Майчинството счетоводно-84

• 35 568
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
  • ВАРНА
Четох новия закон за извънредната ситуация и доколкото разбирам при пускане на неплатена отпуска за гледане на дете до 12г се признава само за трудов,но не и за осигурителен стаж,така ли ? Т.е. здравните осигуровки трябва да се внасят самостоятелно от майката? А за целия период ли е или може да се пуска с прекъсвания,ако се наложи ? Не видях това да е уточнено ...

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 17:00 от morgana07

# 346
  • София-Младост
Четох новия закон за извънредната ситуация и доколкото разбирам при пускане на неплатена отпуска за гледане на дете до 12г се признава само за трудов,но не и за осигурителен стаж,така ли ? А за целия период ли е или може да се пуска с прекъсвания,ако се наложи ? Не видях това да е уточнено ...
Това ли визираш?
Съвсем друго е това, няма общо с неплатения отпуск по 167 а от КТ.
Скрит текст:
чл. 173а
(2) Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение по искане на:
1. бременна работничка или служителка, както и на работничка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;
2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
3. работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
4. работник или служител, който не е навършил 18-годишна възраст;
5. работник или служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто;
6. работник или служител с право на закрила при уволнение по чл. 333, ал. 1, т. 2 и 3.
(3) Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1 и 2, се признава за трудов стаж.“

# 347
  • ВАРНА
Да,това имам предвид - т.2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст

"Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1 и 2, се признава за трудов стаж." Но когато свърши платената и се продължи евентуално с неплатена се счита за трудов но не и за осигурител стаж ? Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 17:09 от morgana07

# 348
  • София-Младост
Да,това имам предвид - т.2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст

"Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1 и 2, се признава за трудов стаж." Но когато свърши платената и се продължи евентуално с неплатена се счита за трудов но не и за осигурител стаж ? Rolling Eyes
В този случай да.
Иначе има неплатен по чл.167а от Кт за дете 2-8 години, по 6 месеца за всеки родител, той се зачита за трудов и осигурителен стаж.

# 349
Аз отново ще си напиша казуса и наистина се надявам да получа отговор, защото съм много притеснена, а не знам кой да попитам.. Бременна съм в 12 гс, в болничен съм и ще съм така до края на бременността. Интересува ме ако в създалата се ситуация фирмата, в която работя фалира, какво се случва с изплащането на болничния ми или вече майчинството, ако се случи по-напред във времето? Не искам да мисля, че ще се стигне чак до там, но все пак искам да съм подготвена за вариантите.

# 350
  • ВАРНА

В този случай да.
Иначе има неплатен по чл.167а от Кт за дете 2-8 години, по 6 месеца за всеки родител, той се зачита за трудов и осигурителен стаж.

Благодаря ! Прочетох за нужните документи за неплатен по чл.167а от Кт за дете 2-8 години - служебни бележки и от двата ми работодателя,при които съм работила след навършване на 2г на детето,нали ? И понеже пише,че може да е на части,а може да се наложи извънредно за 5дни да намеря начин да замествам колега поради липса на други кадри - значи пускам си сега 10дни предизвестие . После например 30,03-3,04 прекъсвам и се връщам за 5дни,за следващия прериод след това от 06,04 пак ли трябва всеки пък да се предвиди този 10 работни дни предварително предизвестие ? Сканирани и изпратени по мейл важат ли,защото единия работодател е в друг град ...

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 21:40 от morgana07

# 351
Здравейте, проблем ли е,ако между 2 два болнични по 30 дни има 3 дни неплатена отпуска?  Променя ли се начина на изчисляване? Или да пусна платена?

# 352
  • София-Младост

В този случай да.

Благодаря ! Прочетох за нужните документи за неплатен по чл.167а от Кт за дете 2-8 години - служебни бележки и от двата ми работодателя,при които съм работила след навършване на 2г на детето,нали ? И понеже пише,че може да е на части,а може да се наложи извънредно за 5дни да намеря начин да замествам колега поради липса на други кадри - значи пускам си сега 10дни предизвестие . После например 30,03-3,04 прекъсвам и се връщам за 5дни,за следващия прериод след това от 06,04 пак ли трябва всеки пък да се предвиди този 10 работни дни предварително предизвестие ? Сканирани и изпратени по мейл важат ли,защото единия работодател е в друг град ...
Не, трябва ти бележка от работодателя на бащата, че не е ползвал твоята част от отпуска.
Трябва ти
- писмено заявление за всеки отделен случай, подадено от майката или бащата (осиновителката или осиновителя), в което се декларира, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка.
И още важно:
1. Лицето, което иска да ползва родителски отпуск, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително (чл. 167а, ал. 7 КТ и чл. 49, ал. 1 НРВПО).
2. Родителският отпуск се заявява и ползва в календарни дни, респ. в календарни месеци. Затова в графа 6 на удостоверението - Приложение № 4, се посочват брой календарни дни/месеци (чл. 49, ал. 2 НРВПО).
3. Родителският отпуск може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни. Това изискване е с оглед да не се допуска ползване на отпуска в размер по-малък от 7 календарни дни, т.е. една седмица (чл. 167а, ал. 6 КТ).
4. Отпускът може да се прекъсва по искане на майката или бащата (осиновителката или осиновителя) с писмено заявление до предприятието (чл. 49, ал. 8 НРВПО).
5. Времето, през което се ползва родителският отпуск, се признава за трудов стаж (чл. 167а, ал. 8 КТ), поради което лицето, ползвало родителски отпуск, има право на платен годишен отпуск за периода на ползването му.

