Майчинството счетоводно-84

• 35 082
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
Ала-бала, Mira94, много ви благодаря!

# 691
  • София
Здравейте на всички. Аз съм голям лаик по икономически върпоси и за това искам да попитам вас, как би повлияло ползването на болничен по време на бременността ми (в 4-ти месец съм) върху срока и размера на получаване на майчинството? Чух, че имало значение дали излизам в болничен до край или с прекъсване (т.е. ползвам седмица болничен примерно и после се връщам на работа).
Средата на септември взимам 45 дневния болничен, но преди това мога ли, ако съм преуморена или имам друго неразположение свързано с бременността, да отида при следящият ме АГ по ЗК и да си взема примерно 10 дни почивка ''безнаказано'' ? И има ли значение какво пише в болничния?

Всякаква хвърлена светлина по въпроса ще ми е от полза. Благодаря Heart

# 692
  • София-Младост
Ако тези 10 дни са през септември, няма абсолютно никакво значение.
Почти всеки пети или десет ипост е с този въпрос...малко четене не вреди.
В болничния винаги се вписва диагнозата, на база на коята е издаден.

# 693
Върху срока на майчинството не виждам как би повлиял болничния. Върху размера - има значение дали последните 18 месеца от излизането в болничен сте били без промяна в заплатата си или пък не сте имали прекъсване на трудовите взаимоотношения. Ако не сте имали такива - не би повлиял, защото се изчислява на 18-месечна база. Т.е. за времето, в което сте в болничен, ще получите горе-долу същата сума, като месечното си възнаграждение. След това, когато се изчислява размера на майчинските помощи, за осигурителен доход за този перод се взема сумата, изплатена Ви от НОИ. Най-добре си вземете ПИК код от НОИ и можете да си направите прогнозна справка на сайта им.

# 694
  • София-Младост
Върху срока на майчинството не виждам как би повлиял болничния. Върху размера - има значение дали последните 18 месеца от излизането в болничен сте били без промяна в заплатата си или пък не сте имали прекъсване на трудовите взаимоотношения. Ако не сте имали такива - не би повлиял, защото се изчислява на 18-месечна база. Т.е. за времето, в което сте в болничен, ще получите горе-долу същата сума, като месечното си възнаграждение. След това, когато се изчислява размера на майчинските помощи, за осигурителен доход за този перод се взема сумата, изплатена Ви от НОИ. Най-добре си вземете ПИК код от НОИ и можете да си направите прогнозна справка на сайта им.
Ми не съвсем, защото има едни 3 работни дни с.за сметка на работодателя, изчислени на 70% от брутото.

Майчински помощи, осигурителен доход...малко няма връзка, да не кажа никак.
Отделно, че такъв термин "майчински помощи"...няма.

# 695
Написала съм “горе-долу”. Тези три дни не биха повлияли, особено, ако болничният е за дълъг период от време без прекъсване, а не с прекъсвания. Ок, не “майчински помощи” , а “парично обезщетение за бременност и раждане”. И как да няма връзка, нали това обезщетение се изчислява на база осигурителен доход.

# 696
  • София-Младост
В последствие при изчисление на някакво обезщетение за периода на болничен, се взима "сумата от която е изчислено обезщетението", а не самото обезщетение.

# 697
Да, така е. И ако заплатата е била без промяна, излизането в болничен не би повлияло върху прогнозното обезщетение за бременност и раждане.

# 698
  • София
Здравейте,
тези 10 дни няма да са през септември; Ще има прекъсване; И заплатата ми е променена също. Едно повишение март 2019 и още едно юли 2019.
Нямам пик за нои и с един онлайн калкулатор (този на кик.бг) си въведох осигурителния дохох и какви болнични съм ползвала последните 2г и получих 66лв дневно обещетение за майчинство.

Значи да не ползвам болничен по бременни причини до 45 дневния и ако ползвам, хипотетично, 10 дни юли месец, ще получа по-малко от 66лв дневно обещетение след като родя?

# 699
Някой има ли идея защо се бави превода на майчинството?

# 700
  • Пловдив
Аз си получих превод за 45 дни болничен.

# 701
Някой има ли идея защо се бави превода на майчинството?
Още сутринта в 9:30 имах превод.

# 702
На коя банка? Аз съм на ДСК и още няма , а винаги до 10 ч са превеждали

# 703

При мен е същия случей. Явно забавянето е само за ДСК...Rolling Eyes

# 704
Райфайзен

Общи условия

Активация на акаунт