми стигат 16 дни до 45-дневния болничен. От ЛКК ме посъветваха да направя прекъсване 2 дни (да взема примерно платена отпуска) и след това личен лекар да издаде за 14 дни, за да не се явявам на ТЕЛК. После обаче, същата тази комисия, ми заяви, че не можело така, защото вече съм имала 180 дни.  Обаждах се и в НОИ за справка. От там ми казаха, че ако има прекъсване, може да се издаде нов болничен, но общо взето не ме доизслушаха и побързаха да ми затворят. Та мисълта ми е, ако някой е имал подобен казус, да сподели.

# 624
Здравейте! От 10.03 съм в 45 дневен отпуск по майчинство, който е издаден на 02.04 и е постъпил на 08.04. На 26.03 ми е издаден 42 дневен болничен за раждане, който е постъпил в ЕРБЛРО на 01.04. (така излиза в онлайн системата на НОИ)
Работодателят ми изплати възнаграждение за работните от март месец дни, но от НОИ още нищо не съм получила. Минали са 10 работни дни от постъпването на 45 дневния болничен и взех да се чудя дали всичко е изрядно с документите. Къде да проверя какво се случва или аз нещо не схващам кога трябва да бъдат изплатени обезщетенията?

# 625
  • Пловдив
Здравейте! От 10.03 съм в 45 дневен отпуск по майчинство, който е издаден на 02.04 и е постъпил на 08.04. На 26.03 ми е издаден 42 дневен болничен за раждане, който е постъпил в ЕРБЛРО на 01.04. (така излиза в онлайн системата на НОИ)
Работодателят ми изплати възнаграждение за работните от март месец дни, но от НОИ още нищо не съм получила. Минали са 10 работни дни от постъпването на 45 дневния болничен и взех да се чудя дали всичко е изрядно с документите. Къде да проверя какво се случва или аз нещо не схващам кога трябва да бъдат изплатени обезщетенията?
Аз от 17.03 съм в 45 дневен,на 23 .04 получих частта за март..Ако искаш звънни и питай,ако някой ти вдигне де

# 626
Здравейте,  болничен съм до 30.04 вкл , следващият трябва да бъде издаден от 01.05 , но има ли значение , че се води неработен ден?

# 627
  • София-Младост
Важно е кога  е предаден в НОИ от работодателя, а аз тук не виждам да е казано това.
Тогава броите 10 дни. А неговия краен срок е 10.05..
Другото е подаването от лекарите към НОИ, но то не ви касае.
Здравейте,  болничен съм до 30.04 вкл , следващият трябва да бъде издаден от 01.05 , но има ли значение , че се води неработен ден?
Няма значение.

# 628
  • Велико Търново
Здравейте, публикувам си отново въпроса с надеждата че ще ме посъветвате, въпреки че не е 100% счетоводен.
Получих информация, че собственика на фирмата в която работя предвижда да ме съкрати поради намаляване на обема работа. Към момента тече третата година от майчинството ми, а имам колега (мъж) на същата длъжност. Моля за насока дали ИТ ще даде съгласие, ако се направи искане ( според вас, предвид обстоятелствата) и съответно, аз кога ще бъда уведомена при запитване направено към ИТ или при евнтуално получен отговор. Изобщо ще бъда ли известена ако получат отказ, или тази информация ще послужи само на работодателя ми.
Благодаря

# 629
Здравейте! Искам да попитам от коя дата следва да се пусне заявление за платения годишен отпуск, следващ отпуска за отглеждане на дете до 2 годишна възраст. Детето е родено на 11 май - според мен платения годишен трябва да започне от 12 май (или майката трябва да се яви на работа тогава, ако не иска отпуск ). Правилно ли разсъждавам?

Общи условия

Активация на акаунт