Майчинството счетоводно-84

• 35 134
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
  • София-Младост
Здравейте, през август приключва отпуска ми за отглеждане на дете до 2 години. В момента съм бременна отново и новия ми термин е в началото на декември.
Въпросът ми е дали от финансова гледна точка е по-добре да се върна на работа за месеците от август до ноември или мога да ползвам болничен и да не започвам работа отново?
Благодаря!
Хайде пак да гадаем.
С термин началото на м.12, означава че ще излезете в 45 дневне вероятно средата на октомври. Т.е. определящия за обезщетението доход ще е до м.09 вкл.
Два месеца не биха се отразили драстично на обезщетението най-вероятно...другото е, че вероятно имате натрупан платен отпуск, ползвайте го и така няма да има дилема.

# 646
Здравейте мами и от мен, понеже при мен беше проблем да работя в средствата, която се намирах излезнах в болничен доста по-рано, сега съм в 19г.с с термин 26 септември.. Каква ми е задачата след болничния аз ли подавам декларация в НОИ за майчинство или автоматично си подават информацията и изчислението за тези 45 дни аз ли си ги смятам от датата на термина назад или ..

# 647
# 648
  • Пловдив
Здравейте,След раждане всички болнични ли се дават на работодател?

# 649
  • София
Естествено, балничен като болничен, различна е само причината

# 650

Да, той трябва да ги подаде в НОИ.
Вие трябва да ги представите до 2 работни дни от издаването, а работодателят да ги подаде в срок.

# 651
  • Пловдив
Благодаря ви.Питам защото нали са няколко болнични-от болницата,от гинеколога,от педиатъра на детето и затова..

# 652
Здравейте мами и от мен, понеже при мен беше проблем да работя в средствата, която се намирах излезнах в болничен доста по-рано, сега съм в 19г.с с термин 26 септември.. Каква ми е задачата след болничния аз ли подавам декларация в НОИ за майчинство или автоматично си подават информацията и изчислението за тези 45 дни аз ли си ги смятам от датата на термина назад или ..

От мястото, където си следите бременността би трябвало да Ви изчислят коя дата се пада 45 дни преди термина Ви. Във Вашия случай би трябвало да е 12.08. Съответно от там ще Ви издадат и 45-дневния болничен. След това от болницата, където ще родите, ще издадат 42-дневен, а после ЛЛ или педиатър на детето ще Ви издаде 48-дневен (общо 3 болнични листа или 135 дни). След изтичане на този срок трябва да попълните и предоставите на работодателя си молба-декларация до НОИ за изплащане на обезщетение за бременност и раждане за остатъка от 135 до 410 дни. Към нея прикрепяте копие от Акта за раждане на детето. Работодателят съответно има ангажимента да входира тази декларация в НОИ.

# 653
Здравейте, имам следния въпрос и се надявам, че можете да ми помогнете. С рискова бременност съм и от януари съм в постоянен болничен. Към момента съм изразходила 122 дни болничен, но предстоят май и юни и с тях ще станат или дори ще мина с ден-два 180 дни. Терминът ми е средата на август и 45-дневния болничен трябва да започне от 1.07. Той влиза ли в тези 180 дни или е отделно? Също така тъй като съм с риск от преждевременно раждане какво се случва с тези 45 дни, ако родя по-рано?

# 654
  • Бургас
Здравейте,
Аз съм в подобна ситуация.
45 дневния е отделно от тези 180 дни. В моя случай не ми стигаха 5 раб. дни между 180 дни и  до 45 дневния. Аз си пуснах отпуск, който ми се полагаше и не бях взела от миналата година. Е фирмата не ми го изплати, но поне вече съм в майчинство. Успех и на вас!

# 655
Точно така, тези 135 дни не влизат в 180-те. Ако не Ви стигнат дните до 45-дневния, можете да пуснете платен отпуск за остатъка от дните или да направите един ден прекъсване пак с отпуск и после да се издаде отново болничен за колкото дни остават. На мен не ми стигнаха 16 дни. Пуснах 2 дни отпуск и после ЛЛ ми издаде за 14 дни. Важното е в последните 3 години да не надвишавате 360 дни болнични с прекъсване.

# 656
  • София-Младост
Също така тъй като съм с риск от преждевременно раждане какво се случва с тези 45 дни, ако родя по-рано?
Прибавят се към последния болничен.

# 657
Здравейте!
Не успях да намеря точен отговор на въпросите си. За пръв път се сблъсквам с нещо такова и съм леко неориентирана.
Към момента нямам стаж. Възможно ли е при забременяване (все още не е ясно) да започна да си плащам осигуровки във фирма на познат (ще успея да събера 7-8-9 месеца до евентуалното раждане), а след него да продължа до събирането на 12 месеца?
След това трябва ли да продължа да плащам нещо?

# 658
  • София-Младост
Възможно е.
После се плаща здравна вноска само.

# 659
Възможно е.
После се плаща здравна вноска само.

Много благодаря за бързия отговор!

Общи условия

Активация на акаунт