Майчинството счетоводно-84

• 35 145
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
  • София-Младост
Здравейте, публикувам си отново въпроса с надеждата че ще ме посъветвате, въпреки че не е 100% счетоводен.
Получих информация, че собственика на фирмата в която работя предвижда да ме съкрати поради намаляване на обема работа. Към момента тече третата година от майчинството ми, а имам колега (мъж) на същата длъжност. Моля за насока дали ИТ ще даде съгласие, ако се направи искане ( според вас, предвид обстоятелствата) и съответно, аз кога ще бъда уведомена при запитване направено към ИТ или при евнтуално получен отговор. Изобщо ще бъда ли известена ако получат отказ, или тази информация ще послужи само на работодателя ми.
Благодаря
Няма такова понятие трета година от майчинството".
Дали ще даде съгласие,никой не може да ви отговори тук.
Не е длъжен да ви уведомява, че е пуснал запитване. Но е длъжен първо да го получи и след това да предприеме мерките за съкращение.
http://www.gli.government.bg/page.php?c=69&d=256

Здравейте! Искам да попитам от коя дата следва да се пусне заявление за платения годишен отпуск, следващ отпуска за отглеждане на дете до 2 годишна възраст. Детето е родено на 11 май - според мен платения годишен трябва да започне от 12 май (или майката трябва да се яви на работа тогава, ако не иска отпуск ). Правилно ли разсъждавам?
Да, правилно.

# 631
Здравейте,
По план трябваше да изляза в 45-дневен болничен на 23.04, но останах да работя още малко.
ЧР ми издадоха бележка, че ще работя до 08.05 включително. С АГ се разбрахме да ми пусне болничен от 11.05.
Въпросната бележка от ЧР АГ ли трябва да я представи в НОИ, защото тя не беше много запозната и каза, че не е имала такъв случай досега. Ако те подават болничните онлайн, как става представянето на бележката?

# 632
  • Велико Търново
Благодаря, Ала-Бала!

# 633
  • София-Младост

Аmélie, не се представя в НОИ.
Но вие я имайте предвид при изравнителния болничен. Да споменете на ЛЛ, че е по-късно взет първия, защото сте работила до тогава.

# 634
Благодаря! Задължително ще кажа на ЛЛ, за може да ми ги сметне вярно после.

# 635
Здравейте ! Моля ви искам да попитам само акт за раждане и декларация към работодател ли трябва да попълня за да ми даде личната болничен от 135 до 410 ден на майчинството. Четох 100 места и немога да разбера дали е само това и дали се попълват други декларации ..

# 636
  • София-Младост
Не се издава болничен за този период. Само приложението до НОИ се дава на работодателя, за да получавате обезщетение.

# 637
Мами, моля да ми кажете в декларацията от 135 ден до 410 ден коя дата пиша ? Последния болничен изтича на 23.05 (135 ден) коя дата пиша 23.05 или 24.05 от (136 ден )

# 638
  • София-Младост
От 136.

# 639
Не съм сигурна дали въпросът ми е за тази тема, но ще се радвам да споделите опит. Възможно ли е болничен по бременност да се издава за бъдеща дата, например преглед на 1ви и болничният да започва от 10-ти?

# 640
  • Plovdiv, Bulgaria
Болничен може да се издаде със задна дата, не и с дата предварително.

# 641
Здравейте! Имам питане относно болничния. Знам,че за майчинството ти трябват 12м стаж и трудов договор към момента на излизане,за получаване на минимум МРЗ,но за болничния има ли значение дали си бил на 4 или на 8 часа? Или пак са на база МРЗ за страната? Осигурявана съм на МРЗ последните 24 месеца (16м на 4ч и 8м на 8ч) Благодаря!

# 642
Здравейте! Имам питане относно болничния. Знам,че за майчинството ти трябват 12м стаж и трудов договор към момента на излизане,за получаване на минимум МРЗ,но за болничния има ли значение дали си бил на 4 или на 8 часа? Или пак са на база МРЗ за страната? Осигурявана съм на МРЗ последните 24 месеца (16м на 4ч и 8м на 8ч) Благодаря!
Мисля, че няма значение.

# 643
Мисля, че няма значение.
Благодаря! надявам се..

# 644
Здравейте, през август приключва отпуска ми за отглеждане на дете до 2 години. В момента съм бременна отново и новия ми термин е в началото на декември.
Въпросът ми е дали от финансова гледна точка е по-добре да се върна на работа за месеците от август до ноември или мога да ползвам болничен и да не започвам работа отново?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт