ОСМОКЛАСНИЦИТЕ Баба Марта ще закичи, да са здрави и засмени ученици

• 30 255
  • 736
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Реформите на МОН ме ужасяват повече от коронавируса - честно, а аз не го подценявам. С облекчение смятах на пръстите на раката, че може би моят петокласник ще го подмине. Вероятно вече се съобразяват с т.нар. заварено положение. Па те с толкоз промени не могат да си отчетат резултатите от предходните. Ето ние бяхме на литература само от 7 клас. Тазгодишните на 6 и 7, следващите на 5,6, и 7 и после хоп смяна на формата. От миналата година са им трън в очите курсовете в НПМГ и вероятно другите ПМГ-та и как не могат други да се включат в курсовете и помагалата.

# 301
  • нейде там, където ....
Реформите на МОН ме ужасяват повече от коронавируса - честно, а аз не го подценявам. С облекчение смятах на пръстите на раката, че може би моят петокласник ще го подмине. Вероятно вече се съобразяват с т.нар. заварено положение. Па те с толкоз промени не могат да си отчетат резултатите от предходните. Ето ние бяхме на литература само от 7 клас. Тазгодишните на 6 и 7, следващите на 5,6, и 7 и после хоп смяна на формата. От миналата година са им трън в очите курсовете в НПМГ и вероятно другите ПМГ-та и как не могат други да се включат в курсовете и помагалата.
+ 1
И аз някога смятах, че няма начин да ни хване някаква промяна след баткото, ама на - случи се, че и не е една белята.

# 302
Иначе на теория звучи много добре. Но всяка нова реформа замислена, подготвена и ...проведена от МОН си като заплаха на смъртоносен вирус.
Докато изпитите не се покриват само от подготовката в училище, а децата не тръгнат по школи и курсове по интереси - музика, роботика, програмиране, графичен дизайн и каквото там се сетите - няма нито да се чувстват щастливи, нито с потенциал за реална смислена подготовка за живота.

# 303
  • В средата на времето
УжасТ, това е някаква лудост. Мога само да кажа - горките деца! Искрено съчувствам и на родителите, на които им предстои седмокласник в близките години.

# 304
Ами тя идеята явно е изпитът да се покрива САМОс подготовката в училище, като целта е да се покажат знания по основното, а не да се навлиза в наизустяване на ненужни детайли по школите, зубрене на готови тези и дълбоки биографични подробности, като примерно еди кой си чирак ли е бил, какъв ли, къде, кога и при кого. Хич не искам да си спомням за всички безумни ПИ-та, помагала, че и карти накрая 😂, с които се сдобих. То не че някой ме е карал, ама нали като е борба да е равностойна.

# 305
  • София
Иначе на теория звучи много добре. Но всяка нова реформа замислена, подготвена и ...проведена от МОН си като заплаха на смъртоносен вирус.

Абе, на мен и на теория не ми звучи добре. Миналата година се ядосвахте, че лесното НВО изравнява децата. Я си престави миш-маш от 7 предмета в един тест, или дори да е в два. Хем децата съвсем ще луднат да се готвят за всичко като за международна олимпиада, хем в крайна сметка ще бъдат само супер повърхностни и елементарни въпроси - от всичко по малко и накрая едно голямо нищо. А ходи да изпъкнеш тогава! Joy
Велик е този министър обаче - много голяма тежест се отдавала сега на изпитите след 7-ми клас и се стресирали децата, та затова дай вместо по два предмета, да ги изпитваме по 7, за да ги облекчим. Laughing

# 306
  • София
На теория звучи наистина добре (аз лично знам, че моята дъщеря е абсолютно неграмотна по история и география), но ние си познаваме МОН-човците. А и дори да е само от преподавания в училище материал...та това е бездънна яма, огромно минно поле: то са голосеменни, покритосеменни (с всичките им подраздели), природни богатства на Африка, оптика, електрически вериги и т.н. и т.н., а защо не и определение за дънна платка.
Ако един средно статистически човек запомни и знае всички детайли, които се учат в периода 5-7 клас, той ще минава за такъв с доста богата обща култура. Защото учебниците са пълни с детайли и засукани определения и съм сигурна, че "нашите" хора точно там ще наблегнат.