http://trudipravo.bg/mesechni-spisania/10-bestmat/informatzionen … roditelski-otpusk

Процедурата важи за всеки отделен случай, в който искате да ползвате този отпуск.
И ако работодателя няма против му ги изпратете сканирани на мейл.

Здравейте, проблем ли е,ако между 2 два болнични по 30 дни има 3 дни неплатена отпуска?  Променя ли се начина на изчисляване? Или да пусна платена?
Неработните дни, както и ползването на друг законоустановен отпуск не прекъсват временната неработоспособност.

Кети*9
Зависи в кой етап. Ако сте започнали ползване на 45дневния отпуск и ви се прекрати ТД, то ще си получите обезщетението до края на "първата" година.
Ако обаче сте в болничен за временна неработоспособност, нямате вариант, освен да отидете на борсата, или да си потърсите нов работодател.
Така или иначе обявяването в несъстоятелност не е процедура от днес за утре, ползвайте си болничните на този етап.

Последна редакция: сб, 28 мар 2020, 08:33 от Ала-Бала

# 353
Здравейте дами. Имам нужда от вашата помощ, ако някой е запознат ще се радвам да сподели. В началото на 45 дневния болничен съм, мъжът ми работи в чужбина (извън ЕС). Преди да затворят границите заминах при него, като целта беше да се върнем в БГ и да родя там. Но при тези обстоятелства не знам дали ще успеем да се приберем и може да се наложи да родя тук. Знаете ли каква е процедурата да си взема майчинството от БГ - документи, срокове и т.н. Звъня в НОИ, но не мога да се свържа, явно са натоварени. Благодаря ви и Господ да ни пази и да отминат тези лоши дни

# 354
Ала-бала, благодаря много за отговора, малко надежда ми вдъхна! Flowers Bouquet
Значи дори и да се сбъдне най-лошия сценарий и фирмата да спре да съществува, първата година от майчинството ще получавам 90% от брутната си заплата, правилно ли съм разбрала?

# 355
  • София-Младост
Ала-бала, благодаря много за отговора, малко надежда ми вдъхна! Flowers Bouquet
Значи дори и да се сбъдне най-лошия сценарий и фирмата да спре да съществува, първата година от майчинството ще получавам 90% от брутната си заплата, правилно ли съм разбрала?
Не.
Само ако прекратяване на ТД стане, след като ти вече си влязла в 45 дневния болничен, тогава получаващ обезщетение до края на 410-тия ден. Ако ти прекратят ТД другия месец...няма да получаваш обезщетение.
Но то не е 90% от брутната заплата! При постоянен доход за последните 24 месеца, обезщетението е около нетното.

nufiB

Чл. 48. Болничен лист за раждане, станало в чужбина, се издава от личния лекар въз основа на следните документи:
1. акт за раждане на детето;
2. декларация, че детето е живо и не е дадено за осиновяване;
3. документ за ползвания отпуск при бременност;
4. служебна бележка от осигурителя, че лицето работи и се осигурява, или осигурителна книжка.

# 356
Здравейте мами в 6-ти месец съм , излезнах още в началото в болнични по здравословни причини . Личната ми даде 10 дни , след това лежах в болница от където ми дадоха 34 дни . Майчинството ми започва края на май месец. Искам да попитам тези дни от болницата влизат ли в тези 180 ,защото иначе трябва да ходя на ТЕЛК . Моля за отг мн съм притеснена

# 357
Ала-бала, само още нещо да попитам. Ако фирмата фалира преди да съм влязла в 45 дневния болничен, няма да взимам изобщо никакво майчинство, така ли? Че то циганките взимат пари без грам осигуровки да са плащали, поне колкото тях не заслужавам ли да получавам?

# 358
  • София-Младост
Ала-бала, само още нещо да попитам. Ако фирмата фалира преди да съм влязла в 45 дневния болничен, няма да взимам изобщо никакво майчинство, така ли? Че то циганките взимат пари без грам осигуровки да са плащали, поне колкото тях не заслужавам ли да получавам?
Съжалявам, не, освен ако не намериш друга фирма да те назначи. Ще имаш право на помощ по ЗСПД, но при определени условия.
За циганките - не знам какво взимат и не взимат...

# 359
Съжалявам, не, освен ако не намериш друга фирма да те назначи. Ще имаш право на помощ по ЗСПД, но при определени условия.
За циганките - не знам какво взимат и не взимат...
Извинявайте, че се намесвам, но същото ли важи, ако само се закрие отдела, в който съм назначена, без да фалира фирмата?

Общи условия

Активация на акаунт