Майчинството счетоводно-84

• 35 114
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте,
При ползване на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г по чл167а, разбрах, че здравните вноски са за сметка на работодателя. А при следваща бременност, как тези месеци ще се вземат в предвид за изчисляване на обезщетение, защото доколкото разбрах, други осигуровки не се полагат.
Също така, този отпуск може ли да не се ползва наведнъж. Искам да ползвам до отваряне на детските градини, но да го прекъсна веднага, щом е възможно и ако е необходимо да го ползвам при нужда занапред.
Благодаря

# 676
За прекъсването може да го направош по всяко време. После да си доизползваш остатъка,  когато искаш.  
За другата част от въпроса ти не мога да ти отговоря.

# 677
  • София
Потвърждавам, днес влязох в НОИ с ПИК и видях, че ми е сменен IBAN-a, вече е този на ДСК. Това наистина много ме облекчи (трябваше да се разхождам за документи и тнт). Много съм доволна, че така стана Simple Smile

# 678
И аз проверих айбана вече ми е на ДСК , но имам въпрос , понеже имах пари в старата сметка на сосиете, дали автоматично са ми прехвърлени на тази, защото нали вече са валидни картите на ДСК само?

# 679
  • София
И аз очаквам това да разбера, защото не мога да вляза в онлайн банкирането днес.
Имам да си плащам един преглед следобед, ще разбера.

# 680
  • София-Младост
Здравейте,
При ползване на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г по чл167а, разбрах, че здравните вноски са за сметка на работодателя. А при следваща бременност, как тези месеци ще се вземат в предвид за изчисляване на обезщетение, защото доколкото разбрах, други осигуровки не се полагат.
Също така, този отпуск може ли да не се ползва наведнъж. Искам да ползвам до отваряне на детските градини, но да го прекъсна веднага, щом е възможно и ако е необходимо да го ползвам при нужда занапред.
Благодаря

Смятат се на база МРЗ.
Може да се ползва на части, но не по-малко от 5 работни дни. Документи се подават най-малко 10 работни дни преди датата, от която желае да ползва отпуска
 Отпускът се прекъсва по искане на майката (осиновителката) или бащата (осиновителя) - с писмено заявление до предприятието.
При следващо ползване, отново се подава цялата бумащина.

# 681
Благодаря, това, за десетте дни не го знаех.

# 682
Здравейте, отказах се в следния казус. Имам бебе на 5 месеца. Работих и се Осигурявах се дълги години в фирмата на мъжа ми, като сервитьор. Сега обаче с обявяване на извънредното положение, още на 13ти март затворихме заведението и спряхме дейността на фирмата. Какво се случва с моето майчинството ако не възобновим дейността на фирмата? Да спомена че за месец март си имам нормален превод и всичко е наред, но от тук нататък....?

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 14:16 от villygdr

# 683
И аз очаквам това да разбера, защото не мога да вляза в онлайн банкирането днес.

Проверих на банкомата , всичко ми е точно в сметката, картата ми е активна също.

# 684
Здравейте, четох в сайта на НОИ и пак не можах да се ориентирам, моля за помощ
Термин 20.04.2020, раждане 27.04.2020
Издаден болничен за 45 дни  06.03.2020-19.04.2020
Издаден болничен за 42 дни 27.04.2020-07.06.2020

Явно, че нещо трябва да се направи, но какво? Да се анулира някой от болничните ли?
Благодаря предварително!

# 685

Проверих на банкомата , всичко ми е точно в сметката, картата ми е активна също.
Къде да търся IBAN-а в НОИ? Имам ПИК

# 686

Аз го проверих в секцията за получаване на наследствена пенсия, провери там където ти изплащат обезщетението ( болничен, пенсия и т.н)

# 687

Аз го проверих в секцията за получаване на наследствена пенсия, провери там където ти изплащат обезщетението ( болничен, пенсия и т.н)
Благодая много Simple Smile 5 пъти гледах и чак сега видях Simple Smile сменен е и при мен. Сега остава работодател, допълнително здравно осигуряване Sad само разкарване и чакане на опашки

# 688
Здравейте, четох в сайта на НОИ и пак не можах да се ориентирам, моля за помощ
Термин 20.04.2020, раждане 27.04.2020
Издаден болничен за 45 дни  06.03.2020-19.04.2020
Издаден болничен за 42 дни 27.04.2020-07.06.2020

Явно, че нещо трябва да се направи, но какво? Да се анулира някой от болничните ли?
Благодаря предварително!

Не си спомням с точност детайлите, но за разликата трябва да ви се издаде нов болничен. Не помня от болницата ли беше или АГ като предполагам, че последния ви болничен вече е от педиатъра на детето. Звъннете на АГ което ви е водело консултацията и ще ви кажат с точност от къде трябва да ви извадят болничния.

# 689
  • София-Младост
Оникс, АГследил бремеността трябва да издаде болничен за дните на преносване.

Общи условия

Активация на акаунт