# 307
  • София
Именно.
Количеството фактология е стряскащо дори само по един предмет за една учебна година.
Една идея по-трудни въпроси биха превърнали подобен изпит в тото. А лесни въпроси биха обезсмислили всичко.
Това е някаква лудост да ви кажа.
Съчетано с местния истеричен манталитет на родителите (включително и моя милост) няма да стане никак весело.

Последна редакция: чт, 27 фев 2020, 20:33 от Red

# 308
Е, как без истеричен манталитет, като качествените училища се броят на пръсти! И родителите не сме редовни, но по наша вина ли е?

# 309
  • София
То е омагьосан кръг.
Според мене явно просто такова ни е обществото.
И най-вероятно всички имаме поне по една молекула вина. 😁

# 310
  • София

Абе, на мен и на теория не ми звучи добре. Миналата година се ядосвахте, че лесното НВО изравнява децата. Я си престави миш-маш от 7 предмета в един тест, или дори да е в два. Хем децата съвсем ще луднат да се готвят за всичко като за международна олимпиада, хем в крайна сметка ще бъдат само супер повърхностни и елементарни въпроси - от всичко по малко и накрая едно голямо нищо. А ходи да изпъкнеш тогава! Joy
Велик е този министър обаче - много голяма тежест се отдавала сега на изпитите след 7-ми клас и се стресирали децата, та затова дай вместо по два предмета, да ги изпитваме по 7, за да ги облекчим. Laughing
Точно разграничаването ще е най-големия проблем.
И ако се запази кандидатстването с тези матури ... ох, не ми се мисли.

# 311
  • у дома
Преди 20год имаше такъв комбиниран изпит-пускам ви този от 2001г -https://www.vesti.bg/novini/19-iuni-2001-g-153272 .
Идеята просъществува 2 максимум 3 години,защото родители,учители и деца дружно недоволстваха.

Последна редакция: чт, 27 фев 2020, 22:54 от svetlaem

# 312

Според мен идеята не е такава - децата да отговарят по 7 предмета, миш-маш, което пък прави подготовка, въпроси, отговори - посредствени.
Концепцията е да се задават такива казуси, които да се решават с познания по различни предмети. Т.е. цялостно решаване на проблем. В Скандинавия има подобни идеи, пробвани вече, при които няма предмети, а...казуси. Решавайки го децата учат исторически контекст, географски параметри, финансово/математическо измерение, физически признаци, химически влияния и т.н съвсем схематично представено. Не зубриш, а се научаваш да проучваш, анализираш, изграждаш стратегия и намираш комплексно решение.
Звучи страхотно, може би нещо такива имат предвид, но... Но.... Как точно биха го изпълнили от МОН не ми се мисли.

# 313
  • София
Пате Joy , размечта се! Като знаеш какъв материал се изучава до 7-ми клас, как е поднесен, как се тества и оценява, как са написани учебниците, какви интердисциплинарни казуси си представяш? А и като знаеш авторите на проектния тест как решават казуси по принцип. Laughing Аз, на база тези изходни данни, си представям тест със строго дисциплинарно обособени раздели и въпроси със заграждане, евентуално няколко с разширен отговор. И двойно повече бЕло си представям.
Иначе разбирам, че за човек, на който вече няма да се наложи да се сбълска с НВО 7-ми клас, може да звучи доста интересно и идейно. Wink

# 314
  • София
Звучи ми кошмарно!
Най-кошмарно ми звучи това, че няма да са 4 отделни изпита, ами ще вържат мат с природните науки, а бел с обществените, тоест няма много избор за неглижиране. Joy
Санака, искрено ти съчувствам, сестро, както и на всички с деца, които са 4 клас и надолу!
Само като си представих новото НВО и забравих за COVID-19! 😱

Последна редакция: пт, 28 фев 2020, 00:27 от Слънчевата

Общи условия

Активация на акаунт